Dag 1. Hemorten – Melbourne
Vi flyger mot Melbourne.

Dag 2. Ankomst Melbourne
Vi ankommer till Melbourne och tar oss sedan vidare till vårt hotell Oaks on Market. Vi checkar in och vilar upp oss inför det stundande äventyret.

Dag 3. Melbourne
Vi äter frukost på vårt hotell och möter sedan upp vår lokalguide för dagen. Tillsammans gör vi en stadsrundtur där vi bland annat får se Federation Square, Fitzroyträdgården och St Patrick's Cathedral. Vi besöker även Cook’s Cottage som byggdes av kapten James Cooks föräldrar 1755 vilket gör den till den äldsta byggnaden i Australien. Saken är bara den att den byggdes i Yorkshire, England, och flyttades sedan till Melbourne. Varje tegelsten numrerades, packades och skeppades till Australien 1934. Vi återvänder till vårt hotell under kvällen.

Dag 4. Great Ocean Road
Efter frukost träffar vi vår lokalguide för dagen och ger oss ut mot Great Ocean Road. Vägsträckan byggdes av första världskrigets återvändande soldater till minne av sina stupade kamrater och tog tretton år att färdigställa. Vi äter gemensam lunch i området kring Apollo Bay. Under dagen ser vi bland annat Loch Ard Gorge och de tolv apostlarna, de enorma fristående kalkstensformationerna som har skapats genom år av erosion i det extrema klimatet. Vid de tolv apostlarna erbjuder vi även en spektakulär tilläggsutflykt, nämligen en helikoptertur över detta mäktiga landskap. Turen varar cirka 15 minuter. Utflykten behöver förbokas innan resan och kan vid dåliga väderförhållanden komma att ställas in. Pris 895:-

Dag 5. Melbourne
Efter frukost har vi hela dagen att på egen hand upptäcka denna moderna och kreativa storstad, med sitt breda utbud av mat och shopping. Det går även att boka en tillvalsutflykt där vi tillsammans med en lokalguide ger oss ut på en heldag i de närliggande områdena. Vi börjar med att besöka det vackra bergsområdet Dandenong strax öster om Melbourne där storstadens brus känns långt borta. Vi fortsätter sedan norrut mot Yarra Valley där vi besöker Healesville Sanctuary, en mycket omtyckt djurpark där man arbetar aktivt för bevarandet av de djurarter som är unika för denna del av världen. Under eftermiddagen avlutar vi denna fullspäckade dag med ett besök på vingården Rochford där vi provar några av dess goda viner innan det är dags att återvända till Melbourne. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 995:-

Dag 6. Melbourne – Cairns
Idag lämnar vi Melbourne och åker till flygplatsen för vår inrikesflygning till Cairns. Där möter vi vår buss som tar oss till Holiday Inn Cairns Harbourside beläget endast några minuters promenad från havet.

Dag 7. Stora barriärrevet
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagsutflykt till världens största korallrev, Stora barriärrevet. Vi får under dagen låna snorkelutrustning för att de som vill ska kunna uppleva revet på nära håll. Väl vid revet lägger båten till vid en plattform som vi går ombord på och det är givetvis frivilligt om man vill bada. Här finns också ett undervattensobservatorium för dem som inte vill bada men ändå vill ta del av det fantastiska livet under ytan. Under dagen ingår en buffélunch. På eftermiddagen återvänder vi till Cairns.

Dag 8. Freshwater och Kuranda
Efter frukost beger vi oss till Smithfield strax norr om Cairns. Här tar vi gondolliften Skyrail upp till Kuranda och får en fantastisk utsikt över omgivningarna. Väl i Kuranda gör vi en utflykt med Army Ducks, ett slags terrängfordon som är en korsning mellan jeep och båt. Vi besöker även ett regnskogscenter där vi får lära oss mer om aboriginernas liv och levnadssätt samt Koala Wildlife Park. Under dagen äter vi en typisk australisk barbequelunch. När det är dags att återvända ner från berget reser vi med Kuranda Scenic Railway, järnvägssträckan som tar oss genom regnskogen till Freshwater station där vår buss möter oss och kör oss tillbaka till hotellet. Tågturen tar cirka två timmar och bjuder på hisnande vackra vyer. 

Dag 9. Tillvalsutflykt Daintree och Cape Tribulation
Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter i Cairns. Det går även att boka en tillvalsutflykt till det vilda naturområdet Daintree och Cape Tribulation tillsammans med en kunnig lokalguide. I detta område långt från stadens brus möter regnskogen havet, vilket har resulterat i en av Australiens mest natursköna miljöer. Träden som täcks av slingrande lianer och de kristallklara tropiska vattendragen är bland annat hem åt fjärilar i regnbågens alla färger, trädgrodor, fåglar och mycket mer. I utflykten ingår lunch. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 995:-

Dag 10. Cairns – Sydney
Efter frukost är det dags att checka ut från vårt hotell och resa vidare. Vi flyger till Sydney där vi checkar in på vårt hotell Holiday Inn Darling Harbour vilket, som namnet antyder, är beläget nära nöjesrika Darling Harbour med gott om restauranger, barer och shopping.

Dag 11. Sydney
Efter frukost träffar vi vår lokalguide som visar oss runt i Sydney under hela dagen. Staden är belägen på den folkrika östkusten i delstaten New South Wales och dess centrum ligger runt Port Jackson. Sydney med sina fyra miljoner invånare är idag en mångkulturell stad. Fram till andra världskriget var dock nästan alla invånare av brittisk eller irländsk härkomst. Vi ser både den historiska stadsdelen The Rocks, Darling Harbour, botaniska trädgården och Bondi Beach som är en av Australiens mest kända stränder. Vid lunchtid gör vi en båttur i Sydneys hamn och ombord serveras en lunchbuffé som ingår i resans pris. Under båtturen berättas det om några av de sevärdheter som kan ses från hamnen. En av dem är den väldiga stålbron Sydney Harbour Bridge och självklart ser vi även Sydneys världsberömda operahus, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Byggnaden tog fjorton år att uppföra och invigdes 1973. Under dagen hinner vi även med en guidad rundtur i det unika operahuset. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till vårt hotell under sen eftermiddag.

Dag 12. Sydney
Efter frukost har vi dagen fri för att på egen hand se mer av Sydney. 

Dag 13. Blue Mountains och Katoomba
Efter frukost åker vi tillsammans med en lokalguide på en heldagsutflykt till Blue Mountains väster om Sydney, ett område utnämnt till världsarv av Unesco. Bland bergen finns djupa klyftor och raviner med ett fåtal vattenfall. Vi åker till Katoomba som är huvudorten i området och ser bland annat Wentworth falls, Three Sisters och Jamison Valley. Vid utsiktsplatsen Echo Point bjuds vi på en spektakulär utsikt och en trevlig lunch. Vi besöker under dagen även Scenic World för en panoramatur med kabinlift. Under sen eftermiddag är vi tillbaka vid vårt hotell.

Dag 14. Sydney
Sista dagen i detta magiska land och vi har möjlighet att tillbringa dagen precis som vi själva önskar. Kanske lockar en promenad i parken Royal Botanic Garden med vackra vyer över Sydneys hamn, en sista shoppingrunda eller att njuta av havet och stranden vid Bondi Beach. Under kvällen avslutar vi resan med att äta en läcker buffémiddag på Sydney Tower med storslagen utsikt över staden.

Dag 15. Sydney – Hemresa
Frukost och avfärd mot flygplatsen. Vi flyger mot hemorten.

Dag 16. Hemkomst
Vi når hemorten.

Visum
Svenska medborgare behöver ansöka om ett elektroniskt turistvisum före avresan. Visumet är gratis och ansökan görs via internet på https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651. Cirka en månad före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 5 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 9 295:- · tillvalsutflykter · dricks till chaufförer och lokala guider (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 20-40:- per resenär och dag)
Resevaluta: Australisk dollar
Speciellt: På resan till Kuranda under dag 8 kan det variera huruvida tågfärden respektive gondoliften sker på upp- eller nedfärd.

Andra liknande resor:

Oceanien

Kryssning Asien

Borneo

Malaysia

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se