Dag 1. Hemorten – Riga
Vi flyger till Baltikums största stad Riga. Med vår transferbuss åker vi till hotell Radisson Blu Latvija, centralt beläget vid Esplanadparken och Kristi Födelsekyrka. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Stadsrundtur Riga
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en tre timmars stadsrundtur med buss och till fots i Lettlands huvudstad. I denna hansestad, som är upptagen på Unescos världsarvslista, upptäcker vi både gamla stans medeltida miljöer och jugendarkitekturen från början av 1900-talet. Vi ser bland annat Frihetsmonumentet, domkyrkan, Svenskporten och Rådhustorget. Efter turen har vi resten av dagen till eget förfogande. Ett besök i Rigas saluhallar kan rekommenderas. I de fem stora och vackra paviljongerna som byggdes på 1920-talet finns allt mellan himmel och jord i matväg. Vår reseledare ger också gärna förslag på olika aktiviteter och utflyktsmål. Kvällen tillbringas på egen hand. Avsluta gärna måltiden med ett glas Riga-balsam, en traditionell likör som producerats sedan 1700-talet. Den innehåller 24 olika naturliga ingredienser och sägs ha kurerat Katarina II från magsjuka.

Dag 3. Riga – Rundale – Vilnius
Dagens första mål är slottet i Rundale, ett av de mest storslagna barockslotten i Lettland. Det byggdes på 1730-talet som sommarresidens för Ernst Johann von Biron, hertig av Kurland. Arkitekt var italienaren Bartolomeo Rastrelli, som även skapat Vinterpalatset i Sankt Petersburg och Katarinapalatset i Pusjkin. Vi går en guidad visning och ser slottets pampiga salar och dess magnifika trädgård i fransk barockstil. Därefter fortsätter vi till Litauens huvudstad Vilnius och checkar in för två nätter på Radisson Blu Hotel Lietuva, som ligger nära floden Neris. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Vilnius, Trakai
Vi inleder dagen med en guidad rundtur i Vilnius. I gamla staden, som är klassad som världskulturarv av Unesco, finns många viktiga byggnader från olika epoker. Vi ser bland annat det enorma Katedraltorget vid den imponerande katedralen i nyklassicistisk stil och stadskärnans charmiga gator kantade av vackra hus. Efter lunch på egen hand sätter vi oss i bussen och åker cirka tre mil västerut till slottet Trakai, vackert beläget på en ö i sjön Galvė. Via en lång träbro når vi det röda tegelslottet vars äldsta delar härrör från 1300-talet. Under en guidad visning får vi en inblick i byggnadens intressanta historia. När vi återvänt till Vilnius har vi kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Vilnius – Bunkern i Līgatne – Cēsis
Efter frukost och utcheckning sätter vi kurs norrut och återvänder till Lettland. Vårt första mål är den hemliga sovjetiska bunkern i Līgatne. Bunkern är nedgrävd nio meter under mark och byggdes i början av 1980-talet för att i händelse av kärnvapenkrig hysa landets politiska ledning. Idag är den ett populärt utflyktsmål där man kan se rum med bevarade interiörer och autentiska utställningsföremål från den sovjetiska eran. Vi fortsätter sedan till staden Cēsis där vi checkar in på Hotel Cēsis, centralt beläget nära stadsparken. Före den gemensamma middagen på hotellet kan man ta en promenad i stadens pittoreska centrum med kullerstensgator kantade av färgglada trähus.

Dag 6. Cēsis – Tallinn
Vi lämnar Lettland och kör in i det nordligaste av de baltiska länderna, Estland. Under eftermiddagen anländer vi till huvudstaden Tallinn och checkar in på Park Inn by Radisson Central Tallinn. Hotellet ligger på bekvämt gångavstånd från gamla stan, som finns med på Unescos världsarvslista. Tallinn är en av Östersjöområdets bäst bevarade medeltidsstäder och mycket trevlig att strosa runt i. Det finns också flera intressanta museer, bland annat Niguliste som är inhyst i Nikolaikyrkan från 1200-talet. Här kan man beskåda Tallinns mest kända konstverk, Dödsdansen av Bernt Notke, från slutet av 1400-talet. Stanna gärna till på någon bar och prova ett glas kali, en estnisk alkoholfri öl som kan liknas vid svagdricka och som tillverkas av mörkt bröd. På kvällen serveras gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Tallinn – Pärnu
Efter frukost och utcheckning gör vi en guidad rundtur i Tallinn. Den delvis muromgärdade staden grundades på 1200-talet och blev snart en viktig medlem i Hansan. Gamla staden är uppdelad i två delar: den nedre staden, med det vackra Rådhustorget som domineras av det storslagna rådhuset i gotisk stil, och den övre staden Domberget. Här uppe ligger bland annat den imponerande rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen med sina mörka lökkupoler. Under vår tur beundrar vi utsikten från Domberget och gör en promenad i den medeltida stadskärnan med kullerstensgator och borgarhus med gavlarna ut mot gatan. Från Tallinn reser vi söderut till den charmiga bad- och kurorten Pärnu, där vi ska bo en natt på Strand Spa & Conference Hotel. Staden är känd för sina vidsträckta vita sandstränder och sitt mysiga centrum, där hundraåriga trähus samsas med spännande funkispalats. Vi gör en liten tur och ser de viktigaste sevärdheterna. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 8. Pärnu – Hemorten
Frukost och avresa till flygplatsen i Riga. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 575:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 12/8 bor vi på Spa Hotel Ezeri i Sigulda dag 5 och på Hestia Hotel Europa i Tallinn dag 6. På Spa Hotel Ezeri kan vi köpa till spaentré för 15 euro per person på plats. På avresan 12/8 bor vi i standard dubbelrum på samtliga hotell, men på Spa Hotel Ezeri kan vi välja att bo i dubbelrum eller i juniorsuite.

Andra liknande resor:

Riga julmarknad

Riga-Vilnius

Riga

Riga

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se