Dag 1. Hemorten – San Sebastián
Vi flyger till Bilbao, och åker vidare till San Sebastián där vi checkar in på hotell Zenit. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. San Sebastián
San Sebastián är en lyxig semesterort med ljuvliga stränder och en pittoresk stadskärna. Den är också gourmeternas paradis, med världens högsta koncentration av Michelinlistade restauranger. Vi bekantar oss med staden tillsammans med en lokalguide och åker bergbana upp till höjden Monte Igueldo som bjuder på fantastiska vyer över omgivningarna. Vi avslutar turen med vinprovning på en av de närliggande vingårdarna där vi smakar det baskiska vinet Txakoli. Resten av dagen är fri för egna strövtåg.

Dag 3. San Sebastián – Laguardia
Efter frukost reser vi vidare mot Laguardia i Rioja Alavesa. På vägen dit stannar vi hos en osttillverkare vid den lilla staden Idiazabal, som är berömd för sin ost med samma namn. Osten har skyddad ursprungsbeteckning och görs på fårmjölk. Efter en ostprovsmakning åker vi vidare till Zerain och ciderproducenten Oiharte. Här får vi en inblick i framställningen av cider och provsmakar den uppfriskande drycken. Efter lunch på egen hand fortsätter vi till pittoreska Laguardia. Denna välbevarade medeltida by är känd som Riojas vackraste, och bjuder tack vare sitt läge på vackra vyer över områdets många vinodlingar samt de Kantabriska bergen. Här checkar vi in på hotell Sercotel Villa de Laguardia och äter gemensam middag på kvällen. 

Dag 4. Rioja
Rioja är känt för att producera några av Spaniens mest populära viner, och idag utforskar vi det välkända vindistriktet. Vi börjar där vi redan befinner oss, i Rioja Alavesa. Här är mognadsförhållandena mycket goda, och distriktet anses därför producera de bästa vinerna i Rioja. Vi gör en vinprovning på den vackert belägna bodegan Baigorri där vi också serveras lättare tilltugg. Därefter fortsätter vi till den pittoreska byn Elciego. Bland de charmiga gamla stenhusen sticker vinproducenten Marqués de Riscals futuristiska byggnad ut, utformad av arkitekten Frank O. Gehry som också ligger bakom Guggenheimmuseet i Bilbao. Här gör vi en rundtur på bodegan och provsmakar två goda viner. På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell och har resten av dagen fri för egna strövtåg. 

Dag 5. Laguardia – Bilbao
Vi checkar ut från vårt hotell och ger oss av mot den baskiska huvudstaden Vitoria-Gasteiz. Här gör vi en guidad tur i stadens äldre stadskärna tillsammans med en lokalguide. Efter lunch på egen hand åker vi västerut till Salinas de Añana, dalen där man utvinner salt. Här besöker vi en saltproducent som lär oss om skillnaden på salt och salt, och vi provsmakar olika sorter av smaksatt salt. Vi fortsätter sedan vår resa till Baskiens största stad Bilbao där vi checkar in på hotell Zenit Bilbao. På kvällen botaniserar vi bland stadens många restauranger på egen hand. 

Dag 6. Bilbao
Efter frukost väntar Bilbao på att utforskas. Vi gör en guidad rundtur i denna spännande stad, som har gått från grå industristad till färgglad kulturpärla där gammalt och nytt samsas sida vid sida. Resten av dagen är fri för att utforska Bilbao på egen hand. En varm rekommendation är att göra som baskerna själva och prova den lokala specialiteten pintxos till lunch. De smakfulla smårätterna serveras för en liten peng på var och varannan bar i staden och är ett givet inslag under en semester i Baskien.

Dag 7. Bilbao
Vi inleder dagen med ett besök på stadens mest kända landmärke, Guggenheimmuseet som öppnades 1997. Resten av dagen är fri för att njuta av Bilbao på egen hand. Tack vare sitt läge i en dalgång, på båda sidor om floden Nervión, är staden relativt kompakt och plan och därför enkel att upptäcka till fots. För den som vill se mer konst rekommenderas ett besök på Museo de Bellas Artes, som visar konst från medeltiden fram till våra dagar. För den shoppingglade finns ett brett utbud av butiker med allt från välkända klädmärken till lokala vävda hantverk. En plats som inte bör missas är den berömda saluhallen Mercado de la Ribera, en vacker byggnad i art déco-stil där man finner mängder med marknadsstånd med lokala råvaror och flera gastrobarer. Vår reseledare kommer gärna med tips på fler saker att se och göra. På kvällen avrundar vi resan med en gemensam middag på en trevlig restaurang.

Dag 8. Bilbao – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 695:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 29/4 bor vi på Hotel Palacio de Aiete i San Sebastián. På avresan 9/9 bor vi på hotell Mercure Monte Igueldo i San Sebastian och Mercure Bilbao Jardines de Albia i Bilbao. På avresan 26/9 bor vi på hotell NH Herencia Rioja i Logrono dag 3-5. Vissa utflykter kan genomföras i annan ordning.

Andra liknande resor:

Spaniens nordkust

Vinvandring Rioja

Bordeaux Cognac

Spanska Höjdpunkter

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se