Dag 1. Hemorten – San Sebastián
Vi flyger till Bilbao. Vår reseledare tar oss till vår buss, och vi åker till San Sebastián där vi checkar in på Sercotel Hotel Europa. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. San Sebastián
San Sebastián är en lyxig semesterort med ljuvliga stränder och en pittoresk stadskärna. Den är också gourmeternas paradis, med världens högsta koncentration av Michelinlistade restauranger. Vi bekantar oss med staden tillsammans med en lokalguide och åker bergbana upp till höjden Monte Igueldo som bjuder på fantastiska vyer över omgivningarna. Vi avslutar turen med vinprovning på en av de närliggande vingårdarna där vi smakar det baskiska vinet Txakoli. Resten av dagen är fri för egna strövtåg.

Dag 3. San Sebastián – Vitoria-Gasteiz
Efter frukost reser vi vidare mot staden Vitoria-Gasteiz. På vägen dit stannar vi hos en osttillverkare vid den lilla staden Idiazabal, som är berömd för sin ost med samma namn. Osten har skyddad ursprungsbeteckning och görs på fårmjölk. Efter en ostprovsmakning åker vi vidare till Zerain och ciderproducenten Oiharte. Här får vi en inblick i framställningen av cider och provsmakar den uppfriskande drycken. Efter lunch på egen hand fortsätter vi till Vitoria-Gasteiz, Baskiens huvudstad. Här finns gott om parker, en trevlig saluhall och en imponerande gotisk katedral som ligger i stadens medeltida kvarter. Vi checkar in på Sercotel Boulevard Vitoria Hotel och äter
gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Rioja
Efter frukost åker vi mot den välkända vinregionen Rioja, där några av Spaniens mest populära viner produceras. Vårt första stopp blir i den pittoreska byn Elciego. Bland de charmiga gamla stenhusen sticker vinproducenten Marqués de Riscals futuristiska byggnad ut, utformad av arkitekten Frank O. Gehry som också ligger bakom Guggenheimmuseet i Bilbao. Här gör vi en rundtur på bodegan och provsmakar två goda viner. Därefter fortsätter vi till Laguardia som ligger i Rioja Alavesa. Här är mognadsförhållandena mycket goda, och distriktet anses därför producera de bästa vinerna i Rioja. Vi gör en vinprovning på den vackert belägna bodegan Baigorri där vi också serveras lättare tilltugg. På eftermiddagen återvänder till Vitoria-Gasteiz och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Vitoria-Gasteiz – Bilbao
Vi checkar ut från vårt hotell och ger oss ut på en guidad tur i Vitoria-Gasteiz äldre stadskärna tillsammans med en lokalguide. Efter lunch på egen hand åker vi västerut till Salinas de Añana, dalen där man utvinner salt. Här besöker vi en saltproducent som lär oss om skillnaden på salt och salt, och vi provsmakar olika sorter av smaksatt salt. Vi fortsätter sedan vår resa till Baskiens största stad Bilbao där vi checkar in på hotell Zenit Bilbao. Gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Bilbao
Efter frukost väntar Bilbao på att utforskas. Vi gör en guidad rundtur i denna spännande stad, som har gått från grå industristad till färgglad kulturpärla där gammalt och nytt samsas sida vid sida. Resten av dagen är fri för att utforska Bilbao på egen hand. En varm rekommendation är att göra som baskerna själva och prova den lokala specialiteten pintxos till lunch. De smakfulla smårätterna serveras för en liten peng på var och varannan bar i staden och är ett givet inslag under en semester i Baskien.

Dag 7. Bilbao
Vi inleder dagen med ett besök på stadens mest kända landmärke, Guggenheimmuseet som öppnades 1997. Resten av dagen är fri för att njuta av Bilbao på egen hand. Tack vare sitt läge i en dalgång, på båda sidor om floden Nervión, är staden relativt kompakt och plan och därför enkel att upptäcka till fots. För den som vill se mer konst rekommenderas ett besök på Museo de Bellas Artes, som visar konst från medeltiden fram till våra dagar. För den shoppingglade finns ett brett utbud av butiker med allt från välkända klädmärken till lokala vävda hantverk. En plats som inte bör missas är den berömda saluhallen Mercado de la Ribera, en vacker byggnad i art déco-stil där man finner mängder med marknadsstånd med lokala råvaror och flera gastrobarer. Vår reseledare kommer gärna med tips på fler saker att se och göra. På kvällen avrundar vi resan med en gemensam middag på en trevlig restaurang.

Dag 8. Bilbao – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 295:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På vissa avgångar är det avvikande hotell. Vänligen se er bokningsbekräftelse för aktuella hotell på er resa. Vissa utflykter kan genomföras i annorlunda ordning.

Andra liknande resor:

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se