Dag 1. Hemorten – Bryssel
Vi flyger till Bryssel. Vår reseledare tar oss till vår buss och vårt centralt belägna hotell Thon Hotel Brussels City Centre där vi bor en natt. Vi möter vår lokalguide för en stadstur till fots i den belgiska huvudstaden. Bryssel har cirka 176 000 invånare, varav de flesta har franska som modersmål trots att Bryssel ligger i det flamländska språkområdet. Under vår promenad ser vi många av stadens främsta sevärdheter, såsom det imponerande torget Grand-Place med det ståtliga rådhuset från 1400-talet i gotisk stil. Torget anses som ett av Europas vackraste och är klassat som världskulturarv av Unesco. I närheten av Grand-Place finns den berömda lilla statyn Manneken Pis, Börshuset och den glasövertäckta gallerian Saint-Hubert. Efter turen har vi resten av eftermiddagen fri för egna strövtåg. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.

Dag 2. Bryssel – Gent – Antwerpen
Efter frukost och utcheckning åker vi västerut mot Belgiens tredje största stad Gent. Staden karakteriseras av sin vackra arkitektur från olika tidsperioder och sina många kanaler. Vi gör en guidad båttur på kanalerna och får under turen även prova lokalt producerad choklad med en kopp kaffe. Efter turen har vi tid att på egen hand utforska Gents centrum och äta lunch innan vi gör ett besök på bryggeriet Gentse Gruut. Här får vi under en guidad rundtur en inblick i hur man tillverkar öl genom att kombinera modern teknik med flerhundraåriga traditioner. Turen avslutas med en provsmakning av tre olika sorters öl. Sedan fortsätter vi till Antwerpen där vi checkar in på centrala Leopold Hotel Antwerp för tre nätter. Vi äter gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Antwerpen
Under förmiddagen gör vi en guidad stadspromenad i Antwerpen. Staden har runt 520 000 invånare och en av Europas största hamnar. Stora delar av bebyggelsen förstördes under andra världskriget men i centrum finns en hel del äldre byggnader kvar från olika epoker. Under vår tur passerar vi flera av stadens sevärdheter och får veta mer om dess långa historia som handelsstad, inte minst inom diamantområdet. Resten av dagen är fri för egna upptäcktsfärder. På kvällen kan man på egen hand botanisera bland stadens stora utbud av restauranger.

Dag 4. Antwerpen
Hela dagen är fri för egna aktiviteter. Ett tips är att besöka den imponerande Vårfrukatedralen med fyra målningar av Rubens. I Antwerpen finns många intressanta museer, till exempel skulpturparken Middelheim med över 200 skulpturer av berömda konstnärer, Rubens hus med mästerverk av konstnären själv och hans samtida kollegor samt det Unescolistade Plantin-Moretus-museet med unika samlingar om boktryckarkonstens historia. På kvällen äter vi middag på vårt hotell.

Dag 5. Antwerpen – Maastricht – Valkenburg
Efter frukost och utcheckning är det dags att lämna Belgien och på snabba motorvägar åka till Nederländerna. Precis innanför gränsen ligger staden Maastricht som vi ska utforska närmare. Vi börjar vårt besök med en rundtur med lokalguide där vi får veta mer om staden som är en av de äldsta i landet. Typiskt för Maastricht är de livliga torgen, snäva gränderna och historiska byggnaderna som vi tar del av under vår tur. Vi har sedan tid att äta lunch och strosa lite på egen hand. På eftermiddagen åker vi till den äldsta och bland de största vingårdarna i Nederländerna, Apostelhoeve. Här provar vi viner och njuter av livets goda som är något av ett motto för vinmakarna här på gården. Efter vinprovningen åker vi vidare till Valkenburg och checkar in på Hotel Walram där vi också äter middag tillsammans. 

Dag 6. Valkenburg
Idag har vi hela dagen för egna äventyr. I Valkenburg finns de välkända märgelgrottorna från romartiden och stadens slott, beläget på en av de få höjderna i detta platta land, att utforska närmre. Annars tar vi oss lätt in till storstaden Maastricht med buss eller tåg om vi hellre vill tillbringa dagen där. Middag intas idag på egen hand så att vi har möjlighet att även uppleva kvällsatmosfären i någon av dessa städer. 

Dag 7. Valkenburg – Luxemburg
Vi äter frukost, checkar ut från vårt hotell och beger oss sedan mot det sista Beneluxlandet på vår resa, det lilla storhertigdömet Luxemburg. Vi korsar ånyo gränsen till Belgien och åker söderut genom det skogklädda bergsområdet Ardennerna. Luxemburgs huvudstad med samma namn ligger högt med djupa flodraviner runtomkring och har cirka 110 000 invånare, varav endast 30 procent är luxemburgare. Här finns runt 100 banker och flera EU-institutioner, såsom Europaparlamentet och EU-domstolen. Stadens historiska kärna och befästningsanläggningar är upptagna på Unescos världsarvslista. Under en guidad rundtur ser vi bland annat storhertigpalatset, stadshuset vid Place Guillaume och den vackra utsikten från Cornichen över Alzettedalen och Grundkvarteret. Efter lunch på egen hand åker vi ut på landet till det vackra vindistriktet vid floden Mosel. Här gör vi en vinprovning på vingården Domaine Viticole Pundel-Hoffeld som producerar både vita, röda och mousserande viner. Vi övernattar på hotell Parc Plaza i Luxemburg, beläget vid en park på gångavstånd från gamla stan. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 8. Luxemburg – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen i Bryssel för hemresa.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 5 middagar · 3 stadsrundturer · båttur med chokladprovning · ölprovning · 2 vinprovningar · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 695:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Bryssel Antwerpen

Tre länder

Valkenburg

Holland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se