Dag 1. Hemorten – Sarajevo
Vid flygplatsen i Sarajevo möts vi upp av bussen som tar oss till vårt fyrstjärniga hotel Bosnia – ett modernt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. På hotellet får vi en välkomstdrink och middag i den trevliga restaurangen.

Dag 2. Sarajevo
Vi börjar dagen med en härlig frukost på hotellet. Därefter tar vår lokala guide med oss på en rundtur till Sarajevos sevärdheter och historia. I Sarajevo är spåren från kriget fortfarande tydliga, men staden har samtidigt seglat upp som en spännande och pulserande turistdestination. Sarajevo är en mångkulturell stad där moskéer, katedraler och synagogor ligger sida vid sida. Gamla stan är stadens centrum för restauranger, barer och shopping. I östra delen ligger de charmiga turkiska kvarteren med ringlande kullerstensgator och låga hus med träfasader. På den historiska basaren Baščaršija har vi tid till att själva strosa runt och kanske provsmaka lokala specialiteter. Under rundturen kommer vi även att besöka Sarajevotunneln som byggdes av den bosniska armen under kriget. Vi äter middag och serveras lokalt öl på Pivnica HS intill Sarajevos bryggeri som grundades 1864. Efter middagen återvänder vi till hotellet.

Dag 3. Sarajevo – Trebinje
Efter frukost ger vi oss av till nationalparken Sutjeska, Bosniens äldsta nationalpark som ligger ungefär sju mil sydost om Sarajevo. Hit vallfärdar människor från hela Bosnien-Herzegovina, inte främst för den vackra naturen utan för att den under andra världskriget var platsen för ett avgörande slag. Vi äter lunch i nationalparken och ger oss av till staden Trebinje – en liten lantlig by med typiska gamla stenhus och en vacker stenbro. Här checkar vi in på SL Industry Hotel där vi njuter av en välsmakande middag på kvällen.

Dag 4. Trebinje
Efter frukost möts vi upp av vår lokala guide som ska ge oss en guidad tur i Trebinje, som sägs vara en av de vackraste städerna i Bosnien-Hercegovina. Vi äter lunch på en lokal restaurang som ligger precis intill stranden vid den kristallklara floden Trebisnjica som flyter genom Trebinje. Efter lunch finns det lite tid till att på egen hand utforska staden innan vi ger oss iväg till klostret Tvrdoš, där man har producerat vin i århundraden. Klostret har under sin månghundraåriga historia raserats ett flertal gånger men alltid byggts upp igen. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang som serverar traditionella rätter från Hercegovina. Efter middagen återvänder vi till vårt hotell i Trebinje.

Dag 5. Trebinje – Mostar
Efter frukost ger vi oss iväg till Dubrovnik där vi möts upp av en lokal guide som tar oss med på en stadsrundtur. Enligt många är Dubrovnik en av världens absolut vackraste städer. Kyrkor, palats och befästningar i Dubrovniks gamla stad är väl bevarade och tar andan av besökarna med sin skönhet. Den massiva Pileporten är från 1537 och markerar Gamla stans början. Innanför Pileporten ligger en inre port från mitten på 1400-talet och det är här huvudgatan Stradun börjar. Stradun var från början en kanal som på 1100-talet fylldes igen och sedan belades med vita kalkstensplattor. Under lunchen har vi tid att slå oss ner på en valfri restaurang innan det är dags att fortsätta resan. Vi åker längs med Adriatiska havets kust innan vi svänger in mot landet och färdas längs med den smaragdgröna floden Neretva till Mostar. Vi checkar in på Hotel Mostar där vi bor två nätter.

Dag 6. Mostar
Efter frukost ger vi oss ut på en guidad tur i Mostar. Staden ligger inträngd i en vacker dal som delas i två delar av Neretva-floden, och är en av Hercegovinas mest attraktiva turistorter. Mostar är känt för de hårda striderna under Bosnienkriget i det som kom att kallas slaget om Mostar. Under rundturen i Mostar kommer vi bland annat att besöka Bosniens kanske mest berömda sevärdhet; den historiska bron och världsarvet Stari Most. Efter rundturen stannar vi till vid ännu ett världsarv – Radimlja, som är en stor gravstenssamling från medeltiden. Därefter fortsätter vi till byn Stolac, där vi äter vi lunch och går på en guidad tur. Den pittoreska staden är full av slående osmansk arkitektur och är en riktig skatt för de som är intresserade av antropologi, arkeologi och historia. Efter rundturen återvänder till Mostar där vi har resten av dagen fri.

Dag 7. Mostar
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagstur i vackra Hercegovina. Under dagen kommer vi bland annat att besöka det sufiska klostret Dervish tekke som ligger intill floden Buna i den lugna byn Blagaj. Vi åker vidare till det vackert belägna klostret Žitomislić, som under århundradena blivit återuppbyggt vid ett flertal tillfällen. I charmiga Počitelj som ligger i Neretvaflodens dalgång får vi se exempel på osmansk arkitektur från 1500- och 1600-talen, innan vi lagom till lunch stannar till på en lokal restaurang där vi serveras traditionell mat och lokalt vin. Under eftermiddagen spenderar vi några timmar vid de fantastiska Kravice-fallen, där vi kan sola, bada och njuta av den intagande naturen. Vi återvänder till Mostar där vi kan spendera kvällen efter eget behag.

Dag 8. Mostar – Sarajevo
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen i Sarajevo. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 luncher · 4 middagar · 1 vinprovning · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 085:-
Resevaluta: Bosnisk konvertibilna marka

Andra liknande resor:

Makarska

Vandring Kroatien

Träningsresa

Dubrovnik

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se