Dag 1. Hemorten – Sarajevo
Vid flygplatsen i Sarajevo möts vi av vår buss som tar oss till vårt fyrstjärniga Hotel President – ett modernt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. På hotellet får vi en välkomstdrink och middag i den trevliga restaurangen.

Dag 2. Sarajevo
Vi börjar dagen med en härlig frukost på hotellet. Därefter tar vår lokala guide med oss på en rundtur bland Sarajevos sevärdheter. I Sarajevo är spåren från kriget fortfarande tydliga, men staden har samtidigt seglat upp som en spännande och pulserande turistdestination. Sarajevo är en mångkulturell stad där moskéer, katedraler och synagogor ligger sida vid sida. Gamla stan är stadens centrum för restauranger, barer och shopping. I östra delen ligger de charmiga turkiska kvarteren med ringlande kullerstensgator och låga hus med träfasader. På den historiska basaren Baščaršija har vi tid att själva strosa runt och kanske provsmaka lokala specialiteter. Under rundturen besöker vi även Sarajevotunneln som byggdes av den bosniska armén under kriget. Vi äter middag och serveras lokalt öl på Pivnica HS intill Sarajevos bryggeri som grundades 1864. Efter middagen återvänder vi till hotellet.

Dag 3. Sarajevo – Trebinje
Efter frukost åker vi till nationalparken Sutjeska, Bosniens äldsta nationalpark som ligger ungefär sju mil sydost om Sarajevo. Hit vallfärdar människor från hela Bosnien-Hercegovina, kanske inte främst för den vackra naturen utan för att parken under andra världskriget var platsen för ett avgörande slag. Vi äter lunch i nationalparken och fortsätter sedan till staden Trebinje – en liten lantlig by med typiska gamla stenhus och en vacker stenbro. Här checkar vi in på  Hotel Nar där vi njuter av en välsmakande middag på kvällen.

Dag 4. Trebinje
Efter frukost möts vi av vår lokala guide för en guidad tur i Trebinje, som sägs vara en av de vackraste städerna i Bosnien-Hercegovina. Vi äter lunch på en lokal restaurang som ligger precis intill stranden vid den kristallklara floden Trebišnjica som flyter genom Trebinje. Efter lunch finns det lite tid att på egen hand utforska staden innan vi beger oss till klostret Tvrdoš, som under sin månghundraåriga historia raserats ett flertal gånger men alltid byggts upp igen. Klostrets vinproduktion går långt tillbaka i tiden, och under en vinprovning får vi smaka några av deras främsta viner. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang som serverar traditionella rätter från Hercegovina. Efter middagen återvänder vi till vårt hotell i Trebinje.

Dag 5. Trebinje – Mostar
Efter frukost beger vi oss till Dubrovnik där vi möts av en lokal guide som tar oss med på en stadsrundtur. Enligt många är Dubrovnik en av världens absolut vackraste städer. Kyrkor, palats och befästningar i Dubrovniks gamla stad är välbevarade och tar andan av besökarna med sin skönhet. Den massiva Pileporten är från 1537 och markerar gamla stans början. Innanför Pileporten ligger en inre port från mitten på 1400-talet och det är här som huvudgatan Stradun börjar. Stradun var från början en kanal som på 1100-talet fylldes igen och sedan belades med vita kalkstensplattor. Under lunchen har vi tid att slå oss ner på en valfri restaurang innan det är dags att fortsätta resan. Vi åker längs med Adriatiska havets kust innan vi svänger in mot landet och färdas längs med den smaragdgröna floden Neretva till Mostar. Vi checkar in på Hotel Mostar.

Dag 6. Mostar
Efter frukost ger vi oss ut på en guidad tur i Mostar. Staden ligger inträngd i en vacker dal som delas i två delar av Neretvafloden och är en av Hercegovinas mest attraktiva turistorter. Mostar är känt för de hårda striderna under Bosnienkriget i det som kom att kallas slaget om Mostar. Under rundturen i Mostar besöker vi bland annat Bosniens kanske mest berömda sevärdhet: den historiska bron och världsarvet Stari Most. Efter rundturen stannar vi till vid ännu ett världsarv – Radimlja, som är en stor gravstenssamling från medeltiden. Därefter fortsätter vi till byn Stolac, där vi äter lunch och går på en guidad tur. Den pittoreska staden karakteriseras av osmansk arkitektur och är en riktig skatt för de som är intresserade av arkeologi och historia. Efter rundturen återvänder vi till Mostar där vi har resten av dagen fri.

Dag 7. Mostar
Efter frukost åker vi på en heldagstur i vackra Hercegovina. Under dagen besöker vi bland annat dervischklostret Blagaj tekke som ligger intill floden Buna i den lugna byn Blagaj. Vi åker vidare till det vackert belägna klostret Žitomislić, som under århundradena blivit återuppbyggt vid ett flertal tillfällen. I charmiga Počitelj som ligger i Neretvaflodens dalgång får vi se exempel på osmansk arkitektur från 1500- och 1600-talen, innan vi lagom till lunch stannar till på en lokal restaurang där vi serveras traditionell mat och lokalt vin. Under eftermiddagen tillbringar vi några timmar vid de fantastiska Kravicefallen, där vi kan sola, bada och njuta av den intagande naturen. Vi återvänder till Mostar där vi har kvällen fri.

Dag 8. Mostar – Sarajevo
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen i Sarajevo. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 luncher · 4 middagar · 1 vinprovning · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 335:-
Resevaluta: Bosnisk konvertibilna marka

Andra liknande resor:

Makarska

Makarskas skatter

Vandring Kroatien

Träningsresa

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se