Dag 1. Hemorten – Bukarest
Vi flyger till Bukarest, Rumäniens huvudstad och landets kulturella, industriella och ekonomiska centrum. Vi checkar in på fyrstjärniga Union Plaza Hotel. Under kvällen besöker vi en lokal restaurang där vi ser en folkloreshow och äter gemensam middag.

Dag 2. Bukarest – slottet Peleș – Brașov
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Bukarest. På 1400-talet var staden säte för furstarna i regionen. Tack vare sin eleganta arkitektur och sina pampiga boulevarder har staden fått smeknamnet ”Lilla Paris”. Vi ser revolutionsplatsen med det kungliga slottet och det storslagna parlamentspalatset. Men Bukarest är också känt för sin fina gamla stadskärna med romantiska gränder och mysiga kaféer och trendiga restauranger. Efter lunch på egen hand reser vi vidare genom den rumänska landsbygden till det vackra slottet Peleș som var den rumänska kungafamiljens residens. Vi får en guidad rundtur i detta vackra 1800-talsslott och fri tid att själva beskåda den storslagna arkitekturen innan vi fortsätter mot staden Brașov som är dagens slutmål. Vi checkar in på Hotel Kolping och äter gemensam middag.

Dag 3. Brașov – slottet Bran – Bukarest
Vi inleder dagen med en rundtur i Brasov. Här finns bland annat en av Europas smalaste gator, Strada Sforii (Repgatan), som bara är strax över en meter bred. Vi besöker även den kända svarta kyrkan, Biserica Neagră, som fick sitt namn när storbranden som förstörde nästan hela staden svärtade dess väggar. Sedan är det dags för en av resans höjdpunkter, slottet Bran, ett fint bevarat exempel på medeltida arkitektur som byggdes på 1200-talet för att övervaka bergspasset och staden Brașov. Slottet har blivit en av Rumäniens mest populära turistattraktioner tack vare Bram Stokers berömda skräckroman Dracula. Karaktären är baserad på den valakiska fursten Vlad III Dracul, också känd som Vlad Pålspetsaren. Han ska enligt legenden ha satt skräck i bland annat det Osmanska rikets invaderande styrkor genom att spetsa sina fiender levande på pålar, en synnerligen grym avrättningsmetod som då ska ha gett honom smeknamnet Dracula vilket på rumänska betyder djävulens son. Efter besöket reser vi tillbaka till Bukarest där vi återigen checkar in på Union Plaza Hotel och äter middag tillsammans.

Dag 4. Bukarest – Ruse – Veliko Tǎrnovo
Idag reser vi mot Bulgarien. Efter att ha passerat gränsen gör vi ett stopp i staden Ruse vid Donaus strand. Vi fortsätter sedan mot Veliko Tǎrnovo, och längs vägen stannar vi till i den historiskt viktiga byn Arbanasi där vi får möjlighet att äta lunch. På eftermiddagen når vi den före detta huvudstaden Veliko Tǎrnovo som fängslar oss med sin vackra utsikt från kullen där fortet Tsarevets finns. Efter ett besök på fortet får vi möjlighet att strosa på kullerstensgatorna och kanske handla något av de lokala hantverkarna. Det finns gott om restauranger och kaféer att slå sig ner vid längs floden Jantra som rinner genom staden. Vi checkar in på Yantra Grand Hotel och äter middag tillsammans.

Dag 5. Veliko Tǎrnovo – Etar – Kazanlăk – Plovdiv
Denna intressanta dag börjar vi med att köra genom det bergiga landskapet till Etar, ett friluftsmuseum där vi kan lära oss mer om historia, kultur och levnadssättet i området. Här gör vi en rundtur och fortsätter sedan genom Balkanbergen. Vi passerar Sjipkapasset innan vi når Kazanlăk. Vi befinner oss nu i den så kallade Rosdalen och besöker en rosodlare för att se och dofta på de bulgariska rosorna. Här produceras majoriteten av världens rosoljor, och under vårt besök får vi lära oss mer om tillverkningsprocessen. Efter besöket åker vi vidare till Bulgariens näst största stad Plovdiv, där vi checkar in på Imperial Hotel. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet

Dag 6. Plovdiv – Koprivsjtitsa – Sofia
Vi inleder dagen med en promenad genom staden vars historiska kärna karakteriseras av vackra och pittoreska byggnader från olika epoker. Plovdivområdet har varit bebott sedan förhistorisk tid, men själva staden grundades troligen av Filip II av Makedonien på 300-talet f.Kr. Under romartiden blev Plovdiv en viktig stad tack vare sitt strategiska läge, och idag finns det betydande rester kvar från denna period, exempelvis den välbevarade amfiteatern från första århundradet e.Kr. Efter ett besök i amfiteatern lämnar vi Plovdiv och fortsätter till den lilla staden Koprivsjtitsa, belägen på 1 060 meters höjd i Sredna Gora-bergen. Koprivsjtitsa präglas av intressant bebyggelse från den period som kommit att kallas den bulgariska renässansen, och staden ses som ett av Bulgariens främsta historiska och arkitektoniska kulturarv. Flera av 1800-talshusen är idag museer, och vi besöker två av dem. Efter lunch åker vi vidare till Bulgariens huvudstad Sofia där vi checkar in på Coop Hotel för de sista två nätterna. Under kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 7. Rilaklostret
Dagens utflykt går till Rilaklostret som ligger cirka två timmar utanför Sofia i bergskedjan Rila. Klostret grundades redan på 900-talet av Ivan Rilski, Bulgariens nationalhelgon, och är ett av landets främsta utflyktsmål. Sedan 1983 finns det med på Unescos världsarvslista. När vi kommer tillbaka till Sofia är det dags för en rundtur tillsammans med en lokalguide. I denna miljonstad där nytt och gammalt står sida vid sida ser vi bland annat den pampiga Alexander Nevskij-katedralen, stadens främsta landmärke som uppfördes i slutet av 1800-talet till minne av de ryska soldater som dog i ryskturkiska kriget. En annan berömd sevärdhet är den lilla rundkyrkan Sankt Georg med rötter från 300-talet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Sofia – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 995:-
Resevaluta: På avresan 1/5 bor vi dag 1 och 3 på Mercure Bucharest Unirii och dag 2 på Hotel Golden Time. På avresan 20/5 bor vi dag 4 på Hotel Kalina Palace i Tryavna, dag 5 på Hotel Ramada Trimontium och dag 6-8 på Ramada Sofia Hotel. På avresan 19/8 bor vi på hotell Kalina Palace i Tryavna dag 4.
Speciellt: Rumänska lei och bulgariska lev

Andra liknande resor:

Vandring Bulgarien

Donaudeltat – Wien

Bukarest

Natursköna Albanien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se