Dag 1. Hemorten – Asjchabad, Turkmenistan
Vi flyger från hemorten till Asjchabad.

Dag 2. Asjchabad, Turkmenistan
Vi landar i Turkmenistans huvudstad Asjchabad under de tidiga morgontimmarna och checkar in på Hotel Archabil. Efter några timmars sömn och frukost möter vi vår lokalguide och ger oss ut på en spännande tur i staden. Asjchabad har cirka en miljon invånare och ligger i Karakumöknen i landets södra del, vid foten av en bergskedja som gränsar till Iran. Staden kallas ”Den vita staden” eftersom den har många monument av vit marmor. De betydande inkomsterna från gas- och oljeindustrin har på senare år använts till stora prestigefulla projekt, som till exempel stadens nya Nationalmuseum. Vi gör ett besök här och lär oss mer om landets kultur och historia. Vi besöker därefter Nisa, en forntida fästning från det partiska riket, cirka två mil utanför Asjchabad. Arkeologiska utgrävningar har avslöjat många byggnader, mausoleer och helgedomar, och Nisa finns med på Unescos världsarvslista. I utkanten av Asjchabad besöker vi även Turkmenbashi-moskén som med sina 55 meter är en av världens största moskéer. Den invigdes 2004 och är uppförd i vit marmor med guldkupoler. Hela området är mycket storslaget och praktfullt, smyckat med fontäner och vacker stenläggning. Landets förste president Saparmurat Nijazov är begravd i ett mausoleum bredvid moskén, tillsammans med andra familjemedlemmar. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Asjchabad
Idag har vi en heldag i Asjchabad. Efter frukost besöker vi parken med monumentet som symboliserar landets självständighet. Det byggdes tio år efter att landet blev självständigt 1991. Själva monumentet, en gigantisk kolonn i vit marmor som mäter nästan 120 meter, kröns av en förgylld månskära och fem stjärnor. Att stjärnorna är fem till antalet är ingen slump, det representerar de fem lokala nomadiska stammarna. Vi avslutar turen med ett besök på ett museum som innehåller resterna av Anau-moskén från 1500-talet. Resterna av moskén är fortfarande en viktig plats för religiösa ceremonier. Vi gör sedan ett stopp vid Gulistan-basaren, även kallad ryska basaren, som är en av de största och äldsta marknaderna under tak i Turkmenistan. Här finns tid att se sig omkring i de olika gångarna. Därefter besöker vi monumentet som påminner om den stora jordbävningen som drabbade landet 1948, då större delen av staden jämnades med marken.

Dag 4. Asjchabad – Mary
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och tar inrikesflyget till staden Mary. Härifrån ger vi oss ut på en guidad tur till grannstaden Merv. Tillsammans med en lokalguide utforskar vi ruinerna av den gamla oas-staden som idag är en av de viktigaste arkeologiska platserna längs Sidenvägen. Det är också ett av Unescos världsarv med en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i historien. Merv har dominerats av flera olika folkslag under historiens gång, bland annat av mongolerna under Djingis khans son. Vi återvänder sedan till Mary där vi checkar in på Hotel Mary. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 5. Mary – Buchara, Uzbekistan
Efter frukost åker vi vidare till Uzbekistan och anländer till mytomspunna Buchara. Den täta stadskärnan är så välbevarad att det är lätt att föreställa sig att vi gjort en tidsresa och att Sidenvägen fortfarande är i bruk. Här finner vi en välkomnande kultur som är en smältdegel av hela Centralasien, med en vänlig och gästfri befolkning. Vi checkar in på vårt hotell Asia Bukhara och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Buchara
Vi tillbringar hela dagen med att upptäcka Buchara till fots. Vi börjar med att besöka Kaljanmoskén som ligger vid Poi Kalon, en plats där vi finner många av stadens vackraste moskéer med hänförande blå kupoler. Kaljanmoskéns minaret från 1127 är stadens högsta och kallas ”dödsminareten”. Härifrån kastade emirerna ner sina fiender och andra brottslingar. Längs vägen på dagens stadstur finns möjlighet att besöka butiker och lokala hantverkare som erbjuder vackra handvävda tyger, trähantverk, kuddar, mattor och keramik i fantastiska färger och av god kvalitet. Vi besöker även Mir-i Arab-madrasan, en islamisk institution för högre studier. Madrasan är utsmyckad med keramikskärvor dekorerade med blå kalligrafiskrift, vilket är typiskt för uzbekiska byggnader. Vi stannar även till vid det pittoreska Labi Hauz-torget, byggt 1620 runt en bassäng. Vid torgets kaféer samlas lokalbefolkningen för att dricka grönt te och spela spel. Vi äter lunch på en lokal restaurang.

Därefter besöker vi stadens centrum där vi finner fästningen Ark, den inre staden som var härskarnas hem i mer än tusen år. Mitt emot ligger en av stadens äldsta byggnader, det vackra Ismail Samani-mausoleet från 800–900-talen. Vi beundrar även Chashma Ayub-mausoleet, vilket betyder ”Jobs källa”, som byggdes på 1100-talet över en källa. Legenden berättar att profeten Job under en period av svår torka slog sin stav mot den torra jorden, varvid denna källa sprang upp. På kvällen får vi se en traditionell dans- och musikföreställning på Nodir Devon Begi Madrasa.

Dag 7. Buchara – Gijduvan – Samarkand
Efter frukost åker vi österut mot Samarkand. På vägen stannar vi i den lilla staden Gijduvan, där vi besöker en verkstad med traditionell keramiktillverkning och försäljning. Vi fortsätter till Samarkand, staden som mycket poetiskt kallas för ”Islams juvel” och ”Världens spegel”. Den har en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i historien och har intagits och förstörts av såväl Alexander den store som Djingis khan. Vi besöker Samarkands historiska centrum och Registan, ett av världens vackraste torg vars namn betyder sandplatsen. Torget ramas in av tre majestätiska madrasa (koranskolor) som uppförts under 1400- till 1600-talet. De anses tillhöra de största och förnämsta byggnadsverken i den islamiska världen. Vi bor på Hotel Grand Samarkand Superior i Samarkand. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Samarkand – Tasjkent
Vi börjat dagen med en stadsrundtur i Samarkand. Vi besöker Bibi Khanum-moskén från 1400-talet med dess vackra turkosa kupoler. Efter en gemensam lunch beger vi oss till Shakhi Zinda, som är härskarnas och aristokraternas begravningsplats. Namnet syftar på den viktigaste graven där en av profeten Muhammeds kusiner vilar. Här finns flera imponerande vackra mausoleer, konstnärligt smyckade med blå mosaik. Timur Lenk, den turk-mongoliska krigsherren vars domäner sträckte sig från Turkiet till Indien på 1300-talet, är begravd i Gur Emir, ännu ett mäktigt monument. Vi besöker även kvarlämningarna efter Ulug Begs astronomiska observatorium från 1420. Ulug Beg härskade i Centralasien på 1400-talet och var sonson till Timur Lenk. I stadens historiska handelscentrum finns fortfarande basarer som har ett rikt utbud av mattor, textil, keramik och andra hantverk.
Under sen eftermiddag tar vi snabbtåget till Tasjkent, en resa på cirka två och en halv timmar. Det finns en restaurangvagn på tåget där vi kan köpa drycker och snacks. Vid framkomsten checkar vi in på Hotel Asia Tashkent, där vi sedan äter middag tillsammans.

Dag 9. Tasjkent – Chudzjand, Tadzjikistan
På morgonen efter frukost checkar vi ut från hotellet och kör över gränsen till bergiga Tadzjikistan. Nu möter vi ett land med en befolkning som skiljer sig från resten av Centralasiens folk, både kulturellt och språkligt. Här talas en persisk dialekt, tadzjikiska, istället för som i grannländerna något av de olika turkspråken. Vi checkar in på Hotel Firuz i Chudzjand. Därefter äter vi en gemensam lunch och sedan gör vi en stadsrundtur i staden, som är en av Centralasiens äldsta, ungefär 2 500 år gammal. Vi besöker Timur Maliks fästning, härskaren som styrde regionen på 1200-talet. På Regionala historiska museet lär vi oss mer om traktens historia. Sedan fortsätter vi till schejk Muslihiddins mausoleum, Chudzjands härskare på 1100-talet. Det ligger vid torget mitt i staden där vi också finner Panjshanbe-marknaden (persiska för torsdagsmarknaden), som är en av de största inomhusmarknaderna i Centralasien. Här kan vi se tadzjiker bära vackra traditionella och färgsprakande kläder. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.

Dag 10. Chudzjand – Tasjkent
Efter frukost utforskar vi stadens moderna historia. Tillsammans med vår lokalguide besöker vi Arbob kulturpalats, som är en i sammanhanget mycket modern byggnad från 1950-talet. Den byggdes under Sovjettiden för att efterlikna ett av palatsen i S:t Petersburg. Vi fortsätter sedan till Kajrakkumreservoaren, även kallad Tadzjik-sjön. Dammen började byggas 1951 både för att samla vatten till bevattning och för att alstra vattenkraft. Den var länge landets viktigaste energikälla. Här kopplar lokalbefolkningen av under varma sommardagar, men även många ovanliga fågelarter samlas här. På eftermiddagen återvänder vi till Tasjkent och tar återigen in på Hotel Asia Tashkent. Middag på kvällen.

Dag 11. Tasjkent – Tjimkent, Kazakstan – Taraz
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker mot Kazakstan och landets tredje största stad Tjimkent. Efter lunch besöker vi Självständighetsparken som invigdes 2011. Därefter beger vi oss mot Taraz men gör ett stopp på vägen för att besöka Aisha Bibi-mausoleet uppfört på 1100-talet eller strax därefter. Aisha Bibi var, enligt legenden, den vackra unga dottern till en berömd sufisk poet, Khakim Ata. Hon var på väg till Taraz för att gifta sig med den lokala emiren, men dog av ett ormbett på vägen dit. Mausoleet besöks av nygifta par som kommer för att välsignas. Väl framme i Taraz checkar vi in på Hotel Zhambyl. Gemensam middag.

Dag 12 . Taraz – Akyrtas – Bisjkek, Kirgizistan
Efter frukost åker vi vidare västerut mot Kirgizistans huvudstad Bisjkek och passerar på vägen Akyrtas, ”Kazakstans Stonehenge”, som förut var en knutpunkt för karavanerna som färdades längs norra Sidenvägen. Ruinerna härrör troligen från medeltiden. Mest imponerande är stenblocken av röd sandsten, vars egentliga användning fortfarande är ett mysterium. Vi fortsätter färden och kommer på eftermiddagen fram till Bisjkek, som är en förhållandevis ung stad grundad 1825. Vi gör en kort stadsrundtur till fots och besöker bland annat Panfilov-parken, presidentens säte och stadens butiker och marknader. Vi checkar därefter in på Hotel Plaza där vi äter gemensam middag.

Dag 13. Tillvalsutflykt nationalparken Ala-Archa
Efter frukost har vi dagen fri att utforska Bisjkek på egen hand. I basarerna finns ett rikt utbud av traditionella konsthantverk, ullprodukter, silkessjalar och mycket annat, till rimliga priser. Där finns även livsmedel till försäljning och matställen som lagar lokala traditionella rätter. Både vår svenska reseledare och lokalguiden hjälper gärna till med tips på bra ställen för shopping. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en lokal restaurang.

Det finns även möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till natursköna nationalparken Ala-Archa, vars namn betyder mångfärgade enar. Vi ger oss av efter frukost och åker tre mil, vilket tar cirka en timme. I parken går vi en lång promenad på fem timmar i kuperad terräng. Landskapet är mycket skiftande och vackert, från skogar till högt liggande ängar med alpin växtlighet. Det går även att ta sig upp på glaciären som ligger på 3 300 meters höjd. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Bisjkek. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 495:-

Dag 14. Bisjkek – Almaty, Kazakstan
Idag lämnar vi Bisjkek och åker mot Almaty, under Sovjettiden kallad Alma-Ata, en sträcka på drygt 20 mil. Almaty är Kazakstans största stad med knappt två miljoner invånare. Här finns många vackra byggnader och grönskande alléer längs breda gator som inramas av de vackra Tianshanbergen. Vi börjar dagens stadsrundtur i Panfilov-parken med den berömda rysk-ortodoxa Zenkov-kyrkan i trä. Här hittar vi också ett monument från andra världskriget. Vårt hotell för natten blir Hotel Otrar. På kvällen tar vi kabinliften upp på det 1 100 meter höga Kok Tobe-berget för att äta middag. Härifrån har vi en storslagen utsikt över den vackra staden.

Dag 15. Almaty – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för färd till hemorten.

Visum
Visum krävs för att komma in i Turkmenistan och köps på plats vid gränsen, endast med dollar i kontanter. Obs! Det går inte att betala med euro eller kreditkort. För att komma in i Tadzjikistan krävs visum TJK E, och en elektronisk ansökan måste göras i förväg, se följande länk https://www.evisa.tj/index.evisa.html#/, kostnad 50 dollar. Det går inte att ansöka om visum vid gränsen. För Kirgizistan, Uzbekistan och Kazakstan behövs inget visum (för vistelser upp till 30 dagar).

Ingår: Flyg t/r · 13 övernattningar i dubbelrum · 14 frukostar · en lunch · 13 middagar · inrikesflyg och tåg · utflykter enligt program · reseledare · lokala guider
Tillägg: Enkelrum från 4 995:- · visum · dricks
Resevaluta: Turkmenistansk manat, uzbekistansk som, tadzjikistansk somoni, kazakstansk tenge, kirgizistansk som
Speciellt: Visum krävs. På avresan 23/8 bor vi på Hotel Diyora i Samarkand. På avresan 7/5 utgår frukosten på hemresedagen på grund av tidigt flyg.

Andra liknande resor:

Azerbajdzjan

Georgien & Armenien

Georgien

Dubai

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se