Dag 1. Hemorten – Cavaillon
Vi flyger till Marseille och åker med buss en dryg halvtimme norrut till Hotel Ibis Cavaillon utanför staden Cavaillon i Provence. Hotellet ligger vid floden Durance i Luberons naturpark och här kommer vi att bo hela veckan. Frukost och middag ingår samtliga dagar, och hotellet har en härlig utomhuspool samt tennisbanor.

Dag 2. Oppède – lavendelmuseum – vinprovning
Dagens första etapp på 14,5 km tar oss till byn Oppède, och vi passerar på vägen Les Taillades, Robion och Maubec. I Oppède får vi en guidad tur till fots av byn, som ursprungligen låg längre upp i bergen på en stenig sluttning. Här försvinner solen redan på eftermiddagen och det blir snabbt mörkt och fuktigt. På 1800-talet tröttnade invånarna på detta och började flytta ner till dalen. En ny, öppnare by med bredare gator och bättre hus byggdes upp, och bönderna fick närmare till sina åkrar och fält. Lunch äter vi här i Oppède på egen hand, förslagsvis på den trevliga bistron. Vi fortsätter sedan att cykla sju km till ett lavendelmuseum, där vi får en guidad visning. Här har ägarfamiljen odlat lavendel i mer än fem generationer. Sedan cyklar vi sex km till en vinodling där vi gör en paus för en trevlig vinprovning innan vi återvänder till Cavaillon, 13 km. Totalt cyklar vi idag 40 km.

Dag 3. Isle-sur-la-Sourge – Fontaine-de-Vaucluse
Från Cavaillon cyklar vi till pittoreska Isle-sur-la-Sorgue, en sträcka på 17 km. Byn ligger vackert vid floden Sorgue, och här har vi tid att på egen hand besöka marknaden, kanske smaka på kanderad frukt samt äta lunch. Sedan cyklar vi vidare 8 km till Fontaine-de-Vaucluse. Här finner vi Sorgue-flodens källa, som är Frankrikes största. Ovanför källan består berggrunden av kalksten och i den mjuka stenen har ett underjordiskt system av karstgrottor bildats. Fransmannen Jacques Cousteau, legendarisk dykare och undervattensfotograf, dök här på 1940- och 50-talet men lyckades inte på långa vägar att nå ner till bottnen. Vi utforskar området på egen hand innan vi cyklar de 13 kilometerna tillbaka till Cavaillon. Idag cyklar vi totalt 40 km.

Dag 4. Bussutflykt Roussillon – Bonnieux – Lourmarin
Idag låter vi våra cyklar stå och gör istället en bussutflykt. Vi börjar med att besöka den lilla staden Roussillon och promenerar längs den vackra ockra-stigen. Ockra är ett pigment som finns naturligt i jorden och som färgar områdets klippor apelsingula. Sedan fortsätter vi till Bonnieux där vi stannar till och får möjlighet att fotografera det magnifika landskapet. Lagom till lunch anländer vi till Lourmarin, som sägs vara en av de vackraste städerna i Frankrike. Här besöker vi den ovanligt pittoreska staden och det stiliga renässansslottet. I Lourmarin ligger författaren och nobelpristagaren Albert Camus begravd. Vi åker sedan tillbaka till Cavaillon.

Dag 5. Plan-d’Orgon – Mollégès – Saint-Rémy-de-Provence
Via byarna Plan-d’Orgon och Mollégès cyklar vi idag 22 km västerut till Saint-Rémy-de-Provence. Här fanns en stad redan under antiken, och arkeologiska utgrävningar har tagit fram intressanta lämningar från romarriket. Idag präglas staden av konstnären Vincent van Gogh, som tillbringade en tid på stadens mentalsjukhus i slutet av 1880-talet, där han upplevde en konstnärligt mycket produktiv period av sitt liv. Vi går en promenad i van Goghs fotspår och kan med egna ögon uppleva miljön som inspirerade honom till några av hans mest berömda målningar. Efteråt finns det egen tid för att äta lunch på någon av stadens många trevliga restauranger. Vi hinner också med att strosa runt bland smala, stenlagda gränder, upptäcka mysiga torg där platanerna ger skugga och kanske titta in i några av de butiker och gallerier som bidrar till den speciella atmosfären. På eftermiddagen cyklar vi 22 km hem till Cavaillon. Totalt blir det idag 44 km.

Dag 6. Gordes – olivoljeprovning – Saint Pantaléon – Cabrières d’Avignon
På vår avslutande cykeltur passerar vi Maubec och Gordes i Vauclusebergen. På vägen mot Saint Pantaléon stannar vi efter 17 km vid en oljekvarn där vi provsmakar den lokala olivoljan. Förr planterades huvudsakligen mandelträd i området, men de har till största delen ersatts av olivträd, och numera spelar olivoljan en viktig roll för den lokala handeln. Vi cyklar ytterligare fyra km fram till Saint Pantaléon där vi gör ett stopp för att fotografera och utforska byn. Sedan vänder vi tillbaka till Gordes, en charmig by som sedan länge har attraherat många konstnärer, bland annat Marc Chagall. Här har även flera filmer och tv-serier spelats in. I byn finns gott om trevliga restauranger och vi kan välja någon av dem för att äta lunch på egen hand. Efter lunch cyklar vi fyra km till det kända Sénanqueklostret, där cisterciensmunkar med vissa uppehåll funnits sedan 1100-talet. En mindre grupp munkar lever här idag och livnär sig på lavendel- och biodling. Vi återvänder till hotellet och passerar på vägen den genuint provensalska byn Cabrières d’Avignon, 18 km. Totalt cyklar vi idag 43 km, en något mer krävande distans i delvis kuperad terräng.

Dag 7. Ménerbes – Lacoste – Les Beaumettes
Dagens cykeltur är veckans sista bland Luberons högt belägna byar. Vi cyklar 21 km till Ménerbes där vi utforskar byn, som är något av en favorit bland konstnärer och författare. Här bodde till exempel den brittiske författaren Peter Mayle, vars böcker om livet i Provence satte Ménerbes på turistkartan. Vi stannar även till nedanför den närliggande byn Lacoste där vi finner ruinerna av ett slott, som en gång var den ökände marquis de Sades residens. Utsikten härifrån är enastående, med bergen i norr och lavendelfälten i söder. Sedan cyklar vi hemåt via byn les Beaumettes, 21 km. Totalt cyklar vi idag 43 km.

Dag 8. Cavaillon – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare · lokal cykelguide · elcykel inklusive hjälm och cykelväska
Tillägg: Enkelrum från 1 975:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Vandring Provence

Lavendel i Provence

Provence

Franska rivieran

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se