Dag 1. Hemorten – East Grinstead
Vi flyger till London.  Vi åker sedan med buss vidare till orten East Grinstead där vi checkar in på fyrstjärniga Crowne Plaza Hotel Felbridge för fem nätter. Samtliga dagar har vi frukost och gemensam middag på vårt hotell.

Dag 2. Sissinghurst och Great Dixter House
Efter frukost är det dags att upptäcka de första två trädgårdarna på vår resa. Under dagen färdas vi huvudsakligen på idylliska landsvägar genom grevskapen Kents och Sussex lummiga landskap och passerar typiska små engelska byar och städer. Vi inleder med ett besök på berömda Sissinghurst Castle, där författaren Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson började skapa sin trädgård på 1930-talet. Trädgårdsrum efter trädgårdsrum med olika karaktär länkar samman husen. Här finns vårträdgården, rosenträdgården, hassellunden och den stilbildande vita trädgården med buxbomshäckar, vita blommor och silvergrå lövverk. På eftermiddagen besöker vi Great Dixter House där det vildvuxna står i kontrast mot det formklippta i trädgårdslegendaren Christopher Lloyds högst personliga och mycket färgstarka trädgård.

Dag 3. Chelsea Physic Garden och Fulham Palace House & Garden
Vi inleder dagen med en guidad rundtur på Chelsea Physic Garden, en lite undangömd oas i centrala London. Bakom murar i närheten av Themsen finns denna apotekarträdgård från 1673 med runt 5 000 olika sorters medicinalväxter och växthus med tropiska och subtropiska växter. Trädgårdens unika mikroklimat möjliggör odling av växter och träd som normalt inte trivs utomhus i England; här finns till exempel landets största fruktbärande olivträd. Efter lunch på egen hand besöker vi vackra Fulham Palace House & Garden med tillhörande guidning.

Dag 4. Arundel Castle
Denna dag beger vi oss söderut mot kusten. En knapp mil från havet på en kulle med utsikt över floden Arun tronar det imponerande slottet Arundel. Detta sagoslott med tinnar och torn och massiva murar grundades redan på 1000-talet men fick sitt nuvarande utseende efter en restaurering i slutet av 1800-talet. Här ser vi de olika rummen och salarna i slottet, som fortfarande är säte för hertigarna av Norfolk. Vi har också möjlighet att strosa runt i den vackra slottsträdgården med överraskningar runt varje hörn. Berömt är the stumpery, det vill säga ett arrangemang av trädstubbar och döda stammar. På eftermiddagen avnjuter vi en typisk cream tea. Denna brittiska sedvänja introducerades av den sjunde hertiginnan av Bedford på 1840-talet och blev snabbt på modet inom överklassen. Kännetecknande för denna tetradition är nybakade scones med sylt och clotted cream, ett slags tjock grädde.

Dag 5. Leeds Castle och vingård i Kent
Leeds Castle, beläget utanför staden Maidstone, är ett av grevskapet Kents mest välbesökta utflyktsmål. Det 900-årsjubilerande slottet ligger på en ö, omgiven av vallgravar där svarta svanar importerade från Australien simmar runt. Under förmiddagen besöker vi slottet med sina många rum i olika stilar och de omgivande trädgårdarna där det är lätt att gå vilse i den berömda labyrinten, vars höga häckar utgörs av 2 400 idegranar. Grevskapet Kent brukar kallas Englands trädgård och har tack vare det milda klimatet gott om frukt-, grönsaks- och humleodlingar. Här finns också många av Englands ledande vinproducenter, och på eftermiddagen gör vi ett besök på en av vingårdarna. Här gör vi en rundvisning där vi får en inblick i tillverkningen och turen avslutas med en vinprovning.

Dag 6. East Grinstead – Hemorten
Frukost och utcheckning. Vi njuter av våra sista timmar i England innan vi beger oss mot flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 995:-
Resevaluta: Brittiska pund

Andra liknande resor:

London

London

London shopping

Sydöstra England

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se