Dag 1. Hemorten – Quito
Vi flyger till  Ecuadors huvudstad Quito och checkar in på Mercure Hotel där vi bor två nätter.

Dag 2. Quito
Efter frukost på vårt hotell upptäcker vi den vackra staden som är belägen på 2 850 meters höjd över havet, omgiven av Anderna. Under en stadsrundtur med lokalguide besöker vi den gamla delen av Quito med kullerstensgator och många byggnader i kolonialstil. Vi besöker bland annat Frihetstorget, San Franciscotorget och Presidentpalatset. Därefter tar vi linbanan upp till cirka 4 000 meters höjd över havet med en fantastisk utsikt över staden (vid dåligt väder kan turen bli inställd). Efter linbaneturen återvänder vi till hotellet. Resten av eftermiddagen fri.

Dag 3. Quito – Otavalo
Frukost på hotellet. Därefter beger vi oss norrut. Vårt första stopp blir ”Mitad del mundo”, ett monument över ekvatorlinjen som passerar här. Här kan vi hoppa mellan det södra och norra halvklotet som vi vill. Resan fortsätter sedan genom ett vackert landskap i Anderna tills vi når den charmiga staden Otavalo cirka tio mil norr om Quito. Vi tar in på Hotel Palmeras Inn och kan sedan strosa omkring i staden som är berömd för sin indianmarknad. Gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Otavalo
Tidig morgon gör vi ett frivilligt besök på djurmarknaden som startar redan 05.00. Vi tar bussen och efter besöket åker vi tillbaka till hotellet och äter frukost. Vi har sedan hela dagen på oss att titta på denna jättelika marknad där man säljer allt mellan himmel och jord. Här finns bland annat färgglada bonader, ponchos, scarfar och äkta Panamahattar. Trots namnet härstammar hatten inte från Panama utan från en by i Ecuador.

Dag 5. Otavalo – Quito – Puerto Ayora
Efter en tidig frukost lämnar vi Otavalo och åker till Quitos flygplats. Innan vi reser till Galápagos genomgår vi en kontroll för att se att inga frukter, grönsaker, växter eller djur finns i bagaget. En lokal flygskatt på 20 USD betalas före avresan och en ankomstskatt på 10 USD betalas vid ankomst. Vi flyger sedan inrikes till Galápagosöarna. Vid ankomsten betalas en obligatorisk nationalparksskatt på 100 USD per person kontant. Vi fortsätter till ön Santa Cruz och Ikala Galapagos Hotel i Puerto Ayora där vi bor tre nätter.

Dag 6. Utflykt till ön Floreana
Efter frukost gör vi en båtutflykt till ön Floreana som förmodligen är den mest färgstarka och omtalade av Galápagos öar. Båtresan tar två timmar. Under dagen besöker vi bland annat sköldpaddscentret som ligger mitt på ön. Efter en gemensam lunch får vi chansen att snorkla, kanske tillsammans med några sjölejon. Från vår båt spanar vi sedan efter flera speciella fågelarter, som exempelvis blåfotad sula och fregattfågel. På eftermiddagen återvänder vi till Puerto Ayora och vårt hotell.

Dag 7. Utflykt Santa Cruz
Efter frukost går vi ombord på en liten båt som tar oss med på en båtutflykt som följer öns kustlinje. Under denna intressanta halvdagstur besöker vi flera platser i bukten vid Puerto Ayora. Vi ser marina leguaner, sjölejon och blåfotad sula. Vi får också möjlighet att snorkla, och med lite tur får vi sällskap av havssköldpaddor.
På eftermiddagen gör vi en frivillig vandring till Tortugabukten som ligger cirka tre kilometer från vårt hotell. Vi följer en vandringsled omgiven av kaktusar och exotiska träd och när vi når Tortugabukten möts vi av en spektakulär vit sandstrand. Det är en fin plats för avkoppling och här infinner sig verkligen känslan av att vara nära djuren och naturen.

Dag 8. Puerto Ayora – Isabela
Efter frukost är förmiddagen fri för egna aktiviteter. Efter lunch tar vi oss med snabbåt till Isabela, den största och vackraste ön i arkipelagen. Båtresan tar cirka två till tre timmar. Väl framme beger vi oss till vårt Hotel Cally i charmiga Puerto Villamil.

Dag 9. Utflykt Sierra Negra
Efter frukost gör vi en heldagsutflykt till en av världens största vulkankratrar, Sierra Negra. Vi vandrar längs kratern, ett bra sätt att färdas i denna vackra och annorlunda miljö. Vi besöker även vulkanen Chico med sitt fascinerande landskap. Under dagen äter vi en gemensam lätt lunch. På eftermiddagen återvänder vi till Puerto Villamil.

Dag 10. Utflykt Tintoreras
Efter frukost är det dags att besöka Tintoreras, en liten lavaö där havsleguanerna lägger sina ägg under parningstiden. Med lite tur får vi se vitfenad revhaj vila i en lavakanal. Vi snorklar och simmar i närheten av ön.

Dag 11. Isabela – Guayaquil
Efter en tidig frukost åker vi med en snabbåt tillbaka till Santa Cruz. Sedan transfer vidare till flygplatsen på Baltra för flyg till Guayaquil, Ecuadors största stad. Vi bor sista natten på centrala Unipark Hotel.

Dag 12. Guayaquil – Hemresa
Frukost och utcheckning. Förmiddagen är fri för egna upptäcktsfärder i Guayaquil. Vi samlas för att åka till flygplatsen och ta flyget tillbaka till Europa.

Dag 13. Hemkomst
Vi når hemorten.

Eftersom flera utflykter inkluderar promenader och vandringar förutsätter vi att alla resenärer tar med ett par kängor eller grova skor.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 2 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 395:- · nationalparksskatt Galápagos 100 USD · flygskatt inrikesflyg 20 USD · ankomstskatt Isabela 10 USD · dricks till lokala guider och chaufförer cirka 100 USD per resenär
Resevaluta: Amerikanska dollar
Speciellt: Observera att passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Passuppgifter bör anges 45 dagar innan avresa · Notera att hotellet i Otavalo kan hålla enklare standard och att rumsstorleken kan variera. På avresorna 15/1 och 8/4 2020 bor vi på Hotel Silberstein i Puerto Ayora.

Andra liknande resor:

Costa Rica

Peru

Mexiko

Kuba

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se