Dag 1. Hemorten – Tbilisi
Vi flyger till Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi
Vi landar i Georgiens huvudstad Tbilisi under de tidiga morgontimmarna och checkar in på Hotel Astoria. Efter frukost ger vi oss ut på en rundtur i staden, som ligger i floden Kuras dalgång och på tre sidor är omgiven av höga berg. Vi promenerar genom den gamla stadskärnan med slingrande gator och hus med vackra balkonger och loftgångar. Vårt första besök är medeltidskyrkan Metechi som är belägen på de höga klipporna intill Kuraflodens strand. Vi fortsätter till ett av stadens gamla badhus som byggts ovanpå en av de många varma källor i området som gett staden dess namn: tbili betyder ”varm” på georgiska. Nariqalafortet som ursprungligen uppfördes redan på 300-talet reser sig på en höjd ovanför den gamla stadsdelen, och härifrån har vi en fantastisk vy över staden. Under vår tur besöker vi också Sionikatedralen och Tbilisis äldsta bevarade kyrka Anchischati. Vi avslutar med en promenad längs huvudgatan Rustaveli som kantas av imponerande byggnader. Efter turen har vi tid för egna strövtåg. På kvällen äter vi en gemensam middag med typisk georgisk mat på en restaurang.

Dag 3. Tbilisi – Jerevan, Armenien
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker söderut över gränsen och in i Armenien. Här besöker vi den pittoreska bergsbyn Dilijan. Dilijan är känt som Armeniens Schweiz och under sovjettiden var byn populär bland konstnärer, musiker och filmmakare. Efter besöket beger vi oss vidare till Armeniens största sjö, bergssjön Sevan som är belägen 1 900 m ö.h. Sjöområdet har en fascinerande historia och här ligger många helgedomar. Här äter vi gemensam lunch innan vi tar oss vidare till Sevanavank-klostret som härstammar från 800-talet. Efter det åker vi vidare till dagens slutmål Jerevan, där vi checkar in för fyra nätter på centrala Ani Plaza. Kvällen är fri.

Dag 4. Jerevan
Armeniens huvudstad Jerevan är en av världens äldsta städer och har bebotts kontinuerligt sedan bronsåldern. Vi ger oss ut på en rundtur för att upptäcka några av stadens många sevärdheter och njuta av den härliga atmosfären. Vi ser bland annat Republiktorget, Nationalmuseet och den 23 meter höga statyn av Moder Armenia. Vi besöker Historiska museet som har en stor arkeologisk samling med fynd från stenåldern till medeltiden. Vi besöker också minnesmonumentet och det underjordiska museet som uppförts till minne av det armeniska folkmordet i början av 1900-talet när över en miljon armenier mördades. Vi får även möjlighet att gå på Armeniens största matmarknad, Gumi Shuka, innan det är dags att upptäcka mer av staden på egen hand. Jerevan har mängder med mysiga kaféer, bland annat kring operan och Republiktorget. Huvudgatan Norra avenyn erbjuder också stora shoppingmöjligheter. På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 5. Etjmiadzin
Idag åker vi till Etjmiadzin som är den armeniska kyrkans huvudsäte. Här sägs det att Gregorios Upplysaren grundade Armeniens första katedral på 300-talet efter att ha fått en vision från Gud. Vi besöker både katedralen och katedralmuseet som bland sina reliker visar upp vad som sägs vara Ödets spjut eller den Heliga lansen. Efter gemensam lunch fortsätter vi i Gregorios fotspår till kyrkan Khor Virap. Den är byggd ovanför den grotta där han ska ha tillbringat tretton år i fångenskap under den hedniske kungen Tiridates III. Efter besöket återvänder vi till Jerevan där vi besöker en lokal mattfabrik. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 6. Geghard, Garni och Jerevan
Dagen utflykt inleds med ett besök på det världsarvslistade klostret Geghard som grundades av Gregorios Upplysaren på 300-talet vid en helig källa. Klostret är delvis uthugget ur klipporna och har en fantastisk akustik. I närliggande Garni finns Armeniens enda hellenistiska tempel, som byggdes på 100-talet åt den armeniske solguden Mihr. Templet raserades under en jordbävning 1679, men har sedan dess rekonstruerats. Lunchen intar vi idag i ett privat hem i närheten där vi får lära oss hur man bakar det lokala tunnbrödet lavash. Efter lunch återvänder vi till Jerevan där vi besöker museet Matenadaran som har tillägnats skaparen av den armeniska skriften, Mesrop Masjtots. Museet har en av världens största samlingar av gamla manuskript, däribland den första bibeln skriven på armeniska. På eftermiddagen besöker vi ett brandydestilleri. Brandy är en nationaldryck i Armenien och har producerats där sedan slutet av 1800-talet. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 7. Jerevan – Tbilisi, Georgien
Efter frukost och utcheckning åker vi norrut mot Georgien och Tbilisi. På vägen stannar vi till vid ruinerna av den medeltida Amberdfästningen, belägen på berget Aragats södra sluttning, 2 300 meter över havet. Vi fortsätter över gränsen in i Georgien, och i Tbilisi checkar vi återigen in på Hotel Astoria. Resten av dagen tillbringas på egen hand innan vi samlas på kvällen för en gemensam middag.

Dag 8. Tbilisi
Idag kan vi njuta av dagen på egen hand. Vår reseledare ger gärna förslag på utflykter och aktiviteter.

Dag 9. Tbilisi – Mtscheta – Gori – Uplistsiche – Gudauri
Vi lämnar Tbilisi och åker norrut mot Gudauri. Vårt första stopp på resan är Mtscheta, en av Georgiens äldsta städer. Många av kyrkorna i området finns med på Unescos världsarvslista. I Mtscheta besöker vi den majestätiska Svetitschovelikatedralen som är Georgiens andra största kyrka och en av de viktigaste. Jesu livklädnad sägs ligga begravd under kyrkan som byggdes på 1000-talet.

Från Mtscheta går färden vidare till Stalins födelsestad Gori, där vi äter gemensam lunch. Därefter besöker vi hans barndomshem samt Stalinmuseet. Vi fortsätter sedan till den forntida staden Uplistsiche som var ett religiöst centrum under förkristen tid. Bostäder, tempel och offentliga byggnader är direkt uthuggna i klipporna som sluttar ner mot floden. Från Uplistsiche åker vi vidare till dagens mål, skidorten Gudauri. Vi checkar in på Gudauri Inn och har sedan tid på egen hand innan det är dags för gemensam middag på kvällen.

Dag 10. Gudauri – Stepantsminda – Kazbek – Tbilisi
Idag beger vi oss mot Kaukasusbergen på den så kallade georgiska militärvägen. Vi anländer till den vackert belägna lilla bergsstaden Stepantsminda där vi njuter av en kort promenad och den storslagna utsikten över berget Kazbek. Vägen härifrån är så pass brant att vi byter till jeep innan vi fortsätter mot Treenighetskyrkan som är Georgiens nationalsymbol. I Kazbek äter vi lunch hos en familj och provsmakar chacha som är områdets egen vodka. Därefter fortsätter vi till Tbilisi, på vägen besöker vi Jvariklostret i Mtscheta, som tronar på en bergstopp med utsikt över staden och floden nedanför. Vi når sedan Tbilisi där vi tillbringar resten av dagen och kvällen på egen hand. Vi checkar åter igen in på Hotel Astoria för två nätter.

Dag 11. Signagi
Från Tbilisi gör vi en utflykt till en av Kathekiregionens vackraste byar, Signagi, som ligger på toppen av en kulle med utsikt över Alazanidalen och Kaukasusbergen. Byn präglas av smala kullerstensgator och pastellfärgade hus med vackert snidade träbalkonger. Den gamla stadsmuren från 1700-talet med sina 23 torn är fortfarande intakt och det är möjligt att ta en liten promenad uppe på den. I Georgien har man tillverkat vin i över 7 000 år, och vinet är en viktig del av landets kultur. Det sägs att det georgiska alfabetet har skapats med vinrankan som modell. Kathekiregionen är känd för sina vinodlingar, och här besöker vi en vingård för att få veta mer om Georgiens traditionella vinmakeri. Vi avnjuter också en god lunch och lär oss hur det georgiska tunnbrödet bakas i underjordiska ugnar. Dessutom ser vi hur den traditionella, korvformade sötsaken tjurtjchela framställs. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag med traditionell georgisk underhållning.

Dag 12. Tbilisi – Hemorten
Transfer till flygplatsen i Tbilisi. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 6 luncher · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 495:-
Resevaluta: Georgisk lari och armenisk dram
Speciellt: På avresan 15/10 bor vi dag 3-7 på Hotel Ani Plaza i Jerevan. På avresan 1/9 bor vi på hotell Coste under våra vistelser i Tbilisi. På avresan 14/9 bor vi på hotell Cron Palace i Tbilisi under dag 7-9.

Andra liknande resor:

Georgien

Azerbajdzjan

Cypern

Centralasien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se