tid

Avgångstider 03.00 Borås, 04.00 Göteborg, 05.50 Halmstad, 07.10 Helsingborg och ytterligare ett tiotal orter i västra och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Köpenhamn – Kangerlussuaq
Vi åker med buss via Öresundsbron till Kastrups flygplats i Köpenhamn. Vi flyger direkt till Kangerlussuaq som ligger längst in i den 160 kilometer långa Långfjorden. Under andra världskriget var staden en amerikansk flygbas. Idag används samma flygplats som utgångspunkt för resor till de olika delarna av Grönland. I det här området finns det gott om myskoxar, som vi spanar efter på väg till vårt hotell Kangerlussuaq. Efter incheckning gör vi en utflykt till inlandsisen. Med buss kör vi så nära isen vi kan komma. Vi kör genom ett tundralandskap bestående av arktisk öken, fjällsjöar och glaciärer. Vi har goda förutsättningar för att se renar, polarrävar, myskoxar och arktiska fåglar. Vi återvänder sedan till hotellet där vi äter gemensam middag.

Dag 2. Kangerlussuaq – Ilulissat
Frukost och avfärd till flygplatsen för att flyga vidare till Ilulissat. Stadens namn betyder isberg på grönländska, och anledningen till denna benämning blir tydlig för oss när vi flyger in över detta mäktiga landskap. Ilulissat är vackert beläget vid mynningen av den 50 kilometer långa Isfjorden. Ilulissat, eller Jakobshavn som staden heter på danska, grundades 1741 och är idag Grönlands tredje största stad med runt 5 000 invånare. Vi gör en stadsvandring tillsammans med en guide som berättar om stadens historia, den grönländska kulturen och om livet här idag, 30 mil norr om polcirkeln. Vi besöker fiskarna i hamnen och försäljarna på “brättet”, den lokala marknaden för stadens jägare och fiskare. Vi checkar sedan in på hotell Hvide Falk där vi bor de kommande fyra nätterna. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Båttur till Isfjorden
Efter en god frukost har vi förmiddagen till eget förfogande. På eftermiddagen är det dags att göra en båttur på Isfjorden. De enorma isbergen vi ser kommer från glaciären Kangia där det skapas cirka 20 miljoner ton isberg per dygn, året runt. Det är en mäktig känsla när vi kommer tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de är. Vi återvänder sedan till vårt hotell för middag.

Dag 4. Ilulissat
Efter en god frukost har vi dagen till eget förfogande. Om så önskas, kan man följa med på någon av följande utflykter. Dessa bokas före avresa.

Vi besöker en hundgård där vi bland annat får ett föredrag om den grönländska slädhunden samt jakt- och matkulturen på Grönland. Denna utflykt kostar 395:-.

För dem som hellre vill det, finns möjlighet att följa med på en paddlingstur i kajak där vi verkligen kan njuta av lugnet, närheten till naturen och havet på nära håll. Denna utflykt kostar 2 295:-.

För den som vill göra något riktigt extraordinärt denna dag erbjuder vi även en flygtur över inlandsisen med helikopter eller små flygplan. Denna utflykt är dock beroende av yttre omständigheter såsom väder, och vi reserverar oss därför för att det finns risk att turen blir inställd med kort varsel. Denna utflykt kostar 3 895:-.

Dag 5. Ilulissat
Idag gör vi tillsammans med en lokalguide en lätt vandring på cirka två kilometer till den gamla boplatsen Sermermiut, vackert belägen med en fantastisk utsikt över Isfjorden. Denna plats har varit befolkad i cirka 4 000 år och man kan än idag se ruiner och inuitgravar från denna tid. Vi har med oss lunchpaket på turen. Gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Ilulissat – Köpenhamn – Hemorten
Efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen för hemresa. Vi mellanlandar i Kangerlussuaq på vår resa mot Köpenhamn. Väl där väntar vår buss som tar oss till hemorten. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 01.00.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · ett lunchpaket · 4 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 3 495:- · tillvalssutflykter
Resevaluta: Danska kronor

Andra liknande resor:

Island

Island rundresa

Island

Svalbard vinter

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se