tid

Avgångstider Varierande avgångstider från Ulricehamn, Borås, Göteborg, Uddevalla och ytterligare ett antal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Reykjavik
Vi reser med buss till Gardermoens flygplats norr om Oslo. Härifrån flyger vi till Reykjavik där vi möter vår skandinavisktalande lokalguide, som också är vår reseledare under vistelsen. Efter ankomst gör vi en guidad stadsrundtur. I Reykjavik bor ungefär hälften av Islands cirka 300 000 invånare och staden är Europas nordligaste och västligaste huvudstad. Området har varit bebott sedan 800-talet men en stor del av Reykjavik byggdes under 1900-talet. Här finns sevärdheter som Nationalmuseum, Hallgrimskyrkan och Arni Magnussoninstitutet. Det var i Reykjavik som amerikanen Bobby Fischer mötte ryssen Boris Spasskij i världens mest omtalade schackmatch 1972. Vi erbjuder boende på olika hotell i staden, mer information nedan. Efter att ha checkat in på respektive hotell äter vi sedan gemensam middag på en av stadens restauranger.

Dag 2. Den gyllene cirkeln
Efter frukost ger vi oss ut på den välkända turistrutten som kallas Den gyllene cirkeln. Den inkluderar några av Islands mest kända sevärdheter. Vi inleder med Thingvellir, vikingaplatsen där världens första riksdag grundades för över tusen år sedan. Här finns en ravin som är en spricka i kontinentalblocken och som bildats under tusentals år. Vi fortsätter sedan till Gullfoss, ett imponerande vattenfall som utgör resultatet av smältvatten från två glaciärer. Fallet har två etapper och störtar ner i en 20 meter bred ravin. Dagen fulländas med ett besök vid det geotermiska området Geysir. Här finns Islands mest aktiva gejser Strokkur som sprutar en tio meter hög vattenkaskad. Under sen eftermiddag är vi åter i Reykjavik. För de som bor lite utanför stadens centrum finns möjlighet att kliva av i de centrala delarna och sedan ta sig tillbaka till hotellet på egen hand under kvällen. 

Dag 3. Tillvalsutflykt Valsafari
Denna dag står till eget förfogande. De som vill kan, mot en extra kostnad, följa med på en oförglömlig valsafari som varar cirka tre till fyra timmar. I havet runt Reykjavik lever en rad olika arter av valar och delfiner. De vanligaste arterna är knölval, vikval, tumlare och vitnosdelfin. Båten har sittplatser inomhus i flera våningar men det går även att vistas ute på däck. Båten är inte chartrad för vårt sällskap så vi kommer att träffa andra grupper och passagerare ombord. Vid dåligt väder kan båtturen ställas in av säkerhetsskäl. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 495:-

Dag 4. Reykjanes halvö och Den blå lagunen
Efter frukost åker vi till Reykjanes halvö. Det är ett varierat landskap med lavafält och geotermisk aktivitet. Här får vi möjlighet att gå över en symbolisk gångbro som korsar en spricka som ger tydliga bevis på klyftan mellan den europeiska och den nordamerikanska tektoniska plattan. Vi besöker flera sevärdheter innan vi framåt kvällen åker för bad i Den blå lagunen. Utomhusbadet ligger som en oas mitt i ett lavafält och är öppet året runt. Här badar vi i mineralrikt vatten som håller en temperatur mellan 36 och 39 grader. Hyra av handduk ingår i inträdet. Efter badet återvänder vi till våra hotell där vi har kvällen fri. 

Dag 5. Reykjavik – Hemorten
Frukost och fri tid innan vi samlas för avfärd mot flygplatsen. Vi flyger till Oslo där vi möts av vår buss som tar oss vidare till Göteborg.

Våra hotell på Island
Vi erbjuder boende på två olika hotell på Island. Vilka hotell som erbjuds framgår vid respektive avresedatum.
Nedan följer mer information om respektive hotell.

CenterHotel Plaza
CenterHotel Plaza ligger centralt i Reykjavik bredvid huvudtorget Ingólfstorg, i hjärtat av den gamla staden. Hamnen nås till fots på strax under tio minuter. 

City Park Hotel
Detta hotell med trevlig atmosfär finner vi i den östra delen av Reykjavik, cirka tre kilometers promenad från Ingólfstorg. 

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · en middag · utflykter enligt program · skandinavisktalande lokalguide/reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 075:- · tillvalsutflykt valsafari
Resevaluta: Isländska kronor
Speciellt: På avgången 1/7 finns dubbelrum med utsikt på City Park Hotel för 945:-. Notera att endast resenärer bokade från Göteborg berörs av transfern till Oslo.

Andra liknande resor:

Island rundresa

Island

Färöarna

Vikingakryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se