Dag 1. Hemorten – Reykjavik – Borgarnes
Vi åker med buss via Öresundsbron till Kastrups flygplats i Köpenhamn.  Vi flyger till Reykjavik under eftermiddagen. Där får vi tillsammans med vår skandinavisktalande lokalguide, som också är vår reseledare under vistelsen, uppleva staden som har anor ända tillbaka till 800-talet. Sedan åker vi vidare med vår buss till Borgarnes där vi övernattar. På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Borgarnes – Akureyri
Efter frukost åker vi mot Akureyri på nordöstra Island. Längs vägen gör vi ett besök på gården Glaumbær, en samling välbevarade torvhus som hyser ett folkmuseum med utställningar om isländskt liv på landsbygden under 1800-talet. Mellan september och april pulserar ofta spektakulära norrsken över Akureyri. Atmosfären är tunnare här, vilket har gjort orten till något av ett norrskenscentrum. Vi övernattar på Hotel Kjarnalundur och på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Akureyri – Húsavík med valsafari – Mývatn
Vi reser till fiskebyn Húsavík på norra Island. Här stiger vi ombord på en båt för att uppleva en äkta valsafari. Skjálfandibukten omfamnas av de majestätiska, snödoppade bergen Víknafjöll och Kinnarfjöll. Från båten kan vi, med tur, få se vikval, knölval, späckhuggare, vitnosdelfiner och kanske blåval. Från Húsavík fortsätter vi mot Mývatn. Ett bad i 36–40-gradigt vatten på Mývatn naturbad är en lisa för både kropp och själ. Vi bor en natt på Sel-Hotel Mývatn. Gemensam middag.

Dag 4. Mývatn – Egilsstaðir
Efter frukost leder turen oss till östra Island. Typiskt för dessa delar av Island är de smala, långa fjordarna som skär in i landskapet och tangerar pittoreska byar. Här finns dock även landets största skog och frodiga odlingslandskap. Vi bor en natt i området kring Egilsstaðir. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Egilsstaðir – Fáskrúðsfjörður – Höfn
Frukost. Idag beger vi oss först till Fáskrúðsfjörður som är det östligaste samhället på Island och består av flera mindre byar. Runt år 1900 fanns det många franska fiskare på vattnet utanför denna kust vilket de franska gatunamnen intill de isländska vittnar om. Vi reser sedan vidare mot området vid Höfn där vi övernattar på Guesthouse Gerði.

Dag 6. Höfn – Hveragerði
Efter frukost kör vi västerut och kommer till Jökulsárlón-lagunen där vi gör ett stopp för fotografering. Vi fortsätter sedan in i nationalparken Skaftafell där vi når glaciären Vatnajökull med utsikt över Hvannadalshnjúkur, Islands högsta berg, 2 119 m ö.h. Därefter åker vi över ett stort område med svart lavasand och många floder. I Vík finns det en fin svart strand och lavaklippor. En annan glaciär på vägen är Sólheimajökull, som är en av de få glaciärer vi kan komma ganska nära med buss. Vi övernattar på Hotel Örk i Hveragerði.

Dag 7. Den gyllene cirkeln– Hemorten
Efter frukost ger vi oss ut på den välkända turistrutten som kallas Den gyllene cirkeln. Vi inleder med Gullfoss, ett vattenfall som utgör resultatet av smältvatten från två glaciärer. Fallet har två etapper och störtar ner i en 20 meter bred ravin. Vi fortsätter sedan till det geotermiska området Geysir, med Islands mest aktiva gejser Strokkur som sprutar en tio meter hög vattenkaskad. Dagen fulländas med ett besök vid Thingvellir, vikingaplatsen där världens första riksdag grundades för över tusen år sedan. Vi återvänder under eftermiddagen till Hveragerði där vi äter middag på hotellet.

Dag 8. Hemkomst
Under morgonen åker vi till flygplatsen utanför Reykjavik. Vi flyger till Köpenhamn där vi möts av vår  buss för vidare transport. Vi beräknas nå Göteborg under kvällen.

Ingår: Flyg t/r · 7 nätter i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · skandinavisktalande lokalguide/reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 845:-
Resevaluta: Isländska kronor
Speciellt: På avresan 29/7 bor vi dag 5 på Hotel Smyrlabjörg.

34 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.7 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

Ålesund

Hurtigruten norrut

Skottland

Skottland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se