tid

Avgångstider Varierande avgångstider från Ulricehamn, Borås, Göteborg, Falkenberg, Malmö och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Reykjavik
Vi åker med buss via Öresundsbron till Köpenhamns flygplats. Vi flyger till Reykjavik där vi möter vår skandinavisktalande lokalguide, som också är vår reseledare under vistelsen. Vi upplever staden som har anor ända tillbaka till 800-talet innan vi åker vidare med vår buss till vårt boende City Park Hotel. På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Den gyllene cirkeln – Borgarnes
Efter frukost ger vi oss ut på den välkända turistrutten som kallas Den gyllene cirkeln. Vi inleder med Gullfoss, ett vattenfall som utgör resultatet av smältvatten från två glaciärer. Fallet har två etapper och störtar ner i en 20 meter bred ravin. Vi fortsätter sedan till det geotermiska området Geysir, med Islands mest aktiva gejser Strokkur som sprutar en tio meter hög vattenkaskad. Dagen fulländas med ett besök vid Thingvellir, vikingaplatsen där världens första riksdag grundades för över tusen år sedan. Under kvällen checkar vi in på Hotel Borgarnes och äter en härlig middag tillsammans.

Dag 3. Borgarnes – Akureyri
Efter frukost åker vi mot Akureyri på nordöstra Island. Längs vägen gör vi ett besök på gården Glaumbær, en samling välbevarade torvhus som hyser ett folkmuseum med utställningar om isländskt liv på landsbygden under 1800-talet. Mellan september och april pulserar ofta spektakulära norrsken över Akureyri. Atmosfären är tunnare här, vilket har gjort orten till något av ett norrskenscentrum. Vi checkar in på Hotel Kjarnalundur där vi bor två nätter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Akureyri – Húsavík med valsafari – Mývatn – Akureyri
Vi reser till fiskebyn Húsavík på norra Island. Här stiger vi ombord på en båt för att uppleva en äkta valsafari. Skjálfandibukten omfamnas av de majestätiska, snödoppade bergen Víknafjöll och Kinnarfjöll. Från båten kan vi, med tur, få se vikval, knölval, späckhuggare, vitnosdelfiner och kanske blåval. Från Húsavík fortsätter vi vår utflykt mot Mývatn. Ett bad i 36–40-gradigt vatten på Mývatn naturbad är en lisa för både kropp och själ. Vi återvänder sedan till vårt hotell. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Akureyri – Egilsstaðir
Efter frukost leder turen oss till östra Island. Typiskt för dessa delar av Island är de smala, långa fjordarna som skär in i landskapet och tangerar pittoreska byar. Här finns dock även landets största skog och frodiga odlingslandskap. Vi bor en natt i området kring Egilsstaðir. Gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Egilsstaðir – Fáskrúðsfjörður – Höfn
Frukost. Idag beger vi oss först till Fáskrúðsfjörður som är det östligaste samhället på Island och består av flera mindre byar. Runt år 1900 fanns det många franska fiskare på vattnet utanför denna kust vilket de franska gatunamnen intill de isländska vittnar om. Vi reser sedan vidare mot området vid Höfn där vi övernattar på Hótel Höfn.

Dag 7. Höfn – Hveragerði
Efter frukost kör vi västerut och kommer till Jökulsárlón-lagunen där vi gör ett stopp för fotografering. Vi fortsätter sedan in i nationalparken Skaftafell där vi når glaciären Vatnajökull med utsikt över Hvannadalshnjúkur, Islands högsta berg, 2 119 m ö.h. Därefter åker vi över ett stort område med svart lavasand och många floder. I Vík finns det en fin svart strand och lavaklippor. En annan glaciär på vägen är Sólheimajökull, som är en av de få glaciärer vi kan komma ganska nära med buss. Vi övernattar på Hotel Örk i Hveragerði. 

Dag 8. Hveragerði – Hemorten
Frukost och utcheckning innan vi samlas för avfärd mot flygplatsen utanför Reykjavik. Vi flyger till Köpenhamn där vi möts av vår buss som tar oss vidare till Göteborg.

Ingår: Flyg t/r · 7 nätter i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · skandinavisktalande lokalguide/reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 195:- · Dubbelrum med utsikt City Park Hotel från 245:-
Resevaluta: Isländska kronor
Speciellt: Notera att endast resenärer bokade från Göteborg berörs av transfern till Köpenhamn. På avgången 5/7 sker transfern till Oslo istället, varifrån vi flyger till Reykjavik. På avgången 5/7 utgår frukosten på hemresedagen för de som flyger till Köpenhamn, det på grund av att flyget avgår på morgonen. Vi bor på Countryhotel Smyrlabjörg i Höfn. På avgången 2/8 bor vi på Guesthouse Gerdi dag 6.

Andra liknande resor:

Island

Färöarna

Vikingakryssning

Yttre Hebriderna

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se