Dag 1. Hemorten – Tel Aviv
Vi flyger till Israel. Vår reseledare tar oss till Grand Beach Tel Aviv där vi bor vår första natt. Frukost och middag ingår samtliga dagar på vår resa.

Dag 2. Caesarea – Megiddo – Haifa – Akko
Vi lämnar Tel Aviv efter frukost och kör längs kusten mot Caesarea, som var romarnas huvudstad i historiska Judeen. Här tittar vi närmare på bland annat amfiteatern och akvedukten. Vi fortsätter till den historiskt viktiga staden Megiddo, som omnämns i Bibeln. Här är till exempel lämningarna efter stadens vattensystem väl bevarade. Vi kör vidare till Haifa som ligger på Karmelbergets sluttningar och erbjuder en slående vy över havet och Bahais vackra trädgårdar. Vi gör ett sista stopp vid den femtusenåriga staden Akko innan vi åker till Haon Beach vid Gennesaretsjön och checkar in på Daria Resort för två nätter.

Dag 3. Tiberias – Kafarnaum – Tabgha
Efter frukost gör vi en kort utflykt till den två tusen år gamla staden Tiberias. Därefter tar vi en båttur till den bibliskt betydelsefulla staden Kafarnaum som ligger vid Gennesaretsjöns norra strand. Här besöker vi bland annat lämningarna efter en synagoga som byggdes på 100-talet. Vi fortsätter till Tabgha, som sägs vara platsen för fisk- och brödmiraklet, och besöker ”Church of the Multiplication” med dess kända mosaikgolv. Vi fortsätter sedan till Saligprisningarnas berg, som är en sluttande höjd där Jesus enligt traditionen höll sin bergspredikan. Innan vi återvänder till vårt hotell gör vi ett besök på en vingård, där vi får provsmaka utsökt vin från regionen.

Dag 4. Nasaret – Bet Shean – Jerusalem
Idag beger vi oss till historiska Nasaret. På vägen dit gör vi ett kort stopp i Kana i Galileen, staden som sägs vara platsen för vinmiraklet. Framme i Nasaret tittar vi in i Bebådelsekyrkan där ärkeängeln Gabriel enligt den kristna traditionen uppenbarade sig för Jungfru Maria. Vi besöker även Josefs arbetsverkstad och Mariakällan. Vi fortsätter till dopplatsen vid Yardenite och besöker sedan den romerska teatern i Bet Shean, en stad som grävdes ut relativt nyligen. Vi reser vidare mot Jerusalem längs Jordanfloden och passerar bland annat Jeriko och det fascinerande klostret St. George. Väl framme i Jerusalem checkar vi in på Grand Court Jerusalem för fyra nätter.

Dag 5. Gamla Jerusalem
Efter frukost ger vi oss ut på en rundtur i den mytomspunna staden. Vi börjar på Oljeberget som erbjuder en fantastisk panoramavy över staden. Vi fortsätter till berget Sion där kung Davids grav och platsen för Jesu sista måltid finns. Vi går in genom de gamla murarna som omger staden och besöker de judiska kvarteren, Klagomuren och Via Dolorosa, ”smärtans väg”, som lär vara den väg Jesus vandrade med korset upp till Golgata. Vi ser också Heliga gravens kyrka, Tempelberget och trädgårdsgraven. Under dagen gör vi även ett besök på en orientalisk basar.

Dag 6. Nya Jerusalem, Yad Vashem och Betlehem
Vi börjar dagen med att bege oss till den urtida byn Ein Karem, som ligger vid foten av Jerusalems kullar. Den lugna, naturskönt belägna lilla byn är en populär tillflykt för stadsbor som vill komma bort från stadens jäkt. Vi fortsätter med ett besök vid Yad Vashem, Israels stora arkiv och forskningscentrum om förintelsen. Här finns även en minnesplats med monument och en park. Vi åker vidare till Israel museum där de berömda Dödahavsrullarna bevaras. Vårt sista stopp under dagens utflykt blir till Betlehem på Västbanken, som enligt kristen tradition är Jesus födelsestad. Där besöker vi Födelsekyrkan.

Dag 7. Qumran, Masada och Döda havet
Vi åker ut till Västbanken och Qumran, en ruin som ligger på en torr platå en bit från Döda havets nordvästra strand. Qumran antas ha varit en esseisk bosättning, och det var i grottor som ligger i närheten som Dödahavsrullarna påträffades. Efter vårt besök i Qumran kör vi vidare längs Döda havets strandlinje och stannar till vid Masada – fästningen som spelade en stor roll under det judiska upproret mot romarna. Vi åker linbana upp till toppen av den 400 meter höga klippan och ser bland annat resterna av kung Herodes palats. Om vädret tillåter avslutar vi rundturen genom att doppa oss (eller snarare flyta) i Döda havet, världens mest salthaltiga sjö.

Dag 8. Jerusalem – Tel Aviv
Efter frukost lämnar vi Jerusalem och kör mot Tel Aviv, där vi åter igen checkar in för en natt på Grand Beach Tel Aviv. Här har vi dagen fri till att upptäcka den mångkulturella, trendiga staden på egen hand. Den som vill njuta av sol och bad kan besöka den härliga sandstranden som ligger mitt i stan, och i norra Tel Avivs mysiga hamnområde hittar man hippa kaféer, barer och restauranger med mat från världens alla hörn.

Dag 9. Tel Aviv – Hemorten
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi flyger till vår hemort.

Avvikande hotell:

Prima Kings Hotel:
På avresorna 27/3, 17/4 och 18/9 bor vi på Prima King i Jerusalem.

Prima Palace Hotel:
På avresan den 12/5 bor vi på Prima Palace i Jerusalem.

Prima Link Pethach Tikva:
På avresan 10/9 bor vi dag 1 på Prima Link Pethach Tikva utanför Tel Aviv.

Leonardo Hotel Tiberias:
På avresan den 18/10 bor vi dag 2-4 på Leonardo Hotel Tiberias.

Ingår: Flyg t/r · 8 övernattningar i dubbelrum · 8 frukostar · 8 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 395:- · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 70:- per resenär och dag)
Resevaluta: Israeliska shekel
Speciellt: Avvikande hotell förekommer på vissa avgångar, se ovan. Resor med sen eller tidig ankomst serveras en lättare middag ev. frukost. På grund av sen ankomst till Israel på avresorna 17/4, 8/5 och 18/9 sker en gemensam lunch dag 2 istället för middagen dag 1. På avgången 18/9 är programmet förskjutet en dag. Dag 2-5 sker därför dag 3-6. Dag 7 tillbringas i Qumran, Masada och Döda havet och dag 8 upptäcker vi Nya Jerusalem, Yad Vashem och Betlehem. Sista natten bor vi i Jerusalem.

Andra liknande resor:

Jordanien

Cypern

Istanbul

Aten

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se