Dag 1. Hemorten – Poreč
Vi flyger till Trieste i Italien och fortsätter till Poreč, på halvön Istrien i Kroatien. Vi checkar in på fyrstjärniga Valamar Parentino eller Valamar Riviera, beroende på avresedag. Samtliga dagar ingår frukost och middag på hotellet.

Dag 2. Bale, olivoljeprovning – Vodnjan, prsutprovning – Pula
Vi åker söderut till byn Bale, där vi besöker en olivoljeproducent. Här växer olivträden under perfekta förhållanden, och oliverna pressas till olja med en frisk och harmonisk smak. Vi får en presentation av produktionen och provar tre oljor. Sedan fortsätter vi till Vodnjan och gör ett besök på en familjeägd gård som bland annat framställer prsut, en lufttorkad skinka. Här provar vi prsut och äter lunch. På eftermiddagen åker vi till Pula, som är Istriens ekonomiska och kulturella centrum. Vi får en guidad tur av staden som har flera välbevarade byggnadsminnen från romartiden och kan konstatera att århundraden av venetianskt, österrikiskt och jugoslaviskt styre har lämnat avtryck i stadens arkitektur. Vi får egen tid att strosa runt i den pittoreska stadskärnan innan vi återvänder till hotellet.

Dag 3. Poreč – Limbukten, ostronprovning – Rovinj
Vi får idag en guidad tur i Poreč och besöker bland annat Eufrasiusbasilikan, som är ett av regionens finaste exempel på tidig bysantinsk konst. Vi fortsätter till Limabukten, som är ett naturskyddsområde med ett landskap som påminner om en kanjon. Området är känt för sina ostronodlingar och vi provar de färska ostronen. Sedan åker vi vidare till staden Rovinj. Området var bebott redan på bronsåldern, och en stad växte fram så tidigt som under 200-talet. Här upptäcker vi stadens historiska byggnader och monument, och i gamla stan kan vi strosa runt i en labyrint av smala gränder och små mysiga torg. Gatan Grisia med sina många trappsteg leder upp till platån där kyrkan Sankt Euphemia ligger.

Dag 4. Grožnjan – Buzet, rakijaprovning – Hum
Dagen börjar med ett besök i Grožnjan, en medeltida stad med välbevarade murar och monument. Den kallas numera konstnärernas stad, och här finns ett tjugotal konstgallerier. Sedan fortsätter vi till Buzet där vi besöker ett destilleri som framställer fruktbrännvinet rakija, baserat på vildväxande örter och frukter från trakten. Vi får en visning av framställningen och provsmakar dryck och tilltugg. Vår färd går vidare till byn Hum, som sägs vara den minsta staden i världen. Vi promenerar genom staden och äter lunch på en lokal konoba, en restaurang med traditionellt regionalt kök.

Dag 5. Motovun – Livade, tryffelspårning
Idag åker vi inåt landet till den medeltida bergsbyn Motovun, där det vilar en lätt, omisskännlig doft av tryffel. Vi får en guidad tur av staden och sedan tid för egna strövtåg. Färden går vidare till närliggande Livade, där vi åker ut i skogen med tåg för att se hur man söker efter tryffel. Vi får uppleva hur tryffelspårarna och deras hundar arbetar i jakten på ”kökets diamant”. Sedan äter vi lunch hos Zigante, som är ortens mest kända tryffelspecialist. 

Dag 6. Fri dag
Dagen är fri för egna aktiviteter. Njut av hotellets faciliteter, de härliga stränderna eller strosa omkring i gamla stan.

Dag 7. Istriens vingårdar, Kabola och Veralda
Idag besöker vi vingården Kabola, där man har producerat vin sedan slutet av 1800-talet. Vi får en guidad tur av vinkällaren och sedan provar vi tre olika viner, utvalda av sommelieren. Därefter åker vi till Veralda vingård, som är en av de största vingårdarna i Istrien. Här äter vi en trerätters lunch och provar tre olika viner.

Dag 8. Poreč – Hemorten
Efter frukost åker vi till flygplatsen för hemfärd.  

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 975:-
Resevaluta: Kroatisk kuna

Andra liknande resor:

Skottland & Island

Vandring Sardinien

Albanien

Vandring Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se