Den här resan har olika dagsprogram. Växla mellan de olika programbeskrivningarna nedan.
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till vårt hotell där vi bor under hela vistelsen och blir serverade frukost och middag samtliga dagar. Middagen på hotellet är enklare Italiensk husmanskost.
Se mer information om de hotell och orter som erbjuds på dessa resor lite längre ner på sidan.
Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda
produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur
parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara
delikatess.
Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den
världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo
Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi
under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.
Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda
produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur
parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara
delikatess.
Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den
världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo
Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi
under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.
Efter frukost tar vi bussen till den charmiga småstaden Correggio, känd för sina pittoreska gator, vackra piazzor och genuina italienska atmosfär. Förmiddagen är fri att utforska på egen hand, kanske lockar en lugn promenad bland historiska byggnader, ett besök i stadens kyrkor eller en paus på ett kafé med en cappuccino i handen. Är det onsdag kan ni även passa på att uppleva den livliga veckomarknaden, där lokala handlare erbjuder färska råvaror, ostar, charkuterier och mycket mer.
På eftermiddagen väntar en oförglömlig upplevelse på en lokal gård. Här bjuds vi in till en matlagningskurs där vi, under ledning av våra värdar, får lära oss traditionella rätter från Emilia-Romagna. Tillsammans lagar vi en komplett måltid med färska råvaror. Kvällen avslutas med att vi avnjuter vår egen middag i gårdens gemytliga miljö.
Efter frukost tar vi bussen till den charmiga småstaden Correggio, känd för sina pittoreska gator, vackra piazzor och genuina italienska atmosfär. Förmiddagen är fri att utforska på egen hand, kanske lockar en lugn promenad bland historiska byggnader, ett besök i stadens kyrkor eller en paus på ett kafé med en cappuccino i handen. Är det onsdag kan ni även passa på att uppleva den livliga veckomarknaden, där lokala handlare erbjuder färska råvaror, ostar, charkuterier och mycket mer.
På eftermiddagen väntar en oförglömlig upplevelse på en lokal gård. Här bjuds vi in till en matlagningskurs där vi, under ledning av våra värdar, får lära oss traditionella rätter från Emilia-Romagna. Tillsammans lagar vi en komplett måltid med färska råvaror. Kvällen avslutas med att vi avnjuter vår egen middag i gårdens gemytliga miljö.
Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta
och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som
grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också
Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa
med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40
kilometer.
Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På
eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för
sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med
sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens
500 år gamla slott Rocca Sforzesca.
Därefter väntar en smakrik upplevelse i vinets tecken. I den charmiga byn Dozza besöker vi en regional vinkällare, där ni får prova utvalda viner. Låt er guidas genom dofter och smaker i den historiska miljön och upptäck regionens vintraditioner på bästa sätt.
Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta
och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som
grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också
Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa
med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40
kilometer.
Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På
eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för
sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med
sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens
500 år gamla slott Rocca Sforzesca.
Därefter väntar en smakrik upplevelse i vinets tecken. I den charmiga byn Dozza besöker vi en regional vinkällare, där ni får prova utvalda viner. Låt er guidas genom dofter och smaker i den historiska miljön och upptäck regionens vintraditioner på bästa sätt.
Dagen är fri för egna aktiviteter och upptäckter. Det finns mycket att se och göra i omgivningarna. Ta en promenad i den lokala stadskärnan och upptäck historiska byggnader, charmiga torg och små butiker. För den som vill fördjupa sig i regionens kultur finns intressanta museer, kyrkor och sevärdheter att besöka. Området är också känt för sin gastronomi – passa på att prova traditionella pastarätter, ostar och charkuterier eller slå er ner på en lokal restaurang för att njuta av det bästa Emilia-Romagna har att erbjuda.
Idag beger vi oss västerut mot de närliggande regionerna Veneto och Lombardiet. Första stoppet är staden Mantua – en förtrollande stad med över tusenårig historia, känd för sin konstnärliga och kulturella betydelse i norra Italien. Staden är upptagen på UNESCOS världsarvslista tack vare sina litterära, musikaliska och konstnärliga bidrag, och utsågs dessutom till Italiens kulturhuvudstad år 2016. Här valde Giuseppe Verdi att förlägga handlingen i sin berömda opera ”Rigoletto” till det ståtliga hertigpalatset Palazzo Ducale. Mycket av stadens prakt och betydelse kan spåras till den inflytelserika Gonzaga-familjen.
Därefter fortsätter vi till den pittoreska byn Borghetto sul Mincio, belägen nära Verona. Här kantas floden av färgglada hus och smala gränder där man hittar caféer, restauranger och charmiga små boenden, allt omgivet av ett grönskande landskap. Efter ett kortare uppehåll här tar vi åter plats i bussen för att åka vidare till Valeggio sul Mincio. Orten är känd för sina medeltida befästningar, eleganta villor som Villa Maffei-Sigurtà och för sina natursköna vyer. Valeggio anses även vara tortellinins andliga hemort, och efter en stunds egen tid för att promenera i staden avnjuter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang. Här stannar vi cirka en timme.
Idag beger vi oss västerut mot de närliggande regionerna Veneto och Lombardiet. Första stoppet är staden Mantua – en förtrollande stad med över tusenårig historia, känd för sin konstnärliga och kulturella betydelse i norra Italien. Staden är upptagen på UNESCOS världsarvslista tack vare sina litterära, musikaliska och konstnärliga bidrag, och utsågs dessutom till Italiens kulturhuvudstad år 2016. Här valde Giuseppe Verdi att förlägga handlingen i sin berömda opera ”Rigoletto” till det ståtliga hertigpalatset Palazzo Ducale. Mycket av stadens prakt och betydelse kan spåras till den inflytelserika Gonzaga-familjen.
Därefter fortsätter vi till den pittoreska byn Borghetto sul Mincio, belägen nära Verona. Här kantas floden av färgglada hus och smala gränder där man hittar caféer, restauranger och charmiga små boenden, allt omgivet av ett grönskande landskap. Efter ett kortare uppehåll här tar vi åter plats i bussen för att åka vidare till Valeggio sul Mincio. Orten är känd för sina medeltida befästningar, eleganta villor som Villa Maffei-Sigurtà och för sina natursköna vyer. Valeggio anses även vara tortellinins andliga hemort, och efter en stunds egen tid för att promenera i staden avnjuter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang. Här stannar vi cirka en timme.
Idag ska vi upptäcka Modena där vi bland annat beundrar Piazza Grande med katedralen, klocktornet Ghirlandina och stadshuset, bland de kulturella monument som utsetts till UNESCO:s världsarv (entré ej inkluderat). Modena är Ferraris och Maseratis stad, rik och vacker.
Moderna är även känd för sin balsamvinägersproducering, som du kommer att smaka i en lokal vinkällare. Under turen får du lära dig mer om traditionen och produktionsteknikerna som garanterar vinägerns goda kvalitet.
Idag ska vi upptäcka Modena där vi bland annat beundrar Piazza Grande med katedralen, klocktornet Ghirlandina och stadshuset, bland de kulturella monument som utsetts till UNESCO:s världsarv (entré ej inkluderat). Modena är Ferraris och Maseratis stad, rik och vacker.
Moderna är även känd för sin balsamvinägersproducering, som du kommer att smaka i en lokal vinkällare. Under turen får du lära dig mer om traditionen och produktionsteknikerna som garanterar vinägerns goda kvalitet.
Vi erbjuder boende på flera olika hotell för våra resor i Emilia-Romagna-regionen. Vilka hotell som erbjuds framgår vid respektive avresedatum.
Hotel Alla Rocca – Bazzano Valsamoggia
Historiskt hotell från 1796 beläget i den medeltida stadskärnan i Bazzano, en "Città Slow" känd för sin kultur och gastronomi. Hotellet erbjuder eleganta rum med antika möbler, gratis Wi-Fi och Sky TV. Restaurangen serverar traditionella rätter från det emilianska köket.
Hotel Conte Verde – Montecchio Emilia
Fyra-stjärnigt hotell i ett lugnt område omgivet av natur, mellan Reggio Emilia och Parma. Hotellet erbjuder gratis Wi-Fi, luftkonditionerade rum med minibar och TV samt en restaurang som serverar lokala specialiteter.
Best Western Classic Hotel – Reggio Emilia
Modernt hotell med elegant design, beläget strax utanför Reggio Emilia. Hotellet erbjuder gratis Wi-Fi, ett gym, turkiskt bad och en restaurang som serverar lokala rätter. Rummen är utrustade med 32-tums LCD-TV, luftkonditionering och minibar.
Toppenbra reseledare, ge henne fler uppdrag!
Intressanta utflykter