logo
  • Om Rolfs
    Om gruppresor
    Våra reseledare
    Nyheter och erbjudanden
    Anslutningar
    Egen grupp
    Evenemang
    Beställ katalog
    Köp presentkort
    Reklamation
    Pressrum
    Rolfsbuss appen
    Föreläsningar
    Hitta en rumskompis
    Delbetala din resa räntefritt
    Frågor och svar
    Ris och ros
    Lediga tjänster
    Reseledarkurs
    Media
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Din resa
  • Blogg
  • 0771-150000Öppet alla dagar 07-24
KalenderVärldskartaSista minuten

  • Nyheter
  • Säsong
    • Vår
    • Sommar
    • Höst
    • Vinter
    • Julmarknadsresor
    • Julaftonsresor
    • Nyårsresor
  • Restyper
    • Bussresor
    • Cykelresor
    • Dagsturer
    • Event & musik
    • Flygresor
    • Familjeresor
    • Golfresor
    • Kryssningar
    • Långresor
    • Shopping
    • Singelresor
    • Skidresor
    • Smakresor
    • Sparesor
    • Storstad
    • Teaterresor
    • Träning & sport
    • Vandringsresor
    • Äventyrsresor
  • Regioner
    • Afrika
    • Asien
    • Brittiska öarna
    • Centralamerika
    • Frankrike
    • Grekland
    • Italien
    • Kroatien
    • Medelhavet
    • Mellanöstern
    • Nordamerika
    • Norden
    • Norge
    • Oceanien
    • Polen
    • Portugal
    • Spanien
    • Sydamerika
    • Turkiet
    • Tyskland
    • Österrike
    • Övriga Europa
Ring kundtjänst
8 dagar

Italien mat & vin

full starfull starfull starfull starempty star
Av 678 omdömen
fr.
14 975:-
8 dagar
Italien mat & vin
full starfull starfull starfull starempty star
Av 678 omdömen
fr.
14 975:-
    Dagsprogram
    Avgångar
    Omdömen
    Hotell

Italien mat & vin, 8 dagar

kultur och gastronomi i Emilia-Romagna
Italien mat & vin , 8 dagar – kultur och gastronomi i Emilia-Romagna
Den italienska regionen Emilia-Romagna är känd för sin matkultur. Under vår resa utforskar vi den centrala delen av regionen med bland annat Italiens mathuvudstad Bologna, Parma med sin världsberömda skinka, tortellinins andliga hem Valeggio sul Mincio och balsamvinägerns födelseort Modena. Förutom gastronomiska upplevelser i världsklass får vi ta del av spännande historia och Unescolistade världsarv. Vi strosar runt på vackra piazzor, i medeltida stadskärnor och på lokala matmarknader.
FlygresorItalienSmakresorVårSmakresor

Dagsprogram i korthet

Dag 1 Hemorten – Italien
Dag 2 Parmesanost och parmaskinka i Parma
Dag 3 Correggio med marknad och besök på lantgård
Dag 4 Bologna och vinprovning i Dozza
Dag 5 Emilia-Romagna
Dag 6 Borghetto, Valeggio sul Mincio med tortellini-lunch och Mantova
Dag 7 Modena med balsamvinägerprovning
Dag 8 Toscana – Hemorten
Besök Parmas berömda skink- och osttillverkning
Utforska den historiska staden Mantua och ät en tortellini-lunch i Valeggio sul Mincio
Besök Modena och lär dig om tillverkningen av balsamvinäger

Dagsprogram i korthet

Dag 1 Hemorten – Italien
Dag 2 Parmesanost och parmaskinka i Parma
Dag 3 Correggio med marknad och besök på lantgård
Dag 4 Bologna och vinprovning i Dozza
Dag 5 Emilia-Romagna
Dag 6 Borghetto, Valeggio sul Mincio med tortellini-lunch och Mantova
Dag 7 Modena med balsamvinägerprovning
Dag 8 Toscana – Hemorten
Besök Parmas berömda skink- och osttillverkning
Utforska den historiska staden Mantua och ät en tortellini-lunch i Valeggio sul Mincio
Besök Modena och lär dig om tillverkningen av balsamvinäger
Dag 1 Hemorten – Italien
Karta

Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till vårt hotell där vi bor under hela vistelsen och blir serverade frukost och middag samtliga dagar. Middagen på hotellet är enklare Italiensk husmanskost.

Se mer information om de hotell och orter som erbjuds på dessa resor lite längre ner på sidan. 

Dag 2 Parmesanost och parmaskinka i Parma
Karta

Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara delikatess.

Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.

Idag fokuserar vi på två av regionens mest berömda produkter, parmaskinkan och parmesanosten. Vi börjar dagen med att lära oss hur parmesanosten tillverkas och vi får självklart även provsmaka denna underbara delikatess.

Därefter besöker vi den trevliga lilla staden Parma. Förutom den världsberömda skinkan erbjuder staden magnifika byggnader så som Palazzo Ducale, Teatro Farnese och dopkapellet i katedralen som vi alla vandrar förbi under vår stadstur. Dagen avslutas med en provning av parmaskinkan.

Dag 3 Correggio med marknad och besök på lantgård
Karta

Efter frukost tar vi bussen till den charmiga småstaden Correggio, känd för sina pittoreska gator, vackra piazzor och genuina italienska atmosfär. Förmiddagen är fri att utforska på egen hand, kanske lockar en lugn promenad bland historiska byggnader, ett besök i stadens kyrkor eller en paus på ett kafé med en cappuccino i handen. Är det onsdag kan ni även passa på att uppleva den livliga veckomarknaden, där lokala handlare erbjuder färska råvaror, ostar, charkuterier och mycket mer.

På eftermiddagen besöker vi en lantgård där värdarna bjuder in oss till ett smakrikt möte med det lokala köket. Vi får följa med bakom kulisserna i köket och se hur de lagar traditionella rätter från Emilia-Romagna – kanske till och med vika några tortellinis själva! Dagen avrundas med att vi tillsammans njuter av en hemlagad middag i den lantliga miljön.

Efter frukost tar vi bussen till den charmiga småstaden Correggio, känd för sina pittoreska gator, vackra piazzor och genuina italienska atmosfär. Förmiddagen är fri att utforska på egen hand, kanske lockar en lugn promenad bland historiska byggnader, ett besök i stadens kyrkor eller en paus på ett kafé med en cappuccino i handen. Är det onsdag kan ni även passa på att uppleva den livliga veckomarknaden, där lokala handlare erbjuder färska råvaror, ostar, charkuterier och mycket mer.

På eftermiddagen besöker vi en lantgård där värdarna bjuder in oss till ett smakrikt möte med det lokala köket. Vi får följa med bakom kulisserna i köket och se hur de lagar traditionella rätter från Emilia-Romagna – kanske till och med vika några tortellinis själva! Dagen avrundas med att vi tillsammans njuter av en hemlagad middag i den lantliga miljön.

Dag 4 Bologna och vinprovning i Dozza
Karta

Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40 kilometer.

Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens 500 år gamla slott Rocca Sforzesca.

Därefter väntar en smakrik upplevelse i vinets tecken. I den charmiga byn Dozza besöker vi en regional vinkällare, där ni får prova utvalda viner. Låt er guidas genom dofter och smaker i den historiska miljön och upptäck regionens vintraditioner på bästa sätt. 

Idag åker vi till Bologna som kallas ”den feta och den lärda” på grund av det goda köket och Europas äldsta universitet som grundades här år 1088. Förutom att vara en världskänd matstad har också Bologna en av de vackraste och bäst bevarade historiska stadsdelarna i Europa med sina många medeltida torn och sina vackra arkader som omfattar nästan 40 kilometer.

Vi får en guidad tur genom den fantastiska staden där vi bland annat ser Garisendas torn, San Petronio-basilikan och Neptunusfontänen. På eftermiddagen åker vi vidare till den lilla, medeltida bergsbyn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Här har du egen tid för att upptäcka staden med sina mysiga kullerstensgator, sina konstnärligt målade husfasader och stadens 500 år gamla slott Rocca Sforzesca.

Därefter väntar en smakrik upplevelse i vinets tecken. I den charmiga byn Dozza besöker vi en regional vinkällare, där ni får prova utvalda viner. Låt er guidas genom dofter och smaker i den historiska miljön och upptäck regionens vintraditioner på bästa sätt. 

Dag 5 Emilia-Romagna
Karta

Dagen är fri för egna aktiviteter och upptäckter. Det finns mycket att se och göra i omgivningarna. Ta en promenad i den lokala stadskärnan och upptäck historiska byggnader, charmiga torg och små butiker. För den som vill fördjupa sig i regionens kultur finns intressanta museer, kyrkor och sevärdheter att besöka. Området är också känt för sin gastronomi – passa på att prova traditionella pastarätter, ostar och charkuterier eller slå er ner på en lokal restaurang för att njuta av det bästa Emilia-Romagna har att erbjuda. 

Dag 6 Borghetto, Valeggio sul Mincio med tortellini-lunch och Mantova
Karta

Idag beger vi oss västerut mot de närliggande regionerna Veneto och Lombardiet. Första stoppet är staden Mantua – en förtrollande stad med över tusenårig historia, känd för sin konstnärliga och kulturella betydelse i norra Italien. Staden är upptagen på UNESCOS världsarvslista tack vare sina litterära, musikaliska och konstnärliga bidrag, och utsågs dessutom till Italiens kulturhuvudstad år 2016. Här valde Giuseppe Verdi att förlägga handlingen i sin berömda opera ”Rigoletto” till det ståtliga hertigpalatset Palazzo Ducale. Mycket av stadens prakt och betydelse kan spåras till den inflytelserika Gonzaga-familjen. 

Därefter fortsätter vi till den pittoreska byn Borghetto sul Mincio, belägen nära Verona. Här kantas floden av färgglada hus och smala gränder där man hittar caféer, restauranger och charmiga små boenden, allt omgivet av ett grönskande landskap. Efter ett kortare uppehåll här tar vi åter plats i bussen för att åka vidare till Valeggio sul Mincio. Orten är känd för sina medeltida befästningar, eleganta villor som Villa Maffei-Sigurtà och för sina natursköna vyer. Valeggio anses även vara tortellinins andliga hemort, och efter en stunds egen tid för att promenera i staden avnjuter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang. Här stannar vi cirka en timme.

Idag beger vi oss västerut mot de närliggande regionerna Veneto och Lombardiet. Första stoppet är staden Mantua – en förtrollande stad med över tusenårig historia, känd för sin konstnärliga och kulturella betydelse i norra Italien. Staden är upptagen på UNESCOS världsarvslista tack vare sina litterära, musikaliska och konstnärliga bidrag, och utsågs dessutom till Italiens kulturhuvudstad år 2016. Här valde Giuseppe Verdi att förlägga handlingen i sin berömda opera ”Rigoletto” till det ståtliga hertigpalatset Palazzo Ducale. Mycket av stadens prakt och betydelse kan spåras till den inflytelserika Gonzaga-familjen. 

Därefter fortsätter vi till den pittoreska byn Borghetto sul Mincio, belägen nära Verona. Här kantas floden av färgglada hus och smala gränder där man hittar caféer, restauranger och charmiga små boenden, allt omgivet av ett grönskande landskap. Efter ett kortare uppehåll här tar vi åter plats i bussen för att åka vidare till Valeggio sul Mincio. Orten är känd för sina medeltida befästningar, eleganta villor som Villa Maffei-Sigurtà och för sina natursköna vyer. Valeggio anses även vara tortellinins andliga hemort, och efter en stunds egen tid för att promenera i staden avnjuter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang. Här stannar vi cirka en timme.

Dag 7 Modena med balsamvinägerprovning
Karta

Idag ska vi upptäcka Modena där vi bland annat beundrar Piazza Grande med katedralen, klocktornet Ghirlandina och stadshuset, bland de kulturella monument som utsetts till UNESCO:s världsarv (entré ej inkluderat). Modena är Ferraris och Maseratis stad, rik och vacker. 

Moderna är även känd för sin balsamvinägersproducering, som du kommer att smaka i en lokal vinkällare. Under turen får du lära dig mer om traditionen och produktionsteknikerna som garanterar vinägerns goda kvalitet.

Idag ska vi upptäcka Modena där vi bland annat beundrar Piazza Grande med katedralen, klocktornet Ghirlandina och stadshuset, bland de kulturella monument som utsetts till UNESCO:s världsarv (entré ej inkluderat). Modena är Ferraris och Maseratis stad, rik och vacker. 

Moderna är även känd för sin balsamvinägersproducering, som du kommer att smaka i en lokal vinkällare. Under turen får du lära dig mer om traditionen och produktionsteknikerna som garanterar vinägerns goda kvalitet.

Dag 8 Toscana – Hemorten
Karta
Frukost på vårt hotell och sedan avresa mot flygplatsen för hemfärd. 

Vi erbjuder boende på flera olika hotell för våra resor i Emilia-Romagna-regionen. Vilka hotell som erbjuds framgår vid respektive avresedatum.

Hotel Alla Rocca – Bazzano Valsamoggia
Historiskt hotell från 1796 beläget i den medeltida stadskärnan i Bazzano, en "Città Slow" känd för sin kultur och gastronomi. Hotellet erbjuder eleganta rum med antika möbler, gratis Wi-Fi och Sky TV. Restaurangen serverar traditionella rätter från det emilianska köket. 

Hotel Conte Verde – Montecchio Emilia
Fyra-stjärnigt hotell i ett lugnt område omgivet av natur, mellan Reggio Emilia och Parma. Hotellet erbjuder gratis Wi-Fi, luftkonditionerade rum med minibar och TV samt en restaurang som serverar lokala specialiteter. 

Best Western Classic Hotel – Reggio Emilia
Modernt hotell med elegant design, beläget strax utanför Reggio Emilia. Hotellet erbjuder gratis Wi-Fi, ett gym, turkiskt bad och en restaurang som serverar lokala rätter. Rummen är utrustade med 32-tums LCD-TV, luftkonditionering och minibar.

Se bilder från resenärer

Reseinformation

IngårIngårFlyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
TilläggTilläggEnkelrum från 1 575:- · Dryck till middagarna är ej inkluderat i priset.
ValutaValutaEuro
SpecielltSpecielltUtflykterna kan komma att utföras i annan ordning. 2026 har några avresor avvikande hotell och ort. För aktuella hotell se hotellfliken ovanför programmet eller i er bokningsbekräftelse. Om svensk lokalguide inte finns tillgänglig kommer guidningen att utföras på engelska.
4 /5
full star
full star
full star
full star
empty star
Helhetsomdömen från 678 resenärer.
full star
full star
empty star
empty star
empty star
Forsman J, Deltog på resan 2025-05-19

Vi åkte på en vin och matresa, stor del av tiden blev kulturresa med guide i både parma och bologna och utan guide i modena i och för sig intressant men kanske hör till kulturresor. Besök osttillverkning och parmaskinka bra, samt besök på vingård trevligt. Överlag var besöksprogrammen för omfattande, avresa 08.00 återkomst 17-1730. Lite tid för egna alternativ, efter maten var dom flesta paren trötta och gick till sängs. Bytet till hotellet i baccon inte så positivt

full star
full star
full star
full star
empty star
Hans E, Deltog på resan 2023-05-07

Personalen på hotellet var trevliga o tillmötesgående. Mia är sympatisk, välorganiserad med mycket humor. Middagen på bondgården var fantastisk.

Se alla omdömen
Rolfs Flyg & Buss

Gruppresor med omtanke och erfarenhet sedan 1975.

Nordens störstagrupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.

Rolfsbuss
  • Om Rolfs
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Din resa
  • Hantering av personuppgifter
Information
  • Nyheter och erbjudanden
  • Grupper
  • Beställ katalog
  • Köp presentkort
  • Reklamation
  • Pressrum
  • Rolfsbuss appen
  • Frågor och svar
  • Reseledarkurs
  • Lista över alla våra hotell
  • Artiklar
  • Kampanjer
  • Lediga tjänster
Kontakta oss
Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg
0771-150000
info@rolfsbuss.se
Följ oss på sociala medier
Nordens störstagrupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.


Registrera till vårt nyhetsbrev