
Italien mat & vin
Kultur och gastronomi i Emilia-Romagna

8 dagar
fr 9 975:-
Den italienska regionen Emilia-Romagna är känd för sin matkultur. Under vår resa utforskar vi främst den östra delen Romagnas kustorter men besöker även den västra delen Emilia. Vi provar bland annat fossaost i Sogliano al Rubicone, balsamvinäger i Modena och vin i Fratte Rosa. Vi gör också intressanta guidade turer och får lite tid för avkoppling.
Dag 1. Hemorten – Milano Marittima
Vi flyger till Milano. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare mot
orten Milano Marittima som ligger på den adriatiska kusten vid staden Cervia.
Vi bor samtliga sju nätter på fyrstjärniga Hotel Alexander
med närhet till butiker, restauranger och kaféer. Frukost
och middag ingår samtliga dagar.
Dag 2. Utflykt Cervia med lunch
Idag
besöker vi staden Cervia som är känd för sin produktion av salt, ”det vita
guldet”. Saltframställningen har gamla anor, kanske redan från romartiden. Vår
reseledare berättar mer om detta samtidigt som vi åker förbi de stora
saltdammarna. I Cervia äter vi lunch tillsammans med ett glas vin på en lokal
restaurang och återvänder till vårt hotell på eftermiddagen.
Dag 3. Utflykt Modena med balsamvinägerprovning och Dozza med vinprovning
Idag åker vi västerut mot staden Modena, bland annat känd som
tillverkningsort för Ferrari och Maserati. Här på den platta Poslätten i den
del av regionen som heter Emilia ligger ett av landets gastronomiska centrum,
berömt för sin produktion av balsamvinäger. Vi gör en guidad rundtur i staden,
där operasångaren Luciano Pavarotti föddes. Efter lunch på egen hand besöker vi
en balsamvinägerkällare där vi får en inblick i tillverkningen av de dyrbara
dropparna. Vi gör en rundtur bland rummen där vinägern lagras på fat och får
också smaka på denna unika produkt. På eftermiddagen åker vi vidare till den
medeltida byn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Vi besöker en vingård
där vi smakar viner gjorda av bland annat druvan Sangiovese.
Dag 4. Milano Marittima, tillvalsutflykt Gårdsbesök med provsmakning
Dagen är fri för egna aktiviteter. Koppla av vid havet, ta en härlig
promenad längs hamnen eller upptäck den 32 hektar stora naturparken där
vegetationen främst består av pinje och strandtall. Vi erbjuder även en
tillvalsutflykt där vi besöker en familjedriven gård för att se och smaka deras
utbud av lokala produkter. Under en guidad tur berättar familjen om det dagliga
livet på gården och om sin nöt- och svinuppfödning. Gårdens traditionella raser
av kor och grisar kommer från Romagna och är klassade som långsam mat av italienaren
Carlo Petrinis rörelse Slow Food. På gården produceras olika typer av korv och
skinka men även vin och olivolja. Efter turen får vi delta i en bred
provsmakning av de egentillverkade produkterna tillsammans med vin, bröd och en
efterrätt. Utflykten kostar 695:- och behöver förbokas inför resan.
Dag 5. Utflykt Riccione med piadinalunch och ostprovning i Sogliano al Rubicone
Vi inleder dagen med att resa söderut till kuststaden Riccione. Här besöker
vi en restaurang som sägs servera stadens bästa piadina. Piadina är italienska
tunnbröd med exempelvis salami, parmaskinka, olika typer av ostar och grillade
grönsaker som italienarna i Romagnaområdet är mycket stolta över. På
eftermiddagen åker vi vidare inåt landet till den lilla orten Sogliano al
Rubicone och provsmakar formaggio di fossa, en ost gjord på fårmjölk, komjölk
eller en blandning av båda. Fossa betyder grop på svenska och osten har fått
sitt namn då den lagras i en grop i marken. Ursprungligen lade man osten i
marken för att gömma den från fiender i krig, nu fortsätter man traditionen för
att osten ska få sin karakteristiska smak.
Dag 6. Utflykt Podere Riosto
Vi åker till Pianoro cirka 1,5 mil söder om Bologna där vi besöker vingården
Podere Riosto för en matlagningsdemonstration och vinprovning. Vi inleder med
en rundtur bland vinodlingarna och i vinkällaren. Därefter får vi lära oss hur
man tillagar riktig italiensk pasta. Vi avslutar besöket med en lunch där vi
bjuds på blandade crostini, charkbricka och hemmagjord pasta al ragù
(köttfärssås). Till detta serveras tre glas vin och ett glas grappa från
Pignoletto.
Dag 7. Utflykt Rimini med fisklunch och vinprovning i Fratte Rosa
Vi beger oss söderut till den viktigaste och största staden vid Romagnas
riviera, Rimini. Staden är en populär badort men har även en rik historia och
kultur. Under romartiden var Rimini en viktig trafikknutpunkt där flera
romerska vägar möttes. I stadens centrum kan man beundra Augustusbågen som
restes 27 f.Kr. för att markera var vägen från Rom, Via Flaminia, slutade. I
Rimini smakar vi på det goda medelhavsköket i form av en fisklunch. På
eftermiddagen åker vi vidare till vingården Cantina Terracruda utanför byn
Fratte Rosa. Här produceras bland annat vitt vin på den berömda
Bianchellodruvan. Vi gör en guidad rundtur och sedan bjuds vi på en vinprovning
i vinkällaren.
Dag 8. Milano Marittima – Hemorten
Frukost
på vårt hotell. Avresa mot Milano och flygplatsen för hemfärd.
Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 295:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro
Speciellt: Programmet kan komma att utföras i annan ordning på grund av varierande öppettider. På avresan 16/10 bor vi på Hotel Londra i Milano Marittima.
Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se