Dag 1. Hemorten – Milano Marittima
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare mot orten Milano Marittima som ligger på den adriatiska kusten vid staden Cervia. Vi bor samtliga sju nätter på fyrstjärniga Hotel Alexander med närhet till butiker, restauranger och kaféer. Frukost och middag ingår samtliga dagar.

Dag 2. Cervia med lunch
Idag besöker vi staden Cervia som är känd för sin produktion av salt, ”det vita guldet”. Saltframställningen har gamla anor, kanske redan från romartiden. Vår reseledare berättar mer om detta samtidigt som vi åker förbi de stora saltdammarna. I Cervia äter vi lunch tillsammans med ett glas vin på en lokal restaurang och återvänder till vårt hotell på eftermiddagen.

Dag 3. Modena med balsamvinägerprovning och Dozza med vinprovning
Idag åker vi västerut mot staden Modena, bland annat känd som tillverkningsort för Ferrari och Maserati. Här på den platta Poslätten i den del av regionen som heter Emilia ligger ett av landets gastronomiska centrum, berömt för sin produktion av balsamvinäger. Vi gör en guidad rundtur i staden, där operasångaren Luciano Pavarotti föddes. Efter lunch på egen hand besöker vi en balsamvinägerkällare där vi får en inblick i tillverkningen av de dyrbara dropparna. Vi gör en rundtur bland rummen där vinägern lagras på fat och får också smaka på denna unika produkt. På eftermiddagen åker vi vidare till den medeltida byn Dozza, känd för sina dekorerade husfasader. Vi besöker en vingård där vi smakar viner gjorda av bland annat druvan Sangiovese.

Dag 4. Tillvalsutflykt Gårdsbesök med provsmakning
Dagen är fri för egna aktiviteter. Koppla av vid havet, ta en härlig promenad längs hamnen eller upptäck den 32 hektar stora naturparken där vegetationen främst består av pinje och strandtall. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt där vi besöker en familjedriven gård för att se och smaka deras utbud av lokala produkter. Under en guidad tur berättar familjen om det dagliga livet på gården och om sin nöt- och svinuppfödning. Gårdens traditionella raser av kor och grisar kommer från Romagna och är klassade som långsam mat av italienaren Carlo Petrinis rörelse Slow Food. På gården produceras olika typer av korv och skinka men även vin och olivolja. Efter turen får vi delta i en bred provsmakning av de egentillverkade produkterna tillsammans med vin, bröd och en efterrätt. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 795:-

Dag 5. Riccione med piadinalunch och ostprovning i Sogliano al Rubicone
Vi inleder dagen med att resa söderut till kuststaden Riccione. Här besöker vi en restaurang som sägs servera stadens bästa piadina. Piadina är italienska tunnbröd med exempelvis salami, parmaskinka, olika typer av ostar och grillade grönsaker som italienarna i Romagnaområdet är mycket stolta över. På eftermiddagen åker vi vidare inåt landet till den lilla orten Sogliano al Rubicone och provsmakar formaggio di fossa, en ost gjord på fårmjölk, komjölk eller en blandning av båda. Fossa betyder grop på svenska och osten har fått sitt namn då den lagras i en grop i marken. Ursprungligen lade man osten i marken för att gömma den från fiender i krig, nu fortsätter man traditionen för att osten ska få sin karakteristiska smak.

Dag 6. Podere Riosto
Vi åker till Pianoro cirka 1,5 mil söder om Bologna där vi besöker vingården Podere Riosto för en matlagningsdemonstration och vinprovning. Vi inleder med en rundtur bland vinodlingarna och i vinkällaren. Därefter får vi lära oss hur man tillagar riktig italiensk pasta. Vi avslutar besöket med en lunch där vi bjuds på blandade crostini, charkbricka och hemmagjord pasta al ragù (köttfärssås). Till detta serveras tre glas vin och ett glas grappa från Pignoletto.

Dag 7. Rimini med fisklunch och vinprovning i Fratte Rosa
Vi beger oss söderut till den viktigaste och största staden vid Romagnas riviera, Rimini. Staden är en populär badort men har även en rik historia och kultur. Under romartiden var Rimini en viktig trafikknutpunkt där flera romerska vägar möttes. I stadens centrum kan man beundra Augustusbågen som restes 27 f.Kr. för att markera var vägen från Rom, Via Flaminia, slutade. I Rimini smakar vi på det goda medelhavsköket i form av en fisklunch. På eftermiddagen åker vi vidare till vingården Cantina Terracruda utanför byn Fratte Rosa. Här produceras bland annat vitt vin på den berömda Bianchellodruvan. Vi gör en guidad rundtur och sedan bjuds vi på en vinprovning i vinkällaren.

Dag 8. Milano Marittima – Hemorten
Frukost på vårt hotell och sedan avresa mot flygplatsen för hemfärd. 

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 095:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro
Speciellt: Programmet kan komma att utföras i annan ordning på grund av varierande öppettider. På avresorna 27/5 och 12/10 bor vi på Hotel Mazzanti. På avresorna 30/9 och 7/10 på Hotel Londra.

Andra liknande resor:

Florens

Kryssning Grekland

Italien vinresa

Venedig

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se