Dag 1. Hemorten – Mestre
Vi flyger till Venedig. Här väntar vår buss som tar oss till Mestre, strax väster om Venedig. Vi checkar in på hotell Novotel Venezia Mestre för två nätter. Resten av dagen är fri för egna strövtåg. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Venedig
Efter frukost tar vi det lokala tåget direkt in till stationen Santa Lucia i Venedig, gondolernas och kanalernas unika stad. Vi promenerar till Rialtobron, en av endast fyra broar över Canal Grande. Där möter vi vår lokalguide, som under en rundtur visar oss några av stadens mest berömda platser. Vi går längs smala gränder över många små broar och ser bland annat Markusplatsen med den fantastiska Markuskyrkan, byggd i bysantinsk stil och utsmyckad med mängder av guld. Därefter har vi fri tid till lunch på egen hand. På eftermiddagen tar vi vaporettobåten genom Canal Grande tillbaka till stationen och återvänder till Mestre med tåg. Middag på hotellet under kvällen.

Dag 3. Mestre – Trieste – Ljubljana
Efter frukost lämnar vi Mestre och kör i nordöstlig riktning mot Slovenien. På vägen till Ljubljana gör vi ett stopp i den italienska hamnstaden Trieste, kallad porten till Balkan. Staden har en över 2000-årig historia, men dess storhetstid var under 1800-talet som Österrike-Ungerns enda hamnstad. I Triestes vackra centrum får vi tid för lunch på egen hand. Vi anländer till Ljubljana tidig kväll och checkar in för tre nätter på hotell Radisson Blu Ljubljana. Middag på hotellet.

Dag 4. Ljubljana
Sloveniens huvudstad ligger i floden Ljubljanicas dalgång i Juliska alperna. Efter frukost gör vi tillsammans med en lokalguide en rundtur i staden. Ljubljana har ett rikt kulturarv och en lång, intressant historia. Arkitekturen uppvisar influenser från både Österrike och Italien. Utmed floden ligger många trevliga kaféer och restauranger. Efter rundturen kan vi tillsammans med vår reseledare gå upp till slottet, som ursprungligen byggdes under medeltiden. Här uppifrån slottskullen har vi en fantastisk vy över staden. Fri tid för lunch på egen hand. Vi återvänder till hotellet på eftermiddagen. Gemensam middag.

Dag 5. Bohinj och Bled
Frukost. Dagens utflykt går till Sloveniens nordvästra delar, och den vackra Bohinjsjön blir vårt första stopp. Vi tar linbanan upp på berget Vogel till 1 533 meters höjd över havet. Härifrån har vi en fantastisk vy över området och vi ser över gränsen till både Italien och Österrike. Här ser vi även Triglav, Sloveniens högsta topp. Möjlighet finns att inta lunch här uppe innan vi återvänder till Bohinj och åker vidare till den idylliska byn Bled, belägen vid sjön med samma namn. Fri tid ges till en promenad vid sjön eller kanske en kopp kaffe och den typiska lokala smördegsbakelsen med vaniljkräm, kremšnita. Vi återvänder till Ljubljana sen eftermiddag. Middag på hotellet.

Dag 6. Ljubljana – Zagreb
Efter frukost åker vi österut mot Kroatiens huvudstad Zagreb. Bara någon mil efter gränsen gör vi ett stopp i den charmiga staden Samobor. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad som avslutas på stans centrala torg. Staden är känd för sin produktion av licitarhjärtan, en hjärtformad kaka som oftast ges som en dekorativ gåva vid speciella högtider såsom bröllop, alla hjärtans dag och födelsedagar. Licitarhjärtan är även en vanlig juldekoration som hängs i julgranen. Tillverkningsprocessen av denna typ av pepparkaka är sedan 2010 upptagen på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Vi gör ett besök hos en av producenterna och därefter blir det fri tid för lunch på egen hand. På eftermiddagen fortsätter vi de cirka tre milen till Zagreb, där vi checkar in för två nätter på Hotel International. Middag på hotellet.

Dag 7. Zagreb
Frukost. Idag gör vi en rundtur i Zagreb till fots tillsammans med en lokalguide. Staden är uppdelad i en nedre del, Donji grad, och en övre, Gornji grad. Övre staden utgör Zagrebs historiska kärna och här ligger många av de mest berömda byggnaderna, såsom katedralen, Lotrščaktornet och Parlamentspalatset. I vår rundtur ingår en tur med den berömda bergbanan som förbinder de två stadsdelarna. Banan är endast 66 m lång, vilket gör den till en av de kortaste i världen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Zagrebs största torg, Ban Jelačićs torg, ligger i nedre staden och kantas av vackra byggnader och mysiga kaféer. Middag på hotellet.

Dag 8. Zagreb – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och beger oss mot flygplatsen för att påbörja vår hemresa.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 975:-
Resevaluta: Euro och kroatiska kuna
Speciellt: Avresan 2/9 bor vi dag 3 på Hotel Austria Trend Ljubljana.

Andra liknande resor:

Kroatien

Kroatien rundresa

Rundresa Slovenien

Vandring Slovenien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se