Dag 1. Hemorten – Barolo
Vi flyger med mellanlandning till Milano. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare mot den lilla orten Barolo som ligger i regionen Piemonte, i hjärtat av vindistriktet Barolo. Vi checkar in på Hotel Barolo där vi ska bo i två nätter. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Vinprovningar i Barolo och La Morra
Efter frukost gör vi ett besök hos vinproducenten Brezza i Barolo. Det är samma familj som äger vårt hotell, och därför har vi inte långt till deras cantina. Här provar vi fyra olika viner och får en inblick i vintillverkningens ädla konst. Lunch på egen hand i Barolo. På eftermiddagen kliver vi på vår buss för att åka till den lilla orten La Morra, bara en halv mil från Barolo. Vi åker genom ett böljande landskap på slingriga landsvägar omgivna av vinodlingar så långt ögat når. I La Morra besöker vi vinproducenten Rocche Costamagna. Här provar vi tre sorters viner. Middag på hotellet.

Dag 3. Barolo – Pontassieve – Tavarnelle val di Pesa
Idag lämnar vi Piemonte och beger oss mot ett annat känt vindistrikt i Italien, Chianti i Toscana. Lagom till lunch kommer vi fram till den ekologiska vingården Fattoria Lavacchio som ligger på 450 meters höjd, drygt två mil öster om Florens. Här inleder vi med en lätt lunchbuffé bestående av lokala produkter och provsmakar tre olika viner. Efter lunchen får vi en rundvisning på vingården, som utöver vin även framställer ekologisk olivolja. På kvällen checkar vi in på Park Hotel Chianti utanför Tavarnelle val di Pesa där vi ska bo två nätter. Middag på hotellet.

Dag 4. Vinprovningar i Greve in Chianti och Radda in Chianti
Denna dag ska vi helt ägna åt det berömda Chianti Classico-distriktet. Efter frukost beger vi oss mot dagens första mål, vingården Castello Vicchiomaggio. På smala landsvägar åker vi förbi skogklädda höjder och vin- och olivodlingar till slottet Vicchiomaggio, vars äldsta delar byggdes redan på 1100-talet. På 140 hektar odlar man främst Sangiovese, den viktigaste druvsorten vid framställning av Chianti Classico. Vi får en rundvisning på gården som följs av en vinprovning av tre olika viner och ett dessertvin med tilltugg. Därefter åker vi vidare mot den förtjusande byn Greve in Chianti, där vi får möjlighet att strosa i centrum och inta lunch på egen hand, kanske vid det berömda torget mitt i byn. Vi fortsätter vår resa genom det hänförande landskapet till vingården Castello di Volpaia. Slottet är en del av en liten medeltida befäst by, och vinproduktionen äger rum i flera olika byggnader som hör till byn. Vi får en rundvisning och därefter provsmakar vi tre av gårdens viner med tilltugg. Efter besöket återvänder vi till vårt hotell där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Tavarnelle val di Pesa – Modena – Bussolengo
Frukost och utcheckning. Idag lämnar vi Chiantiområdet och beger oss norrut. När vi passerat Apenninerna och regionen Emilia-Romagnas huvudstad Bologna ändrar landskapet karaktär och vi kommer in på den platta Po-slätten. Staden Modenas specialitet är den berömda balsamvinägern och på Azienda Agricola Leonardi utanför staden får vi en inblick i tillverkningen av de dyrbara dropparna. Efter en rundtur och provsmakning bjuds vi på lunchbuffé bestående av lokala produkter och Lambruscovin. Sedan fortsätter vi norrut mot regionen Veneto. Inte långt från Gardasjön, i närheten av staden Lazise, besöker vi vingården Masi Tenuta Canova där vi gör en rundtur som avslutas med provning av tre olika viner. Under sen eftermiddag kommer vi fram till vårt hotell Montresor Hotel Tower i Bussolengo där vi ska bo två nätter. Middag på hotellet.

Dag 6. Vinprovning i Bardolino, Verona och middag på vingård
Efter frukost åker vi till den trevliga lilla staden Bardolino som ligger vid Gardasjön. Här får vi lite tid att strosa på egen hand i centrum innan vi åter sätter oss på bussen för att åka till dagens första mål, Azienda Agricola Cà Bottura som ligger i hjärtat av vindistriktet Bardolino. Här inleder vi med en fin promenad bland olivträden och därefter provar vi fyra viner. På eftermiddagen beger vi oss mot staden där ett av historiens största kärleksdramer utspelar sig. I Romeos och Julias stad Verona går vi en promenad och ser bland annat den romerska arenan, torget Piazza dei Signori och Julias hus. På kvällen tar vi oss upp på de omgivande kullarna till vingården Corte San Mattia, belägen i vindistriktet Valpolicella med en hänförande utsikt över floden Adige och Verona. Här avnjuter vi en fyrarätters middag med fyra sorters vin från gården. Sent på kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 7. Bussolengo – Hemorten
Frukost och avresa mot Milano och flygplatsen. Efter mellanlandning når vi vår hemort.

På avresor 2019 ändras programmet. Dag 1-4 bor vi på Hotel Cavalieri i Bra. Programmet dag 1 och 2 är oförändrade från 2018. Dag 3 besöker vi Barbaresco och vingården Tenute Cisa Asinari Dei Marchesi där vi provar tre viner med tilltugg. Därefter beger vi oss till Distilleria Montanaro i Alba och får en rundvisning i destilleriet och provsmakning av fem sorters grappa. Dag 4 checkar vi ut från hotellet och åker mot Brescia där vi stannar på vingården Cantina Al Rocol för en rundtur och provsmakning av fyra olika viner med tilltugg såsom lokalproducerad salami och ost samt hembakat bröd. Därefter fortsätter vi bussfärden till vårt hotell Montresor Hotel Tower i Bussolengo där vi bor i tre nätter. Dag 5 inleds med en busstur till Verona där en vinprovning på Tommasi väntar. Vi får en rundtur på vingården och provar sedan tre viner. Vinresan fortsätter sedan till det välkända distriktet Valpolicella och vingården Agricola Allegrini där vi provar fyra viner, bland annat ett amarone. Dag 6 och 7 är oförändrade från 2018. Ett utförligare program publiceras framöver.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 3 luncher · 6 middagar · alla utflykter inklusive 7 vinprovningar och en balsamvinägerprovning · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1575:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Piemonte

Piemonte Ligurien

Franska rivieran

Alassio

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se