
Följ med Rickard Olsson i samarbete med AfterWorkTV när han upplever några utav de främsta vindistrikten i Italien med oss.
Följ med Rickard Olsson i samarbete med AfterWorkTV när han upplever några utav de främsta vindistrikten i Italien med oss.
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till regionen Piemonte och checkar in på Hotel Tenuta Larenzania där vi ska bo i fyra nätter.
På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.
Efter frukost kliver vi på vår buss för att åka till Barolo, som ligger i hjärtat av vindistriktet med samma namn. Vinet Barolo är ett av Italiens förnämsta röda viner, tillverkat av Nebbiolodruvan och lagrat i minst 38 månader, varav minst 18 på träfat. Hos vinproducenten Brezza provar vi fyra sorters viner, bland annat ett av Barolovin och därefter har vi tid för lunch på egen hand.
På eftermiddagen fortsätter vi till den lilla orten La Morra, bara en halvmil från Barolo. Vi åker genom ett böljande landskap på slingriga landsvägar omgivna av vinodlingar så långt ögat når. I La Morra besöker vi vinproducenten Dosio. Här provar vi fyra sorters vin.
Middag på hotellet.
Idag färdas genom ett hänförande vackert vinlandskap på väg mot ytterligare en vingård. Här ska vi få smaka ytterligare fem sorters vin på gården Azienda Agricola Cascina Cappellano utanför den lilla orten Barbaresco.
Därefter beger vi oss till staden Alba, berömd för sin vita tryffel. Efter lunch på egen hand i stadens pittoreska centrum åker vi vidare till det lilla samhället Gallo d’Alba för ett besök på Distilleria Montanaro.
Under en rundvisning får vi en inblick i tillverkningen av spritdrycken grappa, som görs av druvrester från vinproduktionen, och vi provar olika sorter. Middag på hotellet.
Efter frukost beger vi oss ut för en intressant dag, då vi får följa med en tryffeljägare och dennes hund, på jakt efter "den svarta diamanten". Vi får insikt i både de gamla och nya tekniker som används för att leta efter tryffel, ett hantverk som pågått sedan urminnes tider.
Efteråt får vi en provsmakning av olika tryffelbaserade produkter, innan vi beger oss tillbaks till vårt hotell.
På kvällen äter vi middag på hotellet.
Efter frukost lämnar vi Piemontes böljande landskap och åker österut. På snabba motorvägar når vi den platta Poslätten, åker över Italiens längsta flod Po och passerar Milano.
I närheten av staden Brescia ligger vindistriktet Franciacorta, berömt för sitt mousserande vin tillverkat enligt den så kallade klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Hos familjen Castellini på vingården Al Rocol gör vi en rundtur i vinkällaren och får sedan prova fyra olika viner med tilltugg i form av lokala specialiteter.
Därefter fortsätter vi till orten Castel d’Azzano, belägen i närheten av Gardasjön, och vårt hotell Villa Malaspina där vi ska bo i tre nätter. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.
Vindistriktet Valpolicella, beläget nordväst om Verona, var berömt för sin vinodling redan under romartiden. Här produceras bland annat det populära röda vinet Amarone, som tillverkas av druvor som genomgått en torkningsprocess kallad l’appassimento.
Vi inleder dagen med ett besök hos en av de mest berömda producenterna i området, Masi, där vi gör en rundtur och provar tre olika viner.
Därefter åker vi till Italiens största sjö Gardasjön där vi besöker någon av de pittoreska städerna och har tid för lunch på egen hand. På eftermiddagen fortsätter vi till vingården Azienda Agricola Meroni och provar fyra olika viner.
Middag på hotellet.
Dagens första mål är vingården Azienda Agricola Costadoro som ligger i hjärtat av vindistriktet Bardolino. Vi inleder med en fin promenad bland olivträden och därefter provar vi tre viner.
På eftermiddagen beger vi oss mot staden där ett av historiens största kärleksdramer utspelar sig. I Romeos och Julias stad Verona går vi en guidad promenad och ser bland annat den romerska arenan, torget Piazza dei Signori och Julias hus.
På kvällen tar vi oss upp på de omgivande kullarna till vingården Corte San Mattia, med en hänförande utsikt över floden Adige och Verona. Här avnjuter vi en fyrarätters middag och provar fyra sorters vin från gården. Sent på kvällen återvänder vi till vårt hotell.
Frukost och avresa mot flygplatsen för hemfärd.
För avgångarna 2/5, 23/5, 12/9 och 10/10 (2026) genomförs programmet i omvänd ordning jämfört med programmet ovan. För dessa resor gäller följande upplägg:
Dag 1: Ankomst till hotellet.
Dag 2: Vinprovningar i Valpolicella
Dag 3: Vinprovning i Bardolino, besök i Verona och middag på vingård
Dag 4: Byte till hotell i Piemonte.
Dag 5: Vinprovningar i Barolo och La Morra
Dag 6: Vinprovning i Barbaresco och grappaprovning i Gallo d’Alba
Dag 7: Tryffeljakt
Dag 8: Avresa från Piemonte mot hemorten
Hotell per avgång:
2/5, 23/5 & 12/9 -
Hotel Internazionale i Torri del Benaco (3 nätter), Tenuta Larenzania i Dogliani (4 nätter)
26/9 - Park Hotel Oasi i Garda (3 nätter),
Hotel Alli Due Buoi Rossi i Alessandria
(4 nätter)
10/10 - Hotel Splendid Sole i Manerba Sul Garda (3 nätter), Tenuta Larenzania i Dogliani (4 nätter)
Att Rolfs Flyg & Buss ordnar med hemleverans av vin själva istället för de enskilda ställena. Så kan man samla ihop från flera leverantörer. Och att man kanske inte har visning av tillverkning på alla ställen det blir lite kaka på kaka tyvärr. Men annars en kanoon resa..
En professionell och kunnig reseledare som gjorde att resan blev en fullträff. Han gjorde att det skapades en trevlig stämning och bjöd mycket på sig själv vilket gjorde att även vi deltagare blev öppnare mot varandra och det skapades många trevliga kontakter, Kenth var alltid närvarande och löste allt som dök upp. Tenuta Larenzania var ett familjärt och trevligt ställe i en härlig miljö. Servicen var av högsta klass och maten helt underbar. Ett ställe att ta tillvara.