Dag 1. Hemorten – Bra
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till regionen Piemonte och staden Bra, hemort för Slow Food-rörelsen. Vi checkar in på Hotel Cavalieri där vi ska bo i tre nätter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Vinprovningar i Barolo och La Morra
Efter frukost kliver vi på vår buss för att åka till vinstaden Barolo, som ligger i hjärtat av vindistriktet med samma namn. Vinet Barolo är ett av Italiens förnämsta röda viner, tillverkat av Nebbiolodruvan och lagrat i minst 38 månader, varav minst 18 på träfat. Hos vinproducenten Brezza provar vi fyra sorters viner, och därefter har vi tid för lunch på egen hand. På eftermiddagen fortsätter vi till den lilla orten La Morra, bara en halv mil från Barolo. Vi åker genom ett böljande landskap på slingriga landsvägar omgivna av vinodlingar så långt ögat når. I La Morra besöker vi vinproducenten Rocche Costamagna. Här provar vi tre sorters vin. Middag på hotellet.

Dag 3. Vinprovning i Barbaresco och grappaprovning i Gallo d’Alba
Idag ska vi få smaka ytterligare ett av Piemontes berömda röda viner, nämligen Barbaresco som även det tillverkas av Nebbiolodruvan. Vi färdas genom ett hänförande vackert vinlandskap mot vingården Cantina Montaribaldi utanför den lilla orten Barbaresco. Här provar vi tre sorters vin. Sedan beger vi oss till staden Alba, berömd för sin vita tryffel. Efter lunch på egen hand i stadens pittoreska centrum åker vi vidare till det lilla samhället Gallo d’Alba, för ett besök på Distilleria Montanaro. Här får vi under en rundvisning en inblick i tillverkningen av spritdrycken grappa, som görs av druvrester från vinproduktionen. Därefter provar vi fem olika sorters grappa. Middag på hotellet.

Dag 4. Bra – Bussolengo
Efter frukost lämnar vi Piemontes böljande landskap och åker österut. På snabba motorvägar når vi den platta Poslätten, åker över Italiens längsta flod Po och passerar Milano. I närheten av staden Brescia ligger vindistriktet Franciacorta, berömt för sitt mousserande vin tillverkat enligt den så kallade klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Hos familjen Castellini på vingården Al Rocol gör vi en rundtur i vinkällaren och får sedan prova fyra olika viner med tilltugg i form av lokala specialiteter. Därefter fortsätter vi till orten Bussolengo, belägen i närheten av Gardasjön, och vårt hotell Montresor Hotel Tower där vi ska bo i tre nätter. Middag på hotellet.

Dag 5. Vinprovningar i Valpolicella
Vindistriktet Valpolicella, beläget nordväst om Verona, var berömt för sin vinodling redan under romartiden. Här produceras bland annat det populära röda vinet Amarone, som tillverkas av druvor som genomgått en torkningsprocess, kallad l’appassimento. Vi inleder dagen med ett besök hos en av de mest berömda producenterna i området, Masi. Här gör vi en rundtur och provar sedan tre olika viner. Därefter åker vi till Italiens största sjö Gardasjön där vi besöker någon av de pittoreska städerna och har tid för lunch på egen hand. På eftermiddagen fortsätter vi till vingården Agricola Allegrini där familjen Allegrini har odlat vin i flera generationer. Här provar vi fyra olika viner. Middag på hotellet.

Dag 6. Vinprovning i Bardolino, besök i Verona och middag på vingård
Dagens första mål är vingården Azienda Agricola Cà Bottura som ligger i hjärtat av vindistriktet Bardolino. Vi inleder med en fin promenad bland olivträden och därefter provar vi fyra viner. På eftermiddagen beger vi oss mot staden där ett av historiens största kärleksdramer utspelar sig. I Romeos och Julias stad Verona går vi en guidad promenad och ser bland annat den romerska arenan, torget Piazza dei Signori och Julias hus. På kvällen tar vi oss upp på de omgivande kullarna till vingården Corte San Mattia, med en hänförande utsikt över floden Adige och Verona. Här avnjuter vi en fyrarätters middag och provar fyra sorters vin från gården. Sent på kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 7. Bussolengo – Hemorten
Frukost och avresa mot flygplatsen för hemfärd. 

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 6 middagar · utflykter enligt program inklusive vinprovningar och grappaprovning · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 075:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresorna 30/9 och 7/10 besöker vi dag 5 Azienda Agricola Meroni istället för Agricola Allegrini.

Andra liknande resor:

Piemonte vinresa

Franska rivieran

Alassio

Italienska rivieran

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se