Följ med Rickard Olsson i samarbete med AfterWorkTV när han upplever några utav de främsta vindistrikten i Italien med oss.
Följ med Rickard Olsson i samarbete med AfterWorkTV när han upplever några utav de främsta vindistrikten i Italien med oss.
Den här resan har olika dagsprogram. Växla mellan de olika programbeskrivningarna nedan.
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till regionen Piemonte och checkar in på Hotel Tenuta Larenzania där vi ska bo i tre nätter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till regionen Piemonte och checkar in på Hotel Tenuta Larenzania där vi ska bo i tre nätter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.
Efter frukost kliver vi på vår buss för att åka till Barolo, som ligger i hjärtat av vindistriktet med samma namn. Vinet Barolo är ett av Italiens förnämsta röda viner, tillverkat av Nebbiolodruvan och lagrat i minst 38 månader, varav minst 18 på träfat. Hos vinproducenten Brezza provar vi fyra sorters viner, och därefter har vi tid för lunch på egen hand.
På eftermiddagen fortsätter vi till den lilla orten La Morra, bara en halvmil från Barolo. Vi åker genom ett böljande landskap på slingriga landsvägar omgivna av vinodlingar så långt ögat når. I La Morra besöker vi vinproducenten Dosio. Här provar vi fyra sorters vin.
Middag på hotellet.
Efter frukost kliver vi på vår buss för att åka till Barolo, som ligger i hjärtat av vindistriktet med samma namn. Vinet Barolo är ett av Italiens förnämsta röda viner, tillverkat av Nebbiolodruvan och lagrat i minst 38 månader, varav minst 18 på träfat. Hos vinproducenten Brezza provar vi fyra sorters viner, och därefter har vi tid för lunch på egen hand.
På eftermiddagen fortsätter vi till den lilla orten La Morra, bara en halvmil från Barolo. Vi åker genom ett böljande landskap på slingriga landsvägar omgivna av vinodlingar så långt ögat når. I La Morra besöker vi vinproducenten Dosio. Här provar vi fyra sorters vin.
Middag på hotellet.
Idag ska vi få smaka ytterligare ett av Piemontes berömda röda viner, nämligen Barbaresco som även det tillverkas av Nebbiolodruvan. Vi färdas genom ett hänförande vackert vinlandskap mot vingården Azienda Agricola Cascina Cappellano utanför den lilla orten Barbaresco. Här provar vi fem sorters vin.
Sedan beger vi oss till staden Alba, berömd för sin vita tryffel. Efter lunch på egen hand i stadens pittoreska centrum åker vi vidare till det lilla samhället Gallo d’Alba, för ett besök på Distilleria Montanaro.
Här får vi under en rundvisning en inblick i tillverkningen av spritdrycken grappa, som görs av druvrester från vinproduktionen. Därefter provar vi olika sorters grappa.
Middag på hotellet.
Idag ska vi få smaka ytterligare ett av Piemontes berömda röda viner, nämligen Barbaresco som även det tillverkas av Nebbiolodruvan. Vi färdas genom ett hänförande vackert vinlandskap mot vingården Azienda Agricola Cascina Cappellano utanför den lilla orten Barbaresco. Här provar vi fem sorters vin.
Sedan beger vi oss till staden Alba, berömd för sin vita tryffel. Efter lunch på egen hand i stadens pittoreska centrum åker vi vidare till det lilla samhället Gallo d’Alba, för ett besök på Distilleria Montanaro.
Här får vi under en rundvisning en inblick i tillverkningen av spritdrycken grappa, som görs av druvrester från vinproduktionen. Därefter provar vi olika sorters grappa.
Middag på hotellet.
Efter frukost lämnar vi Piemontes böljande landskap och åker österut. På snabba motorvägar når vi den platta Poslätten, åker över Italiens längsta flod Po och passerar Milano.
I närheten av staden Brescia ligger vindistriktet Franciacorta, berömt för sitt mousserande vin tillverkat enligt den så kallade klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Hos familjen Castellini på vingården Al Rocol gör vi en rundtur i vinkällaren och får sedan prova fyra olika viner med tilltugg i form av lokala specialiteter.
Därefter fortsätter vi till orten Castel d’Azzano, belägen i närheten av Gardasjön, och vårt hotell Villa Malaspina där vi ska bo i tre nätter.
Middag på hotellet.
Efter frukost lämnar vi Piemontes böljande landskap och åker österut. På snabba motorvägar når vi den platta Poslätten, åker över Italiens längsta flod Po och passerar Milano.
I närheten av staden Brescia ligger vindistriktet Franciacorta, berömt för sitt mousserande vin tillverkat enligt den så kallade klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Hos familjen Castellini på vingården Al Rocol gör vi en rundtur i vinkällaren och får sedan prova fyra olika viner med tilltugg i form av lokala specialiteter.
Därefter fortsätter vi till orten Castel d’Azzano, belägen i närheten av Gardasjön, och vårt hotell Villa Malaspina där vi ska bo i tre nätter.
Middag på hotellet.
Vindistriktet Valpolicella, beläget nordväst om Verona, var berömt för sin vinodling redan under romartiden. Här produceras bland annat det populära röda vinet Amarone, som tillverkas av druvor som genomgått en torkningsprocess, kallad l’appassimento.
Vi inleder dagen med ett besök hos en av de mest berömda producenterna i området, Masi. Här gör vi en rundtur och provar sedan tre olika viner. Därefter åker vi till Italiens största sjö Gardasjön där vi besöker någon av de pittoreska städerna och har tid för lunch på egen hand.
På eftermiddagen fortsätter vi till vingården Azienda Agricola Meroni. Här provar vi fyra olika viner. Middag på hotellet.
Vindistriktet Valpolicella, beläget nordväst om Verona, var berömt för sin vinodling redan under romartiden. Här produceras bland annat det populära röda vinet Amarone, som tillverkas av druvor som genomgått en torkningsprocess, kallad l’appassimento.
Vi inleder dagen med ett besök hos en av de mest berömda producenterna i området, Masi. Här gör vi en rundtur och provar sedan tre olika viner. Därefter åker vi till Italiens största sjö Gardasjön där vi besöker någon av de pittoreska städerna och har tid för lunch på egen hand.
På eftermiddagen fortsätter vi till vingården Azienda Agricola Meroni. Här provar vi fyra olika viner. Middag på hotellet.
Dagens första mål är vingården Azienda Agricola Costadoro som ligger i hjärtat av vindistriktet Bardolino. Vi inleder med en fin promenad bland olivträden och därefter provar vi tre viner.
På eftermiddagen beger vi oss mot staden där ett av historiens största kärleksdramer utspelar sig. I Romeos och Julias stad Verona går vi en guidad promenad och ser bland annat den romerska arenan, torget Piazza dei Signori och Julias hus.
På kvällen tar vi oss upp på de omgivande kullarna till vingården Corte San Mattia, med en hänförande utsikt över floden Adige och Verona. Här avnjuter vi en fyrarätters middag och provar fyra sorters vin från gården. Sent på kvällen återvänder vi till vårt hotell.
Dagens första mål är vingården Azienda Agricola Costadoro som ligger i hjärtat av vindistriktet Bardolino. Vi inleder med en fin promenad bland olivträden och därefter provar vi tre viner.
På eftermiddagen beger vi oss mot staden där ett av historiens största kärleksdramer utspelar sig. I Romeos och Julias stad Verona går vi en guidad promenad och ser bland annat den romerska arenan, torget Piazza dei Signori och Julias hus.
På kvällen tar vi oss upp på de omgivande kullarna till vingården Corte San Mattia, med en hänförande utsikt över floden Adige och Verona. Här avnjuter vi en fyrarätters middag och provar fyra sorters vin från gården. Sent på kvällen återvänder vi till vårt hotell.
Vi har gjort flera andra gruppresor men Terese var bästa guiden, så kunnig, trevlig och omtänksam! Lite överraskade att gruppen var så stor(51], blir lätt lite anonymt, tar tid, trögt att få en lättsam stämning. Och segt att behöva vänta/ anpassa efter andra flighter, långa resdagar trots kort flygtid. Enkelt, men fint omhändertagande på Tenuta men väl enkel frukost. Bättre middagar på Tenuta än på Malpensa. Där kändes det "lågbudget", framförde det till Teresa under resan som också talade med köket där. Bra med flexibiliteten att ändra dagsprogrammet efter väderprognos Trevligt med guidad tur i Verona men något seg, onödigt med egentid både vid lunch och efter guidningen. Bättre att lägga egentid bara kring luncher som i Alba och Lazise ( fina stop!)
Mycket duktig, trevlig, behaglig, empatisk, kunnig och helt fantastisk reseledare i Helen de Barros - håll hårt i henne! Vi har rest många resor med Rolfs och Helen tillhör absoluta toppskiktet! Denna vinresa i Piemonte m fl höll god standard både med hotell och mat!