Dag 1. Hemorten – Amman
Vi flyger till Jordaniens huvudstad Amman.

Dag 2. Amman
Vi anländer till Amman. Vår reseledare tar oss till vår buss och Seven Roses Hotel där vi bor två nätter. Vi checkar in, äter frukost och har några timmar till eget förfogande. Vi gör sedan en stadsrundtur och besöker citadellet, den romerska teatern, arkeologiska museet och folkloremuseet. Amman är en modern storstad, men överallt finns bevis på stadens långa historia. Vi fortsätter till de äldre delarna av staden och besöker guldsouken och de lokala basarerna, där det ges tid för shopping. Gemensam middag på hotellet. 

Dag 3. Heldagsutflykt Jerash och Ajlun
Efter frukost reser vi till den gamla romerska staden Jerash. Området har varit bebott sedan stenåldern och erövrades av romarna kring år 63 f.Kr. Staden blomstrade fram till 600-talet, då den invaderades av persiska riket. En stor del av arkitekturen är fortfarande välbevarad och några av de framstående monumenten är hippodromen, Zeustemplet och nymphaeum. Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang i Jerash. Därefter fortsätter vi till Ajlun och besöker Ajlun-fortet, som uppfördes år 1184 av Izz al-Din Usama, sultan Saladins brorson. Fästningen byggdes ursprungligen för att myndigheterna i Damaskus skulle kunna ha kontroll över beduinstammarna i området, men även för att skydda handelsvägarna mellan Syrien och södra Jordanien. Middag på hotellet.

Dag 4. Amman – Petra
Efter frukost checkar vi ut och reser till staden Madaba, känd för sina bysantinska mosaiker. Vi besöker Sankt Görans kyrka där vi kan se världens äldsta bevarade karta av Jerusalem och det heliga landet. Kartan skapades i mitten på 500-talet och består av över två miljoner små bitar av sten i olika färger. Vi fortsätter till Neboberget där Mose sägs ha fått tillåtelse att se det förlovade landet Kanaan, dagens Israel. Efter en gemensam lunch reser vi vidare till byn Dana som är över 500 år gammal. Här tar vi en promenad genom byn som bevarat sin traditionella prägel med hantverkstäder och ottomansk arkitektur. Vi möter förhoppningsvis en del av lokalbefolkningen och får en inblick i byns rika historia. Kvällen avslutas med en gemensam middag på en lokal restaurang i Petra. Övernattning på Mövenpick Nabatean Hotel.

Dag 5. Petra – Wadi Rum
Efter frukost besöker vi ett av världens sju nya underverk, den nabateiska staden Petra som upptogs på Unescos världsarvslista 1985. Nabatéerna kom till Petra under 500-talet f.Kr. och började konstruera denna storslagna klippstad som är omgiven av berg och nås via en trång ravin. I de röda sandstensklipporna är magnifika monument och byggnader uthuggna, som exempelvis skattkammaren, kungagravarna och obeliskkammaren. Vi äter gemensam lunch och fortsätter till klippstaden lilla Petra, som också byggdes av nabatéerna och tros ha varit en förort till Petra. Vi åker sedan vidare till ökenområdet Wadi Rum, där vi bor en natt med middag i en beduincamp i öknen. 

Dag 6. Wadi Rum – Akaba
Frukost. Vi ger oss ut på en spännande en och en halv timmes jeeptur i Wadi Rum-öknen, av lokalborna kallad måndalen. Det var här som den Oscarsbelönade filmen Lawrence av Arabien spelades in. Vi reser vidare söderut till Akaba, på gränsen till Israel. Vi gör en båttur med lunch i Akabaviken och ser korallrev. Vi checkar sedan in på Sol y Mar Beau Rivage Hotel,  cirka 1,5 kilometer från stranden och cirka 15 kilometer från Akabas centrum. Middag på hotellet.

Dag 7. Akaba
Efter frukost har vi en fri dag för egna äventyr. Vår reseledare ger förslag på utflykter och aktiviteter i området. Middag på hotellet.

Dag 8. Akaba – Amman – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och reser norrut till Betania vid Jordanfloden, som sägs vara platsen där Jesus döptes av Johannes Döparen. Vi fortsätter djupt in i Jordandalen till Döda havet, den lägsta platsen på jordens yta. Döda havet är en saltsjö vars vattenyta ligger cirka 430 meter under havsytan. Den har en salthalt på cirka 34 procent, vilket gör det omöjligt för en badande att sjunka. Vi äter lunch på Holiday Inn Resort Dead Sea och har fri tid att bada i havet under eftermiddagen. Vi får använda hotellets faciliteter för att duscha och byta om innan vi beger oss mot Amman och äter vår avskedsmiddag på restaurang Kan Zamaan. Vi åker till flygplatsen och flyger till hemorten.

Dag 9. Hemorten
Vi ankommer till hemorten.

Visum
Visum krävs för inresa i Jordanien och ingår i resans pris. Vid bokning lämnar ni era passuppgifter och vi ordnar ert visum som ni erhåller vid ankomst till Jordanien.

På avresan 18/2 kommer de som flyger till Göteborg ha en lång mellanlandning på hemresan. Därför erbjuds det en kostnadsfri dagstur i Istanbul för resenärer bokade från Göteborg. Stadsturen behöver bokas inför resan.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 5 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · visum · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 145: - · dricks till guider och chaufförer ca 28 dinar per resenär
Resevaluta: Jordansk dinar
Speciellt: Beduincampen i Wadi Rum är av enkel standard. Vid bad i Jordanien är badskor att rekommendera. På avresorna 18/2 och 4/3 bor vi på Grand Palace i Amman. På avresan den 29/4 bor vi på The Old Village Resort i Petra. På avresan 12/5 landar vi på kvällen dag 1 varpå vi äter middag på egen hand på någon av stadens restauranger.

Andra liknande resor:

Israel

Cypern

Kryssning Nilen

Istanbul

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se