Dalmatien Mat & Vin , 8 dagar – Gastronomi och kultur i Kroatien
I hjärtat av Dalmatien får vi upptäcka regionens rika smaker och traditioner. Från bläckfisksrisotto i Makarska till ostron och musslor vid Pelješac, prisbelönta viner i Imotski och den UNESCO-skyddade Soparnik i Zadvarje möter vi människor, hantverk och kulinariska arv som format området i århundraden. Veckan avslutas på en traditionell konoba där peka och levande musik ramar in en resa fylld av äkthet och njutning.
Vi flyger och när vi landar välkomnas vi av vår svensktalande reseledare. Tillsammans tar vi vår buss vidare till Makarska och checkar in på Hotell Miramare.
Vi har frukost och middag inkluderat på hotellet samtliga dagar.
Dag 2 Makarska, lunch på Gastro Diva
Karta
Idag kanske vi unnar oss lite sovmorgon. Efter frukost väntar ett välkomstmöte där vår reseledare berättar mer om Kroatien, Makarska och veckans program.
Efter välkomstmötet äter vi en gemensam lokal lunch på restaurang Gastro
Diva I Makarska, ägd av Kroatiens första matbloggerska. Till
lunch blir det traditionell Svart risotto, Crni Rizot.
På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag på kvällen.
Dag 3 Pelješac – Saltverk & musselodlingar
Karta
Idag bär det av till
Pelješac, en stor halvö söder om Makarska. Berömd för sin
historiska försvarsmur, sina odlingar av ostron och musslor samt
för saltutvinningen som har pågått sedan romartiden.
Under vår båttur genom Ston-bukten får vi utforska de fascinerande mussel- och ostronodlingarna samtidigt som vi lär oss om deras
odlingstekniker och njuter av att öppna och smaka på färska
ostron. Svarta musslor tillagas i en vitvinssås. Naturligtvis
ackompanjeras detta av ett glas uppfriskande vitt vin.
Efter detta
äventyr tar vi oss till den befästa staden Ston, vars gamla saltverk
har en anmärkningsvärd historia som sträcker
sig tillbaka till 1300-talet och är kända för sin högkvalitativa
saltproduktion. De imponerande murarna som omringar Ston och
Mali Ston byggdes under 1300–1400-
talet och sträcker sig över en sträcka på 5,5 km. Vi får fri tid att upptäcka ston innan det är dags att ta återvända till hotellet.
Dag 4 Imotski
Karta
Imotski ligger i det dalmatinska inlandet, bakom berget Biokovo,
och är känt för sitt bördiga läge. Här finns elva sjöar och denna dag
besöker vi de mest kända, den Blå och Röda sjön som är ett
naturligt fenomen.
Under dagen besöker vi två lokala vinproducenter, som presenterar
sina likörer och viner, med tilltugg. Vi lär oss även om produktionen,
och historien bakom familjens arbete. Till vinprovningarna får vi smaka på husets
skinka, korv och ost.
På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag på kvällen.
Dag 5 Zadvarje marknad
Karta
Efter frukost inleder dagen med ett besök på den gemytliga bondemarknaden i
byn Zadvarje, som hålls varje tisdag förmiddag – en 300 år gammal
tradition.
Tillsammans med ivrigt förhandlande lokalbor upplever vi
här det genuint kroatiska. På marknaden kan man köpa det mesta
som behövs för livet på landet och andra ekologiska delikatesser
som t.ex. hemmagjort brännvin, honung och lufttorkad skinka.
Under dagen kommer vi också få vara med och uppleva hur man
tillagar Soparnik. Det är en traditionell kroatisk mangoldpaj som
ursprungligen var en enkel "fattigmansrätt". Soparnik är en maträtt
som ursprungligen var en arbetarrätt som tillagades efter hårt
arbete på fälten, men den har nu en speciell status som ett skyddat livsmedel på UNESCOs lista.
Dag 6 Makarska
Karta
Idag njuter vi av en ledig dag i din egen takt – koppla av på stranden, upptäck Makarska-rivieran eller bara njut av den medelhavska atmosfären.
Dag 7 Olivolje provning & avlutningsmiddag
Idag besöker vi en lokal olivoljeproducent. Vi lär oss
om olivoljeproduktion, tradition och njuter av en provsmakning av
lokala oljor.
Ikväll väntar en avslutningsmiddag med levande musik.
Middagen serveras på en lokal konoba (taverna).
Under kvällen smakar vi på den lokala specialiteten – peka.
Allt detta avnjuts i god stämning med levande musik.
Dag 8 Makarska – Hemorten
Efter frukosten transporteras vi till flygplatsen för hemfärd.
Reseinformation
IngårIngårFlyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · 3 luncher · utflykter enligt program · reseledare
TilläggTilläggEnkelrum från 2 175:-
ValutaValutaEuro
Hittar du inte en avgång som passar dig? Anmäl dig här så meddelar vi när fler avgångar släpps.