Dag 1. Hemorten – Brela
Vi flyger till Kroatien. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till det trevliga Bluesun Hotel Marina i Brela som ligger precis vid stranden. Frukost och middag ingår samtliga dagar på hotellet. 

Dag 2. Vandring Makarska
Under vår resa har vi fem vandringsdagar tillsammans med en lokal vandringsguide och vår reseledare om cirka 4–5 timmar dag. Dagens tur går längs med den adriatiska kusten till staden Makarska. Vandringen är cirka 11 km lång och är av den enklare svårighetsgraden. Makarska är den största orten på den Makarska rivieran med sina cirka 14 000 invånare. Den ligger vackert belägen mellan det klarblå havet och det mäktiga bergsmassivet Biokovo, vars högsta topp sträcker sig 1 762 m ö.h. Under turen bekantar vi oss även med de charmiga dalmatiska småstäderna Baška Voda, Promajna och Krvavica.

Dag 3. Vandring Gornja Brela – Bukovac
Dagens vandring börjar på 310 meters höjd från byn Gornja Brela och tar oss till toppen Bukovac, 1 030 m ö.h, i den norra delen av naturparken Biokovo. Vandringen tar cirka tre timmar upp och två timmar ner och är krävande. Bergsmassivet Biokovo blev en naturpark 1981. Det sträcker sig 36 kilometer längs den dalmatiska kusten och skyddar kuststäderna mot de kalla kontinentalvindarna. Biokovo har två olika typer av klimat, medelhavsklimat och kontinentalt, vilket resulterar i varierande flora och fauna beroende på om det är inåt landet eller ut mot kusten. Vid kusten används slätterna exempelvis till oliv- och vinodlingar. Vi får under denna trevliga vandring uppleva Medelhavets vackra natur och vegetation. Speciellt för området är dalmatisk svarttall och flera endemiska klockväxtarter. 

Dag 4. Vandring Makar – Vošac
Vi tar oss med buss till byn Makar ovanför Makarska varifrån vår vandring utgår. Vi ska under dagen bestiga toppen Vošac, 1 422 m ö.h. Vi vandrar på Biokovobergens soliga sida med det magnifika Adriatiska havet i bakgrunden. Väl uppe på toppen har vi en fantastisk panoramautsikt över havet och den dalmatiska skärgården. Vi går samma väg upp som ner och rutten tar totalt cirka 4,5 timmar. Vandringen är krävande.

Dag 5. Selo Kotisina – Veliko Brdo
Dagens färd går på södra sidan av Biokovobergen genom skog och den botaniska trädgården Kotišina, belägen 350–500 meter över havet. Kotišina är inte en traditionell botanisk trädgård utan mer som en inhägnad del av naturen. Anledningen till att man grundade trädgården 1984 var för att bedriva vetenskaplig forskning men framför allt för att skydda, bevara och övervaka Biokovos speciella flora. Intill en av klipporna finns de imponerande lämningarna av 1600-talsfortet Kaštelet. Vi passerar under vår vandring även gamla, ödelagda byar som stått tomma sedan början på 1900-talet. På senare tid har dock dessa hus börjat renoveras och användas som fritidshus. Denna vandring är är måttligt krävande.

Dag 6. Sv. Jure – Mala Lađana
Idag åker vi med buss upp till Biokovobergens högsta topp Sveti Jure som når 1 762 meters höjd över havet och är Kroatiens andra högsta topp. Härifrån har vi en fantastisk panoramautsikt över både inland och kust, och under klara dagar kan vi se ända till Italien. På toppen står idag ett högt tv-torn, men på dess plats stod det tidigare ett litet kapell från 1600-talet. Efter att ha insupit den friska bergsluften och den magnifika utsikten börjar vi vår vandring neråt mot Mala Lađana. Under vandringen har vi möjlighet att se fossil i några av de stora stenarna längs vägen, då Biokovo en gång i tiden låg på havets botten. Denna vandring är medelkrävande.

Dag 7. Brela
Idag har vi fri tid att tillbringa dagen efter eget tycke. Kanske lockar en utflykt längs kusten eller bara sol och bad. Brela är en liten gemytlig fiskeby och en av de mest populära badorterna på Makarska rivieran. Vår reseledare ger gärna tips på aktiviteter och utflykter i området.

Dag 8. Brela – Hemorten
Frukost och därefter avresa till flygplatsen.

För att underlätta vandringarna kan vi rekommendera vissa hjälpmedel. Vi ser gärna att resenärer använder grova skor med en rejäl sula. Vandringskängor är det bästa alternativet men då är det viktigt att de är ingångna sedan tidigare. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (ej nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare hjälpmedel är ryggsäck, shorts, vattenflaska och någon form av solskyddsprodukt.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · lokala vandringsguider · reseledare
Tillägg: Enkelrum 975:-
Resevaluta: Kroatiska kuna

39 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

Träningsresa

Makarska

Kryssning Kroatien

Kroatien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se