tid

Flera tillgängliga dagprogram

Det finns flera tillgängliga program för den här resan beroende på vilket datum du väljer att resa.

Dag 1. Hemorten – Havanna
Vi flyger till Havanna. Här möter vår lokalguide oss och tar oss till vårt hotell Presidente Havanna för de kommande fyra nätterna. 

Dag 2. Havanna
Frukost på hotellet och sedan gör vi en guidad stadspromenad i det gamla Havanna där vi ser många gamla fina hus, palats, kyrkor och torg. Denna välbevarade stadsdel är upptagen på Unescos världsarvslista. Vi tar oss en närmare titt på Plaza de la Catedral, Plaza de Armas och Plaza Vieja. Vi gör en paus vid hotell Ambos Mundos där Hemingway bodde i sju år. Vi äter en gemensam lunch under dagen. Rundturen slutar på Museo del Ron Havana Club där vi får en inblick i romtillverkning samt chansen till ett litet smakprov. Resten av dagen fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Havanna
Frukost på hotellet och därefter ledig förmiddag. Eftermiddagen tillbringar vi i Hemingways fotspår. Vi beger oss bland annat till arbetarbyn San Francisco de Paula där hans hus Finca Vigía ligger. Vi tittar in genom fönstren i huset som numera är ett museum och ser ut precis som när Hemingway bodde här. Vår resa går vidare till fiskebyn Cojimar. Det var här som Hemingway fick sin inspiration till ett av sina mest kända verk, romanen ”Den gamle och havet”. I den mysiga byn får vi lite tid till att strosa runt innan vi återvänder till Havanna. Vi avslutar dagen med en middag på en av Hemingways favoritrestauranger, Bodeguita del Medio.

Dag 4. Havanna
Frukost på hotellet och sedan gör vi en rundtur i buss till Havannas olika stadsdelar. Vi får bland annat se Hotel Nacional de Cuba, en riktig juvel i art déco som invigdes 1930, Kubas politiska centrum Plaza de la Revolución samt Malecón, den berömda strandpromenaden. Vi hinner även med ett besök på en av stadens cigarrfabriker. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Havanna – Cienfuegos
Efter frukost checkar vi ut och lämnar Havanna för att resa vidare söderut till Cienfuegos, Kubas tredje största stad och en av landets viktigaste hamnstäder. Staden räknas som en av Kubas vackraste städer och är även kallad ”Söderns pärla”. Innan vi checkar in på vårt hotell gör vi ett besök på stadens imponerande 1800-talsteater som uppkallats efter sockermagnaten Tomás Terry. Övernattning och middag på Hotel Rancho Luna.

Dag 6. Cienfuegos – Trinidad
Frukost och utcheckning. Vi lämnar Cienfuegos för vidare färd mot Trinidad. Trinidad är en av de bäst bevarade städerna i Karibien från tiden då sockerhandeln utgjorde huvudindustrin i regionen. Vi får se och höra mer om de rika sockerbaronerna under vår rundtur och får bland annat se Museo Romántico som tillhörde just en av dessa baroner. Vi får även chansen att provsmaka ”Canchánchara-cocktailen”, en söt romdrink som frihetskämparna mambiserna sägs ha svept innan de under det kubanska frihetskriget gick i strid mot de spanska soldaterna. Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 7. Trinidad
Efter frukost gör vi en utflykt till det gamla sockerbruksområdet Valle de los Ingenios. Området var med sina över 50 aktiva sockerbruk och drygt 30 000 slavar centrum för Kubas sockerproduktion. Vi gör ett besök på gården Manaca Iznaga med sitt berömda torn. Tornet användes förr till att övervaka slavarna så att de inte försökte fly samt larma om det uppstod någon brand på något av fälten. Vi beräknas vara tillbaka på vårt hotell lagom till lunch och eftermiddagen lämnas fri för egna aktiviteter. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 8. Trinidad – Camagüey
Efter frukost och utcheckning beger vi oss mot Camagüey. Vi gör ett stopp för lunch och så småningom når vi vårt hotell Izlasul Hotel Camagüey. Middag på en lokal restaurang på kvällen.

Dag 9. Camagüey – Santiago de Cuba
Frukost och utcheckning. Vi reser mot staden El Cobre via Bayamo, där vi gör ett lunchstopp. I El Cobre stannar vi till för att se Virgen de la Caridad del Cobre (barmhärtighetens jungfru). Statyn hittades i havet av två bröder och en ung slav och finns nu att beskåda i stadens basilika. Hemingway skänkte sin Nobelprismedalj till statyn som tack till de kubanska invånarna för deras inspiration. Vi fortsätter sedan vår resa till Santiago de Cuba där vi övernattar i två nätter.

Dag 10. Santiago de Cuba
Efter frukost gör vi en rundtur i staden. Vi ser bland annat den militära anläggningen Moncada där skotthålen från revolutionen fortfarande finns kvar i fasaden. Vi passerar även kyrkogården Santa Ifigenia, där Kubas nationella hjältar från revolutionen ligger begravda, och stannar till vid det imponerande Plaza de la Revolución. Efter denna rundtur åker vi den korta båtturen över till ön Cayo Granma för att där inta en gemensam lunch innan det är dags att återvända till vårt hotell.

Dag 11. Santiago de Cuba – Sancti Spíritus
Efter frukost är det dags att checka ut från vårt hotell för att påbörja vår resa tillbaka norrut. Vi gör ett lunchstopp på vägen innan vi når Sancti Spíritus för middag och övernattning.

Dag 12. Sancti Spíritus – Varadero
Frukost och utcheckning. Vi åker till Santa Clara, staden där argentinaren och revolutionären Che Guevara gav segern åt rebellerna under den kubanska revolutionen. Vi besöker Che Guevaras mausoleum där han numera ligger begravd. Vi tar oss även en titt på Tren Blindado, ett litet museum inne i en del av de tågvagnar som blev ockuperade i slutet av revolutionen. Vi passar på att äta lunch innan vår buss tar oss vidare till den fina badorten Varadero där vi bor i tre nätter. All inclusive på hotellet.

Dag 13. Varadero
Dagen är fri för egna aktiviteter. Varadero blev i slutet av 1800-talet en resort för rika och berömda, men efter revolutionen 1959 öppnades området för allmänheten och det är numera en mycket populär semesterort. Här kan vi njuta av den mer än två mil långa stranden, ett kristallklart hav, härliga klippor och flera vackra laguner.

Dag 14. Varadero
Vi har hela dagen till förfogande för sol och bad.

Dag 15. Varadero – Havanna
Vi äter frukost och checkar ut från hotellet. Vår buss kör oss till flygplatsen i Havanna för vidare hemresa.

Dag 16. Hemorten
Vi når hemorten.

Visum
Visum krävs till Kuba. Om ni önskar hjälp med ert visum kan vi ordna detta för svenska medborgare mot en extra avgift på 450:-. Visum behöver bokas som ett tillägg vid bokningstillfället. Ni får sedan era visum hemskickade ett par veckor före avresa.

OBS! På resor från och med hösten 2020 kommer mer information gällande visum närmare avresa. 

Ingår: Flyg t/r · 14 övernattningar i dubbelrum · 14 frukostar · 9 luncher · 9 middagar · utflykter och entréer enligt program · lokalguide · dricks till chaufför och lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 195:- · visum 450:-
Resevaluta: Kubansk konvertibel peso (CUC)
Speciellt: Att resa på Kuba skiljer sig på många sätt från resande i Europa. Hotellstandard är generellt sämre, tidsplanering kan ändras och ombokningar av hotell är vanligt. Avresan 20/2 dag 12 är Che Guevaras Mausoleum stängt, vi kommer att kunna besöka monumentet men inte kunna gå in. På avresan 24/3 kommer vi inte kunna besöka cigarrfabriken i Havanna.

Andra liknande resor:

Genuina Kuba

Karibienkryssning

Mexiko

Amerikanska Södern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se