Dag 1. Hemorten – Malaysia
Vi flyger med mellanlandning till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. 

Dag 2. Ankomst Kuala Lumpur
Vi landar i Kuala Lumpur. Väl framme checkar vi in på Holiday Inn Express Kuala Lumpur City Centre där vi ska bo i två nätter. Hotellet ligger i Gyllene triangeln, stadens moderna stadskärna. Här har vi närhet till såväl sevärdheter som shopping, restauranger och barer. Gemensam middag på en av stadens restauranger.

Dag 3. Kuala Lumpur
Vi börjar dagen med frukost på vårt hotell. Därefter ger vi oss ut tillsammans med vår lokalguide för att upptäcka stadens höjdpunkter. Vi börjar rundturen med ett besök på Masjid Jamek, en av stadens äldsta moskéer som kännetecknas av kritvita lökkupoler, Indieninspirerade valv och rosa mursten. I Little India strosar vi runt i folkmyllret bland alla små butiker och restauranger. Vi åker sedan vidare förbi Nationalmonumentet mot Lake Gardens, Kuala Lumpurs populäraste park som ligger en bit bort från den hektiska stadskärnan. Här fascineras vi av de vackra husen med sina trädgårdar som den brittiska eliten byggde under kolonialtiden. Vi åker också upp i världens sjunde högsta byggnad, Petronas Twin Towers, för en hisnande utsikt över staden. 

Därefter besöker vi det islamiska konstmuseet där vi får se vackra mattor, tyger, juveler och berömd kalligrafi. Vi stannar också till vid Masjid Negara, nationalmoskén med sin turkosblå kupol och 73 meter höga minaret. På Dataran Merdeka, Självständighetstorget, utropades landets självständighet år 1957. Vid ena sidan av torget ligger Sultan Abdul Samad-byggnaden som en gång var sekretariat för kolonialtidens administration. Sista stoppet på vår rundtur blir centralmarknaden, den stora inomhusmarknaden som är en av Kuala Lumpurs största turistattraktioner. Vi äter gemensam lunch och därefter åker vi tillbaka till vårt hotell.

Dag 4. Kuala Lumpur – Borneo
Frukost och därefter utcheckning och avresa mot Kuala Lumpurs flygplats. Vi tar flyget till Borneo som är världens tredje största ö efter Grönland och Nya Guinea. Borneo delas idag mellan tre länder: Malaysia, Indonesien och Brunei. Merparten av ön är täckt av regnskog och här finner vi ett unikt djur- och växtliv. Orangutanger och de mycket speciella näsaporna är några av de djur som vi kommer att få bekanta oss med under de närmaste dagarna. Vi anländer till den malaysiska delstaten Sarawaks huvudstad Kuching på eftermiddagen. Vi checkar in på vårt hotell Pullman Kuching där vi skall bo i tre nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Utflykt Santubong och Semenggoh orangutangcenter
Frukost och därefter beger vi oss mot Santubongområdet för att stiga på vår båt som tar oss längs med floden. Har vi tur får vi se den sällsynta Irrawaddydelfinen hoppande runt vår båt. Gemensam lunch och sedan vidare mot Semenggoh, rehabiliteringscentret för orangutanger. Här lär sig orangutanger och andra vilda djur som blivit tillfångatagna av tjuvjägare eller vars föräldrar är döda att klara sig på egen hand i djungeln. När det är matdags för djuren har vi god chans att få se orangutangerna. Under sen eftermiddag återvänder vi mot Kuching och vårt hotell där vi sedan får tid att utforska staden på egen hand.

Dag 6. Utflykt Bako nationalpark
Efter frukost gör vi en utflykt till nationalparken Bako. Vi bjuds på en fantastisk naturupplevelse med inslag av både regnskog och klipplandskap, samtidigt som nästan alla av Borneos djurarter är representerade här. Parken karakteriseras av vattenfall, stränder, torvträsk, tät djungel och mangroveskogar. Här får vi chansen att se många av de vilda djuren, såsom vildsvin, varaner, mushjortar, sibetkatter, spökdjur och silverlangurer för att nämna några. Vi tittar också efter den berömda näsapan som endast finns på Borneo. Har vi tur hör vi apornas grymtande läte och upptäcker dem då uppe bland trädtopparna. Djuren i Bako är vana vid besökare så det finns goda möjligheter att ta fina bilder. Håll dock i väskan, då makakaporna gärna roffar åt sig om de upptäcker att det vankas något gott att äta. Lunch ingår under dagen.

Dag 7. Kuching – Lemanakfloden och ibanfolket
Efter frukost checkar vi ut för att åka mot Lemanakfloden. Vi kör genom det vackra landskapet med små byar och pepparplantager. Vi besöker en lokal marknad och även en pepparodling innan vi äter gemensam lunch. När vi når Lemanakfloden stiger vi på en longtail-motorbåt som tar oss till ibanfolket och långhuset där vi ska övernatta. Långhusen är byggda på pålar vid Borneos floder och kan vara upp till 100 meter långa. I ett långhus ryms ett helt samhälle och så många som 200 personer kan bo i ett och samma hus. Vi äter gemensam middag och därefter får vi uppleva en kväll tillsammans med ibanfolket där vi får se deras traditionella danser och smaka på tuak, det speciella risvinet. Vi övernattar i en sovsal i ett av byns långhus. Det är utrustat med gemensamma toaletter. Boendet är av mycket enkel standard men blir en minnesvärd upplevelse.

Dag 8. Lemanak – Batang Ai
Efter frukost får vi en demonstration i hur man använder blåsrör och vi får även själva prova på. Därefter går vi en kort promenad in i djungeln tillsammans med våra ledsagare. De visar oss hur de använder sig av de olika växterna från regnskogen i sitt vardagsliv. Promenaden avslutas vid en flodbank där vi serveras en traditionell lunch som tillagas i bamburör över öppen eld. Vi åker sedan nedför Lemanakfloden mot Batang Ai, en konstgjord sjö omgiven av regnskog. Väl framme vid sjön stiger vi på båten som på cirka 30 minuter tar oss till vårt hotell Aiman Batang Ai Resort  där vi ska bo i två nätter. Middag på kvällen. 

Dag 9. Batang Ai
Dagen lämnas fri för egna aktiviteter. Varför inte koppla av och njuta vid poolen eller kanske ta en promenad på hotellets gångbro uppe bland trädtopparna? Frukost, lunch och middag på hotellet.

Dag 10. Batang Ai – Kuching
Efter frukost är det dags att ta farväl av vårt hotell och regnskogen för att åka tillbaka till Kuching. Vi stannar för lunch utmed vägen. Vi kommer fram till vårt hotell Pullman Kuching under eftermiddagen. Nu kan vi passa på att göra de sista inköpen eller kanske ta en promenad utmed floden och bara koppla av.

Dag 11. Kuching – Singapore
Frukost och utcheckning. Vi reser mot flygplatsen för att därifrån ta oss vidare till Singapore. Vi anländer under förmiddagen och inleder vår dag i Singapore med en stadsrundtur. Vi åker genom finansdistriktet och gör ett stopp vid platsen där Sir Raffles gick iland den 29 januari 1819. Därefter promenerar vi till Merlion Park, njuter av utsikten över Marina Bay och tar oss sedan vidare till Little India med sina färgglada gränder. Vi besöker även Chinatown, där Singapores äldsta hinduiska tempel är beläget. Efter avslutad rundtur checkar vi in på Orchard Hotel Singapore. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.  

Dag 12. Singapore – Hemresa
Frukost och utcheckning. Dagen är fri fram till kvällen då det är dags för avfärd till flygplatsen. 

Dag 13. Hemkomst
Efter en mellanlandning når vi vår hemort.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 10 övernattningar i dubbelrum · 10 frukostar · 7 luncher · 5 middagar · engelsktalande lokalguider · utflykter och inträden enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 3 995:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Malaysiska ringgit, singaporianska dollar
Speciellt: Boendet i långhus i Borneos djungel är relativt enkelt, utan AC och med gemensamma toaletter. Egen väska med toalettartiklar rekommenderas att ta med. En gåva till ibanfolket, som till exempel pennor, suddgummin och limstift, är välkommen.

18 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.5 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärna

Andra liknande resor:

Kryssning Asien

Vietnam

Vietnam

Stora Vietnam

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se