Dag 1. Hemorten – Malaysia
Vi flyger med mellanlandning till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. 

Dag 2. Ankomst Kuala Lumpur
Vi landar i Kuala Lumpur. Väl framme checkar vi in på Holiday Inn Express Kuala Lumpur City Centre där vi ska bo i två nätter. Hotellet ligger i Gyllene triangeln, stadens moderna stadskärna. Här har vi närhet till såväl sevärdheter som shopping, restauranger och barer. Gemensam middag på en av stadens restauranger.

Dag 3. Kuala Lumpur
Idag ger vi oss ut i Kuala Lumpur tillsammans med vår lokalguide för att upptäcka några av stadens många höjdpunkter. Vi ser bland annat Självständighetstorget som pryds av Masjid Jamek, en av stadens äldsta moskéer som kännetecknas av sina kritvita lökkupoler, Indieninspirerade valv och rosa mursten. Vi besöker också det Islamiska konstmuseet där vi får se vackra mattor, tyger, juveler och berömd kalligrafi. Från världens sjunde högsta byggnad, Petronas Twin Towers, bjuds vi på en hisnande utsikt över staden. Vi avslutar vår tur på den berömda centralmarknaden där man hittar allt från lokala hantverk till souvenirer och goda delikatesser. Vi äter lunch tillsammans innan vi återvänder till vårt hotell. Resten av dagen är fri för att upptäcka staden på egen hand.     

Dag 4. Kuala Lumpur – Borneo
Frukost och därefter utcheckning och avresa mot Kuala Lumpurs flygplats. Vi tar flyget till Borneo som är världens tredje största ö efter Grönland och Nya Guinea. Borneo delas idag mellan tre länder: Malaysia, Indonesien och Brunei. Merparten av ön är täckt av regnskog och här finner vi ett unikt djur- och växtliv. Orangutanger och de mycket speciella näsaporna är några av de djur som vi kommer att få bekanta oss med under de närmaste dagarna. Vi anländer till den malaysiska delstaten Sarawaks huvudstad Kuching på eftermiddagen. Vi checkar in på vårt hotell Grand Margherita där vi skall bo i tre nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Utflykt Matang Wildlife Centre och båtfärd på Santubong-floden
Nu väntar Borneo på att utforskas. Vi  börjar med ett besök på Matang Wildlife Centre, som är en del av nationalparken Kubah och Sarawaks största rehabiliteringscenter för utrotningshotade djur. Här rehabiliteras orangutanger och andra vilda djur som blivit tillfångatagna av tjuvjägare eller övergivna av sina föräldrar, och förbereds för att på sikt klara sig på egen hand i djungeln. Vi fortsätter sedan till Santubong-floden där vi stiger ombord på vår båt som tar oss på en färd längs med floden. Har vi tur får vi se den sällsynta Irrawaddydelfinen hoppande runt vår båt. Vi äter gemensam lunch under dagen och har kvällen fri för egna strövtåg i Kuching.

Dag 6. Utflykt Bako nationalpark
Efter frukost gör vi en utflykt till nationalparken Bako. Parken karakteriseras av vattenfall, stränder, torvträsk, tät djungel och mangroveskogar, och bjuder på en fantastisk naturupplevelse. Här finns dessutom nästan alla av Borneos djurarter representerade, såsom vildsvin, varaner, mushjortar, sibetkatter, spökdjur och silverlangurer för att nämna några. Vi gör en vandring i parken tillsammans med vår lokalguide och hoppas på få syn på några av de exotiska djuren. Vi tittar också efter den berömda näsapan som endast finns på Borneo. Har vi tur hör vi apornas grymtande läte och upptäcker dem då uppe bland trädtopparna. Håll dock i väskan, då makakaporna gärna roffar åt sig om de upptäcker att det vankas något gott att äta. Lunch ingår under dagen.

Dag 7. Kuching – Semenggoh – Lemanakfloden och ibanfolket
På morgonen checkar vi ut från vårt hotell och åker vidare mot Lemanakfloden. På vägen dit besöker vi reservatet Semenggoh och hoppas på att få se några av de orangutanger och andra djur som lever här, och som av olika anledningar behöver träning för att klara sig själva i djungeln. När det är matdags för djuren har vi störst chans att få se orangutangerna.

Efter besöket kör vi vidare genom det vackra landskapet med små byar och pepparplantager. Vi besöker en lokal marknad och även en pepparodling innan vi äter gemensam lunch. När vi når Lemanakfloden stiger vi på en longtail-motorbåt som tar oss till ibanfolket och långhuset där vi ska övernatta. Långhusen är byggda på pålar vid Borneos floder och kan vara upp till 100 meter långa. I ett långhus ryms ett helt samhälle och så många som 200 personer kan bo i ett och samma hus. Vi äter gemensam middag och därefter får vi uppleva en kväll tillsammans med ibanfolket där vi får se deras traditionella danser och smaka på tuak, det speciella risvinet. Vi övernattar i en sovsal i ett av byns långhus. Det är utrustat med gemensamma toaletter. Boendet är av mycket enkel standard men blir en minnesvärd upplevelse.

Dag 8. Lemanak – Batang Ai
Efter frukost får vi en demonstration i hur man använder blåsrör och vi får även själva prova på. Därefter går vi en kort promenad in i djungeln tillsammans med våra ledsagare. De visar oss hur de använder sig av de olika växterna från regnskogen i sitt vardagsliv. Promenaden avslutas vid en flodbank där vi serveras en traditionell lunch som tillagas i bamburör över öppen eld. Vi åker sedan nedför Lemanakfloden mot Batang Ai, en konstgjord sjö omgiven av regnskog. Väl framme vid sjön stiger vi på båten som på cirka 30 minuter tar oss till vårt hotell Aiman Batang Ai Resort  där vi ska bo i två nätter. Middag på kvällen. 

Dag 9. Batang Ai
Dagen lämnas fri för egna aktiviteter. Varför inte koppla av och njuta vid poolen eller kanske ta en promenad på hotellets gångbro uppe bland trädtopparna. Frukost, lunch och middag på hotellet.

Dag 10. Batang Ai – Kuching
Efter frukost är det dags att ta farväl av vårt hotell och regnskogen för att åka tillbaka till Kuching. Vi stannar för lunch utmed vägen. Vi kommer fram till vårt hotell Grand Margherita under eftermiddagen. Nu kan vi passa på att göra de sista inköpen eller kanske ta en promenad utmed floden och bara koppla av.

Dag 11. Kuching – Singapore
Frukost och utcheckning. Vi reser mot flygplatsen för att därifrån ta oss vidare till Singapore. Vi anländer under förmiddagen och inleder vår dag i Singapore med en stadsrundtur. Vi åker genom finansdistriktet och gör ett stopp vid platsen där Sir Raffles gick iland den 29 januari 1819. Därefter promenerar vi till Merlion Park, njuter av utsikten över Marina Bay och tar oss sedan vidare till Little India med sina färgglada gränder. Vi besöker även Chinatown, där Singapores äldsta hinduiska tempel är beläget. Efter avslutad rundtur checkar vi in på Hotel Boss i Singapore. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen äter vi en gemensam middag.  

Dag 12. Singapore – Hemresa
Frukost och utcheckning. Dagen är fri fram till kvällen då det är dags för avfärd till flygplatsen. 

Dag 13. Hemkomst
Efter en mellanlandning når vi vår hemort.

Visuminformation
Svenska medborgare behöver inget visum för vistelser kortare än 90 dagar. 

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 10 övernattningar i dubbelrum · 10 frukostar · 7 luncher · 6 middagar · engelsktalande lokalguider · utflykter och inträden enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 595:- · dricks till guider och chaufförer
Resevaluta: Malaysiska ringgit, singaporianska dollar
Speciellt: Boendet i långhus i Borneos djungel är relativt enkelt, utan AC och med gemensamma toaletter. Egen väska med toalettartiklar rekommenderas att ta med. En gåva till ibanfolket, som till exempel pennor, suddgummin och limstift, är välkommen. För att kunna njuta av resan är det viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk då vandringar förekommer.

Andra liknande resor:

Malaysia

Kryssning Asien 9d

Kryssning Asien

Vietnam

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se