Dag 1. Hemorten – Arenzano
Vi flyger till Linate. Där väntar vår transferbuss som tar oss mot kustregionen Ligurien. På vägen dit stannar vi till vid en vingård i det berömda vindistriktet Langhe, där bland annat det världskända vinet Barolo produceras. På kullarna i detta böljande natursköna landskap ligger medeltida städer och borgar, och runtom breder vinodlingarna ut sig. Efter en vinprovning ackompanjerad av lokala delikatesser fortsätter vi till Arenzano som ligger cirka tre mil väster om Genua. Där checkar vi in för två nätter på Grand Hotel Arenzano, en jugendbyggnad belägen vid strandpromenaden. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Utflykt Cinque Terre
Nationalparken Cinque Terre, som är upptagen på Unescos världsarvslista, är tack vare sin skönhet ett av Italiens mest mytomspunna områden. Vi åker med egen buss till Levanto och tar det lokala tåget till den sydligaste av de fem pittoreska byarna, Riomaggiore. Härifrån vandrar vi norrut längs den berömda Via dell’Amore, Kärlekens stig, till byn Manarola. Leden, som är uthuggen i klippan, är en kilometer lång och bjuder på hisnande vacker utsikt över havet och det omgivande landskapet. I charmiga Manarola, där medeltida hus trängs vid smala gränder, tar vi färjan till den nordligaste av Cinque Terres byar, Monterosso. Därifrån återvänder vi till Arenzano med tåg och buss. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Arenzano – Genua
Efter frukost och utcheckning beger vi oss till den liguriska huvudstaden Genua, under medeltiden en av de fyra historiska sjörepublikerna jämte Venedig, Pisa och Amalfi och idag Italiens främsta hamnstad. Här tar vi tåget känt som ”Il trenino di Casella” till den lilla byn Casella, belägen 410 m ö.h. Vi åker 25 kilometer på smalspårig järnväg genom den frodiga dalen Valle Scrivia med underbara vyer över berg, skogar, slott och små byar. Efter ett kort besök i Casella återvänder vi till Genua, där vi stiger ombord på kryssningsfartyget MSC Poesia. Klockan 17 lämnar vi hamnen i Genua och kryssar ut på Medelhavet. Vi äter gemensam middag på fartyget och har fortsättningsvis helpension ombord. 

Dag 4. Marseille
På morgonen angör vi hamnen i Marseilles, Frankrikes andra största stad och tillika en av landets äldsta. Marseille grundades som en grekisk koloni, Massalia, på 600-talet f.Kr. och blev redan under grekerna en viktig hamnstad. Det är härligt att ta en promenad bland de slingrande gränderna i stadens äldsta kvarter Le Panier eller vid den gamla hamnen Vieux-Port med fiskebåtar och en livlig fiskmarknad. På en 150 meter hög kulle ovanför centrum ligger Marseilles symbol, kyrkan Notre-Dame de la Garde som uppfördes i mitten av 1800-talet och vars klocktorn pryds av en mer än tio meter hög staty av Jungfru Maria. Från utsiktsterrassen har man en vacker vy över staden och havet. Klippön If ligger 3 kilometer utanför Marseille, och det går båtar dit. Här finns det berömda slottet Château d’If som mellan 1500- och 1800-talet fungerade som statsfängelse och som förekommer i Alexandre Dumas d.ä:s roman ”Greven av Monte Cristo”. Marseille har också många trevliga museer, till exempel Musée des Docks Romains, där stadens hamnaktivitet från 500-talet f.Kr. till 300-talet e.Kr. illustreras, eller Musée du Savon de Marseille, där man får en inblick i marseilletvålens historia. Klockan 19 lättar vi ankar och fortsätter mot Spanien.  

Dag 5. Barcelona
På morgonen anländer vi till Kataloniens huvudstad Barcelona. Här kan man strosa i folkmyllret på huvudgatan Las Ramblas, smaka katalanska läckerheter på någon tapasbar och njuta av alla färger och dofter i den stora saluhallen La Boqueria. En promenad i den berömde arkitekten Antoni Gaudís fotspår kan inkludera ett besök i den vackra parken Güell och vid kyrkan La Sagrada Familia, som började byggas 1882 och ännu inte är färdigbyggd. Den som önskar gå in i kyrkan behöver förboka entrébiljett, se nedan. I den äldsta stadsdelen Barri Gòtic finns medeltida gator, små romantiska torg och den imponerande 1200-talskatedralen La Seu. Ovanför hamnen, på runt 200 meters höjd, reser sig berget Montjüic. Här ligger bland annat olympiastadion, ett slott, parker och museer, till exempel Joan Miró-museet. Klockan 19 lämnar båten Barcelona.

Dag 6. Till havs
Vi tillbringar dagen till havs och kan passa på att ta del av fartygets faciliteter medan vi kryssar österut mot Italien. Här finns poolområde med solstolar, gym, kasino samt flera restauranger och barer. I den fina spaavdelningen erbjuds behandlingar av olika slag (till extra kostnad).

Dag 7. Civitavecchia
Tidigt på morgonen anländer vi till hamnstaden Civitavecchia, belägen cirka sju mil norr om Rom och en utmärkt utgångspunkt för en tur till Italiens huvudstad och dess många sevärdheter. Härifrån går det tåg till Roms centralstation Termini minst en gång i halvtimmen. Under årtusenden har den eviga staden formats till vad den är idag, med mängder av storslagna monument från olika epoker. Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza Navona och Peterskyrkan är bara några exempel. Det är också trevligt att strosa bland de pittoreska gränderna i centrum, njuta av folklivet på de många torgen eller beundra utsikten över Forum Romanum från Kapitoliumhöjden. Önskar man besöka Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet är det en god idé att förboka biljetter för att undvika de långa köerna, se nedan. Vid 19-tiden lämnar fartyget Civitavecchia och styr norrut mot Genua.

Dag 8. Genua – Hemorten
Klockan 8 angör vi Genuas hamn. Efter frukost ombord lämnar vi fartyget och har sedan fri tid tills bussen tar oss till Milanos flygplats för hemfärd.

Hyttinformation
Samtliga hytter har dubbelsäng som omvandlas till två enkelsängar (på begäran), luftkonditionering, badrum med dusch, interaktiv TV, telefon, trådlös internetuppkoppling (mot avgift), minibar och säkerhetsbox.

Det finns två hyttkategorier; Bella och Fantastica.
Bella – standard kategori
Fantastica – uppgraderat hyttläge och val av däck högre upp samt rumsservice dygnet runt med gratis servering av frukost i hytten.

Insideshytt Bella ingår i resans pris, Insideshytt Fantastica 1 595:-

Utsideshytt Fantastica 3 495:-

Balkonghytt Bella 3 495:-, Balkonghytt Fantastica 5 195:-

Information om bokning av utflykter med mera ombord
Inför er kryssning kan ni på egen hand boka tillval som t.ex. utflykter, dryckespaket med mera. Det görs via följande länk och ger på vissa tillval ett lägre pris jämfört med att boka ombord. Tillvalen kan bokas online när ni har fått era färdhandlingar från oss där det bokningsnummer ni behöver framgår och kan användas genom att skapa ett inlogg på hemsidan. Era färdhandlingar skickas till er ca 3 veckor före avresa.

Ingår: Flyg t/r · 2 övernattningar i dubbelrum inklusive frukost och middag · vinprovning · utflykt Cinque Terre · tågresa Genua–Casella · 5 nätter ombord i 2-bädds insideshytt · helpension ombord · dricks och skatter under kryssningen · reseledare
Tillägg: Uppgradering av hyttkategori · tillvalsutflykter · enkelhytt pris och tillgänglighet på förfrågan
Resevaluta: Euro
Speciellt: Förbokning av entrébiljett till La Sagrada Familia görs via https://tickets.sagradafamilia.org/. Entrébiljett utan guide heter ”Basic ticket”. Förbokning av entrébiljett till Vatikanmuseerna görs via http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html. Entrébiljett utan guide heter ”Open tour of the Vatican Museums and Sistine Chapel”.

Andra liknande resor:

Cinque Terre

Piemonte vinresa

Franska rivieran

Alassio

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se