Dag 1. Hemorten – Bečići
Vi flyger till Dubrovnik i Kroatien. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till Bečići och fyrstjärniga Hotel Montenegro Beach Resort, beläget vid stranden. Nu har vi en härlig vecka framför oss med sol och bad och trevliga utflykter. På vårt hotell finns privat strand, utomhus- och inomhuspool, wellnesscenter med gym och bastu samt restaurang, bar och kafé. Grannstaden Budva ligger runt 4 km från Bečići och det finns möjlighet att promenera dit på en gångstig längs havet. Vi har frukostbuffé och middag på vårt hotell samtliga dagar.

Dag 2. Utflykt Budva, Cetinje och vinprovning
Efter frukost gör vi en heldagsutflykt tillsammans med en lokalguide. Vi börjar med ett besök i grannstaden Budva, där delar av filmen ”Pippi på de sju haven” spelades in. Staden sägs ha grundats redan på 400-talet f.Kr., men det är medeltiden som präglar den pittoreska stadskärnan. Här gör vi en promenad bland de smala gränderna kantade av affärer, kaféer och vacker arkitektur. Efter besöket i Budva lämnar vi kusten och styr kosan inåt landet. På snirkliga vägar reser vi genom det natursköna landskapet till den gamla kungliga huvudstaden Cetinje, belägen på 670 meters höjd över havet. Här gör vi ett besök i kung Nikolas imponerande palats som idag är museum. Palatset byggdes på 1860-talet som residens för kungafamiljen och hyser bland annat de montenegrinska kronjuvelerna. Sedan fortsätter vi på hisnande serpentinvägar till den lilla byn Njeguši, som ligger på berget Lovćens sluttningar på 1 100 meters höjd över havet. Byn är känd för att ätten Petrović, Montenegros kungafamilj, härstammade härifrån samt för sin speciella ost och skinka. Här gör vi en vinprovning av tre viner med tilltugg innan vi framåt sen eftermiddag återvänder ner till kusten och vårt hotell.

Dag 3. Bečići
Idag har vi hela dagen ledig för egna strövtåg. Vår reseledare kommer gärna med tips på utflykter och aktiviteter.

Dag 4. Utflykt Perast och Kotor
Efter frukost är det dags att under en heldagsutflykt med en lokalguide utforska den vackra Kotorbukten norr om Bečići. Vi åker först till den lilla Unescolistade staden Perast, vars många barockpalats påminner om stadens blomstringsperiod under Venedigs styre. Utanför Perast ligger två öar och vi tar båten ut till den mest berömda, Our Lady of the Rock. Ön är konstgjord, skapad av stenar som sjömän på 1400-talet släppte ner i havet på den plats där de hade hittat en ikon föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet. Dagens kyrka byggdes på 1600-talet och inhyser även ett litet museum. Efter vårt besök på ön fortsätter vi till staden Kotor, som också finns med på Unescos världsarvslista. Staden har en mycket välbevarad medeltida kärna, omgiven av ett imponerande befästningssystem. Under vår promenad i labyrinten av gränder, kyrkor, palats och torg besöker vi bland annat stadens berömda katedral, som byggdes på 1100-talet och är tillägnad helgonet Trifon. Under sen eftermiddag återvänder vi till Bečići.

Dag 5. Bečići
Hela dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 6. Utflykt Skadarsjöns nationalpark
Sydöst om Bečići ligger en av Montenegros mest betagande platser, Skadarsjön på gränsen mellan Montenegro och Albanien. Hit gör vi en heldagsutflykt tillsammans med en lokalguide. Vi följer till att börja med den vackra kustvägen söderut och viker sedan av inåt landet. Skadarsjön är den största sjön på Balkanhalvön, och med sina kringliggande våtmarker är den skyddad som nationalpark. Här finns en mycket rik flora och fauna, och området är en fågelskådares paradis. Bland sjöns runt 280 fågelarter finns den sällsynta krushuvade pelikanen som är nationalparkens symbol. Vi gör en härlig båttur på sjön och njuter av de vackra naturscenerierna. Under dagen äter vi gemensam lunch i den lilla orten Virpazar, belägen alldeles intill sjön. Framåt sen eftermiddag är vi tillbaka i Bečići.

Dag 7. Bečići
Hela dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 8. Bečići – Stadsrundtur Dubrovnik – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi mot Dubrovnik i Kroatien, känd som en av medelhavsområdets vackraste och bäst bevarade städer. Den historiska stadskärnan omges av en närmare 2 km lång och 6 meter bred nästan intakt stadsmur och är upptagen på Unescos världsarvslista. Här gör vi en guidad rundtur och ser några av stadens främsta sevärdheter, såsom det berömda Rektorspalatset och den storslagna barockkatedralen. Efter lunch på egen hand beger vi oss till Dubrovniks flygplats och flyger till vår hemort.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 945:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Avresan 6/10 är en 11-dagars resa, stadsrundturen i Dubrovnik sker på hemresedagen och dag 8-10 är programfria. På avresan 23/9 bor vi dag 7-8 på Hotel Astarea i Mlini. På avresan 17/4 bor vi på Hotel Square. På avresan 19/5 bor vi på Hunguest Hotel Sun Resort.

Andra liknande resor:

Kroatien

Dubrovnik

Bosnien-Hercegovina

Makarska

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se