Dag 1. Hemorten – Atlanta
Vi flyger till Atlanta. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till vårt hotell Fairfield Inn Downtown där vi bor en natt.

Dag 2. Atlanta – stadsrundtur i Atlanta – Memphis
Efter frukost gör vi under morgonen en rundtur med lokalguide i Georgias huvudstad Atlanta. Här föddes Martin Luther King Jr och det är här som den klassiska boken och filmen Borta med vinden utspelar sig. I Atlanta finns både CNN:s och Coca-Colas huvudkontor och staden arrangerade 1996 sommarolympiaden som invigdes av Muhammad Ali. Vi ser några av stadens sevärdheter innan vi under förmiddagen reser västerut mot Memphis. Under sen eftermiddag når vi Memphis i Tennessee. Staden ligger vid Mississippi där floden utgör gräns mot Arkansas. Vi bor tre nätter på centrala Comfort Inn Downtown.

Dag 3. Memphis & Graceland
Idag gör vi en heldagstur i Memphis som är den största staden i delstaten Tennessee. Här föddes rock’n’rollen under början av 1950-talet och staden kommer förmodligen alltid att förknippas med Elvis Presley. Vi besöker bland annat Sun Studio som var skivbolaget som gav ut Elvis skivor. Det var här som han blev upptäckt av skivproducenten Sam Phillips 1953. Den legendariska studion är även känd för artister som Johnny Cash, Roy Orbison, Charlie Rich och Jerry Lee Lewis. För de flesta blir dagens höjdpunkt besöket i Graceland, egendomen som Elvis köpte redan som 22-åring och som var hans hem fram till hans död 1977. Idag är Graceland ett museum och ”The King” ligger begravd i trädgården vid en fontän. I huset kan vi bland annat beskåda Elvis enorma samling av guld- och platinaskivor. Under kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 4. Memphis Civil Rights museum
Efter frukost gör vi ett besök på Memphis Civil Rights Museum. Medborgarrättsmuseet finns i den byggnad som tidigare var Lorraine Motel. Det var på en av motellets balkonger som Martin Luther King Jr mördades 4 april 1968 då han sköts av James Earl Ray. Vi besöker museet och ser några av de intressanta utställningarna. Under eftermiddagen och kvällen finns det tid att besöka någon av Memphis många musikbarer.

Dag 5. Memphis – Nashville
Under morgonen lämnar vi Memphis och reser österut mot Nashville. Vi når Nashville vid lunchtid och gör ett besök på Corsair Distillery som bland annat tillverkar bourbon, rom och gin. Här får vi en guidad visning som avslutas med provsmakning. Under sen eftermiddag checkar vi in på The Capitol Hotel där vi bor tre nätter.

Dag 6. Nashville
Efter frukost ägnar vi dagen åt Nashville som är Tennessees delstatshuvudstad. Staden är också känd som countryns huvudstad. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur. Under dagen besöker vi bland annat den legendariska RCA Studio B där bland annat Dolly Parton, Waylon Jennings och The Everly Brothers gjort inspelningar. Vi besöker även The Johnny Cash Museum som är tillägnat ”the man in black”. Han föddes som J.R. Cash 1932 i Kingsland, Arkansas och växte upp under fattiga förhållanden. Det var i Nashville som Johnny Cash träffade June Carter för allra första gången. Han hade vuxit upp med musik från The Carter Family och var en av hennes största beundrare. Filmen Walk the line från 2005 skildrar deras stormiga förhållande.

Dag 7. Nashville
Efter frukost besöker vi Country Music Hall of Fame där vi får en guidad visning. Här finns fantastiska utställningar över många av de stjärnor som satt Nashville på världskartan. En av museets höjdpunkter är den mäktiga rotundan med konstverk över de artister som valts in i Hall of Fame. Under eftermiddagen besöker vi Ryman Auditorium, som brukar kallas The Mother Church of Country Music. Det kommer även att ges egen tid i centrum av Nashville. Här finns många av de pubar och barer som Jill Johnson besökte i Jills veranda. På en av gatorna träffade hon och Magnus Carlsson den hemlöse Doug Seegers. De blev så berörda av hans låt Going Down to the River att de ordnade en inspelning i Johnny Cash gamla studio. Idag är Doug Seegers en hyllad artist. Han har bland annat uppträtt tillsammans med Emmylou Harris och gjort turnéer i Sverige. Under kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 8. Nashville – Atlanta
Under morgonen reser vi mot Atlanta. På vägen stannar vi för ett uppehåll i staden Chattanooga. Därefter flyger vi hemåt.

Dag 9. Hemkomst
Ankomst hemorten.

Visum

För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 775:- · dricks till lokala guider och chaufförer, cirka 3 USD per resenär och dag
Resevaluta: Amerikanska dollar

Andra liknande resor:

Amerikanska Södern

New York &Washington

New York

Karibienkryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se