Dag 1. Hemorten – New York
Vi flyger till New York. Efter gränskontroller av pass och Visa Waiver samlas vi för avfärd till Manhattan och Doubletree by Hilton – Chelsea där vi bor fem nätter. Hotellet ligger mycket centralt på West 29th Street nära varuhuset Macys och Madison Square Garden.

Dag 2–5. New York
Vi har nu fem dagar på oss att uppleva ”staden som aldrig sover”. Vi njuter av storstadspulsen, promenerar i underbara Central Park och fyndar i outletbutiker. I resans pris ingår ett metrokort som ger oss obegränsade resor med tunnelbanan och lokalbussarna under vår vistelse i New York. 

Vi erbjuder följande utflykter under din vistelse i New York:

Stadsrundtur Upper Manhattan och Midtown
Tillsammans med en lokalguide gör vi en bussrundtur som varar i cirka fyra timmar. Rundturen tar oss genom stadsdelar som bland annat Morningside Heights, Harlem, East Harlem och Upper East Side. Vi passerar sevärdheter som The Dakota, Apolloteatern, Guggenheimmuseet, Grand Army Plaza Fifth Avenue, FN-högkvarteret, Rockefeller Center, Grand Central Terminal och Bryant Park. Ingår i resans pris.

Stadsrundtur Lower Manhattan
Vi möter återigen vår lokalguide som tar oss med på ytterligare en fyra timmars rundtur med buss. Idag fokuserar vi på Lower Manhattan och Downtown. Här finns bland annat sevärdheter som Times Square, Flatiron Building, Chelsea Market, High Line, Chinatown, SoHo, Wall Street, Battery Park och 9/11 Memorial (före detta Ground Zero).  Ingår i resans pris.

Promenad i Central Park
Under ett par timmar vandrar vi i den södra halvan av Central Park. I parken finns konstgjorda sjöar, över 30 broar och underbara promenadvägar. Här finns kända platser och områden som exempelvis Strawberry Fields, The Mall, Sheep Meadow, The Lake, Loeb Boathouse och Bethesda Terrace. Ingår i resans pris.

Halvdagsutflykt till Frihetsgudinnan och Ellis Island
Vi gör en båtutflykt till Liberty Island och Ellis Island. Båten avgår från Battery Park och vi går i land på Liberty Island för att se en av världens mest berömda statyer, Frihetsgudinnan. Statyn var en gåva från Frankrike och skapades av den franske skulptören Bartholdi. Därefter fortsätter vi till Ellis Island som från 1892 till 1954 var New Yorks immigrationscentrum. Vi besöker immigrationsmuseet som har omfattande utställningar om hur invandringen format New York och landets karaktär. Under eftermiddagen återvänder vi med båt till Manhattan. Utflykten behöver förbokas. Pris 195:- 

Utflykt Top of the Rock
Vi besöker New Yorks bästa utsiktsplats i Rockefeller Center. Top of the Rock finns i GE Building och ger möjligheten att se New Yorks skyskrapor från ovan. Från den 70:e våningen är utsikten magnifik med Empire State Building i blickfånget. Utflykten behöver förbokas. Pris 345:-

Extrautflykter med vår reseledare
Under resans gång kommer vår reseledare även att erbjuda ytterligare gemensamma utflykter. De anpassas efter årstid och efter de tillfälliga evenemang som finns i staden. På alla resor avsätts en kväll åt dem som vill gå på Broadwaymusikal och vi rekommenderar att köpa biljetter på plats i New York. Kanske lockar en båtutflykt med The Circle Line eller ett besök på något av de världsberömda museerna.

Extrautflykter på egen hand
Under grundserien i NHL finns goda möjligheter att se någon av New York Rangers hemmamatcher i Madison Square Garden. Biljetterna kan oftast köpas på plats i New York fram till dagarna före matchen. Numera finns även New York Islanders matcher på bekvämt avstånd då de spelar sina hemmamatcher i Barclays Center i Brooklyn. När det gäller slutspelsmatcher i Stanley Cup mångdubblas priserna då efterfrågan på biljetter är mycket stor. Det är då nästintill omöjligt att få tag på biljetter dagarna före matcherna.

Utmed Fifth Avenue, på den östra sidan av Central Park, finns The Museum Mile. Här ligger museerna tätt och man finner bland annat Metropolitan Museum of Art, Cooper-Hewitt National Museum of Design och Solomon R. Guggenheimmuseet utmed sträckan. Det sistnämnda kallas oftast Guggenheimmuseet.

För dem som är intresserade av flyg och rymdfart finns Intrepid Sea, Air & Space Museum. Det pensionerade hangarfartyget USS Intrepid ligger förtöjt utmed Hudsonfloden. Det deltog bland annat i andra världskriget och är idag ett spännande museum som lockar besökare i alla åldrar. Här finns militärflygplan av alla de slag. Museets senaste tillskott är rymdfärjan Enterprise som kom hit 2012 och har fått en egen utställning. Här finns även den tidigare kärnvapenbestyckade USS Growler som kan besökas på insidan.

Dag 6. New York och hemresa
Vi lämnar hotellet och åker mot flygplatsen där vårt flyg avgår.

Dag 7. Hemkomst
Vi når vår hemort.

Julmarknad i New York
På avresan 4/12 erbjuds en rad extrautflykter. Vår reseledare kan ordna biljetter till Radio City Music Halls fantastiska julföreställning Spectacular Christmas Show. Vi kommer även att se den kända julgranen vid Rockefeller Center och få tid att besöka en traditionell julmarknad.

Jul & Nyårsmiddag i New York
Avresan 22/12 finns det som tillval att äta julmiddag tillsammans, tillvalet och detaljer kommer inom kort.
Avresan 29/12 finns det som tillval att äta nyårsmiddag tillsammans, tillvalet och detaljer kommer inom kort. 

Boende för tre personer i dubbelrum
På Hotel Doubletree finns det möjlighet att boka boende för tre personer i ett dubbelrum. Rummen är utrustade med två sängar som båda är 130 cm breda. Om tre personer delar på ett dubbelrum lämnas en rabatt på 3000:- för den tredje personen. Observera att det kan upplevas trångt att få plats med tre personers bagage i ett dubbelrum.

Visum
För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Cirka tre veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · utflykter enligt program · metrokort för obegränsat antal resor · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 975:- · dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer (räkna med 3–4 dollar per resenär och dag)
Resevaluta: Amerikanska dollar

Andra liknande resor:

New York &Washington

Nashville & Memphis

Karibienkryssning

Amerikanska Södern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se