Dag 1. Hemorten – Washington
Vi flyger till Washington. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till den amerikanska huvudstadens centrum. Vi bor tre nätter på centrala Holiday Inn Central White House.

Dag 2–3. Washington
Under våra två dagar i Washington tillbringar vi förmiddagarna tillsammans med en lokalguide som tar oss med på två guidade bussrundturer. Rundturerna varar cirka fyra timmar vardera och vi har gott om tid att uppleva stadens främsta sevärdheter. Staden planerades av Pierre Charles L’Enfant och byggdes med syftet att bli en ny amerikansk huvudstad. Den uppkallades sedan efter landets första president George Washington. I centrala Washington finns bland annat Vita huset som är omgivet av en grönskande park. På Capitol Hill ligger kongressens säte Capitolium som är känt för sin stora vita kupol.

Väster om Capitol Hill finns parken National Mall som sträcker sig hela vägen till floden Potomac. Parken är full med sevärda monument, till exempel Lincoln Memorial, Washington Monument och World War II Memorial. Väster om centrum finns den trivsamma stadsdelen Georgetown som tidigare var en egen stad. När vi korsar floden Potomac lämnar vi District of Columbia och kommer in i delstaten Virginia. Där finns den mycket sevärda militärkyrkogården Arlington Cemetery där John F. Kennedy och hans bror Robert vilar intill varandra. Här finns även hundratusentals soldatgravar som är fördelade på cirka 250 hektar. På denna sidan om floden Potomac ligger också försvarshögkvarteret Pentagon. Under våra rundturer passerar vi många andra välbekanta byggnader som bland annat FBI-högkvarteret, Watergatekomplexet och Ford’s Theatre där president Lincoln mördades.

Under eftermiddagarna får vi tid över till att besöka några av stadens fantastiska museer. Smithsonian Institution erbjuder en handfull museer som tillhör världens främsta med inriktning på bland annat historia, konst och vetenskap. Vi rekommenderar ett besök på det nyligen invigda museet för afroamerikansk historia och kultur eller på det påkostade National Air and Space Museum, där man bland annat finner Lindberghs flygplan Spirit of St. Louis, rymdfärjan Discovery och en mängd föremål från Apollo 11 och månlandningen 1969.

Dag 4. Washington – New York
Under morgonen reser vi med buss nordost mot New York. Öster om Washington kommer vi in i delstaten Maryland och passerar Baltimore. Något senare reser vi genom Delaware och kommer in i New Jersey efter att ha korsat Delawarefloden. Under eftermiddagen når vi New York och när vi närmar oss Hudsonfloden ser vi Manhattans fantastiska skyline. Vi inkvarterar oss på Excelsior Hotel som ligger på West 81st Street nära Naturhistoriska museet och Central Park. Här bor vi fyra nätter.

Dag 5–7. New York
Under våra fyra dagar njuter vi av storstadspulsen och fyndar i outletbutiker. I resans pris ingår ett metrokort som ger oss obegränsade resor med tunnelbanan och lokalbussarna under vår vistelse i New York.

Vi erbjuder följande utflykter under din vistelse på den amerikanska östkusten:
Utflykterna ingår i resans pris.

Stadsrundtur Upper Manhattan och Midtown
Tillsammans med en lokalguide gör vi en bussrundtur som varar i cirka fyra timmar. Rundturen tar oss genom stadsdelar som bland annat Morningside Heights, Harlem, East Harlem och Upper East Side. Vi passerar sevärdheter som The Dakota, Apolloteatern, Guggenheimmuseet, Grand Army Plaza Fifth Avenue, FN-högkvarteret, Rockefeller Center och Grand Central Terminal.

Stadsrundtur Lower Manhattan
Vi möter återigen vår lokalguide som tar oss med på ytterligare en fyra timmars rundtur med buss. Idag fokuserar vi på Lower Manhattan och Downtown. Här finns bland annat sevärdheter som Times Square, Flatiron Building, Chelsea Market, High Line, Chinatown, SoHo, Wall Street och 9/11 Memorial (före detta Ground Zero).

Frihetsgudinnan och Ellis Island
Vi gör en båtutflykt till Liberty Island och Ellis Island. Båten avgår från Battery Park och vi går i land på Liberty Island för att se en av världens mest berömda statyer, Frihetsgudinnan. Statyn var en gåva från Frankrike och skapades av den franske skulptören Bartholdi. Därefter fortsätter vi till Ellis Island som från 1892 till 1954 var New Yorks immigrationscentrum. Vi besöker immigrationsmuseet som har omfattande utställningar om hur invandringen format New York och landets karaktär. Under eftermiddagen återvänder vi med båt till Manhattan.

Promenad i Central Park
Under ett par timmar vandrar vi i den södra halvan av Central Park. I parken finns konstgjorda sjöar, över 30 broar och underbara promenadvägar. Här finns kända platser och områden som exempelvis Strawberry Fields, The Mall, Sheep Meadow, The Lake, Loeb Boathouse och Bethesda Terrace.

Top of the Rock
Vi besöker New Yorks bästa utsiktsplats i Rockefeller Center. Top of the Rock finns i GE Building och ger möjligheten att se New Yorks skyskrapor från ovan. Från den 70:e våningen är utsikten magnifik med Empire State Building i blickfånget.

Tillvalsutflykter med vår reseledare 

Under resans gång kommer vår reseledare även att erbjuda ytterligare gemensamma utflykter. De anpassas efter årstid och efter de tillfälliga evenemang som finns i staden. På alla resor avsätts en kväll åt dem som vill gå på Broadwaymusikal och vi rekommenderar att köpa biljetter på plats i New York. 

Dag 8. New York och hemresa
Vi lämnar hotellet och åker mot flygplatsen.

Dag 9. Hemkomst
Vi når vår hemort.

Visum
För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · utflykter enligt program · metrokort för obegränsat antal resor i New York · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 8 475:- · dricks till lokala guider tillkommer (räkna med 3–4 dollar per resenär och dag)
Resevaluta: Amerikanska dollar

Andra liknande resor:

New York

Nashville & Memphis

Karibienkryssning

Amerikanska Södern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se