Dag 1–2. Hemorten – Auckland
Vi flyger till Auckland.

Dag 3. Auckland – Christchurch
När vi ankommer till Auckland flyger vi vidare inrikes till Christchurch där vi checkar in på Rendezvous Hotel Christchurch. Under dagen gör vi en kortare stadsrundtur i Christchurch. Denna karakteristiska engelska stad förstördes till stora delar av jordbävningen 2011 och många historiska platser gick förlorade. Återuppbyggandet har pågått sedan dess och flera unika byggnader har uppförts, såsom Christchurch Cardboard Cathedral.

Dag 4. Christchurch – Omarama
Efter frukost lämnar vi Christchurch. Vi passerar Rakaia River, känd för sin stora lax och öring. Sedan fortsätter vi genom Canterbury Plains, Nya Zeelands största jordbruksdistrikt, tills vi kommer till Ashburton. Här välkomnas vi av en bonde som tar oss på en gårdstur med efterföljande morgonte. Efter ett intressant stopp fortsätter vi vår färd och medan vi närmar oss Sydalperna förändras landskapet dramatiskt, från ett strukturerat jordbrukslandskap till ett vildare höglandslandskap. Vi gör ett stopp vid Lake Tekapo och ”Church of the Good Shepherd” och får en fantastisk utsikt över den turkosa sjön med Sydalperna i bakgrunden. Vi anländer till Omarama där vi checkar in på Heritage Gateway Hotel Omarama. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Omarama – Lake Te Anau
Frukost. Idag åker vi till sjön Te Anau som är inkörsporten till Fiordland National Park. Under morgonen passerar vi Lindis Pass (971 m ö.h.). Under dagen gör vi ett stopp i Arrowtown, en härlig liten by som uppkom under guldrushen. Väl framme vid Lake Te Anau checkar vi in på Kingsgate Hotel Te Anau.

Dag 6. Lake Te Anau – Milfordsundet – Queenstown
Frukost. Idag upplever vi en av resans höjdpunkter, det världsberömda Milfordsundet. Vi lämnar Lake Te Anau och beger oss via den spektakulära Milford Road och tunneln Homer där vi hoppas få se världens enda bergspapegoja, ”the cheeky kea”, till Milfordsundet där vi gör en båttur i det storslagna landskapet. Under båtturen kommer vi nästan ända ut till Tasmanhavet för att därefter vända om inåt land igen. Lättare lunch ingår. Efter båtturen åker vi via Lake Te Anau till Queenstown, vackert beläget vid Lake Wakatipu som är omgiven av höga berg. Vi bor en natt på Copthorne Hotel and Resort Queenstown Lakefront

Dag 7. Queenstown – Franz Josef
Efter frukost lämnar vi Queenstown och beger oss mot staden Franz Josef. Vi passerar de tidigare glaciärsjöarna Wanaka och Hawea, bergen i Mount Aspiring National Park och når Haast Pass där vi upplever en stor förändring i vegetationen. Nederbörden väster om passet har skapat en mycket intressant och tät vegetation med regnskog och sumpmarker. Vi kör längs västkustens regnskogslandskap tills vi når glaciärområdet vid Sydalperna där Foxglaciären och Franz Josef-glaciären breder ut sig. Vi checkar in på Scenic Hotel Franz Josef Glacier. De som önskar kan besöka Glacier Hot Pools utan kostnad. Området ligger 450 meter från hotellet inbäddat i regnskog. Ett utmärkt tillfälle att varva ner i en lugn oas efter en lång bussfärd.

Dag 8. Franz Josef – Greymouth
Frukost. Idag finns det möjlighet att besöka Franz Josef genom en av våra tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas innan resan. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem. Vid dåliga väderförhållanden kan utflykterna komma att ställas in. 

Franz Josef helikoptertur med snölandning

Vi flyger med helikopter över glaciären i cirka 20 minuter. Turen inkluderar snölandning. Pris 1 395:-

Vandring vid glaciären Franz Josef
Vi vandrar utmed den mäktiga Waiho River. Detta anmärkningsvärda landskap är verkligen en av de mest imponerande platserna i världen. Efter en kort stigning belönas vi med en storslagen utsikt över glaciären. Under vandringen får vi veta mer om den mäktiga glaciärens historia, vi får se vilka spår den lämnat efter sig och får höra legenden om Ka Roimata och Hinehukatere. Ingen vandring på glaciären. Pris 475:-

För de som inte väljer tillvalsutflykterna väntar en utflykt med vår reseledare till den vackra sjön Lake Matheson i vars lugna vatten Sydalperna speglar sig. Vi gör en vandring runt sjön och har vi tur kan vi se en och annan ål bryta ytan på sjön. Den vanligaste arten är den långfinniga ålen. Tack vare ålen blev detta en viktig plats för maorierna att samla föda när de färdades längs kusten. Vandringen tar cirka två timmar.

Under eftermiddagen lämnar vi Franz Josef. Vi åker längs med västkusten, förbi Hokitika, till Greymouth där vi checkar in på Ashley Hotel Greymouth.

Dag 9. Greymouth – Nelson
Frukost. Vi lämnar Greymouth och fortsätter vår färd utmed västkusten som under 1900-talet var Nya Zeelands rikaste och mest produktiva område tack vare guldet. Människor från när och fjärran färdades hit i hopp om att finna guld. Vi gör ett kortare stopp i Punakaiki där vi gör en promenad på de fascinerande ”pancake rocks” innan vi styr kosan inåt landet och så småningom kommer fram till Nya Zeelands soligaste stad Nelson. Vi checkar in på The Hotel Nelson där vi bor i två nätter.

Dag 10. Utflykt Abel Tasman National Park
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till Nya Zeelands vackraste kustnationalpark, Abel Tasman National Park. Vi blir upphämtade på hotellet och åker till Marahau där vi med båt tar oss in i nationalparken. Vi gör en guidad vandring i parken och beundrar landskapet med skogar, våtmarker och klippor. Lättare lunch ingår. Senare under dagen återvänder vi till Marahau för färd tillbaka till Nelson.

Dag 11. Nelson – Blenheim
Frukost. Vi lämnar Nelson och åker österut till vinområdet Blenheim. Framställningen av vin startade här så sent som på 1970-talet när Montana Wine från Auckland letade efter nya områden att odla vindruvor på. Det blev genast en succé då kombinationen av god jordmån, många soltimmar och lång höst och kort vinter var idealisk för vinproduktion. Den vanligaste och mest kända vindruvan är Sauvignon Blanc, följd av Chardonnay, Pinot Noir och Riesling. Vi gör två vinprovningar i området innan vi checkar in på Scenic Hotel Marlborough.

Dag 12. Blenheim – Wellington
Frukost. Idag tar vi farväl av södra ön då vi tar färjan från Picton till Wellington på norra ön. Den 92 kilometer långa färden genom Marlborough Sounds till Wellington beskrivs som den kanske vackraste båtfärden i världen. Vi anländer till Nya Zeelands huvudstad under eftermiddagen och gör en kortare stadsrundtur innan vi checkar in på Park Hotel Lambton Quay.

Dag 13. Wellington
Efter frukost besöker vi Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa där vi får en djupare inblick i landets historia och kultur. Efter besöket tillbringar vi resterande delen av dagen på egen hand. Vår reseledare ger gärna tips på aktiviteter.

Dag 14. Wellington – Hawke’s Bay
Efter frukost lämnar vi Wellington och efter en timmes färd når vi regionen Wairarapa, orörd av massturismen. Ett exempel på kontrasternas land Nya Zeeland. Vi fortsätter över Rimutaka Hills, genom jordbrukslandskap, förbi Manawatu Gorge tills vi kommer till Hawke’s Bay, mest känt för sina vinområden och för Napier, världens huvudstad för art déco-arkitektur. Vi gör två vinprovningar innan vi checkar in på Quality Inn Napier.

Dag 15. Hawke’s Bay – Tongariro National Park
Frukost. Idag beger vi oss från vinområden på östkusten till vulkanlandskap i öns mitt och Tongariro National Park, den fjärde äldsta nationalparken i världen. Nationalparken består av tre systervulkaner, varav Mount Ruapehu är den högsta på 2 796 m ö.h. Vi checkar in på Skotel Alpine Resort. Gemensam middag på kvällen.

Dag 16. Tongariro National Park – Rotorua
Efter frukost gör vi en vandring i området på cirka 2 timmar. Vi promenerar genom den vackra bokskogen och får se vattenfallet Taranaki Falls med dess spektakulära utsikt över de tre systervulkanerna. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringen. Alla resenärer bör använda grova och stängda skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor.

Efter vandringen lämnar vi Tongariro National Park och åker till Nya Zeelands geotermiska och kulturella center, Rotorua. Området är känt för sina kokande lerpooler, gejsrar och kokande sjöar. På vägen passerar vi Lake Taupo, en kratersjö som skapades av ett vulkanutbrott för omkring 2 000 år sedan, och Huka Falls. När vi anländer till Rotorua förstår vi varför denna plats heter Whangapiro på maori. Det betyder nämligen ”illaluktande plats”, vilket vi känner på den svaveldoft som finns här. Vi checkar in på Distinction Rotorua Hotel & Conference Centre där vi bor i tre nätter. 

Dag 17. Rotorua
Efter frukost besöker vi Te Puia Thermal Park och får inblick i detta aktiva geotermiska område där vi bland annat ser den berömda kiwifågeln och den traditionella maoriska snideri- och väveriskolan. Vi är tillbaka på hotellet under tidig eftermiddag.

Under sen eftermiddag samlas vi åter för en kulturell afton med mat och dans i en maoriby. Vi får möjlighet av lära oss mer om maoriernas historia och kultur och kan ställa frågor.

Dag 18. Rotorua
Frukost. Idag kan man koppla av på egen hand eller välja att följa med på en av följande tre tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas innan resan. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem. Vid dåliga väderförhållanden kan utflykterna komma att ställas in.

Skyline Rotorua med vinprovning
Tillsammans med vår reseledare tar vi lokalbussen till Skyline Rotorua där vi åker med gondol upp på Mount Ngongotaha. Under färden har vi en storslagen utsikt ut över Rotorua med dess omkringliggande sjöar och geotermiska områden. Väl uppe på berget gör vi en vinprovning. I området finns även möjlighet att gå längs en vandringsled, besöka Jelly Bean-galleriet eller avnjuta en kaffe till den fantastiska utsikten innan vi återvänder till vårt hotell. Pris 325:-

Hobbiton – Movie Set
Besök Hobbiton och upplev platser ur filmtrilogierna Sagan om ringen och Hobbit. Under den cirka två timmar långa guidade turen ser vi hobbithus, The Green Dragon Inn, kvarnen, dubbelbågade bron och trädgårdar. Efter den guidade turen finns möjlighet till förfriskningar i The Shire’s Rest Cafe där man kan avnjuta en lättare lunch eller fika i denna sagolika miljö. Pris 725:-

Flyg över White Island

Nya Zeelands enda aktiva marina vulkan är belägen 49 kilometer från kusten. Största delen av vulkanen är under mark vilket gör den relativt lättillgänglig. Här finns brummande ångventiler, bubblande gropar av lera, heta vulkanströmmar och den fantastiska sjön med hög halt av svavelsyra. De olika nyanserna av gult och orange som härrör från öns rikliga svavelförekomst gör sjön till en fotografs dröm. Vi tar oss med buss från hotellet till flygplanet och flygturen varar cirka 1 timme och 20 minuter. Innan avresa till White Island signerar varje deltagare ett dokument där man godkänner de risker som finns vid en flygtur över White Island. Pris 3 595:- 

Dag 19. Rotorua – Auckland
Efter frukost reser vi mot Nya Zeelands största stad Auckland. På vägen stannar vi till vid Waitomo Glowworm Caves där vi gör en guidad båttur i grottan. Vi får se tusentals lysmaskar lysa upp de vackra kalkstensformationerna. Efter besöket åker vi vidare till Hamilton Gardens där vi gör ett stopp innan vi når Auckland där vi checkar in på Ascotia off Queen.

Dag 20. Auckland
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Auckland under cirka tre timmar där vi bland annat får se den restaurerade viktorianska stadsdelen Parnell. Vi åker även upp på den icke aktiva vulkanen Mount Eden där vi får en otrolig utsikt över staden. Eftermiddagen tillbringas på egen hand.

Dag 21. Auckland
Frukost. Idag kan man koppla av på egen hand eller välja att följa med på en av följande tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas innan resan. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem.

Waiheke Island

Vi tar oss med färja till vackra Waiheke Island. Ön var den första kommunen på Nya Zeeland att bli en kärnkraftsfri zon, vilket i sin tur ledde till att hela landet blev kärnkraftsfritt. Utflykten varar i cirka sex timmar och under dagen provar vi olivolja, äter en lättare lunch och gör tre vinprovningar. Pris 845:- 

Kryssning i Auckland Harbour

Under cirka 1,5 timmar seglar vi runt i Aucklands hamn och får upptäcka staden på bästa sätt. Vi färdas under Auckland Harbour Bridge och förbi några av stadens mest kända landmärken. Lättare lunch ingår. Pris 695:- 

Dag 22. Auckland – Hemorten
Vi beger oss till flygplatsen i Auckland och flyger mot vår hemort.

Dag 23. Hemkomst
Vi anländer till vår hemort.

Visum
Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för denna resa. Man behöver dock uppfylla vissa krav. Kraven finner ni i följande länk: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/visa-waiver

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 19 övernattningar i dubbelrum · 19 frukostar · 2 lättare luncher · 2 middagar · transport och utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 11 495:- · tillvalsutflykter som är angivna i program
Resevaluta: Nyzeeländsk dollar
Speciellt: Vissa avresor har avvikande hotell. Hotellstandard varierar mellan storstad och landsbygd. Ett fåtal hotell har enkel standard och rumstorlek varierar.

Andra liknande resor:

Oceanien

Australien

Australien

Stora Australien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se