Dag 1. Hemorten – Muskat
Vi flyger till Oman. Vi landar i huvudstaden Muskat sent på natten och åker vidare till Hormuz Grand Hotel där vi checkar in.

Dag 2. Muskat
Idag är det möjligt att ta lite sovmorgon eller njuta av en lång frukost innan vi beger oss till kusten och Marina Bandar. Här åker vi ut med motorbåt för att titta på delfiner och njuta av Omans vackra kuststräcka och det glittrande havet. Från marinan åker vi vidare till det magnifika Al Alam-palatset som är det officiella residenset för sultan Qabus ibn Said. Palatset är känt för sin färgglada arkitektur och har ett vackert läge mellan två gamla portugisiska fort. Härifrån fortsätter vi till det historiska museet Bait Al Zubair där vi får lära oss mer om Omans historia. Lunchen intas på egen hand innan vi samlas igen för ett besök på det imponerande operahuset som stod färdigt 2011 och har inspirerats mycket av Muskats välkända Grand Mosque. Efter vårt besök på operan återvänder vi till hotellet för lite tid på egen hand. Kring middagstid ger vi oss ut igen till gamla stan och Muttrah Souk som är en av arabvärldens äldsta marknader. Marknaden kallas också för Souk Al Dhalam, den skuggiga marknaden. Här luktar det sandelträ och rökelse, och i de slingrande gångarna har folk köpslagit om allt från mat till kläder och smycken i århundraden. Från souken fortsätter vi till kvällens restaurang Kargeen som tar oss tillbaka i tiden och låter oss uppleva en del av Omans traditionella matkultur bland levande ljus och skyddande sänghimlar.

Dag 3. Muskat – Wadi Al Arbeieen – Wahiba Sands
Vi checkar ut från hotellet, och på vägen ut ur Muskat passar vi på att besöka den fantastiska Grand Mosque som stod färdig 2001 och är byggd av sandsten och marmor. Moskén bjuder bland annat på en av världens mest spektakulära kristallkronor. Den är också en av världens största moskéer, med plats för 20 000 besökare, och golvet är täckt av en handvävd matta som är över 4 200 kvadratmeter stor. Efter vårt besök i moskén lämnar vi Muskat bakom oss och kör offroad genom ödemarken till Wadi Al Arbeieen. En ”wadi” är en uttorkad flodbädd som fylls med vatten under regnsäsongen. Efter detta offroad-äventyr stannar vi till vid det vattenfyllda sjunkhålet Bimmah Sinkhole, en vacker kalkstenskrater med blågrönt vatten där man kan bada och svalka sig en stund. Härifrån fortsätter vi till sandöknen Wahiba Sands, och på vägen finns det möjlighet att inta lunch på en lokal restaurang. Vår fyrhjulsdrift kommer väl till pass när vi surfar de stora sanddynerna i öknen innan vi når tältbyn Arabian Oryx Camp under sen eftermiddag. Nu har vi lite tid på egen hand att upptäcka området innan det är dags att bege sig till den vackra solnedgångsplatsen. Till middag blir det grillbuffé.

Dag 4. Wahiba Sands – Wadi Bani Khalid – Jebel Shams – Nizwa
Efter utcheckning och frukost fortsätter vårt offroad-äventyr, och vi kör till den vackra oasen Wadi Bani Khaled. Området bjuder på ett pärlband av pooler och vattendrag och det finns både offentliga och mer privata badplatser där man kan vada eller simma. Vi åker vidare och stannar i Niswa för lunch på valfri restaurang innan vi fortsätter till bergskedjan Al-Hajar och Omans högsta berg Jebel Shams. På vägen besöker vi den pittoreska lilla bergsbyn Misfat Al Abriyyin vars traditionella stenhus klättrar på klipporna bland banan-, dadel- och citronodlingar. Vi når sedan Jebel Shams, Solens berg, där vi får en helt magnifik utsikt över det oändliga bergsområdet innan vi kör tillbaka till Nizwa och checkar in på hotell Golden Tulip. Middag på hotellet.

Dag 5. Nizwa Souk – Nizwa Fort – Mussanah
Efter frukost kör vi till marknaden Nizwa Souk där vi har möjlighet att botanisera bland allt från grönsaker och dadlar till kryddor och souvenirer. Härifrån är det gångavstånd till vårt nästa besöksmål, Nizwa Fort, med sitt enorma befästningstorn från 1600-talet. Tornet byggdes av sultan Bin Saif Al Ya’aruba för att skydda inloppet till området. Trappan upp genom tornet är ett äventyr för sig, men toppen erbjuder en spektakulär utsikt över staden nedanför. Från fortet åker vi vidare med buss till hamnstaden Mussanah där Omans flotta är förlagd. På vägen dit finns det möjlighet att äta lunch på någon lokal restaurang. I Mussanah checkar vi in på Millennium Resort och har resten av eftermiddagen fri att upptäcka staden på egen hand. Hotellet erbjuder också många aktiviteter med allt från bad till golf. På kvällen serveras en middagsbuffé.

Dag 6. Tillvalsutflykt Nakhl, Thowarah Springs, Al Hazm
Dagen är ledig för egna strövtåg, och på kvällen avnjuter vi en middagsbuffé på hotellet. Man kan också välja att följa med på en tillvalsutflykt i området. Efter frukost åker vi till naturhamnen Barka och besöker den charmiga fisk- och grönsaksmarknaden där försäljarna visar upp sina varor direkt på stranden. Härifrån åker vi vidare till de varma källorna i Al Thowarah Springs, och på vägen passerar vi byn Nakhl med sitt vackra gamla fort. Vattnet i Al Thowarah Springs är fullt av mineraler och har hjälpt till att livnära den torra regionen i århundraden. Här får vi också möjlighet att beundra det snillrika bevattningssystemet falaj, som med hjälp av gravitationen för ut det livgivande vattnet till grödorna i området. Från källorna fortsätter vi till Al Hazm Castle, ett av landets mest imponerande slott som byggdes under tidigt 1700-tal när Al Rustaq var områdets huvudstad. Slottet skulle i första hand fungera som en försvarsanläggning, men det var också den regerande släktens bostad och är därför fint utsmyckat med vackra detaljer. Efter utflykten återvänder vi till Mussanah och har fri tid resten av dagen fram till middag. Pris fr. 425:-

Dag 7. Mussanah – Hemorten
Sista dagen i Oman är fri för egna aktiviteter. Hotellet erbjuder mycket för den som är intresserad av vattensporter som vattenskidor, segling eller kajakpaddling. Vi checkar ut sent på eftermiddagen och äter en sista middagsbuffé innan vi åker till flygplatsen i Muskat.

Dag 8. Hemorten
Vi når vår hemort.

Visum

Visum krävs för inresa till Oman. Det går att ansöka om E-visa elektroniskt, ansökan kostar då 14 dollar per person. Ni gör ansökan på www.rop.gov.om. Visumet behöver då skrivas ut och tas med på resan. Det går även att köpa ett visum på plats för 16 dollar.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 6 middagar · utflykter och inträden enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 975:- · visum · dricks till personal cirka 30 dollar per resenär
Resevaluta: Omanska rial
Speciellt: Oman är på många sätt ett öppet land, men mycket religiöst. Bikini får endast bäras på privata badplatser och vid hotellpoolen, annars gäller långa badshorts och t-shirt för både kvinnor och män. Mindre byar och helgedomar har striktare klädkod även för turister. Axlar och ben ska vara täckta, och i moskén kan kvinnor också behöva täcka håret. Ett tips kan vara att ta med en lite större sjal och ett par tunna byxor som är enkla att packa i handväskan. Arabian Oryx Camp serverar ej alkohol.

Andra liknande resor:

Dubai & Abu Dhabi

Dubai

Dubai

Centralasien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se