Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – New York
Vi flyger med mellanlandning till New York. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till Holiday Inn Express Midtown där vi ska bo i två nätter.

Dag 2. New York
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur på Manhattan. Vi börjar med att besöka Times Square som är en av världens folktätaste platser, känd för sina många reklamskyltar. Vi fortsätter ner till 5th Avenue och ser mäktiga Saint Patrick’s Cathedral. Vidare ser vi Rockefeller Center som är ett stort affärs-, nöjes- och kontorskomplex. Under vintertid är det populärt att åka skridskor på isbanan och sedan 1933 reses årligen Rockefellers fantastiska julgran. Vi passerar även sevärdheter som Flatiron Building, den mäktiga centralstationen, välkända Wall Street och Financial District. Vi fortsätter till bohemiska Greenwich Village, mysiga Soho och Chinatown. Under eftermiddagen har vi fri tid att på egen hand upptäcka staden som aldrig sover. Vår reseledare ger förslag på aktiviteter och utflyktsmål i området.

Dag 3. New York – Philadelphia – Washington D.C.
Efter frukost lämnar vi New York och reser till Philadelphia där vi besöker den historiska byggnaden Hall of Independence, som är belägen i parken Independence National Historical Park och klassad som världsarv av Unesco. Den byggdes under mitten av 1700-talet och var platsen där både USA:s självständighetsförklaring och konstitution diskuterades och godkändes. Liberty Bell sägs enligt myten ha ringts det ögonblick som landet självständighetsförklarades, därav namnet frihetsklockan. Byggnaden är avbildad på baksidan av den amerikanska 100-dollarssedeln. Vi reser sedan vidare till Washington D.C. och Capitol Skyline Hotel där vi bor två nätter.

Dag 4. Washington D.C.
Efter frukost börjar vår stadsrundtur i USA:s huvudstad Washington D.C. Staden planerades av Pierre Charles L’Enfant och byggdes med just syftet att bli en ny amerikansk huvudstad. Den uppkallades sedan efter landets första president George Washington. Dagens huvudmål är en av världens mest välkända byggnader, Vita huset. Det är den amerikanska presidentens officiella residens och primära arbetsplats. Vita huset byggdes i slutet på 1700-talet och den första presidenten som hade sin bostad där var John Adams, som flyttade in 1 november 1800. Presidentens kontor, det ovala rummet, ligger i västra flygeln och är ett av de mest välkända rummen i huset. Vi ser även den mäktiga kongressbyggnaden Kapitolium och Jefferson-, Lincoln- och Washingtonmonumenten vid The National Mall. Lincolnmonumentet var platsen för Martin Luther Kings världsberömda tal 1963 där han yttrade orden ”I have a dream”. Under eftermiddagen får vi fri tid för att till exempel besöka några av stadens fantastiska museer. Smithsonian Institution erbjuder en handfull museer som tillhör världens främsta med inriktning på bland annat historia, konst och vetenskap. Vi rekommenderar ett besök på det nyligen invigda museet för afroamerikansk historia och kultur eller på det påkostade National Air and Space Museum, där man bland annat finner Lindberghs flygplan Spirit of St. Louis, rymdfärjan Discovery och en mängd föremål från Apollo 11 och månlandningen 1969.

Dag 5. Washington D.C. – Lancaster – Harrisburg – Corning
Under dagen gör vi en resa tillbaka i tiden och besöker en amishgård i Lancaster. Amishfolket är en traditionell kristen grupp kallad anabaptister, och rörelsen startades i Schweiz på 1600-talet. Många emigrerade till USA och Pennsylvania under 1700-talet på grund av förföljelser och för att fritt kunna utöva sin religion. Karakteristiskt för gruppen är att de anser att den tekniska utvecklingen gått för långt och att de lever ungefär på samma sätt som på 1800-talet. Deras främsta färdmedel är häst och vagn, de bedriver jordbruk på traditionellt vis, bär jordnära enkla kläder och lever avskärmat från omvärlden. Det finns idag strax över 300 000 amish i Nordamerika och de talar fortfarande samma tyska dialekt som deras förfäder gjorde. Vi reser vidare till Harrisburg, Pennsylvanias huvudstad, och gör en stadstur innan vi fortsätter norrut i Pennsylvania till Corning och Hotel Hampton Inn Painted Post där vi övernattar.

Dag 6. Corning – Niagara Falls – Toronto
Efter frukost åker vi genom Finger Lakes-området till Niagarafallen. Niagarafallen består av tre stycken vattenfall, Horseshoe Falls, American Falls och Bridal Veil Falls, på gränsen mellan USA och Kanada. Vattenfallen är inte speciellt höga men väldigt breda och har en extrem vattengenomströmning med cirka 3 160 ton vatten per sekund. Vi beskådar de magnifika vattenfallen, en multisensorisk upplevelse, och tar oss med båt till vattenfallens mäktiga krafter, dånande ljud och vattendis. Därefter får vi tid att på egen hand upptäcka vattenfallen innan vi reser vidare till Toronto i Kanada där vi bor i två nätter på Bond Place Hotel.

Dag 7. Toronto
Idag har vi en heldag i Kanadas största stad Toronto, vackert belägen vid Ontariosjön. Toronto är en mångkulturell storstad med 2,7 miljoner invånare, där det talas över 140 språk och hälften av befolkningen härstammar från andra delar av världen. Staden erbjuder sevärdheter, nöjen, kultur, shopping, restauranger och är ett av Kanadas och Nordamerikas viktigaste finans- och handelscentrum. I centrala Toronto ligger en av världens högsta byggnader, CN Tower. Det är ett 553 meter högt tv-torn, med utkiksplats och en 360 graders panoramarestaurang på 350 meters höjd. Staden är även hem för NHL-hockeylaget Toronto Maple Leafs. Vi börjar dagen med en guidad tur där vi ser Saint Michael’s Cathedral, stadshuset, finanskvarteret och Distillery Historic District. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder i staden. Vår reseledare ger förslag på olika aktiviteter och utflyktsmål i området.

Dag 8. Toronto – Ottawa
Efter frukost reser vi längs Ontariosjön till natursköna Thousand Islands. Skärgården består av över 1 800 bebodda och obebodda öar av olika storlekar i Saint Lawrencefloden mellan Kanada och USA. Vi åker på en båttur i denna magnifika övärld och kommer närmare de olika öarna där vi ser slott, fyrar, kobbar och vacker natur. Vi reser sedan vidare till Kanadas huvudstad Ottawa där vi gör en stadstur och ser det ståtliga parlamentet, Embassy Row, premiärministerns residens, National Arts Centre och Laurier House. Vi övernattar i Gatineau på andra sidan av Ottawafloden på Hotel Four Points by Sheraton.

Dag 9. Ottawa – Montréal
Frukost och fri förmiddag innan vi reser till Montréal, Kanadas näst största stad. Montréal är efter Paris den stad i världen som har flest modersmålstalare av franska. Stadens ursprungliga namn var Ville-Marie, men den fick sitt nuvarande namn från kullen Mount Royal i centrala Montréal. Det är en myllrande storstad där gammalt möter nytt: i stadsdelen Old Montreal (Vieux-Montréal) finns flera hundra år gamla hus medan skyskraporna glänser i downtown. Något som inte får missas är den underjordiska staden, som i verkligheten är mängder av kontors-, hotell-, bostads- och shoppingkomplex som är sammanlänkade både över och under jord. Det finns ett 30 kilometer långt tunnelsystem under komplexen med över 1 700 affärer, ett universitet, en konsertsal och ett bibliotek. Vi gör en gemensam stadstur och checkar sedan in på Le Nouvel Hotel & Spa där vi bor två nätter.

Dag 10. Montréal
Idag har vi en helt fri dag för egna äventyr i spännande Montréal. Vår reseledare ger förslag på olika aktiviteter och utflyktsmål i området.

Dag 11. Montréal – Portland
Vi lämnar Kanada och åker tillbaka in i USA och staten New Hampshire. Vi reser längs med White Mountains Trail, känd för sitt vackra landskap och sin historiska charm. Vi ser spektakulär natur, igenväxta broar, historiska platser och pittoreska byar. Vi reser vidare till Portland, beläget vid nordöstra atlantkusten, där vi tillbringar en natt på Hotel Embassy Suites.

Dag 12. Portland – Kennebunkport – Boston
Efter frukost får vi en kort orienteringstur i Portland, och därefter har vi fri tid att strosa runt i denna charmiga stad. Området var ursprungligen bebott av indianer innan det koloniserades och blev en fiske- och handelsort under 1600-talet. Ortens strategiska placering vid vattnet gjorde den till en populär plats för frakt- och handelsföretag. Stadens centrum är en blandning av gammalt och nytt och vi finner mängder av mysiga kaféer, restauranger och små butiker. Vi reser sedan vidare till pittoreska Kennebunkport och ser Lower Village och mysiga Dock Square. Vi fortsätter längs kusten till den populära sommarorten Portsmouth, där vi får fri tid att se oss omkring innan vi fortsätter till Boston och Hotel Doubletree Downtown där vi bor två nätter.

Dag 13. Boston
Vi börjar dagen med en guidad tur i delstaten Massachusetts huvudstad Boston. Staden grundades 1630 av puritanska kolonisatörer och är en av de äldsta städerna i USA. Boston var förr i tiden en stor hamn- och industristad, men är idag ett centrum för högre utbildning och sjukvård. Vi upptäcker de historiska delarna med början i USA:s äldsta park Boston Common. Vi promenerar längs Freedom Trail, en fyra kilometer lång promenadväg där vi passerar de sexton viktigaste historiska platserna i staden. Därefter passerar vi Charles River och kommer till Cambridge där vi får en guidad tur av ett av världens mest prestigefyllda universitet, Harvard University. Universitetet som grundades 1636 är USA:s äldsta institution för högre utbildning. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder i Boston. Vår reseledare ger förslag på olika aktiviteter och utflyktsmål i området.

Dag 14. Boston – Hemorten
Efter frukost har vi fri tid att strosa runt i staden eller för lite sista-minuten shopping. Bussen tar oss till flygplatsen under eftermiddagen.

Dag 15. Hemorten
Under morgonen anländer vi till hemorten.

Visum
För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ni behöver inte ansöka om inresetillstånd till Kanada då vi kommer att åka in i landet via landsvägen.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 12 375:- · dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer (räkna med 3–4 dollar per person och dag)
Resevaluta: Amerikanska dollar och kanadensiska dollar
Speciellt: På avresan 11/5 bor vi på Doubletree Club Bayside i Boston. På avresan 7/9 bor vi på Fairfield Inn by Mariott i Corning och Doubletree Club Bayside i Boston.
Andra liknande resor:

New York

New York &Washington

Nashville & Memphis

Karibienkryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se