Dag 1. Hemorten – Lima
Vi flyger till Lima. Vi anländer till Perus huvudstad Lima och checkar in på Best Western Urban Larco  i stadsdelen Miraflores.

Dag 2. Lima – Arequipa
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för att flyga till Arequipa. Arequipa är Perus näst största stad och känd för sina glittrande vita byggnader gjorda av sillar, en vit vulkanisk sten, som ger staden dess smeknamn ”la Ciudad Blanca” eller ”Den vita staden”. Staden grundades 1540 på en plats som valdes för sin närhet till kusten. Den ligger nästan 2 400 meter över havet och är omgiven av tre vulkaner. Eftermiddagen på egen hand. Vi bor en natt på Casa Andina Select Arequipa.

Dag 3. Arequipa – Colca
Efter frukost gör vi en vacker bussresa genom Anderna. Under den cirka tre timmar långa resan till den lilla byn Chivay passerar vi lamahjordar och höga bergstoppar, det äkta Sydamerika. Väl framme i Chivay besöker vi marknaden innan vi checkar in på vårt hotell Casa Andina Standard Colca.

Dag 4. Colca – Puno
Efter en tidig frukost gör vi en utflykt till Colcadalen, världens djupaste ravin, och Cruz del Condor där vi med lite tur får se den majestätiska kondoren flyga fritt. Här är ravinen 1 200 m djup. Den andinska kondoren, världens största flygande fågel, använder sig av termik som uppstår här på morgonen. Vi fortsätter mot Puno och gör små stopp längs vägen för att se pittoreska peruanska byar med kyrkor som påminner om kolonialtiden. Framemot kvällen når vi Puno och Titicacasjön där vi bor på Intiqa Hotel i två nätter.

Dag 5. Halvdagsutflykt Titicacasjön
Efter frukost gör vi en båttur på Titicacasjön. Vi besöker Urosöarna som är flytande vassöar där samhällen har vuxit upp. Här finns det postkontor, skolor och framför allt fiskeläger, då fisket var öarnas ursprungliga syfte. Båtturen fortsätter sedan cirka 30 minuter till byn Luquina, som ligger på Chucuitohalvön. Vi besöker ett folk som lever ett traditionellt liv på denna isolerade plats, och vi upplever deras kultur och sedvänjor. Vi äter även en gemensam lunch innan båten tar oss tillbaka till Puno och vårt hotell.

Dag 6. Puno – Cusco
Vi äter tidig frukost och ger oss iväg på en cirka tio timmar lång bussfärd mot Cusco. Vi passerar flera små färggranna byar längs vägen och vi åker även förbi La Raya-passet som ligger på 4 335 meter över havet. Här har vi en panoramavy över de snötäckta Anderna.

Vi stannar till vid Raqch’i för att besöka Viracocha-templet. Detta är det enda inkatemplet som byggdes med både sten och lera vilket också har gett templet ett säreget och vackert utseende. Vi besöker även den berömda kyrkan Andahuaylillas, kallad Andernas sixtinska kapell, som byggdes av jesuiter på 1600-talet. Vi äter gemensam lunch.

På kvällen ankommer vi till hotell Xima Cusco där vi bor i två nätter.

Dag 7. Cusco
Frukost på vårt hotell och förmiddagen fri för egna aktiviteter. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur till fots där vi ser de mest berömda platserna. Cusco är inkarikets huvudstad som finns med på Unescos världsarvslista. Vi besöker bland annat katedralen, resterna av inkafolkets soltempel och gatan Hatunrumiyok med sin stora mur och den unika stenen med de tolv hörnen.

Dag 8. Cusco – Urubambadalen
Efter frukost lämnar vi Cusco och reser västerut genom Urubambadalen, inkafolkets heliga dal, till den lilla marknadsbyn Pisaq. På den färggranna hantverksmarknaden hittar man allt från smycken och stickade tröjor i alpackaull till lokalt producerad keramik. Vi fortsätter sedan vidare  och stannar även till i Ollantaytambo med sina berömda ruiner från inkatiden innan vi övernattar en natt på Hotel Agustos Urubamba.

Dag 9. Urubambadalen – Aguas Calientes
Efter tidig frukost åker vi till byn Ollantaytambo. Från tågstationen i Ollantaytambo åker vi på en fantastisk tågresa till Aguas Calientes och lämnar vår packning på hotellet. Därifrån tar vi bussen på slingrande vägar till Machu Picchu, inkastaden som är klassad som världsarv av Unesco. ”Den glömda staden” återupptäcktes inte förrän 1911 av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham. Besöket börjar med en cirka två timmar lång guidad visning av en auktoriserad guide. Därefter kan vi njuta av denna fantastiska plats på egen hand. Efter att ha upplevt en av Sydamerikas absoluta höjdpunkter bor vi en natt på Hotel El Mapi by Inkaterra. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 10. Aguas Calientes – Cusco
Frukost och sedan har vi förmiddagen till egna aktiviteter. Besök Machu Picchu-museet och den intilliggande botaniska trädgården eller ta tillfället i akt och njut av stunden i områdena kring detta världsarv. Här finns flera mysiga restauranger och kaféer att återhämta sig på efter dagar med nya upplevelser. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Ollantaytambo och fortsätter till hotell Xima Cusco där vi bor ytterligare två nätter.  

Dag 11. Cusco
Frukost på vårt hotell och hela dagen fri för egna aktiviteter. Staden har flera intressanta museer och utställningar, till exempel Casa Concha med världens största samling av fynd från Machu Picchu.

Dag 12. Cusco – Lima
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och beger oss till flygplatsen i Cusco. Vi flyger inrikes till Lima. Vi bor ytterligare en natt i Lima på Best Western Urban Larco.

Dag 13. Lima – Hemresa
Frukost och utcheckning. Fri tid i Lima tills bussen tar oss till flygplatsen.

Dag 14. Hemkomst
Vi når hemorten.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 12 övernattningar i dubbelrum · 12 frukostar · 2 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 475:- · dricks till lokala guider och chaufförer cirka 50 USD per resenär
Resevaluta: Peruansk nuevo sol
Speciellt: På vissa avgångar är det avvikande hotell. Se er bokningsbekräftelse för aktuella hotellavvikelser · Vi önskar att alla resenärer tar med en liten ryggsäck som kan fungera som övernattningsväska för nätterna i Urubamba och Aguas Calientes · På avresan 23/4 sker utflykten i Cusco dag 11 istället för dag 7 · Från och med hösten 2020 bor vi på Wyndham Costa del Sol Lima Airport dag 1. Observera att stora höjdskillnader förekommer på vissa av resans etapper.

Andra liknande resor:

Ecuador & Galápagos

Panama

Argentina & Chile

Argentina Brasilien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se