Dag 1. Hemorten – Dakar
Vi flyger till Senegals huvudstad Dakar. 

Dag 2. Ankomst Dakar
Vi ankommer och vår reseledare tar oss till vår buss och Novotel Dakar där vi bor två nätter. Vi äter lunch på hotellet och har fri tid fram till gemensam middag på lokal restaurang.

Dag 3. Dakar
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Dakar, känt som slutmålet för långdistansrallyt Paris–Dakar. Staden grundades 1857 av Frankrikes guvernör i Senegal. Vi ser bland annat den stora moskén, katedralen och Kermelmarknaden. Efter gemensam lunch på udden Pointe des Almadies åker vi under eftermiddagen båt till ön Gorée, som var den största omlastningsplatsen för människor under slavhandeln från 1400- till 1800-talet. Ön ockuperades 1617 av Nederländerna men kom under fransk kontroll 1677. Ön är ett Unescovärldsarv och vi besöker slavhuset Maison des Esclaves, auktionsplatsen, det etnografiska museet och fortet. Vi äter gemensam middag på en lokal restaurang i Gorée innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 4. Dakar – Saint-Louis
Efter frukost gör vi en båttur på den fascinerande rosa sjön Retba. Sjön har en hög salthalt med upp till 40 procent på sina håll. Många lokalbor arbetar med att utvinna salt från sjön och gör det vanligtvis för hand. Sjön får sin unika färg av mikroalgen Dunaliella salina. Den producerar ett rött pigment i syfte att absorbera solljus, vilket ger sjön dess speciella rosa färg. Vi fortsätter vår tur med att köra fyrhjulsdrivna fordon i de kända sanddynerna där Dakarrallyt slutar. Vi äter gemensam lunch på Bonaba Café och reser därefter vidare mot Saint-Louis där vi checkar in på hotell La Résidence där vi bor tre nätter. Middag på hotellet.

Dag 5. Utflykt Djoudj
Frukost. Vi reser till Djoudj fågelreservat som sedan 1981 är ett Unescovärldsarv. Vi gör en guidad tur med båt i världens tredje största fågelreservat som ligger norr om staden Saint -Louis vid Senegalflodens delta. Området omfattar 16 000 hektar och består av våtmark, mangroveträsk, sjöar och dammar. Reservatet är hem åt över 1,5 miljoner fåglar med 365 fågelarter, såsom vit pelikan, purpurhäger och afrikansk skedstork. Ytterligare tre miljoner flyttfåglar passerar reservatet varje år. Andra djur som lever i reservatet är exempelvis vårtsvin, krokodiler och gaseller. Vi reser tillbaka mot Saint-Louis och äter gemensam lunch innan vi gör en rundtur i staden och besöker Ndar Toute-marknaden. Saint-Louis grundades 1659 av franska handelsmän och var den första permanenta franska bosättningen i Senegal. Staden är sedan år 2000 med på Unescos världsarvslista och karakteriseras av vacker kolonial arkitektur. Middag på hotellet.

Dag 6. Utflykt Langue de Barbarie
Frukost. Vi besöker halvön och nationalparken Langue de Barbarie, vilket betyder Barbarens tunga. Det är en smal halvö av sand som skiljer Senegalfloden från Atlanten. Nationalparken ligger i den södra delen av halvön och upptar cirka 2 000 hektar. Parken är hem åt över 160 fågelarter, tre olika sköldpaddsarter och smådjur som krabbor och ödlor. Till lunch bjuds vi på en traditionell maträtt kallad Ceebu jen, som görs på fisk, ris och tomatsås. Efter lunch har vi fri tid för att bada i hotell Ocean Savanes pool, paddla kajak eller ta ett dopp i floden. Senare under eftermiddagen återvänder vi till Saint-Louis och vårt hotell. Middag på hotellet.

Dag 7. Saint-Louis – Saly
Efter frukost reser vi till byn Lompoul där vi hoppar in i fyrhjulsdrivna fordon som tar oss ut i Lompoulöknen. Vi promenerar bland sanddynerna och äter en gemensam lunch i öknen. Sedan åker vi tillbaka till Lompuol där vi möter vår buss som tar oss till Saly. Vi checkar in på Royam Hotel där vi bor fyra nätter med helpension.

Dag 8–10. Saly
Vi har nu tre härliga dagar framför oss för att upptäcka kustorten Saly, koppla av på stranden och promenera bland palmer och baobabträd. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter och utflykter.

Dag 11. Saly – Hemresa
Frukost och dagen fri för egna äventyr med lunch på hotellet. Vi lämnar Saly och reser till flygplatsen i Dakar för hemfärd.

Dag 12. Hemorten
Vi ankommer till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 10 luncher · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 495: - · dricks till guider och chaufförer cirka 350:- som betalas i lokal valuta
Resevaluta: Västafrikansk CFA-franc. Även Euro går bra.

Andra liknande resor:

Gran Canaria

Teneriffa

Lanzarote

Madeira

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se