Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Siracusa
Vi flyger med mellanlandning till Catania. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till Siracusa, Sankta Lucias hemstad. Vi tar in på Jolly Aretusa Palace Hotel och på kvällen äter vi gemensam middag på lokal restaurang.

Dag 2. Siracusa – Agrigento
Efter frukost gör vi en rundtur i Siracusa. Staden grundades av grekerna på 700-talet f.Kr. och blev så småningom Siciliens mäktigaste stadsstat. I den äldsta stadsdelen på ön Ortigia finns sevärdheter som Arethusas källa och domkyrkan som ligger på platsen för ett grekiskt Athenatempel. På fastlandet finns kalkstensgrottan Dionysos öra och den grekiska teatern som rymde 15 000 åskådare. Efter rundturen lämnar vi kusten och åker in mot Siciliens bergiga inland. I Piazza Armerina besöker vi ett av Siciliens mest intressanta arkeologiska fynd, Villa Romana del Casale. Det är en romersk villa från slutet av 300-talet e.Kr. med 3 500 kvadratmeter välbevarade mosaikgolv. De färgstarka mosaikerna avbildar Herkules storverk, jakt- och fiskescener samt vilda djur från Nordafrika. Vi åker sedan ner till Siciliens södra kust och orten Agrigento där vi tar in på Hotel Baia di Ulisse Beach. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 3. Agrigento – Castelvetrano
Under förmiddagen besöker vi den berömda Tempeldalen, det bäst bevarade tempelområdet vid Medelhavet. Här uppfördes under 500–400-talen f.Kr. flera tempel i dorisk stil tillägnade gudinnor och gudar som Hera, Herakles och Zeus. Bäst bevarat är det restaurerade Concordiatemplet. Vi lämnar Agrigento och åker mot Castelvetrano. På vägen stannar vi till på en gård och gör en vinprovning med tillhörande tilltugg. Framme i Castelvetrano checkar vi in på Hotel Althea Palace. Middag på kvällen.

Dag 4. Castelvetrano – Palermo
Från Castelvetrano kommer vi till en trakt med stora saliner där man utvinner salt ur havsvattnet. Vi besöker den fascinerade anläggning Ettore och Infersa och gör en guidad rundtur där vi får veta mer om detta fina salt. Efter ett intressant besök fortsätter vi förbi hamnstaden Trapani till Erice som ligger på 750 meters höjd över havet på toppen av berget med samma namn. Här har vi hänförande utsikt över havet västerut och mot det inre av Sicilien österut. Erice är en välbevarad medeltida stad med sin ringmur och sina smala gränder. Staden är känd för sina bagerier och på det världsberömda Maria Grammaticos konditori kan vi köpa och smaka på läckra bakverk. Framåt kvällen kommer vi till Splendid Hotel La Torre i Siciliens huvudstad Palermo. Hotellet ligger i stadsdelen Mondello i Palermos norra utkanter. Här bor vi i två nätter. Middag på kvällen.

Dag 5. Palermo och Monreale
Under förmiddagen får vi uppleva huvudstaden Palermos sevärdheter. Staden ligger på en slätt vid havet med berget Monte Pellegrino som bakgrund. Palermo har en brokig historia och är en sammansmältning av arabisk och normandisk kultur. Vi ser bland annat slottet La Zisa, den ståtliga katedralen med sina kungliga gravar och kyrkan Palatina i det forna kungaslottet Palazzo dei Normanni – ett smycke som förenar den bysantinsk-arabiska och normandiska konsten. Vi avslutar rundturen med att besöka Monrealekatedralen strax utanför Palermo. Därifrån har vi fantastisk utsikt. Katedralen är en av Italiens mest imponerande byggnader och har en unik interiör med vackra guldmosaiker. Under eftermiddagen får vi tid för egna strövtåg. Här finns goda möjligheter till shopping på Palermos affärsgator och marknader eller promenader i vackra parker som Engelska parken och Botaniska trädgården. Middag på kvällen. 

Dag 6. Palermo – Acireale
Vi åker längs den sicilianska nordkusten till den charmerande semesterorten Cefalù. Staden har en fin badstrand och en medeltida stadskärna. Torget med sina palmer och uteserveringar framför katedralen i gamla stan är en av stadens samlingspunkter. I fiskarkvarteren med sina gamla hus längs hamnen ligger de små fiskebåtarna för ankar. Det blir tid för lunch på egen hand innan vi lämnar orten. På eftermiddagen passerar vi Messina vid det sund som skiljer Sicilien från italienska fastlandet och kommer sedan till Acireale. Här checkar vi in för två nätter på Hotel Santa Tecla Palace, beläget nära havet. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 7. Utflykt Etna och Taormina
Under förmiddagen gör vi en tur till Etna, Europas högsta aktiva vulkan. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till cirka 1 800 meters höjd där det finns möjlighet för lunch. Eftermiddagen ägnar vi åt pittoreska Taormina, en av Siciliens populäraste semesterorter. Staden är vackert belägen på en klipphylla 225 meter över havet och har under århundraden utövat sin lockelse på kända författare och konstnärer. Största sevärdheten är den grekisk-romerska teatern, högt belägen på en sluttning med hänförande utsikt över havet. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 8. Acireale – Hemorten
Frukost och ledig tid tills det är dags att åka till flygplatsen i Catania. Efter mellanlandning når vi vår hemort.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 675:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresorna 1/5, 22/5, 29/5, 11/9 och 2/10 bor vi dag 2-3 på Hotel Della Valle i Agrigento. På avresorna 11/9, 18/9 och 2/10 bor vi dag 4-6 på Hotel Astoria Palace.

351 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.1 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärnaAndra liknande resor:

Sicilien

Malta

Malta

Vandring Amalfi

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se