Dag 1. Hemorten – Noto
Vi flyger till Sicilien. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare till Noto, där vi checkar in på Grand Hotel Sofia för tre nätter. Noto brukar kallas den sicilianska barockens huvudstad och är en av åtta städer på sydöstra Sicilien som ingår i Unescos världsarv ”Senbarocka städer i Notodalen”. Gemensamt för dessa är att de alla renoverades eller byggdes upp på nytt efter en fruktansvärd jordbävning 1693, som skördade tusentals offer och raserade många städer och byar. Längs huvudgatorna i Notos centrum ligger barockpalats och flera stora torg med magnifika kyrkor, varav den främsta är katedralen San Nicolò som reser sig ovanför en imponerande trappa. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 2. Modica och Ragusa
Idag åker vi västerut, inåt landet. Vi inleder med ett besök i Modica, de hundra kyrkornas stad och chokladens huvudstad. Modica är en av de åtta barockstäder som är klassade som världsarv av Unesco. Den är uppdelad i två delar, den lägre delen Modica Bassa och den övre delen Modica Alta, där stadens symbol klocktornet är belägen. Utöver sina många kyrkor i barockstil är Modica känt för sin chokladframställning. Chokladfabriken Il Modicano arbetar enligt traditionella metoder och enbart med ekologiska råvaror. Under ett besök här får vi en inblick i chokladtillverkningsprocessen och avslutar med en chokladprovning. Därefter åker vi vidare till ytterligare en barockstad, Ragusa, för lunchpaus på egen hand. Vi fortsätter sedan inåt landet på smala landsvägar kantade av åker- och betesmarker och låga murar i kallmursteknik. Vårt mål är en familjedriven ostfabrik där man framställer olika ostsorter som är typiska för denna trakt. Här gör vi en ostprovning och får bland annat veta hur den mest berömda osten, Ragusano DOP (med skyddad ursprungsbeteckning), tillverkas. På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 3. Vendicari
Från Noto beger vi oss ut mot kusten till ett område som fram till 1940-talet var känt för sitt tonfiskfiske. Det var troligen araberna som införde fisket av tonfisk på Sicilien på 1000-talet, och många ord som har samband med denna aktivitet är av arabiskt ursprung. I naturreservatet Vendicari finns rester av ”la tonnara”, som består av byggnader från 1700-talet där fiskarna bodde och där man förvarade båtarna och bearbetade den fångade fisken. En bit söder om Vendicari ligger Marzamemi, en förtjusande liten by med trånga gator och låga hus som tidigare var fiskarnas hem. Vid hamnen och torget ligger byggnader som användes vid fisket samt ett stort palats som uppfördes på 1700-talet av prinsen av Villadorata, härskare över Marzamemi. Vår utflykt i tonfiskens tecken avrundas på en fiskrestaurang, där vi äter en lunch bestående av tonfisk och andra lokala specialiteter ackompanjerade av ett glas vitt vin från trakten. På kvällen har vi möjlighet att på egen hand upptäcka Notos utbud av restauranger.

Dag 4. Noto – Giardini Naxos
Efter frukost och utcheckning åker vi till närliggande Avola. Den medeltida staden som låg på en av kullarna ovanför havet förstördes vid jordbävningen 1693, och staden återuppbyggdes nere vid kusten med en mycket speciell sexkantig stadsplan. Avola är känt för sina tre typer av mandel och har smeknamnet mandelns stad. Vi besöker en mandelodling, där vi får en guidad tur som avslutas med en provsmakning. Från Avola åker vi norrut, förbi staden Syrakusa, till slottet Solacium som uppfördes av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II på 1200-talet. Här har familjen Pupillo i mer än hundra år ägnat sig åt vinframställning och gör bland annat vin på den berömda druvan nero d’avola. I denna historiska miljö får vi under en guidad tur veta mer om gårdens vinproduktion och därefter smaka några av vinerna med tilltugg. Vi fortsätter sedan norrut till Giardini-Naxos, där vi checkar in för fyra nätter på hotell Nike, beläget precis vid havet. Giardini-Naxos är en populär badort som grundades redan på 700-talet f.Kr. av grekiska kolonister, och bara 10 minuters promenad från vårt hotell ligger stadens arkeologiska park och museum med minnen från grekisk tid. Kvällens middag intar vi på hotellet.

Dag 5. Honungsstaden Zafferana Etnea
Unescolistade Etna är Europas högsta aktiva vulkan och reser sig cirka 3 330 m ö.h. På vulkanens östra sluttning ligger orten Zafferana Etnea, som kallas honungsstaden. Här besöker vi en producent av det som i dessa trakter benämns ”Etnas guld”. Under en guidad tur får vi en inblick i binas fascinerande värld och framställningen av honung. Därefter serveras vi en härlig lunch tillsammans med gårdens egenproducerade vin. Vi åker sedan vidare till staden Bronte, pistaschens huvudstad, belägen på Etnas västra sluttning. Brontes utsökta pistaschmandlar har erhållit skyddad ursprungsbeteckning, och i en butik i staden får vi provsmaka dem. När vi återvänt till Giardini-Naxos har vi kvällen fri för egna aktiviteter. I närheten av vårt hotell finns flera bra restauranger och pizzerior.

Dag 6. Tillvalsutflykt matlagningskurs
Idag har vi en ledig dag för egna strövtåg. Giardini di Naxos ligger nedanför den pittoreska staden Taormina som kan nås med buss. Tack vare sitt vackra läge på en klipphylla 200 meter över havet och sin idylliska stadskärna har Taormina blivit en av Siciliens mest populära städer att besöka. Största sevärdheten är den grekisk-romerska teatern, högt belägen på en sluttning med hänförande utsikt över havet och Etna. På kvällen serveras vi middag på hotellet.

Vi erbjuder även en tillvalsutflykt till den lilla orten Letojanni där vi under en matlagningskurs på en av ortens restauranger invigs i det sicilianska köket. Efter en liten välkomstdrink i trädgården är det dags att sätta våra kulinariska färdigheter på prov. Kocken Signora Giuseppina undervisar oss i konsten att göra handgjord pasta till den berömda rätten pasta alla Norma, uppkallad efter en av kompositören Vincenzo Bellinis operor. Vi får också lära oss att göra ricottakräm som fyllning till det sicilianska bakverket cannoli. Efter kursens genomförande är det dags för lunch. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris fr. 745:-

Dag 7. Catania
Italien har den nästa största olivoljeproduktionen i världen, och 80 procent av denna är koncentrerad till södra Italien. Idag besöker vi först en olivkvarn där vi får en guidad tur och därefter en provsmakning av de dyrbara dropparna. Vi fortsätter till en gård där man i sex generationer har odlat citroner och apelsiner. Här tittar vi på odlingarna och därefter serveras vi en välsmakande lunch med idel lokala produkter och lokalt vin. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 8. Giardini Naxos – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 3 luncher · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 975:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Rundresa Sicilien

Sicilien

Sicilien

Malta

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se