logologo
  • Välkommen
  • Kalender
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Kontrollera och betala din bokning
  • Om Rolfs
    Om gruppresor
    Våra reseledare
    Nyheter och erbjudanden
    Anslutningar
    Egen grupp
    Evenemang
    Beställ katalog
    Köp presentkort
    Reklamation
    Pressrum
    Föreläsningar
    Lediga tjänster
    Reseledarkurs
  • Ring oss på 0771-150000Öppet vardagar 07-22, helger 07-18
Hitta din resa
Kalender
Världskarta
Sista minuten

  • Nyheter
  • Säsong
    • Vår
    • Sommar
    • Höst
    • Vinter
    • Julmarknadsresor
    • Julaftonsresor
    • Nyårsresor
  • Aktivitet
    • Flygresor
    • Bussresor
    • Dagsturer
    • Golfresor
    • Skidresor
    • Teaterresor
    • Kryssningar
    • Shopping
    • Smakresor
    • Långresor
    • Vandringsresor
    • Cykelresor
    • Äventyrsresor
  • Regioner
    • Asien
    • Afrika
    • Mellanöstern
    • Nordamerika
    • Centralamerika
    • Sydamerika
    • Oceanien
    • Turkiet
    • Brittiska öarna
    • Frankrike
    • Italien
    • Kroatien
    • Norden
    • Polen
    • Portugal
    • Spanien
    • Tyskland
    • Österrike
    • Övriga Europa
Sicilien mat & vin

8 dagar

fr.

15 795:-

    Dagsprogram
    Avgångar
    Hotell

Sicilien mat & vin - Medelhavets läckerheter

Den natursköna ön Sicilien erbjuder många smakupplevelser. På denna resa provar vi ost, choklad, honung, mandel och vin och får en inblick i hur dessa läckerheter produceras. Vi får också ta del av skiftande landskap, storslagen barockarkitektur och spännande historia på denna Medelhavets största ö.

FlygresorItalienSmakresor
Se hela kartan
Dag 1Hemorten – Noto
Vi flyger till Sicilien och tar oss vidare till Noto, där vi checkar in på Grand Hotel Sofia för tre nätter. Noto brukar kallas den sicilianska barockens huvudstad och är en av åtta städer på sydöstra Sicilien som ingår i Unescos världsarv ”Senbarocka städer i Notodalen”. Gemensamt för dessa är att de alla renoverades eller byggdes upp på nytt efter en fruktansvärd jordbävning 1693, som skördade tusentals offer och raserade många städer och byar. Längs huvudgatorna i Notos centrum ligger barockpalats och flera stora torg med magnifika kyrkor, varav den främsta är katedralen San Nicolò som reser sig ovanför en imponerande trappa. På kvällen äter vi middag på hotellet.
Vi flyger till Sicilien och tar oss vidare till Noto, där vi checkar in på Grand Hotel Sofia för tre nätter. Noto brukar kallas den sicilianska barockens huvudstad och är en av åtta städer på sydöstra Sicilien som ingår i Unescos världsarv ”Senbarocka städer i Notodalen”. Gemensamt för dessa är att de alla renoverades eller byggdes upp på nytt efter en fruktansvärd jordbävning 1693, som skördade tusentals offer och raserade många städer och byar. Längs huvudgatorna i Notos centrum ligger barockpalats och flera stora torg med magnifika kyrkor, varav den främsta är katedralen San Nicolò som reser sig ovanför en imponerande trappa. På kvällen äter vi middag på hotellet.
Dag 2Ragusa & Modica
Idag åker vi västerut, inåt landet. Vi inleder med ett besök i Ragusa, en vacker barockstad omgiven åker- och betesmarker och låga murar i kallmursteknik. Vårt mål är en familjeägd ostfabrik där man producerar olika typer av ost typiska för regionen. Här går vi på ostprovning och får bland annat lära oss hur den mest kända osten, Ragusano DOP (med skyddad ursprungsbeteckning), tillverkas. Det är cirka 1 kilometer promenad från bussen till ostfabriken. Därefter åker vi vidare till ytterligare en barockstad, Modica, de hundra kyrkornas stad och chokladens huvudstad. Modica är en av de åtta barockstäder som är klassade som världsarv av Unesco. Den är uppdelad i två delar, den lägre delen Modica Bassa och den övre delen Modica Alta, där stadens symbol klocktornet är belägen. Utöver sina många kyrkor i barockstil är Modica känt för sin chokladframställning. Chokladfabriken  arbetar enligt traditionella metoder och enbart med ekologiska råvaror. Under ett besök här får vi en inblick i chokladtillverkningsprocessen och avslutar med en chokladprovning. På kvällen serveras middag på hotellet.
Idag åker vi västerut, inåt landet. Vi inleder med ett besök i Ragusa, en vacker barockstad omgiven åker- och betesmarker och låga murar i kallmursteknik. Vårt mål är en familjeägd ostfabrik där man producerar olika typer av ost typiska för regionen. Här går vi på ostprovning och får bland annat lära oss hur den mest kända osten, Ragusano DOP (med skyddad ursprungsbeteckning), tillverkas. Det är cirka 1 kilometer promenad från bussen till ostfabriken. Därefter åker vi vidare till ytterligare en barockstad, Modica, de hundra kyrkornas stad och chokladens huvudstad. Modica är en av de åtta barockstäder som är klassade som världsarv av Unesco. Den är uppdelad i två delar, den lägre delen Modica Bassa och den övre delen Modica Alta, där stadens symbol klocktornet är belägen. Utöver sina många kyrkor i barockstil är Modica känt för sin chokladframställning. Chokladfabriken  arbetar enligt traditionella metoder och enbart med ekologiska råvaror. Under ett besök här får vi en inblick i chokladtillverkningsprocessen och avslutar med en chokladprovning. På kvällen serveras middag på hotellet.
Dag 3Marzamemi
Från Noto beger vi oss ut mot kusten till ett område som fram till 1940-talet var känt för sitt tonfiskfiske. Det var troligen araberna som införde fisket av tonfisk på Sicilien på 1000-talet och många ord associerade med denna aktivitet är av arabiskt ursprung. Här besöker vi byn Marzamemi, en förtjusande liten by med trånga gator och låga hus som tidigare var fiskarnas hem. Vid hamnen och torget ligger byggnader som användes vid fisket samt ett stort palats som uppfördes på 1700-talet av prinsen av Villadorata, härskare över Marzamemi. Vi besöker La Tonnara som består av byggnader med anor från 1700-talet där fiskarna bodde, lagrade sina båtar och förädlade den fångade fisken. Vår utflykt i tonfiskens tecken avrundas på en fiskrestaurang, där vi äter en enklare  lunch bestående av fisk och andra lokala specialiteter. På kvällen har vi möjlighet att på egen hand upptäcka Notos utbud av restauranger.
Från Noto beger vi oss ut mot kusten till ett område som fram till 1940-talet var känt för sitt tonfiskfiske. Det var troligen araberna som införde fisket av tonfisk på Sicilien på 1000-talet och många ord associerade med denna aktivitet är av arabiskt ursprung. Här besöker vi byn Marzamemi, en förtjusande liten by med trånga gator och låga hus som tidigare var fiskarnas hem. Vid hamnen och torget ligger byggnader som användes vid fisket samt ett stort palats som uppfördes på 1700-talet av prinsen av Villadorata, härskare över Marzamemi. Vi besöker La Tonnara som består av byggnader med anor från 1700-talet där fiskarna bodde, lagrade sina båtar och förädlade den fångade fisken. Vår utflykt i tonfiskens tecken avrundas på en fiskrestaurang, där vi äter en enklare  lunch bestående av fisk och andra lokala specialiteter. På kvällen har vi möjlighet att på egen hand upptäcka Notos utbud av restauranger.
Dag 4Noto – Giardini Naxos
Efter frukost och utcheckning åker vi till närliggande Avola. Den medeltida staden som låg på en av kullarna ovanför havet förstördes vid jordbävningen 1693, och staden återuppbyggdes nere vid kusten med en mycket speciell sexkantig stadsplan. Avola är känt för sina tre typer av mandel och har smeknamnet mandelns stad. Vi besöker en mandelfabrik, där vi får en guidad tur som avslutas med en provsmakning. Från Avola åker vi norrut, förbi staden Syrakusa, till slottet Solacium som uppfördes av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II på 1200-talet. Här har familjen Pupillo i mer än hundra år ägnat sig åt vinframställning och gör bland annat vin på den berömda druvan nero d’avola. I denna historiska miljö får vi under en guidad tur veta mer om gårdens vinproduktion och därefter smaka några av vinerna. Vi har egen tid för lunch i Syracuse innan vi fortsätter norrut till Giardini-Naxos och checkar in på Hotel Nike. Giardini-Naxos är en populär badort som grundades redan på 700-talet f.Kr. av grekiska kolonister, och bara 10 minuters promenad från vårt hotell ligger stadens arkeologiska park och museum med minnen från grekisk tid. Kvällens middag intar vi på hotellet.
Efter frukost och utcheckning åker vi till närliggande Avola. Den medeltida staden som låg på en av kullarna ovanför havet förstördes vid jordbävningen 1693, och staden återuppbyggdes nere vid kusten med en mycket speciell sexkantig stadsplan. Avola är känt för sina tre typer av mandel och har smeknamnet mandelns stad. Vi besöker en mandelfabrik, där vi får en guidad tur som avslutas med en provsmakning. Från Avola åker vi norrut, förbi staden Syrakusa, till slottet Solacium som uppfördes av den tysk-romerske kejsaren Fredrik II på 1200-talet. Här har familjen Pupillo i mer än hundra år ägnat sig åt vinframställning och gör bland annat vin på den berömda druvan nero d’avola. I denna historiska miljö får vi under en guidad tur veta mer om gårdens vinproduktion och därefter smaka några av vinerna. Vi har egen tid för lunch i Syracuse innan vi fortsätter norrut till Giardini-Naxos och checkar in på Hotel Nike. Giardini-Naxos är en populär badort som grundades redan på 700-talet f.Kr. av grekiska kolonister, och bara 10 minuters promenad från vårt hotell ligger stadens arkeologiska park och museum med minnen från grekisk tid. Kvällens middag intar vi på hotellet.
Dag 5Honungsstaden Zafferana Etnea
Unescolistade Etna är Europas högsta aktiva vulkan och reser sig cirka 3 330 m ö.h. På vulkanens östra sluttning ligger orten Zafferana Etnea, som kallas honungsstaden. Här besöker vi en producent av det som i dessa trakter benämns ”Etnas guld”. Under en guidad tur får vi en inblick i binas fascinerande värld och framställningen av honung.  När vi återvänt till Giardini-Naxos har vi kvällen fri för egna aktiviteter. I närheten av vårt hotell finns flera bra restauranger och pizzerior.
Unescolistade Etna är Europas högsta aktiva vulkan och reser sig cirka 3 330 m ö.h. På vulkanens östra sluttning ligger orten Zafferana Etnea, som kallas honungsstaden. Här besöker vi en producent av det som i dessa trakter benämns ”Etnas guld”. Under en guidad tur får vi en inblick i binas fascinerande värld och framställningen av honung.  När vi återvänt till Giardini-Naxos har vi kvällen fri för egna aktiviteter. I närheten av vårt hotell finns flera bra restauranger och pizzerior.
Dag 6Tillvalsutflykt Taormina
Idag har vi en ledig dag för egna strövtåg. Vi erbjuder även att följa med på vår tillvalsutflykt med en guidad tur i den pittoreska staden Taormina. Tack vare sitt vackra läge på en klippa 200 meter över havet och sin idylliska stadskärna så har Taormina blivit en av Siciliens mest populära städer att besöka. Vi besöker den största attraktionen som är den grekisk-romerska teatern, högt belägen på en sluttning med hisnande utsikt över havet och vulkanen Etna. Pris fr. 595:-
Idag har vi en ledig dag för egna strövtåg. Vi erbjuder även att följa med på vår tillvalsutflykt med en guidad tur i den pittoreska staden Taormina. Tack vare sitt vackra läge på en klippa 200 meter över havet och sin idylliska stadskärna så har Taormina blivit en av Siciliens mest populära städer att besöka. Vi besöker den största attraktionen som är den grekisk-romerska teatern, högt belägen på en sluttning med hisnande utsikt över havet och vulkanen Etna. Pris fr. 595:-
Dag 7Catania
Italien har den nästa största olivoljeproduktionen i världen, och 80 procent av denna är koncentrerad till södra Italien. Idag besöker vi först en olivkvarn där vi får en guidad tur och därefter en provsmakning av de dyrbara dropparna. Vi fortsätter till en gård där man i sex generationer har odlat citroner och apelsiner. Här tittar vi på odlingarna och därefter serveras vi en välsmakande lunch med idel lokala produkter och lokalt vin. Det är cirka 1 kilometer promenad från bussen till citronodlingen. På kvällen äter vi middag på hotellet.
Italien har den nästa största olivoljeproduktionen i världen, och 80 procent av denna är koncentrerad till södra Italien. Idag besöker vi först en olivkvarn där vi får en guidad tur och därefter en provsmakning av de dyrbara dropparna. Vi fortsätter till en gård där man i sex generationer har odlat citroner och apelsiner. Här tittar vi på odlingarna och därefter serveras vi en välsmakande lunch med idel lokala produkter och lokalt vin. Det är cirka 1 kilometer promenad från bussen till citronodlingen. På kvällen äter vi middag på hotellet.
Dag 8Giardini Naxos – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen för hemfärd.
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen för hemfärd.

Reseinformation

IngårIngårFlyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en luncher · 5 middagar · transfers · utflykter enligt program · reseledare
TilläggTilläggEnkelrum från 1 675:- · tillvalsutflykt
ValutaValutaEuro
SpecielltSpecielltUtflykterna kan komma att utföras i annan ordning. För 2024 kommer vi de första nätterna att bo på Hotel Mediterraneo Palace samt kommer tillvalsutflykten till Taormina på dag 6 att utgå. Avgångar 2024 byter dag 2 och dag 3 plats.
DatumDestinationFlygplatsReseledarePrisPlatser kvarPris

Andra liknande resor

8 dagarfr. 15 675:-
Rundresa Sicilien

solens och legendernas ö

full star
full star
full star
full star
empty star
7 avgångar8 dagar
8 dagarfr. 14 975:-
Sicilien Vandring 8d

Solens och legendernas ö

1 avgång8 dagar
10 dagarfr. 17 425:-
Sicilien

Med Eoliska öarna

full star
full star
full star
full star
half star
2 avgångar10 dagar
8 dagarfr. 8 675:-
Malta

Korsriddarnas ö

full star
full star
full star
full star
half star
5 avgångar8 dagar
fr. 15 975:-
Sicilien

Långtidssemester där vi upplever Siciliens vackraste platser.

4 avgångar8 - 22 dagar
8 dagarfr. 16 875:-
Amalfi till Sicilien

Mysiga gränder och soldränkta stränder

full star
full star
full star
half star
empty star
1 avgång8 dagar
7 dagarfr. 13 975:-
Vandring Amalfi

Spektakulära Sorrentohalvön och Capri

full star
full star
full star
full star
half star
6 avgångar7 dagar
8 dagarfr. 13 665:-
Sorrentohalvön

Capri & Amalfikusten

full star
full star
full star
full star
empty star
9 avgångar8 dagar
10 dagarfr. 10 975:-
Sorrento

Med Amalfikusten och Capri

full star
full star
full star
full star
empty star
8 avgångar10 dagar
14 dagarfr. 26 855:-
Italien jul & nyår

Fira jul i Sorrento och nyår i Rom

full star
full star
full star
full star
empty star
1 avgång14 dagar

ROLFSBUSS

  • Om Rolfs
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Kontrollera och betala din bokning
  • Hantering av personuppgifter

Information

  • Nyheter och erbjudanden
  • Grupper
  • Beställ katalog
  • Köp presentkort
  • Reklamation
  • Pressrum
  • Lediga tjänster
  • Reseledarkurs
  • Lista över alla våra hotell
  • Artiklar
  • Kampanjer

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Rolfs Flyg & Bussresor AB

Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg

0771-150000
info@rolfsbuss.se