Dag 1. Hemorten – Rio de Janeiro
Vi flyger till Rio de Janeiro. Här möts vi av vår guide som tar oss med till vårt hotell och berättar allt vi behöver veta om våra kommande dagar i den tropiska storstaden. Vi checkar in på Mirador Rio Hotel där vi bor i tre nätter.

Dag 2. Rio de Janeiro
Efter frukost påbörjar vi vårt äventyr i Brasiliens näst största stad. Vi börjar med att fara till järnvägsstationen som ligger precis vid foten av berget Corcovado. Vi gör sedan en cirka 25 minuter lång tågfärd genom regnskogen i nationalparken Tijuca upp till den berömda Kristusstatyn, Cristo Redentor. Statyn som har utsetts till ett av världens sju underverk är placerad 710 meter över havet, med en fantastisk vy över Rio de Janeiros landmärken. Vi återvänder till Rio de Janeiro där vi har eftermiddagen fri till att se oss omkring i staden på egen hand.

Dag 3. Rio de Janeiro
Frukost. Vi börjar dagen i Guanabarabukten och åker till det kända berget som kallas Sockertoppen, just på grund av dess sockertoppsliknande form. Vi tar linbanan upp till toppen varifrån vi har en hisnande vy över stranden i Copacabana, fortet Santa Cruz och stränderna i Niterói. På vägen upp gör vi ett kort stopp för att beundra utsikten över Guanabarabukten och Corcovadoberget. Eftermiddagen tillbringar vi efter eget behag. Ett hett tips är att besöka någon av Rios vackra stränder. Men det kan vara svårt att bestämma sig för vilken, Rio de Janeiro har välsignats med sammanlagt 50 mil strandlinje.

Dag 4. Rio de Janeiro – Puerto Iguazú
Vi inleder dagen med frukost och åker sedan till flygplatsen för att flyga till Foz do Iguaçu. Så snart vi landar blir vi upphämtade med buss som tar oss till Puerto Iguazú i Argentina, som ligger vid Tres Fronteras, där Brasilien, Paraguay och Argentina möts. Vi checkar in på hotell Saint George där vi bor i två nätter. 

Dag 5. Puerto Iguazú
Efter frukost ger vi oss ut till den argentinska sidan av nationalparken Iguazú som är känd för sina många vattenfall, däribland de världsberömda Iguazúfallen med en fallhöjd på 80 meter. Vi promenerar längs vandringsstigar som erbjuder flera utsiktspunkter och en panoramavy över fallen. I parken stiger vi på ett tåg som tar oss till ändstationen Garganta del Diablo, ”Djävulens gap”, där vi promenerar till det mäktiga vattenfallet med samma namn. Därefter återvänder vi till hotellet.

Dag 6. Puerto Iguazú – Buenos Aires
Frukost. Idag tar vi flyget till Argentinas huvudstad, Buenos Aires. Väl framme blir vi upphämtade av vår guide som tar oss till hotell Argenta Tower där vi bor i tre nätter.

Dag 7. Buenos Aires
Efter frukost ger vi oss ut på en guidad bussrundtur i staden. Vi besöker bland annat Plaza de Mayo, där vi hittar flera av stadens landmärken, det nya och trendiga området kring Puerto Madero samt de gamla delarna av Buenos Aires.

Dag 8. Buenos Aires
Dagen inleds med frukost på vårt hotell och sedan har vi dagen fri till egna aktiviteter. Buenos Aires är stort och har nästan 13 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden har 48 barrios, stadsdistrikt, som alla har olika karaktär, så här finns mycket att uppleva. Trendigast är avslappnade Palermo med designbutiker, kaféer och barer, medan La Boca är en riktig turistmagnet som framför allt är känt för sina färgglada hus.

Dag 9. Buenos Aires – La Paz
Dagen inleds med frukost och sedan checkar vi ut från vårt hotell och beger oss till flygplatsen där vi tar flyget till Bolivia. Här möts vi av vår buss som tar oss till La Paz och vårt hotell Ritz Apart där vi bor i två nätter.

Dag 10. La Paz
Efter frukost ger vi oss ut på en guidad bussrundtur. Vi besöker bland annat gamla stan med Häxmarknaden, stadens viktigaste torg Plaza Murillo med sina vackra byggnader och mycket mer. I staden finns dessutom världens mest omfattande linbanesystem, som ger oss chansen att se staden och det bisarra landskapet i närliggande Måndalen uppifrån.

Dag 11. La Paz – Puno
Frukost. Vi lämnar hotellet under tidig morgon och beger oss till Tiquinasundet, där vi tar färjan till den motsatta stranden av Sydamerikas största sjö Titicaca, belägen 3 810 m ö.h. Härifrån åker vi vidare till staden Copacabana där vi går ombord på en båt som tar oss med på en båttur över den vackra sjön till ön Isla del Sol. Vi besöker bland annat den högt belägna byn Yumani med dess karakteristiska inkafontän och gör en kort vandring till den bäst bevarade inkaruinen på ön, Pilcocainatemplet. Efter vår utflykt återvänder vi till Copacabana där vi äter lunch. Sedan fortsätter vi med bussen till vårt hotell Jose Antonio i Puno i Peru där vi bor en natt.

Dag 12. Puno – Urubambadalen
Frukost. Idag ger vi oss iväg på en cirka tio timmar lång bussresa genom Andernas hänförande landskap, med vyer över små byar, herdar som vallar sina lamor och höga bergstoppar. Under vår resa mot Urubambadalen, inkafolkets heliga dal, stannar vi till för gemensam lunch. Vi besöker bland annat Viracocha-templet vid Raqch’i, den enda kända inkabyggnaden där man har använt sig av både sten och lera som byggmaterial vilket har gett templet ett säreget och vackert utseende. Vi gör även ett stopp vid kyrkan i Andahuaylillas, som på grund av sina vackra fresker har gjort sig känd som ”Andernas sixtinska kapell”. Vid ankomst till Urubamba checkar vi in på Hotel Agustos Urubamba där vi bor i två nätter.

Dag 13. Urubambadalen
Vi inleder dagen med frukost och upptäcker sedan Urubambadalens fascinerande omgivningar. Vi börjar med en utflykt till inkastaden Moray, vars rundade bergsterrasser får landskapet att likna en stor amfiteater varifrån man beskådar snöklädda bergstoppar. Vi fortsätter till Maras skinande vita saltdammar, där saltet än idag utvinns på samma vis som under inkaperioden. Vi avslutar rundturen med lunch på en restaurang i bergen.

Dag 14. Urubambadalen – Aguas Calientes
Frukost. Vi börjar dagen med att bege oss till Ollantaytambo, där vi besöker inkafolkets historiska fort som har gett staden dess namn. Därefter tar vi tåget genom Urubambadalen till Aguas Calientes, där blir vi upphämtade av en buss som tar oss uppför den branta vägen till Machu Picchu. På plats gör vi en rundtur i den Unescolistade inkastaden vars unika placering och urtida ingenjörskonst har gjort den till ett av världens sju underverk. Efter turen checkar vi in på Casa Andina Standard i Aguas Calientes där vi bor en natt.

Dag 15. Aguas Calientes – Cusco
Dagen inleds med frukost och sedan återvänder vi till Ollantaytambo. Där hämtas vi upp av vår buss som tar oss till Cusco och vårt centralt belägna hotell Xima Cusco där vi bor i två nätter.

Dag 16. Cusco
Efter frukost ger vi oss ut på en stadsrundtur i Cusco som ligger uppe i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet. Vi ser stadens största sevärdheter, som den kända katedralen med dess imponerande utsmyckningar och ornament i trä. Staden har dessutom flera intressanta museer och utställningar, till exempel Casa Concha med världens största samling av fynd från Machu Picchu.

Dag 17. Cusco – Cartagena
Efter frukost åker vi till flygplatsen i Cusco, där vi tar flyget till Cartagena i Colombia. Här möts vi av vår buss som tar oss till vårt hotell Hotel Santa Catalina i centrala Cartagena där vi bor i fyra nätter.

Dag 18. Cartagena
Vi börjar dagen med frukost och får sedan under en guidad rundtur veta mer om Cartagenas historia och sevärdheter. Vi besöker bland annat fortet där spanjorerna försvarade den rika staden mot attacker från inlandet. Eftersom guld och andra skatter som plundrats från inkastäderna hamnade här innan det fraktades till Spanien var staden ett hett byte för exempelvis pirater. Vi fortsätter därefter till klostret San Pedro Claver, som byggdes av jesuiter i början av 1600-talet. Vi avslutar turen i den koloniala gamla stan, där vi har eftermiddagen fri till att ströva omkring på egen hand.

Dag 19. Cartagena
Vi äter frukost och ägnar sedan dagen åt egna aktiviteter. Besök något av de många museerna i staden eller ta dig till stranden och koppla av. Det finns gott om restauranger och kaféer nära hotellet där du kan sitta och reflektera över resans alla intryck.

Denna dag erbjuder vi följande tillvalsutflykt som behöver förbokas och betalas innan avresa:

Båttur Islas del Rosario
Här tillbringar vi hela dagen vid resorten Isla San Pedro de Majagua på ön Isla Grande med att till exempel njuta av sol och bad, snorkling eller avkoppling på stranden. Lunch ingår. Vid slutet av dagen blir vi åter upphämtade av båten som tar oss tillbaka till Cartagena. Pris från 795:-  

Dag 20. Cartagena
Frukost. Vår sista dag i Cartagena tillbringas på egen hand. I Cartagena bor ungefär en miljon invånare och staden är uppdelad i olika områden. Det mest populära området är gamla stan som präglas av äldre färgglada hus och fina små gator med restauranger och affärer. På kvällen samlas vi och njuter av utsökt lokal mat och levande musik under en sista middag tillsammans.

Dag 21. Cartagena – Hemorten
Frukost, utcheckning och fri tid tills vår buss kör oss till flygplatsen. Vi påbörjar vår flygning mot hemorten.

Dag 22. Hemkomst
Vi når vår hemort.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 20 övernattningar i dubbelrum · 20 frukostar · 3 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 9550:- · dricks till lokala guider och chaufförer cirka 100 USD per resenär
Resevaluta: Brasiliansk real, amerikanska dollar, boliviansk boliviano, peruanska nuevo sol, colombiansk peso
Speciellt: På avresan 31/10 bor vi på på hotell La Casona de Yucay dag 12-14, och på Hotel Allure Chocolat dag 17-21.

Andra liknande resor:

Argentina & Chile

Argentina Brasilien

Peru

Curaçao

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se