Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Hanoi
Vi flyger med mellanlandning till Hanoi.

Dag 2. Ankomst Hanoi
Vi landar i Hanoi och möts av vår engelsktalande lokalguide som tar oss till vår buss och vidare till vårt hotell Silk Path Hotel där vi ska bo i två nätter. Staden vi reser genom är en blandning av asiatiskt tempo och fransk förfining. De närmaste dagarna får vi möjlighet att närmare lära känna Hanoi samt andra städer och platser. Resten av dagen är fri för avkoppling.

Dag 3. Heldag i Hanoi
Efter frukost tar vår lokalguide med oss på en rundtur i denna fantastiska stad där sjöar, parker och tempel samsas med arkitektur från den franska kolonialtiden. Vi börjar med ett besök på Ba Dinh-torget där Ho Chi Minhs mausoleum är beläget och fortsätter sedan till den enkla bungalow där Ho Chi Minh – denne ”landets fader” – arbetade och bodde. Vi hinner även med ett besök vid den buddhistiska Enpelarpagoden innan vi beger oss till en lokal restaurang för att avnjuta en god lunch tillsammans. Under eftermiddagen besöker vi Litteraturens tempel, byggt år 1070 och tillägnat Konfucius. På kvällen promenerar vi genom de gamla kvarteren i Hanoi innan vi når teatern intill sjön Hoan Kiem där vi får se traditionell ”vattendockteater”. Vattenytan är dockornas scen och dockspelarna står gömda med vatten till midjan och ger liv till ett skådespel som beskriver det dagliga livet i Vietnam. Under föreställningen framförs traditionella sånger och musik

Dag 4. Hanoi – Ha Long-bukten
Vi lämnar Hanoi tidigt på morgonen för en ungefär 3,5 timmar lång bussresa till Ha Long-bukten. När vi anländer bordar vi ett traditionellt seglingsfartyg kallat ”djonk” som tar oss ut på en kryssning genom ett spektakulärt sjölandskap med smaragdfärgat vatten, grönskande öar och imponerande kalkpelare. Vi äter en gemensam lunch ombord under dagen och det ges tillfälle att lämna båten för att undersöka grottor, laguner eller sandstränder. När kvällen kommer ankrar vi på en fridfull plats och njuter av en uppfriskande drink och den vackra utsikten innan vi sätter oss till bords för en god middag ombord.

Dag 5. Ha Long-bukten – Danang – Hoi An
De som är uppe tidigt kan beundra soluppgången över vattnet innan vi intar en lättare frukost ombord för att därefter gå iland för vidare upptäcktsfärd. På vår väg tillbaka till hamnen i Ha Long-bukten kan vi njuta en sista gång av denna vackra bukt medan vi äter en god brunch ombord. Väl i hamn möter vi vår buss för vidare färd mot flygplatsen. Under kvällen flyger vi till Danang och vidare till Hoi An, där vi ska bo tre nätter på Hoi An Historic Hotel. Det finns mycket att se fram emot i denna charmiga hamnstad med välbevarade miljöer från den tid då staden var en av de viktigaste i Sydostasien.

Dag 6. Utflykt på landsbygden
Efter frukost upptäcker vi centrala Hoi An och ser bland annat en kinesisk pagod, en unik japansk bro och en hel del vacker arkitektur från förr. Vi äter gemensam lunch och gör under eftermiddagen en utflykt ut på landet. I sällskap av vår guide vandrar vi i lugn takt längs småvägar och bevittnar landsbygdslivet. Senare under dagen gör vi en flodbåtstur och får stifta bekantskap med fiskare. De som önskar ges även möjlighet att paddla i en vietnamesisk bambubåt eller prova på att fiska med nät.

Dag 7. Hoi An och matlagningskurs
Efter frukost gör vi ett besök på stadens lokala marknad, där vi möts av alla möjliga härliga dofter, färger och ljud. Här inhandlar vi de ingredienser som vi senare under förmiddagen ska använda när vi lär oss laga traditionell vietnamesisk mat. När vi har handlat klart tar vi en promenad till hamnen för en kort båttur på floden Thu Bon till kockskolan, och stadens stök får därmed vika undan för lite lugn och ro. Hoi Ans kulinariska kök med en mängd specialiteter är mycket uppskattat i hela Vietnam. Vår matlagningskurs inleds med en introduktion till några av dessa specialiteter. Efter en promenad i skolans krydd- och grönsaksträdgård påbörjar vi matlagningen under kockens ledning. Vi håller på i cirka två timmar och avslutar med lunch.

Dag 8. Hoi An – Ho Chi Minh-staden
Vi checkar ut från vårt hotell och beger oss mot Danang och flygplatsen. Vårt flyg till Ho Chi Minh-staden avgår vid lunchtid. Väl framme möts vi av vår buss som tar oss till Grand Hotel Saigon där vi ska bo i tre nätter. På vår väg dit passerar vi sevärdheter som Notre Dame-katedralen, Huvudpostkontoret och Dong Khoi-gatan som tidigare var den stora modegatan. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Vår lokalguide hjälper gärna till med förslag.

Dag 9. Ho Chi Minh-staden
Efter en god frukost ger vi oss ut på en rundtur i staden. Vi tar oss till distrikt 4, med en minst sagt livlig kommers av allt du kan tänka dig att köpa. Detta är det ursprungliga Saigon och turisterna har precis börjat hitta hit. Efteråt beger vi oss till Cu Chi-tunnlarna som användes av FNL-soldater under Vietnamkriget. Tunnelsystemet började byggas redan på fyrtiotalet och till slut var hela tunnelsystemets längd över 20 mil. Den som vill får prova att krypa i en kort tunnel, men det finns mycket annat att se här i denna minnespark. Bra skor och solhatt rekommenderas. Efter lunch i närheten återvänder vi till centrum och vårt hotell. Resten av dagen står till eget förfogande.

Dag 10. Utflykt Mekongdeltat
Vi äter frukost på vårt hotell innan vår buss hämtar oss för en dagsutflykt till Mekongdeltat i Cai Be-området. På vägen dit gör vi ett stopp vid Cao Dai-templet. Mekongdeltat är ett bördigt område och kallas för Vietnams risskål. Deltat genomkorsas av ett stort antal vattenvägar och överallt ser vi risfälten. Här hittar vi också de berömda flytande marknaderna. Under dagen färdas vi genom området både med buss och med ”sampan”, en båt med platt botten. Under vår färd på kanalerna får vi även chansen att lära oss mer om människorna som lever här. Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang med specialiteter från området. Efter lunchen tar båtarna oss tillbaka till Cai Be för vidare transport med buss till Ho Chi Minh-staden under sen eftermiddag.

Dag 11. Ho Chi Minh-staden – Hemresa
När vi har checkat ut från hotellet åker vi till Chinatown, Cholon. Här talar de flesta fortfarande mandarin och affärernas skyltar är skrivna med kinesiska tecken. Vi inleder med ett besök i templet Thien Hau. Därefter fortsätter vi till Cha Tam-kyrkan där president Ngo Dinh Diem sökte skydd under militärkuppen 1963 innan han mördades. Från kyrkan tar vi oss till den livliga grossistmarknaden Binh Tay innan det är dags att lämna den kinesiska stadsdelen för att besöka Krigsminnesmuseet som skildrar Vietnamkriget. På en lokal restaurang äter vi därpå gemensam avskedsmiddag. Mätta och belåtna åker vi sedan till flygplatsen för vidare färd hemåt.

Dag 12. Hemkomst
Efter en mellanlandning når vi vår hemort.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 2 inrikesflyg · 9 övernattningar i dubbelrum · en övernattning på flodbåt · 9 frukostar · 6 luncher · 2 middagar · utflykter enligt program · engelsktalande lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 495:- · dricks till guider och chaufförer ca 50 USD
Resevaluta: Vietnamesiska dong, amerikanska dollar
Speciellt: Visum behövs ej för svenska medborgare. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet.
Andra liknande resor:

Sydostasien

Hongkong

Natursköna Kina

Stora Vietnam

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se