Dag 1. Hemorten – Hanoi
Vi flyger med mellanlandning till Hanoi.

Dag 2. Ankomst Hanoi
Vi landar i Hanoi och möts av vår engelsktalande lokalguide som tar oss till vår buss och vidare till vårt hotell Silk Path Hotel där vi ska bo i två nätter. Staden vi reser genom är en blandning av asiatiskt tempo och fransk förfining. De närmaste dagarna får vi möjlighet att närmare lära känna Hanoi samt andra städer och platser. Resten av dagen är fri för avkoppling. På kvällen äter vi gemensam middag. 

Dag 3. Heldag i Hanoi
Efter frukost tar vår lokalguide med oss på en rundtur i denna fantastiska stad där sjöar, parker och tempel samsas med arkitektur från den franska kolonialtiden. Vi börjar med ett besök på Ba Dinh-torget där Ho Chi Minhs mausoleum är beläget och fortsätter sedan till den enkla bungalow där Ho Chi Minh – denne ”landets fader” – arbetade och bodde. Vi hinner även med ett besök vid den buddhistiska Enpelarpagoden innan vi beger oss till en lokal restaurang för att avnjuta en god lunch tillsammans. Under eftermiddagen besöker vi Litteraturens tempel, byggt år 1070 och tillägnat Konfucius. På kvällen promenerar vi genom de gamla kvarteren i Hanoi innan vi når teatern intill sjön Hoan Kiem där vi får se traditionell ”vattendockteater”. Vattenytan är dockornas scen och dockspelarna står gömda med vatten till midjan och ger liv till ett skådespel som beskriver det dagliga livet i Vietnam. Under föreställningen framförs traditionella sånger och musik. Gemensam middag på lokal restaurang.

Dag 4. Hanoi
Idag är hela dagen fri för egna strövtåg. För de som önskar går det också bra att åka på en halvdagsutflykt som börjar på Vietnams etnologiska museum. Här får vi en intressant inblick i Vietnams 54 officiella folkgrupper och deras levnadssätt samt historia. Vi fortsätter till den rofyllda sjön Hoan Kiem där vi finner Ngoc Son-templet som är beläget på en liten ö i sjön. Därefter tar vi en tur med cykelrickshaw genom gamla Vietnam. 

Dag 5. Hanoi – Ha Long-bukten
Vi lämnar Hanoi tidigt på morgonen för en ungefär 3,5 timmar lång bussresa till Ha Long-bukten. När vi anländer bordar vi det traditionella seglingsfartyget Huong Hai Sealife, kallat ”djonk”, som tar oss ut på en kryssning genom ett spektakulärt sjölandskap med smaragdfärgat vatten, grönskande öar och imponerande kalkpelare. Under dagen äter vi en gemensam lunch ombord och får tillfälle att stiga i land för att undersöka grottor, laguner eller sandstränder. När kvällen kommer ankrar vi på en fridfull plats och njuter av en uppfriskande drink och den vackra utsikten innan vi sätter oss till bords för en god middag ombord.

Dag 6. Ha Long-bukten – Hanoi – Huê
De som är uppe tidigt kan beundra soluppgången över vattnet innan vi intar en lättare frukost ombord för att därefter gå iland för vidare upptäcktsfärd. På vår väg tillbaka till hamnen i Ha Long-bukten kan vi njuta en sista gång av denna vackra bukt medan vi äter en god brunch ombord. Väl i hamn möter vi vår buss för vidare färd mot flygplatsen. Under kvällen flyger vi till den anrika kejsarstaden Huê, där vi ska bo två nätter på det charmiga boutiquehotellet Eldora. Resten av kvällen är fri för egna strövtåg.

Dag 7. Huê
Efter frukost väntar Huê på att upptäckas, staden som ofta anses vara Vietnams historiskt sett mest intressanta stad. Vi börjar med att besöka den gamla delen av staden där vi finner det berömda citadellet där Nguyên-dynastin regerade mellan 1802 och 1945. Vi besöker också bland annat den förbjudna lila staden, Noon Gate och Thai Hoa-palatset. Efter vår rundtur stiger vi ombord på en båt för en färd på Parfymfloden. Under vår tur ser vi den 21 meter höga, åttkantiga Thien Mu-pagodan, som är det mest berömda monumentet i Huê. Rundturen avslutas med ett besök vid kejsaren Tu Ducs mausoleum. Resten av kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 8. Huê – Hoi An
Vi äter en god frukost och lämnar sedan Huê för vidare färd mot Hoi An. På vägen dit åker vi genom det berömda Hai Van-passet, som markerar gränsen mellan norra och södra Vietnams klimatzoner. Väl framme i Hoi An äter vi lunch på en trevlig restaurang och checkar in på Hoi An Central Boutique Hotel. Det finns mycket att se i denna charmiga hamnstad med välbevarade miljöer från den tid då staden var en av de viktigaste i Sydostasien. På eftermiddagen gör vi en guidad rundtur till fots och ser några av stadens höjdpunkter.

Dag 9. Matlagningskurs
Efter frukost gör vi ett besök på stadens lokala marknad, där vi möts av alla möjliga härliga dofter, färger och ljud. Här inhandlar vi de ingredienser som vi senare under förmiddagen ska använda när vi lär oss laga traditionell vietnamesisk mat. När vi har handlat klart tar vi en promenad till hamnen för en kort båttur på floden Thu Bon till kockskolan, och stadens stök får därmed vika undan för lite lugn och ro. Hoi Ans kulinariska kök med en mängd specialiteter är mycket uppskattat i hela Vietnam. Vår matlagningskurs inleds med en introduktion till några av dessa specialiteter. Efter en promenad i skolans krydd- och grönsaksträdgård påbörjar vi matlagningen under kockens ledning. Vi håller på i cirka två timmar och avslutar med lunch.

Dag 10. Hoi An – Can Tho
Idag ger vi oss iväg mot Danang för att ta flyget till den charmiga staden Can Tho, som är belägen i Mekongflodens delta. Här checkar vi in på West Hotel Can Tho och besöker det 100 år gamla huset Binh Thuy Ancient House. Huset byggdes av Duongfamiljen och är känt för sin intressanta arkitektur och vackra interiör. Resten av dagen är fri för avkoppling och egna aktiviteter. Kanske lockar ett dopp i hotellets takpool eller en promenad i charmiga Can Tho.

Dag 11. Kryssning på Mekongfloden till Cai Be
Efter frukost tar vi oss till Cai Rang där den livliga flytande marknaden är i full gång, och vi tar en tur genom den på mindre båtar. Vid lunchtid går vi ombord på en båt för en härlig flodkryssning på Mekongfloden. Vi blir välkomnade med en välkomstdrink, och efter att vi inkvarterat oss i våra hytter serveras en välsmakande lunch. Vid ett stopp senare under dagen får vi möjlighet att göra en promenad bland lokala fruktodlingar. Väl ombord på båten igen fortsätter vi kryssningen och på kvällen serveras en gemensam middag. Under natten ligger båten stilla i Cho Lach.

Dag 12. Cai Be – Ho Chi Minh-staden
Efter frukost och utcheckning går vi ombord på mindre båtar som tar oss med på en färd där vi kommer närmre vardagslivet i Mekongdeltat. Sedan är det dags att gå på vår buss för att åka vidare till Ho Chi Minh-staden. Vi checkar in på Grand Hotel Saigon där vi ska bo de kommande nätterna. På vår väg dit passerar vi sevärdheter som Notre Dame-katedralen, Huvudpostkontoret och Dong Khoi-gatan som tidigare var den stora modegatan. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Vår lokalguide hjälper gärna till med förslag.

Dag 13. Ho Chi Minh-staden
Idag har vi hela dagen fri för att upptäcka staden som fram till 1976 hette Saigon.

Dag 14. Halvdagsutflykt till Cu Chi
Efter frukost reser vi till norra utkanten av Ho Chi Minh-staden för att besöka Cu Chi-tunnlarna. Cu Chi är ett nätverk av tunnlar och underjordiska gångar som bevarats från Vietnamkriget och som spelade en betydande roll under Tet-offensiven 1968. Bunkrarna och tunnlarna var en viktig bas för FNL, eller Vietcong som amerikanerna kallade dem. Vi får lära oss mer om livet i underjorden och även smaka den potatisliknande rotfrukt som var soldaternas främsta föda. På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 15. Ho Chi Minh-staden – Hemresa
När vi har checkat ut från hotellet åker vi till Chinatown, Cholon. Här talar de flesta fortfarande mandarin och affärernas skyltar är skrivna med kinesiska tecken. Vi gör en guidad rundtur och ser några av denna dynamiska stadsdels höjdpunkter, och fortsätter sedan till Krigsminnesmuseet som skildrar Vietnamkriget. Under dagen hinner vi också med en gemensam måltid innan vi åker till flygplatsen för vidare färd hemåt.

Dag 16. Hemkomst
Vi anländer till vår hemort. 

Ingår: Flyg t/r · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 4 middagar · 5 luncher · en brunch · en lunch eller middag dag 15 (beroende på flygtid) · en brunch · utflykter enligt program · inrikesflyg · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 875:- · dricks till guider och chaufförer (räkna med ca 5 USD per resenär och dag) · visum 25 USD
Resevaluta: Vietnamesiska dong, amerikanska dollar
Speciellt: Sedan våren 2020 har Vietnam tillfälligt ändrade inreseregler som innebär att visum krävs. Detta utfärdas och betalas vid inresa. På avresan 24/10 bor vi på hotell Le Pavillon i Hoi An. På avresan 18/11 bor vi på hotell Huong Giang Resort & Spa i Hue.

Andra liknande resor:

Laos & Vietnam

Sydostasien

Vietnam

Kina

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se