Dag 1. Hemorten – Perth
Vi flyger mot Perth.

Dag 2. Perth
Vi ankommer till Perth under kvällen och tar oss sedan vidare till Mercure Hotel. Här bor vi de kommande fyra nätterna.

Dag 3. Perth
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagsrundtur i Perth. Perth är kuststaden där härliga sandstränder och lummiga parker möter det urbana livet med mysiga restauranger, kaféer och ett rikt kulturliv. Under vår rundtur ser vi bland annat parlamentet, den mäktiga katedralen St Mary’s och Kings Park som är en av världens största parker, till och med större än Central Park i New York. Vi besöker även bryggan Barrack Street Jetty, vars barer och restauranger erbjuder en slående vy över floden. Vi avslutar dagen med en flodkryssning på Swan River från den charmiga hamnstaden Fremantle, som domineras av välbevarad viktoriansk arkitektur.

Dag 4. Perth
Efter frukost har vi fri tid att upptäcka Perth på egen hand eller möjlighet att boka en av följande tillvalsutflykter. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem. Utflykterna behöver förbokas inför resan.
  
Swan River vin och gourmet
Vi åker med båt längs floden till vinregionen Swan Valley. Från båten kan vi njuta av de vackra vyerna som passerar förbi, samtidigt som vår kapten berättar om flodens historia. Vi går i land vid Sandalford Estate där vi får en rundtur på vingården, äter en härlig lunch och självklart provsmakar det lokalproducerade vinet. Pris från 1 095:-

Rottnest Island
Utflykten till Rottnest Island ger oss möjlighet att njuta av den Indiska oceanens varma vatten, långa sandstränder och avskilda små vikar. Vi äter en utsökt lunchbuffé, gör en rundtur på ön och kan förhoppningsvis skymta den kanske största kändisen på ön, quokkan. Ett litet pungdjur känt för sitt leende och för att gilla att vara med på selfies. Pris från 1 145:-

Dag 5. Lancelin och Pinnacles
Efter frukost ger vi oss av på en heldagsutflykt till Lancelins sanddyner och Pinnacles öken. Pinnacles nästintill utomjordiska landskap finner vi i nationalparken Nambung, som också är känd för sin unika flora och fauna. Här har märkliga höga stenstatyer formats ur sandstenen, och tidigt på morgonen kan man dessutom se vilda betande kängurur. Vi fortsätter till Lancelins vita höga sanddyner som blivit en turistattraktion i sig. För dem som vill finns möjlighet att testa sandboarding (mot kostnad) innan vi återvänder till vårt hotell i Perth.

Dag 6. Perth – Cairns
Efter tidig frukost beger vi oss mot flygplatsen för att ta oss vidare till den nordöstra delen av landet och staden Cairns. Att flyga över denna stora kontinent tar tid och vi passerar flera tidszoner på vägen vilket gör att vi når Cairns först under kvällen lokal tid. I Cairns checkar vi in på vårt hotell Holiday Inn Cairns Harbourside för de kommande tre nätterna. Hotellet ligger bara några minuters promenad från havet.

Dag 7. Stora barriärrevet
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagsutflykt till världens största korallrev, Stora barriärrevet. Vi får under dagen låna snorkelutrustning för att de som vill ska kunna uppleva revet på nära håll. Väl vid revet lägger båten till vid en plattform som vi går ombord på och det är givetvis frivilligt om man vill bada. Här finns också ett undervattensobservatorium för dem som inte vill bada men ändå vill ta del av det fantastiska livet under ytan. Under dagen ingår en buffélunch. På eftermiddagen återvänder vi till Cairns.

Dag 8. Kuranda
Efter frukost beger vi oss tillsammans med en lokalguide till Freshwater sydväst om Cairns. Här tar vi oss genom regnskogen till Kuranda. Under eftermiddagen gör vi en utflykt med Army Ducks, ett slags terrängfordon som är en korsning mellan jeep och båt. Vi besöker även ett regnskogscenter där vi får lära oss mer om aboriginernas liv och levnadssätt. Under dagen äter vi en typisk australisk barbequelunch. På vägen hem mot Cairns tar vi gondolliften Skyrail nedför berget med en fantastisk utsikt över omgivningarna.

Dag 9. Cairns – Sydney
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och reser till flygplatsen för att flyga vidare till Australiens kanske mest berömda stad, Sydney. Där checkar vi in på vårt hotell för fyra nätter, Travelodge Sydney.

Dag 10. Sydney
Efter frukost träffar vi vår lokalguide som visar oss runt i Sydney under hela dagen. Staden är belägen på den folkrika östkusten i delstaten New South Wales och dess centrum ligger runt Port Jackson. Sydney med sina fyra miljoner invånare är idag en mångkulturell stad. Fram till andra världskriget var dock nästan alla invånare av brittisk eller irländsk härkomst. Vi ser både den historiska stadsdelen The Rocks, Darling Harbour, botaniska trädgården och Bondi Beach som är en av Australiens mest kända stränder. Vid lunchtid gör vi en båttur i Sydneys hamn och ombord serveras en lunchbuffé som ingår i resans pris. Under båtturen berättas det om några av de sevärdheter som kan ses från hamnen. En av dem är den väldiga stålbron Sydney Harbour Bridge och självklart ser vi även Sydneys världsberömda operahus, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Byggnaden tog fjorton år att uppföra och invigdes 1973. Under dagen hinner vi även med en guidad rundtur i det unika operahuset. Efter en händelserik dag återvänder vi till vårt hotell under sen eftermiddag.

Dag 11. Blue Mountains och Katoomba
Efter frukost åker vi tillsammans med en lokalguide på en heldagsutflykt till Blue Mountains väster om Sydney, ett område utnämnt till världsarv av Unesco. Bland bergen finns djupa klyftor och raviner med ett fåtal vattenfall. Vi åker till Katoomba som är huvudorten i området och ser bland annat Wentworth falls, Three Sisters och Jamison Valley.  Vi äter gemensamt en trevlig lunch och besöker sedan Scenic World för en panoramatur med kabinlift. Under början av kvällen är vi tillbaka vid vårt hotell.

Dag 12. Sydney
Frukost. Vår sista dag i Sydney tillbringas på egen hand. Kanske lockar en promenad i parken Royal Botanic Garden med vackra vyer över Sydneys hamn och Farm Cove, en lunch i Chinatown eller ett besök på Sea Life Sydney Aquarium. Det går även att boka en av följande tillvalsutflykter. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem. Utflykterna behöver förbokas inför resan.

Delfinspaning vid Port Stephens
På denna utflykt lär vi känna en bit av Australiens vackra kustlandskap, där frodiga skogar möter långa vita sandstränder. Vi ger oss ut och spejar efter flasknosdelfiner som leker bland vågorna. Om möjligt kommer vi också att lyssna till deras välutvecklade undervattenskommunikation och lära oss mer om deras sociala liv. Vi besöker även en reptilpark och åker fyrhjulsdrivet fordon bland sanddyner. Pris från 1 145:-

Canberra
Detta är en utflykt till Australiens moderna huvudstad Canberra, där vi under en rundtur ser några av stadens sevärdheter. Bland annat besöker vi Australiens krigshistoriska utställning, får en guidning genom en del av den gigantiska parlamentsbyggnaden, lär oss historien om den australiska och nyzeeländska armékåren och mycket mer. Pris från 1 095:-

Dag 13. Sydney – Yulara
Vi äter tidig frukost, checkar ut från vårt hotell och åker sedan till flygplatsen för vår inrikesflygning till ”The Outback”. Vi flyger till Yulara som ligger två mil från den berömda klippan Uluru, även känd som Ayers Rock. När vi landat möter vi vår buss och åker till vårt hotell Sails in the Desert. Strax innan solnedgången tar vi oss närmare det fantastiska inselberget Uluru som förändras på ett nästan magiskt vis i färg allteftersom solen försvinner i horisonten. Medan vi betraktar detta skådespel njuter vi av snacks och förfriskningar innan vi återvänder till hotellet.

Dag 14. Uluru – The Olgas – Kings Canyon
Efter tidig frukost beger vi oss åter till Uluru för att denna gång se soluppgången. Klippan är en av Australiens främsta sevärdheter och har blivit en symbol för hela kontinenten. Uluru är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav den ensamma klippan som är en helig plats för denna urbefolkning. När solen stigit ser vi även bergsformationerna Kata Tjuta, som också kallas The Olgas, på närmare håll. Tillsammans med Uluru utgör Kata Tjuta-klipporna nationalparken Uluru-Kata Tjuta National Park. Sedan är det dags att fortsätta mot vårt nästa mål på resan, Kings Canyon. Floden Kings Creek har under miljontals år grävt sig ned genom det röda sandstenslandskapet och bildat denna mäktiga floddal. Vi vandrar tillsammans i området, och eftersom vandringen är fysiskt krävande är det viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk. Under kvällen checkar vi in på Kings Canyon Resort.

Dag 15. Kings Canyon – Alice Springs
Idag ger vi oss av mot Alice Springs. På vägen dit gör vi ett stopp vid Standley Chasm som är av stor geologisk och kulturell betydelse. Omgivet av en vacker nationalpark finns här ett samhälle som ägs och drivs av aboriginer, vars släktingar har bott i området i tusentals år. Det finns även väl preparerade naturstigar som leder genom de karakteristiska röda klipporna och erbjuder möjlighet att ta del av områdets unika flora och fauna. Väl framme i Alice Springs checkar vi in på hotell Aurora Alice Springs för en natt.

Dag 16. Alice Springs – Adelaide
Efter frukost åker vi till flygplatsen i Alice Springs där vi tar flyget till Adelaide, som är södra Australiens största stad. Vi checkar in på Grand Chancellor Adelaide för de kommande tre nätterna.

Dag 17. Adelaide
Efter frukost är det dags för oss att upptäcka Adelaide och dess omgivningar. Vi åker buss genom staden och passerar några av de mest välkända landmärkena, såsom statyn av överste William Light som utformade staden, St Peter’s Cathedral och botaniska trädgården. Vi följer North Terrace, en klassisk 1800-talsboulevard med en stor mängd vackra, institutionella byggnader. Vi beger oss sedan inåt landet till Penfolds, en av landets mest berömda vinproducenter. Här berättar de om sin historia och produktionen idag. Självklart reser vi inte härifrån utan att även prova några av de viner Penfolds producerar. Vi återvänder sedan till vårt hotell i Adelaide.

Dag 18. Adelaide
Frukost. Denna dag tillbringas på egen hand. Det går även att boka en av följande tillvalsutflykter för dem som vill. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem. Utflykterna behöver förbokas inför resan.

Barossa Valley
Under en rundtur bland de böljande kullarna i det historiska vindistriktet får vi lära oss om dess tyska arv. Vi besöker pittoreska vingårdar, får en inblick i vintillverkningen och äter lunch med vinprovning på en av gårdarna. Vi besöker även Hahndorf, Australiens äldsta tyska bosättning som präglas av pittoreska korsvirkeshus, små gallerier och butiker. Pris från 795:-

Kangaroo Island
Vi åker med båt genom det vackra marina landskapet till natursköna Kangaroo Island, där vi har chansen att se Australiens vilda djurliv på riktigt. Vi beundrar de märkliga klippformationerna, promenerar bland vilda sälar som solar sig på stranden och spanar efter koalor, kängurur och sjöfåglar. Utflykten inkluderar även en typisk australisk lunch. Pris från 1 795:-

Dag 19. Adelaide – Mount Gambier
Idag ger vi oss av mot Mount Gambier. På vägen dit gör vi några korta stopp på intressanta platser. På kvällen checkar vi in på Mt Gambier Commodore on the Park.

Dag 20. Mount Gambier – Warnambool
Vi börjar dagen med att besöka Lady Nelson Visitor Center i Mount Gambier. Vi fortsätter till Umpherstons sjunkna trädgård, en av de mest spektakulära trädgårdarna i södra Australien, och gör ett fotostopp vid den vulkaniska sjön Blue Lake. Under dagen stannar vi även till i den lilla byn Narrawong, som är vackert belägen vid kusten i delstaten Victoria. Vi fortsätter till Portland där vi gör ett besök på Maritime Discovery Centre och får ta del av regionens maritima historia. Väl framme i Warnambool checkar vi in för en natt på Best Western Tudor Motor Inn.

Dag 21. Warnambool – Melbourne
Efter frukost åker vi ut på Great Ocean Road som är en av världens mest storslagna kustvägar. Vägsträckan byggdes av första världskrigets återvändande soldater till minne av sina stupade kamrater och tog tretton år att färdigställa. Under dagen ser vi bland annat Loch Ard Gorge och de tolv apostlarna, de enorma fristående kalkstensformationerna som har skapats genom år av erosion i det extrema klimatet. Vi äter gemensam lunch i området kring Apollo Bay och fortsätter längs den natursköna Great Ocean Road innan vi slutligen når Melbourne där vi checkar in på vårt hotell Clarion Suites Gateway för de tre sista nätterna.

Dag 22. Melbourne
Vi äter frukost på vårt hotell och möter sedan upp vår lokalguide för dagen. Tillsammans gör vi en stadsrundtur där vi bland annat får se Federation Square, Fitzroyträdgården och S:t Patrick Cathedral. Vi besöker även Cook’s Cottage som byggdes av kapten James Cooks föräldrar 1755 vilket gör den till den äldsta byggnaden i Australien. Saken är bara den att den byggdes i Yorkshire, England, och flyttades sedan till Melbourne. Varje tegelsten numrerades, packades och skeppades till Australien 1934. Vi återvänder till vårt hotell under kvällen.

Dag 23. Melbourne
Frukost. Dagen är fri för egna aktiviteter. Kanske är det dags för lite shopping innan hemfärden, stadskärnan ligger bara en kort promenad från hotellet. Det går även att boka en av våra  tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas inför resan. 

Phillip Island
På denna utflykt besöker vi Phillip Island och dess pingvinparad. Vi tar oss runt i det stora naturområdet och spanar efter några av dess karakteristiska invånare, såsom kängurur, koalor och sälar. Vi stannar självklart fram till solnedgången då ett besök på Phillip Island vid den tidpunkten är något alldeles extra. Då återvänder nämligen pingvinerna från sina fisketurer ute till havs. Från ett nybyggt utkiksområde har vi en fantastisk panoramavy över havet och stranden. Vi är åter på vårt hotell under sen kväll. Pris från 1 095:-

Dandenong, Healesville Sanctuary och Yarra Valley
Tillsammans med en lokalguide ger vi oss ut på en heldag i de närliggande områdena. Vi börjar med att besöka det vackra bergsområdet Dandenong strax öster om Melbourne där storstadens brus känns långt borta. Vi fortsätter sedan norrut mot Yarra Valley där vi besöker Healesville Sanctuary. En mycket omtyckt djurpark där man arbetar aktivt för bevarandet av djurarterna som är unika för denna del av världen. Under eftermiddagen avlutar vi denna fullspäckade dag med ett besök på vingården Rochford där vi provar några av dess goda viner innan det är dags att återvända till Melbourne. Pris 995:-

Dag 24. Melbourne – Hemorten
Vi äter frukost och checkar ut från vårt hotell. Vi har fri tid att njuta av det sista av resan tills det är dags att åka till flygplatsen för att påbörja resan hemåt.

Dag 25. Hemkomst
Vi når hemorten.

Visum
Svenska medborgare behöver ansöka om ett elektroniskt turistvisum före avresan. Visumet är gratis och ansökan görs via internet på https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651. Cirka en månad före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 22 övernattningar i dubbelrum · 22 frukostar · 5 luncher · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 15 195:- · tillvalsutflykter · dricks till chaufförer och lokala guider (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 20-40:- per resenär och dag)
Resevaluta: Australisk dollar
Speciellt: Tillvalsutflykter arrangeras av lokala bolag.

Andra liknande resor:

Australien

Kryssning Asien

Kryssning Asien 9d

Malaysia

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se