Dag 1. Hemorten – Belgrad – Novi Sad
Vi flyger till Serbiens huvudstad Belgrad och blir upphämtade av vår buss för vidare färd norrut till Novi Sad, Serbiens andra största stad som grundades i slutet av 1600-talet vid floden Donau. Här gör vi en kort rundtur i centrum och ser bland annat det imponerande Frihetstorget med rådhuset och den nygotiska kyrkan helgad åt jungfru Marias namn. Vi övernattar på Hotel Novi Sad, där vi på kvällen serveras middag.

Dag 2. Novi Sad – Sarajevo
Efter frukost och utcheckning kör vi i sydvästlig riktning mot Sarajevo, huvudstad i Bosnien och Hercegovina. Väl framme inleder vi med ett besök vid Sarajevotunneln som ligger vid flygplatsen. Denna så kallade Hoppets tunnel, runt 800 meter lång, byggdes av soldater från den bosniska armén 1993 och användes för att transportera förnödenheter och krigsmateriel till den belägrade staden. Vi fortsätter in till Sarajevos historiska kärna, som tydligt vittnar om stadens mångkulturella historia. Här ser vi bland annat det pittoreska basarområdet Baščaršija och platsen för skotten i Sarajevo, mordattentatet 28 juni 1914 mot Österrike–Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie. Vi tar in på Hotel Holiday och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Sarajevo – Konjic – Mostar
Dagens första mål är det forna Jugoslaviens största militära hemlighet – Titos bunker som ligger under berget Zlatar utanför staden Konjic. Denna stora anläggning var ämnad att skydda den jugoslaviske presidenten, hans familj och hans 350 närmaste medarbetare ifall ett atomkrig skulle inträffa. Här får vi en intressant guidad visning. Vi fortsätter sedan till staden Mostar, belägen i en vacker dal som delas i två delar av Neretvafloden. Mostar är känt för de hårda striderna under Bosnienkriget i det som kom att kallas slaget om Mostar. Under en rundtur ser vi bland annat stadens mest berömda sevärdhet, den historiska bron Stari Most. Bron och det omgivande historiska kvarteret med kullerstensgator och gränder finns med på Unescos världsarvslista. Vi checkar in för två nätter på Hotel Bristol, beläget på gångavstånd från gamla stan. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Međugorje och Blagaj
Dagens utflykt går i religionens tecken. Vi börjar med att åka till pilgrimsplatsen Međugorje, där jungfru Maria 1981 ska ha uppenbarat sig för sex kroatiska barn. Staden är en stor vallfartsort för katoliker, även om katolska kyrkan ännu inte har gett sitt slutgiltiga godkännande om uppenbarelsernas äkthet. Vi fortsätter till den lilla byn Blagaj, där vi besöker tekke, ett dervischkloster från 1500-talet som ligger vackert vid floden Bunas källa intill höga bergväggar. Innan vi återvänder till Mostar äter vi gemensam lunch. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen kan man på egen hand botanisera bland Mostars stora utbud av restauranger som serverar traditionella rätter och lokalt vin.

Dag 5. Mostar – Dubrovnik – Budva
Efter frukost och utcheckning reser vi ut mot havet till kroatiska Dubrovnik, en av Medelhavsområdets vackraste och bäst bevarade städer. Den historiska stadskärnan omges av en närmare två km lång och sex meter bred nästan intakt stadsmur och är upptagen på Unescos världsarvslista. Har man sett tv-serien ”Game of Thrones” känner man igen inte bara stadsmuren, utan även flera andra platser i staden där delar av serien spelades in. Vi ser några av Dubrovniks främsta sevärdheter och gör ett besök i det vackra franciskanklostret, vars äldsta delar härrör från 1300-talet. På eftermiddagen fortsätter vi söderut längs havet till Budva, en av Montenegros populäraste semesterorter som ligger söder om Kotorbukten. Här spelades delar av filmen ”Pippi på de sju haven” in. Vi övernattar på Hotel Bracera, där vi också äter middag på kvällen.

Dag 6. Kotor – Cetinje – Podgorica
Efter frukost checkar vi ut och inleder dagen med att åka till närbelägna staden Kotor, vackert belägen vid bukten med samma namn. Den Unescolistade staden har en mycket välbevarad medeltida kärna, omgiven av ett imponerande befästningssystem. Vi gör en gemensam promenad i labyrinten av gränder, kyrkor, palats och torg och besöker bland annat stadens berömda katedral, som byggdes på 1100-talet och är tillägnad helgonet Trifon. Från kusten åker vi inåt landet genom ett naturskönt landskap till den gamla kungliga huvudstaden Cetinje, belägen på 670 meters höjd över havet. På vägen dit passerar vi den lilla byn Njeguši, som är känd för sin speciella skinka. I Cetinje gör vi ett besök i kung Nikolas imponerande palats som idag är museum. Palatset byggdes på 1860-talet som residens för kungafamiljen och hyser bland annat de montenegrinska kronjuvelerna. Under dagens lopp äter vi gemensam lunch. När vi anlänt till Montenegros huvudstad Podgorica checkar vi in på Hotel Ramada. Kvällen är fri.

Dag 7. Podgorica – Kolašin
Vi inleder dagen med en rundtur i Podgorica, som ligger vid floderna Moračas och Ribnicas sammanflöde och vars arkitektur präglats av stadens olika styren under historiens gång, inte minst jugoslavisk nybrutalistisk efterkrigsstil. En av stadens nyare sevärdheter är Millenniebron över floden Morača som invigdes 2005. Ett annat nytt byggnadsverk är den rikt dekorerade Kristi uppståndelse-kyrkan, en serbisk-ortodox katedral från 2013. Det mest kända monumentet i den äldre delen av staden är klocktornet Sahat Kula som uppfördes på 1600-talet under den osmanska perioden. Från Podgorica åker vi en knapp mil söderut till det så kallade Niagarafallet, som uppkallats efter de betydligt större vattenfallen i Nordamerika. Efter vårt besök på denna populära plats återvänder vi till Podgorica och stiger på tåget mot Kolašin. Resan tar runt en och en halv timme och erbjuder hisnande vackra vyer över de skogklädda bergen. Den välbesökta lilla turistorten Kolašin är belägen cirka 950 m ö.h. nära nationalparken Biogradska Gora. Vi övernattar på Hotel Four Points by Sheraton, där vi också äter gemensam middag.

Dag 8. Kolašin – Pristina – Skopje
Efter frukost reser vi österut genom ett glesbefolkat och kuperat landskap mot Kosovo, som utropade sin självständighet från Serbien 2008. Vi stannar till vid minnesmonumentet över Adem Jashari och hans familj som mördades av serbiska styrkor 1998. Jashari var en av grundarna av Kosovos befrielsearmé och minnesmärket ligger vid hans hemby Prekaz. Vi fortsätter till landets huvudstad Pristina, där vi gör en rundtur. Vi ser flera av stadens viktigaste sevärdheter från vitt skilda tidsperioder, såsom 1400-talsmoskén Sultan Mehmet Al-Fatih, Newborn-monumentet från 2008 och den omdiskuterade byggnaden från 1980-talet som inhyser nationalbiblioteket. Från Pristina åker vi vidare söderut mot Nordmakedoniens huvudstad Skopje, Moder Teresas födelsestad. Här checkar vi in för två nätter på Park Hotel & Spa Skopje, som ligger på gångavstånd från stadens äldre delar. Gemensam middag på kvällen.

Dag 9. Skopje
Idag utforskar vi både det gamla och det nya Skopje. Stora delar av centrum förstördes i en svår jordbävning 1963 och återuppbyggdes enligt tidens ideal. 2010 inleddes ett kontroversiellt projekt vid namn Skopje 2014, som har resulterat i en mängd nybyggnader, monument och statyer i en klassiserande arkitekturstil tänkt att spegla Nordmakedoniens historia och stärka den nationella identiteten. På stadens största torg har man till exempel ställt upp en enorm ryttarstaty i brons av den makedoniske kungen och fältherren Alexander den store. Skopjes traditionella landmärke är den vackra stenbron från 1400-talet som förbinder stadens nyare och äldre delar. På floden Vardars östra sida ligger den gamla basaren, som varit centrum för kommers sedan 1100-talet. Här finns ett myller av pittoreska stenbelagda gator kantade av hantverksbutiker, tehus och grönsaksstånd. Runt två mil utanför Skopje finns ett av lokalbefolkningens favoritutflyktsmål, den storslagna Matka-ravinen som är en symfoni i grönt. Här gör vi en båttur genom det natursköna landskapet med höga klippväggar och flera imponerande grottor. Under dagens lopp äter vi gemensam lunch. När vi återvänt till Skopje har vi tid för egna strövtåg under resten av dagen samt kvällen.

Dag 10. Skopje – Niš – Belgrad
Dagens mål är Serbiens huvudstad Belgrad. På vägen dit gör vi först ett stopp vid en vingård för en provning av lokala viner. Därefter fortsätter vi mot Serbiens tredje största stad Niš, belägen vid Moravas biflod Nišava. Under en rundtur besöker vi bland annat stadens mest berömda sevärdhet, kranietornet. I början av 1800-talet revolterade serberna mot det osmanska styret. Osmanerna byggde tornet efter en seger 1809 och infogade över 900 kranier från stupade serbiska krigare i tornets väggar. Idag återstår runt 60 av dem. På eftermiddagen åker vi vidare mot storstaden Belgrad som ligger vid floderna Donaus och Savas sammanflöde. Vi checkar in för två nätter Hotel Amsterdam, centralt beläget med närhet till shopping och restauranger. Kvällen är fri.

Dag 11. Belgrad
Efter frukost är det dags att upptäcka den serbiska huvudstaden som grundades redan på 300-talet f.Kr. Staden har haft en brokig historia, och stadsbilden präglas av en blandning av gammalt och nytt. Vi gör en rundtur och besöker bland annat Belgrads massiva gamla fästning Kalemegdan, belägen på en höjd med vacker utsikt över floderna Donau och Sava. Vi gör också ett stopp vid stadens mest framträdande monument, Den helige Savas kyrka som är en av den ortodoxa världens största kyrkobyggnader och tillägnad Serbiens nationalhelgon Sava. Turen inkluderar även ett besök på Museum of Yugoslavia, som illustrerar Serbiens stormiga historia och inhyser den forne jugoslaviske presidenten Titos mausoleum. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. En promenad i det bohemiska kvarteret Skadarlija, även känt som Belgrads Montmartre, kan rekommenderas. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 12. Belgrad – Hemorten
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 3 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 325:-
Resevaluta: Euro, serbisk dinar, bosnisk mark, kroatisk kuna, makedonisk denar

Andra liknande resor:

Bosnien-Hercegovina

Budapest

Budapest

Budapest

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se