Dag 1. Hemorten – Seiano
Vi flyger till Neapel. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till Seiano, en liten ort vid havet på Sorrentohalvön. Vi checkar in för tre nätter på Hotel Eden Bleu och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Amalfikusten
Idag gör vi en utflykt längs den förtrollande Amalfikusten. Den vackra och dramatiska kuststräckan med klippor som stupar ner i det blå havet är ett av Unescos naturvärldsarv. Vi besöker den pittoreska staden Amalfi, en gång en mäktig sjörepublik. Här har vi tid för lunch på egen hand, och den som önskar kan besöka den berömda katedralen. Innan vi återvänder till vårt hotell stannar vi till för en provsmakning av limoncello, den lokala digestifen med citronsmak. Middag på kvällen.

Dag 3. Tillvalsutflykt Capri
Dagen är ledig för egna aktiviteter. Man kan också välja att följa med på en tillvalsutflykt till den natursköna klippön Capri. Från Seiano tar vi tillsammans med en lokalguide båten till den berömda ön. Väl framme åker vi med minibussar till städerna Anacapri och Capri. Vi besöker bland annat Villa San Michele som byggdes av Axel Munthe. Han var nära vän och livläkare till drottning Victoria som var gift med Gustaf V. Den som önskar kan betala inträdesbiljett och besöka villan och dess berömda trädgård (entré cirka 8 euro). I Capri gör vi en gemensam promenad längs de bilfria pittoreska gatorna. Vi får också tid för strövtåg på egen hand innan vi återvänder till fastlandet. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 995:-
På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Seiano – Pompeji – Rom
Efter frukost och utcheckning inleder vi dagen med ett besök i staden Pompeji, som år 79 e.Kr. begravdes under pimpsten och aska från vulkanen Vesuvius utbrott. Under vår guidade promenad i det arkeologiska utgrävningsområdet får vi en god bild av det dagliga livet i en romersk stad. Vi ser pompejanernas torg, offentliga byggnader, tempel, badanläggningar, teatrar och privathus. Vi promenerar på deras gator med den ursprungliga stenläggningen och ser hur deras vattenförsörjning fungerade. Efter denna fascinerande resa tillbaka i tiden fortsätter vi norrut mot Rom. Vi tar in på Hotel San Giovanni där vi ska bo i tre nätter. Kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 5. Rom
Idag gör vi tillsammans med en lokalguide en heldagsrundtur i den italienska huvudstaden, både med buss och till fots. Den eviga staden har under årtusenden formats till vad den är idag, vilket de storslagna monumenten från olika epoker vittnar om. Under dagen får vi se många av stadens främsta sevärdheter, som Spanska trappan, Pantheon, Piazza Navona och Fontana di Trevi. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 6. Tillvalsutflykt Vatikanmuseerna och Peterskyrkan
Hela dagen och kvällen är vi lediga för egna aktiviteter. Det är härligt att strosa bland de pittoreska gränderna i centrum, njuta av folklivet på de många torgen eller beundra utsikten över Forum Romanum från Kapitoliumhöjden. Den som önskar kan följa med på en halvdagsutflykt till Vatikanmuseerna och Peterskyrkan tillsammans med en lokalguide. Turen i de imponerande museerna med sina rika samlingar avslutas med Sixtinska kapellet, vars berömda tak är målat av Michelangelo. Vi besöker också den praktfulla Peterskyrkan. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 795:-

Dag 7. Rom – Chianti – Montecatini Terme
Från Rom åker vi till en av Italiens mest berömda regioner, Toscana. I den vackra medeltidsstaden Siena får vi under en guidad promenad se bland annat katedralen i romansk-gotisk stil och det solfjäderformade torget il Campo, där ryttartävlingen Palio äger rum två gånger om året. Mellan Siena och Florens ligger det historiska området Chianti, vars natursköna vägar kantas av vinodlingar och olivlundar. Här besöker vi en vingård och får provsmaka traktens välkända vin. När vi når staden Montecatini checkar vi in för två nätter på Hotel President och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Florens
Efter frukost promenerar vi cirka 500 meter till tågstationen i Montecatini Terme för vidare färd till Toscanas huvudstad Florens, känd för sin arkitektur, konst och kultur. Tillsammans med en lokalguide upptäcker vi de främsta sevärdheterna i denna berömda renässansstad. Vi ser bland annat Piazza del Duomo med den mäktiga katedralen, klocktornet och dopkyrkan samt rådhustorget Piazza della Signoria med rådhuset uppfört i början på 1300-talet. Efter turen har vi tid för lunch och strövtåg på egen hand. Florens främsta museum är konstmuseet Uffizierna med verk av konstnärer som Giotto, Botticelli, Michelangelo och Rafael. Om man önskar besöka museet är det en god idé att köpa entrébiljett i förväg för att undvika de långa köerna, se mer information nedan. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Montecatini. Gemensam middag på kvällen.

Dag 9. Montecatini – Pisa – La Spezia
Efter frukost och utcheckning beger vi oss mot den liguriska hamnstaden La Spezia. På vägen dit gör vi ett besök i en av Toscanas mest kända städer, Pisa. På det berömda torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, ligger de monumentala byggnaderna dopkyrkan, domkyrkan och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn – det lutande tornet. Vi följer sedan kusten norrut och passerar de Apuanska alperna där man brutit marmor sedan romartiden. I La Spezia checkar vi in för två nätter på centralt belägna CDH Hotel La Spezia. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 10. Tillvalsutflykt Cinque Terre
Idag har vi möjlighet att upptäcka La Spezia på egen hand. Här finns en fin strandpromenad, trevliga gator med bra shopping och vacker utsikt från 1300-talsfästningen San Giorgio. Den som önskar kan följa med på en tillvalsutflykt till det natursköna området Cinque Terre, som är upptaget på Unescos världsarvslista. Med det lokala tåget tar vi oss mellan några av de fem berömda byarna som ligger som ett pärlband längs den liguriska kusten. Vi promenerar bland smala gränder kantade av färgglada hus och om vädret tillåter får vi också njuta av en båttur mellan några av byarna. På eftermiddagen återvänder vi till La Spezia. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 895:-
Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 11. La Spezia – Cavaion Veronese
Vi lämnar kusten och åker inåt landet över Apenninerna till den platta Poslätten, som genomflyts av Italiens längsta flod. Regionen vi kommer in i heter Emilia-Romagna, och den är bland annat känd för sina gastronomiska specialiteter. I närheten av Modena, operasångaren Luciano Pavarottis födelsestad, besöker vi en gård där man producerar traktens berömda balsamvinäger. Vi får under en guidad rundtur en inblick i tillverkningen av de dyrbara dropparna. Turen avslutas med en provsmakning av denna unika produkt. Vi fortsätter norrut till orten Cavaion Veronese, belägen mindre än en mil från Gardasjön. Här tar vi in på Hotel Romantic, där vi ska bo två nätter. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet

Dag 12. Gardasjön
Dagens tur går längs östra sidan av Italiens största sjö. Vi kör norrut på den natursköna kustvägen till staden Malcesine som domineras av fästningen Castello Scaligero, vackert belägen på en klippa. Här kliver vi ombord på en båt som tar oss till Riva del Garda, den nordligaste av sjöns städer. I Riva har vi tid för lunch och strövtåg på egen hand innan vi under eftermiddagen kör tillbaka söderut längs sjöns östra sida. Denna del av Gardasjön brukar kallas olivrivieran, och längs vägen passerar vi otaliga olivodlingar. Utanför Bardolino gör vi ett stopp på ortens intressanta olivoljemuseum, där vi får provsmaka ”det flytande guldet”. Middag på kvällen.

Dag 13. Cavaion Veronese – Verona – Mestre
Dagens första mål är den vackra staden Verona, känd som Romeos och Julias stad. Under en guidad promenad ser vi bland annat torgen Piazza Brà med den romerska arenan och Piazza dei Signori med imponerande byggnader från olika epoker. Givetvis besöker vi också Julias hus. Nordväst om Verona ligger det berömda vindistriktet Valpolicella, där några av Italiens mest populära viner produceras. Vi gör ett stopp för en vinprovning, och fortsätter sedan österut mot Mestre. Här checkar vi in på Best Western Hotel Tritone, beläget vid Mestres tågstation. Kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 14. Venedig
Idag ska vi utforska den unika staden på vatten, under sin storhetstid känd som La Serenissima, den mest lysande. Från Mestre tar vi tåget över lagunen till Venedigs tågstation och fortsätter med båt till Markusplatsen. Här möter vi vår lokalguide som tar oss med på en guidad promenad i kanalernas och gondolernas stad. Vid Markusplatsen ligger den imponerande Markuskyrkan, byggd i bysantinsk stil och utsmyckad med fantastiska mosaiker. Strax intill kyrkan står klocktornet, den runt hundra meter höga kampanilen som det går att åka upp i för att få en storslagen utsikt över hela staden. I Venedig finns hundratals broar, däribland den kända Rialtobron, en imponerande gångbro över Canal Grande som byggdes i slutet av 1500-talet. Under vår promenad passerar vi många av de mindre trappbroarna, vi promenerar längs smala gränder och upptäcker små fridfulla torg. Efter turen har vi resten av dagen samt kvällen till eget förfogande.

Dag 15. Mestre – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 14 övernattningar i dubbelrum · 14 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 875:- · tillvalsutflykter · entréer
Resevaluta: Euro
Speciellt: Om man önskar att på egen hand besöka konstmuseet Uffizierna i Florens, rekommenderas förköp av entrébiljett för att undvika de långa köerna. Detta görs på den officiella hemsidan för bokning av statliga museer: http://www.b-ticket.com/b-Ticket/uffizi/default_eng.aspx

Andra liknande resor:

Sorrentohalvön

Sorrento

Italien jul & nyår

Vandring Amalfi

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se