Dag 1. Hemorten – Peking
Vi flyger till Peking

Dag 2. Ankomst Peking - Himmelens tempel
Vi landar i Peking. Här möts vi av vår lokala engelsktalande guide som tar oss med buss till Himmelens tempel, ett av Unescos världsarv. Det vi får uppleva anses vara prov på Kinas vackraste arkitektur. Allt i denna park är fullt av symbolik som utgår från att jorden är fyrkantig och himlen är rund. Parken är också en av lokalinvånarnas mest uppskattade mötesplatser, och här träffas Pekingbor i alla åldrar för olika gruppaktiviteter. Efter gemensam lunch på lokal restaurang åker vi för att checka in på vårt hotell, femstjärniga The Presidential Beijing. Här ska vi bo i tre nätter. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.

Dag 3. Peking med Himmelska fridens torg och Förbjudna staden
Vi inleder dagen med frukost på vårt hotell. Sedan besöker vi Himmelska fridens torg som med sina nästan 40 hektar är världens största torg. Här ligger det gigantiska Monumentet över folkets hjältar och Mao Zedongs mausoleum. På torgets norra sida leder Himmelska fridens port oss till den Förbjudna staden, som finns med på Unescos världsarvslista. Här har 24 kinesiska kejsare och kejsarinnor från Ming- och Quindynastierna bott och regerat sedan invigningen 1421. Palatset, som är världens största, har över 9 000 rum. Vi besöker även Unescolistade Sommarpalatset, kejsarfamiljernas sommarnöje sedan 1200-talet. Under dagen äter vi gemensam lunch och middag.

Dag 4. Peking med kinesiska muren
Idag åker vi till kinesiska muren, även den upptagen på Unescos världsarvslista. Vi åker linbana upp till den så kallade Mutianyudelen, en av de mest kända och välbevarade sektionerna. Den ligger i natursköna omgivningar, och här finns betydligt färre turister än vid den mest besökta Badalingdelen. Resten av eftermiddagen är fri. Under dagen äter vi gemensam lunch och middag.

Dag 5. Peking – Xian
Efter frukost tar vi tåget mot Xian, där vi checkar in på hotell Xian Jincheng Art Hotel. Här ska vi bo i två nätter. Vi har resten av eftermiddagen ledig innan vi äter gemensam middag på lokal restaurang på kvällen.

Dag 6. Xian med Terrakottaarmén
Efter frukost beger vi oss till det som ibland beskrivs som världens åttonde underverk och en av 1900-talets största arkeologiska sensationer, Terrakottaarmén i Xian. Utgrävningarna pågår fortfarande, och det vi kan se av armén idag är trots dess enorma omfattning bara en bråkdel av det man tror finns i området. Syftet med Terrakottaarmén var att den skulle skydda Kinas förste kejsare Qin Shihuang i livet efter detta. Dess lerfigurer, var och en med sina unika anletsdrag, har en detaljrikedom som är häpnadsväckande. På eftermiddagen besöker vi Lilla vildgåspagoden som uppfördes i början av 700-talet och har tretton våningar. Här finns också en fin park och en enorm klocka vars klang hörs flera kilometer bort. Under dagen äter vi gemensam lunch och middag.

Dag 7. Xian – Chengdu
Vi checkar ut från vårt hotell och tar höghastighetståg till Chengdu, Sichuanprovinsens huvudstad. Vi checkar in på Tibet Hotel Chengdu och har resten av dagen ledig. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 8. Chengdu med Research Base Of Giant Panda Breeding och Renmin Park
Chengdus stora huvudattraktion är Kinas levande nationalsymbol, jättepandan. Chengdu Panda Base är en icke vinstdrivande forsknings- och uppfödningsanläggning för i första hand jättepandan men även andra sällsynta djur, såsom kattbjörnar, röd panda, mindre pandor och sydkinesisk tiger. Målsättningen är dels ren avel för artens bevarande, dels att kunna sätta ut uppfödda pandor i det vilda. Här får du möjlighet att se väl omhändertagna jättepandor i olika åldrar på nära håll. Efter gemensam lunch på en lokal restaurang åker vi till Renmin Park, en mycket populär park även hos lokalbefolkningen. Här finns en vacker pilkantad liten sjö med båtar och flera fina tehus. Behöver du få dina öron rengjorda är det en lokal specialitet. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 9. Tillvalsutflykt Jättebuddhan i Leshan
Idag har den som så önskar möjlighet att åka till det heliga berget Emei och se ännu ett av Kinas och Unescos världsarv. Här på platsen för Kinas första buddhisttempel finns världens största buddhastaty som är 71 meter hög och 28 meter bred. Den höggs i början på 700-talet ut direkt ur berget och skulle skydda båtarna från de starka strömmar som uppstår här, där tre floder möts. Pris 695:-

För dem som väljer att inte följa med på denna utflykt bjuder staden Chengdu på många andra intressanta upplevelser. Är du matintresserad och tycker om stark mat så är Sichuanprovinsen känd för just detta. Wuhou Memorial Temple är omgivet av en fantastisk park med bland annat vackra cypressträd och bonsaiträd. Precis intill ligger Jinli, en pittoresk gågata med tehus, barer och hantverksbutiker. I slutet av gatan visas även hur olika traditionella föremål tillverkas, till exempel sockermålningar. Fråga gärna din reseledare om tips på andra aktiviteter.

Dag 10. Chengdu – Lhasa, Tibet
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och åker till flygplatsen för att flyga till Lhasa i Tibet. Efter landning åker vi till Four Point Hotel där vi checkar in för tre nätter. Resten av dagen är fri. Middag på kvällen.

Dag 11. Lhasa med Potalapalatset, Jokhangtemplet och Barkhor
Namnet Potala kommer från det gudomliga berget Potalaka där boddhisattvan Chenresig ska ha sin boning. Det första palatset började byggas redan 631, det nuvarande i mitten av 1600-talet. Det vita palatset är ursprungligen Dalai lamas ordinarie vinterresidens och var den tibetanska regeringens kansli fram till det tibetanska upproret 1959, då Dalai lama tvingades i exil. Det röda templet har endast sakrala funktioner och är gravplats för fem tidigare inkarnationer av Dalai lama. Templet Jokhang ligger mitt i Lhasa och är lamaismens allra heligaste tempel. Runt Jokhang går Barkhor, den heliga vägen, där pilgrimer och handelsmän trängs. Potalapalatset upptogs 1994 på Unescos världsarvslista. Världsarvet utökades år 2000 och 2001 till att omfatta även Jokhangtemplet och Norbulingka. Under dagen äter vi gemensam lunch.

Dag 12. Lhasa med Norbulingka och Seraklostret
Norbulingka betyder ”Juvelparken”. Ordet juvel syftar på Dalai lama som utnyttjade palatsen i denna park som sommarresidens från 1780 till 1959, då den fjortonde Dalai lama tvingades fly till Indien. Seraklostret från 1400-talet är ett av de tre främsta klostren inom den tibetanska buddhismen. Det hyser idag cirka 550 munkar och är i synnerhet känt för munkarnas debatter som är fascinerande att se även om man inte förstår språket. Under dagen äter vi gemensam lunch.

Dag 13. Lhasa – Shanghai
På morgonen åker vi till flygplatsen och flyger till Shanghai. Vi checkar in på vårt hotell, fyrstjärniga Golden Tulip Bund New Asia. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 14. Tillvalsutflykt Zhujiajiao
Idag erbjuder vi en tillvalsutflykt till Orientens Venedig, vattenstaden Zhujiajiao. Staden, som funnits i 1 700 år, har ett fjäderformat kanalsystem och smala gränder där man hittar allt från levande minisköldpaddor som säljs som husdjur, till traditionella maträtter som tillagas på plats. Pris 395:-

Väljer du att stanna i Shanghai över dagen tipsar din reseledare gärna om aktiviteter efter tycke och smak. Gemensam middag.

Dag 15. Shanghai med Yuyuanträdgården, Bund och Nanjing road
Förmiddagen tillbringar vi i en av de mest överdådiga och vackraste klassiska kinesiska trädgårdarna i regionen. Yuyuanträdgården byggdes i mitten av 1500-talet. Här finns paviljonger, stenträdgårdar, broar, guldfiskdammar, terrasser, vatten och frodig växtlighet. Strax intill, längs med västra sidan av Huangpufloden, ligger the Bund som är Shanghais viktigaste symbol. Här fanns förr många banker och handelshus från exempelvis Storbritannien, Tyskland och USA. Det är härifrån man bäst ser den vy som de flesta förknippar med Shanghai, Pudongs skyline som vuxit fram på rekordtid. På 1980-talet låg här bara ett risfält. Folkets torg sammanbinder the Bund med Nanjing road. Här öppnade de första varuhusen i Kina på 1920-talet. Denna gågata bjuder inte längre på Shanghais främsta shopping men är fortfarande en av Kinas mest berömda och välbesökta gator. Under dagen äter vi gemensam lunch och middag. 

Dag 16. Shanghai – Hemresa
Frukost och därefter avfärd mot flygplatsen. Vi flyger till vår hemort.

Visum
Du behöver visum för att få resa till Kina. Rolfs Flyg & Buss samarbetar med Alla Visum och ni gör lättast er visumansökan genom dom. För mer information om hur ni går tillväga, se följande länk: https://www.rolfsbuss.se/info/visum-kina

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 14 övernattningar i dubbelrum · 14 frukostar · 8 luncher · 11 middagar · utflykter enligt program · lokala guider under hela resan · dricks till lokalguide och chaufförer · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 7 275:- · visum · tillvalsutflykter
Resevaluta: Kinesiska yuan

Andra liknande resor:

Kina

Stora Vietnam

Laos & Vietnam

Sydkorea

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se