tid

Avgångstider Varierande avgångstider från Ulricehamn, Borås, Göteborg, Uddevalla och ytterligare ett antal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Oslo – Svalbard
Vi reser med buss till Gardermoens flygplats norr om Oslo. Härifrån flyger vi till Svalbard och Longyearbyen. Här möts vi av vår transferbuss, som kör oss till Radisson Blu Polar Hotel där vi ska bo de kommande fyra nätterna. Vi befinner oss nu på den 78:e breddgraden, på en plats där det finns fem årstider och lika många isbjörnar som invånare.

Dag 2. Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen
Idag utforskar vi tillsammans med en lokalguide Svalbards största stad, Longyearbyen, som också är ögruppens administrativa centrum. Vi färdas med buss genom staden och får lära oss mer om dess historia, flora och fauna och inte minst om livet på Svalbard idag. Vi avslutar dagen på Svalbards Museum och Galleri. Här får vi en inblick i naturen, kulturen, landskapet, teknologin och miljön på Arktis. Eftermiddagen står till eget förfogande och det går bra att stanna längre på museet för dem som vill. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på Restaurang Nansen. 

Det finns även möjlighet att följa med på en utflykt till Svalbards bryggeri. Ölet bryggs på vatten från glaciärer och vi får ett litet smakprov av fem sorter. Besöket varar cirka 1,5 timmar. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 445:-

Dag 3. Båttur Pyramiden
Idag beger vi oss ner till hamnen för en naturskön båttur med eldrivna MS Bard  och kan njuta av den arktiska stillsamheten. Vi åker till Pyramiden, orten som fick sitt namn från det närliggande berget av svenskarna som grundade den i början av 1900-talet. Vi kryssar i fjorden mot Nordenskiöld och med lite tur ser vi säl och isbjörn. En lunch serveras ombord innan vi når Pyramiden. Efter att ryssarna köpt detta område av Sverige bröt de kol här till 1998 då hela staden övergavs. Vi insuper känslan av att tiden stått stilla här sedan dess, allt är intakt trots att gatorna ligger öde och det ligger en nästan magisk stämning i luften. Vår lokalguide visar oss runt och berättar mer om platsen och dess historia. När vi är åter i Longyearbyen avrundar vi dagen med en gemensam middag på Restaurang Nansen.

Dag 4. Longyearbyen
Denna dag står till eget förfogande och avslutas med gemensam middag på Restaurang Nansen. 
De som vill kan följa med på en oförglömlig tur med hundspann på hjul i Adventdalen. I Camp Barentz får vi låna tåliga kläder. Den som önskar får hjälpa till att sela hundarna innan vi får en kort introduktion i hur man kör hundspannet. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 1 190:- 
Det finns även andra utflykter att göra på Svalbard som kan bokas hemifrån på https://hurtigrutensvalbard.com

Dag 5. Longyearbyen – Isfjordssafari till Grumant – Oslo – Hemorten
Frukost på hotellet. Fri förmiddag innan vi checkar ut och beger oss mot vårt eftermiddagsäventyr. Fundera gärna en extra gång över klädvalet till eftermiddagen då det kan det bli både blött och kyligt när vi beger oss med öppna båtar ut på Isfjorden. Vi styr kosan mot Fuglefjellen där tusentals fåglar häckar om sommaren. Det är en imponerande syn när det reser sig som en 500 meter lodrätt vägg ur havet. När vi landstiger upptäcker vi Grumant vilket är ytterligare en, av ryssarna, övergiven stad belägen i en av ravinerna här vid Fuglefjellen. Innan vi återvänder hinner vi även se gruvbyn Hiorthamn. Personer med ryggproblem avrådes att delta på denna tur då det kan vara skumpigt i båten vid mycket sjö på havet.

Under eftermiddagen äter man middag på egen hand och vi samlas sedan på kvällen för att bege oss till flygplatsen och flyga vidare mot Oslo där vi möts av vår buss som tar oss vidare till Göteborg.

OBS! Trots att vi flyger inrikes inom Norge krävs det giltigt pass på resan. 
Då medeltemperaturen på sommaren är cirka 6 grader och kan slå om mycket snabbt bör varma kläder, rejäla skor samt mössa och vantar medtas.

Arrangemangen kan komma att byta ordningsföljd samt rutt beroende rådande väderförhållanden och andra yttre faktorer.  

Vi har även resor till Svalbard under vintern, läs mer på https://www.rolfsbuss.se/flyg/svalbard-norrsken 

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 475:- · Tillvalsutflykter
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: På avresan 20/7 bor och äter vi på Funken Lodge. Resenärer från Stockholm och Köpenhamn flyger hem efter midnatt sista dagen och anländer till hemorten dag 6. Resenärer från Göteborg kommer tillbaka med bussen från Oslo flygplats natten mellan dag 5 och dag 6.

Andra liknande resor:

Svalbard vinter

Nordkap

Lofoten Nordkap

Hurtigruten

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se