tid

Varierande avgångstider från Ulricehamn, Borås, Göteborg, Uddevalla och ytterligare ett antal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Longyearbyen
Vi reser med buss till Gardermoens flygplats norr om Oslo. Härifrån flyger vi till Svalbard och Longyearbyen. Här möts vi av vår transferbuss, som kör oss till Radisson Blu Polar Hotel där vi äter en värmande soppbuffé på kvällen. Vi befinner oss nu halvvägs mellan Nordpolen och Norge, på en plats där det finns fem årstider och lika många isbjörnar som invånare.

Dag 2. Longyearbyen
Idag utforskar vi Longyearbyen, Svalbards största stad, tillsammans med en lokalguide. Longyearbyen är ett färgstarkt samhälle som har utvecklats till en modern ort med ett oväntat utbud av kulturella aktiviteter. Tidigare var kolgruvorna och valjakten stora industrier på Svalbard, men idag satsar man stort på turism, hållbarhet och skyddade naturområden. Vi färdas med buss genom Longyearbyen och får lära om stadens historia och om hur livet ser ut idag. På kvällen njuter vi av en härlig trerätters middag i hotellets restaurang.

Dag 3. Longyearbyen
Idag kan de som vill följa med på en kulturhistorisk tur till Svalbards kolsvarta gruvhistoria och Gruve 3. Gruvan ligger i Platåfjället ovanför flygplatsen med vy över Adventfjorden. Vi blir upphämtade av vår lokala guide på samma sätt som gruvarbetarna blev upphämtade förr i tiden, och under dagen får vi höra historier och anekdoter om arbetet och gemenskapen i gruvan. Gruvan är fortfarande relativt orörd, trots att det nu är 20 år sedan det sista guldet bröts ur fjället. Vi tar på oss hjälmar, pannlampor och skyddskläder innan vi vandrar längre in i fjället och verkligen upplever hur kallt och mörkt arbetet i gruvan var. Utflykten bokas hemifrån och kostar 640:-. 
För de som väljer att inte följa med på utflykten är dagen fri för egna strövtåg i Longyearbyen.  Det är till exempel en god idé att besöka något av stadens fina museer, såsom Svalbard Museum eller North Pole Expedition Museum. På kvällen tar vi oss gemensamt med buss till restaurangen Coal Miners' Bar & Grill där vi äter middag i de lokaler som också var gruvarbetarnas kantin.

Dag 4. Longyearbyen
Idag ger vi oss ut på en spännande färd med bandvagn till en av de stora glaciärerna som finns alldeles utanför staden. Vi kliver in i den dolda isvärlden genom en isgrotta som formats av sommarens smältvatten. Här kan vi beskåda märkliga formationer som vattnet har format i isen – en fascinerande upplevelse, som dock bör undvikas av personer som lider av klaustrofobi. Våra erfarna guider tar oss säkert genom tunnlarna, men var medveten om att du kanske måste krypa på vissa ställen. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter och på kvällen äter vi en välsmakande middag på hotellet.

Dag 5. Longyearbyen
Idag är det dags för en av resans absoluta höjdpunkter då vi ger oss ut med hundspann genom de storslagna landskapen. Vi får låna det yttersta lagret med kläder men se gärna till att ha varma kläder att ha under. När vi fått på oss kläderna hjälper vi till att sela hundarna som alltid är exalterade och högljudda inför avfärd, men när vi väl far iväg tystnar de och har fullt fokus på sitt arbete med att dra oss fram genom mörkret. En nästan magisk känsla uppstår när det enda som hörs är hur släden skär genom snön och hundarnas flåsande. Efter turen får vi tacka våra fyrbenta vänner för deras hårda arbete och sedan återvända till hotellet. 
Under kvällen kan de som vill ge sig ut på norrskensjakt med snöskoter. Till Svalbard kommer människor från hela världen för att få se när norrskenet dansar över himlen, och det är faktiskt den enda platsen på jorden där man till och med kan uppleva norrskenet  även mitt på dagen. Under turen stannar vi till på utvalda platser för att njuta av naturen, lyssna på Svalbardhistorier och dricka något varmt som vår guide bjuder på. För att delta i snöskoterturen krävs medhavt körkort för bil. Utflykten bokas hemifrån och kostar 1 995:- (säkerhetsutrustning och skyddsklädsel ingår). För de som vill följa med på turen men inte vill eller kan köra själv finns även möjlighet att åka med som passagerare. Turen kostar då 995:- och behöver bokas tillsammans med någon som ska köra snöskotern, kontakta oss för bokning av detta.

Dag 6. Longyearbyen
Det här blir vår sista dag i vackra, fascinerande Svalbard och på kvällen ger vi oss ut på en sista norrskensjakt. Som alla ljusfenomen, upplevs norrskenet allra bäst i mörker. Så för att komma långt bort från stadens artificiella ljus tar vi bussen ut till vårt norrskensläger, Camp Barentz, som ligger cirka 10 kilometer utanför Longyearbyen. I lägret serveras vi en härlig middag med varm mat, dessert och kaffe. Vi får också ta del av ett föredrag där vi lär oss mer om detta magiska ljusfenomen och hur det uppstår. För att säkerställa att eventuella isbjörnar håller sig borta är våra lägervärdar självklart beväpnade med gevär.

Dag 7. Longyearbyen – Hemorten
Vår resa når idag sitt slut, efter frukost på hotellet checkar vi ut och åker till flygplatsen. Flyget mot Gardermoen i Oslo lyfter vid lunchtid och väl där väntar vår buss för vidare transport hemåt. Vi beräknas vara åter i Göteborg under kvällen.

OBS! Trots att vi flyger inrikes inom Norge krävs det giltigt pass på resan.

Vi har även resor till Svalbard under sommaren, läs mer på https://www.rolfsbuss.se/flyg/svalbard 

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 595:- · utflykt besök i kolgruva 640:- · norrskenssafari med snöskoter 1 995:- eller 995:- som medpassagerare (kontakta vår kundtjänst för bokning som medpassagerare)
Resevaluta: Norska kronor

Andra liknande resor:

Svalbard

Nordkap

Lofoten Nordkap

Hurtigruten

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se