Dag 1. Hemorten – Montecatini Terme
Vi flyger till Italien och möts av vår buss som tar oss till Montecatini Terme. Här checkar vi in på Hotel President där vi bor under hela vår vistelse. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Pisa och olivoljeprovning i Montecarlo
Efter frukost på hotellet ger vi oss ut och upptäcker vackra Pisa. Vi gör en guidad rundtur vid Piazza dei Miracoli, Mirakelfältet, som är ett stort muromgärdat område norr om centrala Pisa. Här kan vi bland annat se den imponerande katedralen, dopkyrkan, den monumentala kyrkogården Camposanto och självklart det världskända ”lutande tornet i Pisa”. På vägen tillbaka till Montecatini besöker vi en bondgård i Luccaområdet, där vi får chansen att provsmaka lokalt vin och olivolja som tillverkats på oliver som vuxit i området. På kvällen serveras middag i hotellets restaurang.

Dag 3. Florens
Vi inleder dagen med frukost och tar därefter en promenad ner till tågstationen där vi tar regionaltåget till Florens – konstens mecka. Inbäddad bland kullarna i Toscanas landskap är staden framför allt förknippad med renässansens konstnärliga skönhet, och mycket finns bevarat från stadens storhetstid under 1400- och 1500-talen. Det var då, under den mäktiga familjen Medicis ledning, som den utvecklades till ett av Europas viktigaste finansiella och konstnärliga centrum. Väl framme möter vi vår lokala guide, som ska visa oss stadens största sevärdheter. Den stora katedralen dominerar Florens stadssilhuett och utgör tillsammans med kampanilen och dopkyrkan ett av världens främsta arkitektoniska mästerverk. Efter rundturen har vi tid för lunch och strövtåg på egen hand. Framåt eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till vårt hotell, där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Montecatini Terme
Vi tillbringar resans fjärde dag på egen hand. Montecatini Terme är känt för att vara en av de viktigaste kurorterna i Italien. Här finns fina termalbad där man kan koppla av en hel dag och hämta ny energi. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Carrara och marmorbrotten
Idag beger vi oss till Apuanska alperna, där vi besöker ett marmorstenbrott i Carrara och får lära oss om den omfattande processen som krävs för att utvinna det ”vita guldet”. I detta område har man brutit marmor sedan romartiden, och under renässansen valde Michelangelo själv ut de block han ville arbeta med. Men bergsområdet har mer rikedomar än så att bjuda på: vi besöker en ”larderia” där vi får provsmaka det säregna späcket från Colonnata. Här bland de snövita bergen produceras Lardo di Colonnata, som är ett späck som mognadslagrats i marmorkar och fått smak av kryddor som kanel, vitlök och nejlikor. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell där vi äter middag på kvällen.

Dag 6. Siena
Efter frukost gör vi en utflykt till den vackra medeltidsstaden Siena. Vi får en guidad rundtur i staden, som precis som Rom är byggd på kullar. De viktigaste sevärdheterna ligger runt det snäckformade torget, Piazza del Campo, där den berömda ryttartävlingen Palio äger rum två gånger om året. Vi fortsätter därefter dagen med en tur i Chiantidalen, vars böljande landskap med vingårdar, olivlundar och cypresser aldrig slutar hänföra besökare med sin skönhet. Efter dagens utflykt återvänder vi till vårt hotell där vi äter gemensam middag.

Dag 7. San Gimignano och Volterra
Idag gör vi en utflykt till San Gimignano, vars vackra medeltida ”familjetorn” kan ses på långt håll. Familjerna som byggde tornen försökte hela tiden överträffa varandra, vilket resulterade i att det ena blev högre än det andra. Det som gör San Gimignano unikt är att dess medeltida byggnader har fått stå kvar och fortfarande är i gott skick – staden är med andra ord ett friluftsmuseum i dess rätta bemärkelse. Vi fortsätter dagen med ett besök i Volterra, som med sitt läge högt uppe på en bergstopp bjuder på en storslagen utsikt över det toskanska landskapet. Volterra är särskilt känt för sitt unika konsthantverk i stenarten alabaster. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell, där det serveras middag på kvällen.

Dag 8. Montecatini Terme – Hemorten
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 445:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Cykel Toscana

Musik i Toscana

Toscana

Olivskörd Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se