Vi flyger till Italien och reser vidare till den charmiga kurorten Chianciano Terme, vackert belägen mellan böljande vinfält och olivlundar. Här checkar vi in på Grand Hotel Ambasciatori, där vi bor under hela resan med frukost och middag inkluderad varje dag. Hotellet har dessutom ett wellnesscenter, där man mot en tilläggsavgift kan njuta av allt vad det erbjuder.
Under kvällen äter vi vår första gemensamma middag. Ett perfekt tillfälle att lära känna varandra bättre.
Vi flyger till Italien och reser vidare till den charmiga kurorten Chianciano Terme, vackert belägen mellan böljande vinfält och olivlundar. Här checkar vi in på Grand Hotel Ambasciatori, där vi bor under hela resan med frukost och middag inkluderad varje dag. Hotellet har dessutom ett wellnesscenter, där man mot en tilläggsavgift kan njuta av allt vad det erbjuder.
Under kvällen äter vi vår första gemensamma middag. Ett perfekt tillfälle att lära känna varandra bättre.
Efter frukost väntar en dag fylld av dofter, smaker och skratt. Tillsammans med en erfaren kock på en lokal gård lär vi oss laga klassiska rätter ur det toskanska köket, från handgjord pasta till rustika kött- och grönsaksrätter. Allt tillagat med färska, lokala råvaror. En kulinarisk upplevelse där vi inte bara lär oss hemligheterna bakom Italiens mest älskade rätter, utan också får dela gemenskapen kring maten. Precis som italienarna själva gör.
Efter frukost väntar en dag fylld av dofter, smaker och skratt. Tillsammans med en erfaren kock på en lokal gård lär vi oss laga klassiska rätter ur det toskanska köket, från handgjord pasta till rustika kött- och grönsaksrätter. Allt tillagat med färska, lokala råvaror. En kulinarisk upplevelse där vi inte bara lär oss hemligheterna bakom Italiens mest älskade rätter, utan också får dela gemenskapen kring maten. Precis som italienarna själva gör.
Frukost på hotellet. Sedan beger vi oss till Trasimenosjön, Toscanas största och en av Italiens mest natursköna insjöar. De gröna kullarna runt sjön är fyllda av vingårdar, olivträd och små medeltida byar. Här kan man ta en stillsam promenad längs stranden eller bara njuta av utsikten över vattnet. Sjön har en fascinerande historia – här besegrades den romerske konsuln Flaminius av Hannibal år 217 f.Kr. – men är idag en fridfull plats där naturen och lugnet råder.
Frukost på hotellet. Sedan beger vi oss till Trasimenosjön, Toscanas största och en av Italiens mest natursköna insjöar. De gröna kullarna runt sjön är fyllda av vingårdar, olivträd och små medeltida byar. Här kan man ta en stillsam promenad längs stranden eller bara njuta av utsikten över vattnet. Sjön har en fascinerande historia – här besegrades den romerske konsuln Flaminius av Hannibal år 217 f.Kr. – men är idag en fridfull plats där naturen och lugnet råder.
Idag efter frukost reser vi till den sagolika medeltidsstaden San Gimignano, ofta kallad ”Medeltidens Manhattan” tack vare sina många höga torn. Här väntar en picknick-lunch på en vingård med utsikt över stadens torn och det toskanska landskapet. Därefter promenerar vi genom de smala gränderna, omgivna av konst, historia och hantverk.
Ett självklart stopp görs vid den världsberömda Gelateria Dondoli, känd för sina prisbelönta glassar med smaker som saffran, pinjenötter och Vernaccia-sorbet.
Idag efter frukost reser vi till den sagolika medeltidsstaden San Gimignano, ofta kallad ”Medeltidens Manhattan” tack vare sina många höga torn. Här väntar en picknick-lunch på en vingård med utsikt över stadens torn och det toskanska landskapet. Därefter promenerar vi genom de smala gränderna, omgivna av konst, historia och hantverk.
Ett självklart stopp görs vid den världsberömda Gelateria Dondoli, känd för sina prisbelönta glassar med smaker som saffran, pinjenötter och Vernaccia-sorbet.
Efter frukost tar vi oss till vackra Siena. Här möter vi vår lokala guide som tar oss med genom stadens medeltida gator till det storslagna torget Piazza del Campo, där den legendariska hästtävlingen Palio hålls varje år. Vi beundrar den imponerande katedralen med sina detaljerade marmorpelare innan vi fortsätter till den vackra Chianti-dalen. Här slingrar sig vägarna mellan olivlundar, cypresser och vinfält som glöder i solljuset. En vy som fångar själva essensen av Toscana.
Efter frukost tar vi oss till vackra Siena. Här möter vi vår lokala guide som tar oss med genom stadens medeltida gator till det storslagna torget Piazza del Campo, där den legendariska hästtävlingen Palio hålls varje år. Vi beundrar den imponerande katedralen med sina detaljerade marmorpelare innan vi fortsätter till den vackra Chianti-dalen. Här slingrar sig vägarna mellan olivlundar, cypresser och vinfält som glöder i solljuset. En vy som fångar själva essensen av Toscana.
Efter frukost på hotellet tillägnar vi dagen åt Montalcino, den medeltida staden som gjort sig känd världen över för sitt prestigefyllda vin Brunello di Montalcino. Här promenerar vi genom de smala gränderna, omgivna av vinfält och stenhus, innan vi besöker en lokal vingård för en klassisk toskansk vinprovning.
Efter frukost på hotellet tillägnar vi dagen åt Montalcino, den medeltida staden som gjort sig känd världen över för sitt prestigefyllda vin Brunello di Montalcino. Här promenerar vi genom de smala gränderna, omgivna av vinfält och stenhus, innan vi besöker en lokal vingård för en klassisk toskansk vinprovning.
Frukost på hotellet. Sedan är vi fria att tillbringa dagen hur vi vill i Chianciano Terme.
Den som önskar kan följa med på en tillvalsutflykt till Pienza. Alla som älskar renässansens arkitektur har hört talas om Pienza. Det var här påven Pius II ville förverkliga sin vision om en idealstad i renässansens anda.
Mindre känt, men minst lika uppskattat, är att Pienza också är hem för en av Italiens mest berömda ostar – pecorino. Efter en kort promenad genom byns charmiga gränder besöker vi en lokal gård där familjen berättar om den månghundraåriga traditionen av fårosttillverkning. Här får vi se hur den berömda pecorinon framställs och smaka på osten i olika mognadsgrader – från den milda och färska tenero till den lagrade, mer kraftfulla varianten med intensiv och pikant smak. Pris fr. 695:-
Efter Pecorinoprovningen har vi egentid i Pienza att upptäcka vad staden har att erbjuda. På kvällen äter vi vår sista gemensamma middag på hotellet och
skålar för toskanska minnen och nyfunna vänner.
Frukost på hotellet. Sedan är vi fria att tillbringa dagen hur vi vill i Chianciano Terme.
Den som önskar kan följa med på en tillvalsutflykt till Pienza. Alla som älskar renässansens arkitektur har hört talas om Pienza. Det var här påven Pius II ville förverkliga sin vision om en idealstad i renässansens anda.
Mindre känt, men minst lika uppskattat, är att Pienza också är hem för en av Italiens mest berömda ostar – pecorino. Efter en kort promenad genom byns charmiga gränder besöker vi en lokal gård där familjen berättar om den månghundraåriga traditionen av fårosttillverkning. Här får vi se hur den berömda pecorinon framställs och smaka på osten i olika mognadsgrader – från den milda och färska tenero till den lagrade, mer kraftfulla varianten med intensiv och pikant smak. Pris fr. 695:-
Efter Pecorinoprovningen har vi egentid i Pienza att upptäcka vad staden har att erbjuda. På kvällen äter vi vår sista gemensamma middag på hotellet och
skålar för toskanska minnen och nyfunna vänner.
Efter en vecka fylld av vin, kultur, mat och minnen lämnar vi Toscana och reser mot flygplatsen för hemresa.