Dag 1. Hemorten – Lido di Camaiore
Vi flyger till Italien. Efter några timmars färd med buss når vi den toskanska kusten. Vi checkar in på Hotel Eur i Lido di Camaiore där vi ska bo under hela vår vistelse. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Vandring i Lucca-området och vinprovning
Efter frukost är det dags att upptäcka Montecarlo-området i norra Toscana, bland annat känt för sina förstklassiga vita viner. Under dagens lättare vandring leder vår guide oss genom blandad skogsterräng förbi en femhundra år gammal ek och den lilla byn San Martino, innan vi anländer till den romantiska staden Montecarlo. Vi återhämtar oss där med en lätt lunch och vinprovning på en traditionell bondgård innan vi beger oss till Lucca med buss. Vi upptäcker staden till fots tillsammans med vår lokalguide och promenerar uppe på de gamla stadsmurarna med vacker utsikt över hustaken. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 3. Vandring på Palmaria
När frukosten intagits beger vi oss med buss till La Spezia där vi tar båten till Palmaria. På denna vackra ö njuter vi av guidad vandring med storartade vyer över La Spezia-bukten och de andra öarna. Lunchpaket från hotellet ingår. Efter vandringen tar vi båten till pittoreska Portovenere med sina många färgglada hus. Här finns möjlighet att på egen hand strosa runt innan vi tar bussen tillbaka till hotellet för gemensam middag.

Dag 4. Lido di Camaiore
Idag har vi hela dagen till eget förfogande för att bara insupa livet på Toscanakusten, ta en tur till stranden eller kanske hyra cyklar för en härlig tur längs havet. Njut av de vackra omgivningarna med havet och de Apuanska alperna i varsin horisont. Det går även att ta tåget till Pisa, berömt för torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, med de monumentala byggnaderna dopkyrkan, domkyrkan och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn – det lutande tornet. Gemensam middag på kvällen. Från och med avgången 5/9 finns möjlighet att boka nedanstående tillvalsutflykt till Pisa och Lari under denna dag.

Pisa och Lari

Vi åker västerut för en guidad rundtur i en av Toscanas mest kända städer, Pisa. På det berömda torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, ligger de monumentala byggnaderna dopkyrkan, domkyrkan och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn – det lutande tornet. Efter besöket i Pisa åker vi söderut till Lari vars stadsbild karakteriseras av borgen, en gammal fästning som fortfarande är bebodd. Byn är en fascinerande kombination av äkta toskanskt liv och historia utanför de stora turistströmmarna. Utflykten kostar 495:- och behöver förbokas inför resan.

Dag 5. Vandring Cinque Terre
Efter frukost beger vi oss åter till La Spezia och denna gång vidare med tåg till Vernazza, en av de fem byarna i nationalparken Cinque Terre. Härifrån utgår vår vandring mot Corniglia som vi når efter ungefär 2,5 timmar. Därifrån tar vi tåget till nästa by Manarola, där vi får en guidad tur av den vackra byn innan vi åker tillbaka med tåget till La Spezia och sedan vidare till hotellet med buss. Dagen avslutas med gemensam middag.

Dag 6. Vandring Barattiviken
Frukost. Idag upplever vi Toscanas södra kust på nära håll när vi vandrar i vacker natur på Piombinoudden. Vi vandrar till den charmiga Barattiviken där det finns möjlighet att stanna och koppla av på stranden. Man kan också fortsätta vandringen till de arkeologiska resterna av den etruskiska staden Populonia, under antiken ett viktigt centrum för bearbetningen av järnmalm. Härifrån har man en magnifik utsikt över viken och kan med goda väderförhållanden se ön Elba. Middag på kvällen.

Dag 7. Vandring Apuanska alperna
Efter frukost besöker vi Apuanska alperna där vi har en fantastisk vy över kustbandet. Detta är en vacker bergsregion som är känd för sin marmorbrytning. Lunchpaket från hotellet ingår. Vi startar i Seravezza och passerar mycket gamla marmorbrott för att slutligen nå kyrkan San Martino som är byggd i marmor och känd för sitt rosettfönster som kallas ”Michelangelos öga”. Härifrån återvänder vi genom vackra kastanjeskogar till Seravezza. På kvällen serveras gemensam middag.

Dag 8. Lido di Camaiore – Hemorten
Frukost och utcheckning innan vi beger oss mot flygplatsen för hemfärd.

Vi vandrar cirka två och en halv till fyra timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 200–400 höjdmeter. Underlaget kan dock ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · två lunchpaket · 7 middagar · en vinprovning · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 225:- · tillvalsutflykt Pisa och Lari (från 29/8)
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 29/8 bor vi på Hotel Caesar i Lido di Camaiore. På avresa 10/10 finns tyvärr inte möjlighet att boka tillvalsutflykten till Pisa och Lari.

Andra liknande resor:

Sydafrika Lodge

Teneriffa vandring

Main möter Rhen

Nyårskryssning Rhen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se