Dag 1. Hemorten – Murlo
Vi flyger med mellanlandning till Rom. Vår buss tar oss till den lilla byn Murlo där vi checkar in på det familjeägda hotellet Albergo di Murlo. Middag på kvällen.

Dag 2. Siena med besök i den medeltida trädgården Orto de’ Pecci
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Den går till Siena och vi börjar med att besöka Orto de’ Pecci, ett dolt hörn av staden med en trädgård som funnits här sedan medeltiden. Vi lär oss mer om de grönsaker och kryddor som odlas här och avrundar besöket med en lunch i trädgården. Därefter går vi på en guidad tur i denna berömda medeltida stad. Vi promenerar längs smala kullerstensgator och får se den imponerande katedralen, det solfjädersformade torget il Campo och fler klassiska sevärdheter. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Pienza med pecorinoprovning och Montepulciano
Frukost. Idag åker vi söderut till Pienza, där påven Pius II föddes. Påven ville omvandla sin födelseort till en ideal renässansstad, och under tre års tid arbetade arkitekten Bernardo Rossellino för att uppfylla hans drömmar. Då uppfördes bland annat katedralen och det magnifika Palazzo Piccolomini. Vi tar en kortare promenad i samhället innan vi besöker en lokal gård där familjen visar oss hur man tillverkar traktens berömda pecorinoost. Fåren betar på ängar som karakteriseras av särskilt aromatiskt gräs och örter, vilket ger mjölken och osten en speciell smak. Den kan ätas både ”tenero” (mjuk) och lagrad. Osten blir hårdare ju längre den lagras, vilket resulterar i en alltmer intensiv smak. Efter lunch fortsätter vi till högt belägna Montepulciano för tid på egen hand. Här kan vi botanisera bland de många enoteken och kanske inhandla det världsberömda röda Vino Nobile di Montepulciano. Middag på kvällen.

Dag 4. Besök hos slaktare i Greve in Chianti
Frukost. Vi åker från vårt hotell genom Chiantis böljande landskap tills vi kommer till Greve in Chianti. I denna pittoreska by besöker vi en lokal ”macelleria”, ett slakteri. Det familjeägda företaget öppnar upp sina dörrar och vi får lära oss mer om hur livet är som slaktare och om produktionen av deras antibiotikafria kött. Besöket avslutas med lunch där vi provsmakar deras produkter tillsammans med andra toskanska specialiteter och vin. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi till i ytterligare någon by. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Pastakurs i San Quirico d’Orcia och vinprovning i Montalcino
Frukost. Vi kör söderut mot San Quirico d’Orcia och besöker under förmiddagen en bondgård där vi får se hur man tillverkar den lokala pastaspecialiteten pici. Pastadegen görs av mjöl tillverkat av vete som odlas i Orciadalen, och man använder matriser av brons vilket resulterar i en pasta med sträv yta som lättare tar upp pastasåsen. Efter lunch fortsätter vi till Montalcino som är känt världen över för sitt goda vin, Brunello di Montalcino. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi besöker en vinbar och gör en vinprovning innan vi återvänder till hotellet. Middag på kvällen.

Dag 6. Certaldo och San Gimignano med en av Italiens äldsta gelaterior
Efter frukost åker vi norrut till Certaldo, födelseplats för författaren Giovanni Boccaccio som skrivit boken Decamerone. Staden är uppbyggd i två nivåer och till den övre medeltida stadskärnan åker vi med bergbana. Sedan fortsätter vi till San Gimignano, staden med tornen, vars historiska centrum är klassat som världskulturarv av Unesco. Här avnjuter vi en äkta ”gelato”, glass, på en av de äldsta gelateriorna i Italien. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Cortona med vinprovning och Arezzo
Frukost. Vi åker till livliga Cortona som kännetecknas av sin välbevarade medeltida stadskärna. Branta, smala kullerstensgränder leder upp till Cortonas historiska centrum och öppnar sig mot de större torgen Piazza della Repubblica och Piazza Signorelli. I den charmiga staden finns gott om kaféer och butiker som erbjuder gastronomiska delikatesser och hantverk. Vi avslutar besöket med en härlig vinprovning innan vi åker vidare mot Arezzo där vi gör en guidad rundtur. Vi får insikt i stadens historia och ser bland annat den romanska kyrkan S. Maria della Pieve med sitt imponerande klocktorn ”med hundra hål” samt Piazza Grande, torget där den historiska riddartorneringen ”Giostra del Saraceno” äger rum. Middag på kvällen.

Dag 8. Murlo – Hemorten
Frukost och därefter avresa till flygplatsen i Rom. Vi beräknas nå vår hemort under sen kväll.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 195:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 10/4 byter dag 4 och dag 7 plats med varandra.

Andra liknande resor:

Toscana & Umbrien

Toscana Höstfestival

Chianti med vinfest

Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se