Dag 1. Hemorten – Murlo
Vi flyger till Italien. Vår buss tar oss till den lilla byn Murlo där vi checkar in på det familjeägda hotellet Albergo di Murlo. Middag på kvällen.

Dag 2. Siena med medeltidslunch och San Gimignano
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Den går till Siena och vi börjar med en guidad tur i denna berömda medeltida stad. Vi promenerar längs smala kullerstensgator och får se den imponerande katedralen, det solfjäderformade torget il Campo och fler klassiska sevärdheter. Därefter serveras vi medeltidslunch med vin på en lokal restaurang. Vi fortsätter till San Gimignano, staden med tornen, vars centrum är klassat som världskulturarv av Unesco. När vi promenerat upp till den historiska stadskärnan får vi lite fri tid innan vi återvänder till hotellet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Pienza med pecorinoprovning och Montepulciano
Frukost. Idag åker vi söderut till Pienza, där påven Pius II föddes. Påven ville omvandla sin födelseort till en ideal renässansstad, och under tre års tid arbetade arkitekten Bernardo Rossellino för att uppfylla hans drömmar. Då uppfördes bland annat katedralen och det magnifika Palazzo Piccolomini. Vi har lite fri tid i samhället innan vi besöker en lokal gård där familjen visar oss hur man tillverkar traktens berömda pecorinoost. Fåren betar på ängar som karakteriseras av särskilt aromatiskt gräs och örter, vilket ger mjölken och osten en speciell smak. Den kan ätas både ”tenero” (mjuk) och lagrad. Osten blir hårdare ju längre den lagras, vilket resulterar i en alltmer intensiv smak. Efter lunch fortsätter vi till högt belägna Montepulciano för tid på egen hand. Här kan vi botanisera bland de många enoteken och kanske inhandla det världsberömda röda Vino Nobile di Montepulciano. Middag på kvällen.

Dag 4. Besök hos slaktare i Greve in Chianti
Frukost. Vi åker från vårt hotell genom Chiantis böljande landskap tills vi kommer till Greve in Chianti. I denna pittoreska by besöker vi en lokal ”macelleria”, ett slakteri. Det familjeägda företaget öppnar upp sina dörrar och vi har möjlighet att fråga mer om hur livet är som slaktare och om produktionen av deras antibiotikafria kött. Besöket avslutas med lunch där vi provsmakar deras produkter tillsammans med andra toskanska specialiteter och vin. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi till i ytterligare någon by. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Murlo och vinprovning i Montalcino
Frukost. Förmiddagen tillbringas på egen hand och det ges tid för avkoppling till den som önskar. På eftermiddagen åker vi till Montalcino som är känt världen över för sitt goda vin, Brunello di Montalcino. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi besöker en vinbar och gör en vinprovning innan vi återvänder till hotellet. Middag på kvällen.

Vi erbjuder även en tillvalsutflykt till San Quirico d’Orcia under förmiddagen där vi besöker en bondgård och får se hur man tillverkar den lokala pastaspecialiteten pici. Pastadegen görs av mjöl tillverkat av vete som odlas i Orciadalen, och man använder matriser av brons vilket resulterar i en pasta med sträv yta som lättare tar upp pastasåsen. Vi får sedan avnjuta denna pici-lunch. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 495:-

Dag 6. Villa Machiavelli och tryffeljakt
Dagen inleds med frukost och sedan beger vi oss mot Sant’Andrea in Percussina och Villa Machiavelli. Här skrev Niccolò Machiavelli boken Fursten som är en välkänd politisk skrift där författaren bland annat analyserar skillnader mellan monarkier och republiker, vilket har resulterat i stor publicitet för hans idéer om maktens mekanismer och relationen mellan folket och fursten. Besöket inleds med en välkomstdrink i trädgården där personalen presenterar programmet för dagen. Vi gör en guidad tur i museet och tar en promenad i den vackra trädgården. Sedan beger vi oss ut på tryffeljakt med hund och avnjuter därefter en tryffelprovning tillsammans med lokalt vin och tilltugg. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Cortona med vinprovning och middag på lokal restaurang
Frukost. Vi åker till livliga Cortona som kännetecknas av sin välbevarade medeltida stadskärna. Branta, smala kullerstensgränder leder upp till Cortonas historiska centrum och öppnar sig mot de större torgen Piazza della Repubblica och Piazza Signorelli. I den charmiga staden finns gott om kaféer och butiker som erbjuder gastronomiska delikatesser och hantverk. Vi avslutar besöket med en härlig vinprovning innan vi åker tillbaka till hotellet för fri tid på eftermiddagen. Kvällen fullbordas sedan tillsammans på en lokal restaurang där vi avnjuter en god middag.

Dag 8. Murlo – Hemorten
Frukost och därefter avresa till flygplatsen för hemfärd. 

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 295:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro
Speciellt: Eftersom de städer och byar vi besöker under resan är medeltida, kan vår buss inte köra oss upp till den historiska stadskärnan. Därför stiger vi av bussen utanför orten och behöver i vissa fall gå uppför långa backar för att komma upp till centrum.

Andra liknande resor:

Genuina Toscana

Toscanas sydvästkust

Florens

Lazios sjöar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se