Chianti med vinfest
vinfesten i Greve
I ljuvliga Toscana står maten i fokus, och här är det lätt att finna delikatesser av alla de slag. Under vår gastronomiska och kulturella resa upptäcker vi regionens kulinariska specialiteter. Vi besöker charmiga byar och städer, träffar lokala invånare och får ta del av områdets historia och historier.
Vi flyger till Italien. Vår buss tar oss till den lilla byn Murlo där vi checkar in på det familjeägda hotellet Albergo di Murlo. Middag på kvällen.
Vi flyger till Italien. Vår buss tar oss till den lilla byn Murlo där vi checkar in på det familjeägda hotellet Albergo di Murlo. Middag på kvällen.
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Den går till Siena och vi börjar med en guidad tur i denna berömda medeltida stad. Vi promenerar längs smala kullerstensgator och får se den imponerande katedralen, det solfjäderformade torget il Campo och fler klassiska sevärdheter. Därefter serveras vi medeltidslunch på en lokal restaurang. Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Den går till Siena och vi börjar med en guidad tur i denna berömda medeltida stad. Vi promenerar längs smala kullerstensgator och får se den imponerande katedralen, det solfjäderformade torget il Campo och fler klassiska sevärdheter. Därefter serveras vi medeltidslunch på en lokal restaurang. Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Frukost. Idag åker vi söderut till Pienza, där påven Pius II föddes. Påven ville omvandla sin födelseort till en ideal renässansstad, och under tre års tid arbetade arkitekten Bernardo Rossellino för att uppfylla hans drömmar. Då uppfördes bland annat katedralen och det magnifika Palazzo Piccolomini. Vi har lite fri tid i samhället innan vi besöker en lokal gård där familjen visar oss hur man tillverkar traktens berömda pecorinoost. Fåren betar på ängar som karakteriseras av särskilt aromatiskt gräs och örter, vilket ger mjölken och osten en speciell smak. Den kan ätas både ”tenero” (mjuk) och lagrad. Osten blir hårdare ju längre den lagras, vilket resulterar i en alltmer intensiv smak. Efter lunch fortsätter vi till Montalcino som är känt världen över för sitt goda vin, Brunello di Montalcino. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi besöker ett enotek och gör en vinprovning innan vi återvänder till hotellet. Middag på kvällen.
Frukost. Idag åker vi söderut till Pienza, där påven Pius II föddes. Påven ville omvandla sin födelseort till en ideal renässansstad, och under tre års tid arbetade arkitekten Bernardo Rossellino för att uppfylla hans drömmar. Då uppfördes bland annat katedralen och det magnifika Palazzo Piccolomini. Vi har lite fri tid i samhället innan vi besöker en lokal gård där familjen visar oss hur man tillverkar traktens berömda pecorinoost. Fåren betar på ängar som karakteriseras av särskilt aromatiskt gräs och örter, vilket ger mjölken och osten en speciell smak. Den kan ätas både ”tenero” (mjuk) och lagrad. Osten blir hårdare ju längre den lagras, vilket resulterar i en alltmer intensiv smak. Efter lunch fortsätter vi till Montalcino som är känt världen över för sitt goda vin, Brunello di Montalcino. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi besöker ett enotek och gör en vinprovning innan vi återvänder till hotellet. Middag på kvällen.
Frukost. Vi åker från vårt hotell genom Chiantis böljande landskap tills vi kommer till Greve in Chianti. I denna pittoreska by besöker vi en lokal ”macelleria”, ett slakteri. Det familjeägda företaget öppnar upp sina dörrar och vi har möjlighet att fråga mer om hur livet är som slaktare och om produktionen av deras antibiotikafria kött. Besöket avslutas med lunch där vi provsmakar deras produkter tillsammans med andra toskanska specialiteter och vin. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi till i de små byarna Panzano och Radda in Chianti. Gemensam middag på kvällen.
Frukost. Vi åker från vårt hotell genom Chiantis böljande landskap tills vi kommer till Greve in Chianti. I denna pittoreska by besöker vi en lokal ”macelleria”, ett slakteri. Det familjeägda företaget öppnar upp sina dörrar och vi har möjlighet att fråga mer om hur livet är som slaktare och om produktionen av deras antibiotikafria kött. Besöket avslutas med lunch där vi provsmakar deras produkter tillsammans med andra toskanska specialiteter och vin. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi till i de små byarna Panzano och Radda in Chianti. Gemensam middag på kvällen.
Denna dag är fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt där vi beger oss till Palazzo Bandino och får se hur traditionell toskansk mat tillagas. Vi avnjuter sedan en gemensam lunch med bland annat pici-pasta och tillhörande lokala viner. Pici-pasta är en lokal pasta som görs av mjöl tillverkat av vete som odlas i Orciadalen, och man använder matriser av brons vilket resulterar i en pasta med sträv yta som lättare tar upp pastasåsen. Efter lunch åker vi vidare till den mysiga byn Bagno Vignoni och gör även ett stopp i Montepulciano som är världsberömt för sina röda viner. Här får vi tid att botanisera en stund bland de många enoteken och kanske inhandla det världsberömda röda Vino Nobile di Montepulciano. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris fr. 1 475:-
Denna dag är fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt där vi beger oss till Palazzo Bandino och får se hur traditionell toskansk mat tillagas. Vi avnjuter sedan en gemensam lunch med bland annat pici-pasta och tillhörande lokala viner. Pici-pasta är en lokal pasta som görs av mjöl tillverkat av vete som odlas i Orciadalen, och man använder matriser av brons vilket resulterar i en pasta med sträv yta som lättare tar upp pastasåsen. Efter lunch åker vi vidare till den mysiga byn Bagno Vignoni och gör även ett stopp i Montepulciano som är världsberömt för sina röda viner. Här får vi tid att botanisera en stund bland de många enoteken och kanske inhandla det världsberömda röda Vino Nobile di Montepulciano. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris fr. 1 475:-
Dagen inleds med frukost och sedan beger vi oss mot Sant’Andrea in Percussina och Villa Machiavelli. Här skrev Niccolò Machiavelli boken Fursten som är en välkänd politisk skrift där författaren bland annat analyserar skillnader mellan monarkier och republiker, vilket har resulterat i stor publicitet för hans idéer om maktens mekanismer och relationen mellan folket och fursten. Besöket inleds med i trädgården där personalen presenterar programmet för dagen. Vi gör en guidad tur i museet och tar en promenad i den vackra trädgården. Sedan beger vi oss ut på tryffeljakt med hund och avnjuter därefter en tryffelprovning tillsammans med lokalt vin och tilltugg. Vi fortsätter till San Gimignano, staden med tornen, vars centrum är klassat som världskulturarv av Unesco. När vi promenerat upp till den historiska stadskärnan får vi lite fri tid innan återvänder vi till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Dagen inleds med frukost och sedan beger vi oss mot Sant’Andrea in Percussina och Villa Machiavelli. Här skrev Niccolò Machiavelli boken Fursten som är en välkänd politisk skrift där författaren bland annat analyserar skillnader mellan monarkier och republiker, vilket har resulterat i stor publicitet för hans idéer om maktens mekanismer och relationen mellan folket och fursten. Besöket inleds med i trädgården där personalen presenterar programmet för dagen. Vi gör en guidad tur i museet och tar en promenad i den vackra trädgården. Sedan beger vi oss ut på tryffeljakt med hund och avnjuter därefter en tryffelprovning tillsammans med lokalt vin och tilltugg. Vi fortsätter till San Gimignano, staden med tornen, vars centrum är klassat som världskulturarv av Unesco. När vi promenerat upp till den historiska stadskärnan får vi lite fri tid innan återvänder vi till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Frukost. Idag åker vi till den vackra Trasimenosjön, omringad av böljande kullar med små byar och vinodlingar. Vi besöker Castiglione som finns med på den prestigefyllda "I borghi piu belli d’Italia", listan över Italiens vackraste byar. Efter att ha strosat på dess mysiga gamla gator åker vi vidare till Passignano där vi äter en traditionell lunch på en lokal restaurang med utsikt över sjön. Efter lunch har vi tid att insupa atmosfären i Passignano på egen hand och kanske ta en promenad längs sjön innan det är dags att återvända till vårt hotell. Kvällen fullbordas sedan tillsammans på en lokal restaurang där vi avnjuter en god middag.
Frukost. Idag åker vi till den vackra Trasimenosjön, omringad av böljande kullar med små byar och vinodlingar. Vi besöker Castiglione som finns med på den prestigefyllda "I borghi piu belli d’Italia", listan över Italiens vackraste byar. Efter att ha strosat på dess mysiga gamla gator åker vi vidare till Passignano där vi äter en traditionell lunch på en lokal restaurang med utsikt över sjön. Efter lunch har vi tid att insupa atmosfären i Passignano på egen hand och kanske ta en promenad längs sjön innan det är dags att återvända till vårt hotell. Kvällen fullbordas sedan tillsammans på en lokal restaurang där vi avnjuter en god middag.
Vi äter frukost och därefter är det dags för avresa till flygplatsen för hemfärd.
Vi äter frukost och därefter är det dags för avresa till flygplatsen för hemfärd.
Reseledaren var jätte bra mycket duktig.
Reseledare giovanna- helt underbar, så kompetent, glad, trevlig, och hjälpsam. Helt fantastiskt!! Hotellet- god mat, hade kunnat ligga lite mer centralt för egentid mm.
Datum | Destination | Flygplats | Reseledare | Pris | Platser kvar | Pris | |
---|---|---|---|---|---|---|---|