Dag 1. Hemorten – Montecatini Terme
Vi flyger till Milano. Efter några timmars färd med buss når vi den kända kurorten Montecatini Terme. Vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Adua där vi ska bo under hela vår vistelse. Middag på kvällen.

Dag 2. Utflykt till Florens med tåg
Efter frukost promenerar vi cirka 600 meter till tågstationen i Montecatini Terme för vidare färd till Toscanas huvudstad Florens. I denna berömda renässansstad möter vi en lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur till fots. Staden var säte för Medici-ätten som med sina rikedomar agerade mecenater åt både Michelangelo och Rafael. Vi ser bland annat den mäktiga katedralen, rådhustorget Piazza della Signoria och bron Ponte Vecchio över floden Arno. Efter rundturen har vi tid för egna upptäcktsfärder innan vi tar tåget tillbaka till Montecatini. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Utflykt Pisa och Lari
Frukost. Idag åker vi västerut för en guidad rundtur i en av Toscanas mest kända städer, Pisa. På det berömda torget Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, ligger de monumentala byggnaderna dopkyrkan, domkyrkan och det som ursprungligen bara var tänkt att bli ett vanligt klocktorn – det lutande tornet. Efter besöket i Pisa åker vi söderut till Lari vars stadsbild karakteriseras av borgen, en gammal fästning som fortfarande är bebodd. Byn är en fascinerande kombination av äkta toskanskt liv och historia utanför de stora turistströmmarna. Efter en intressant dag återvänder vi till vårt hotell för gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Olivskörd i Pietrasanta
Efter frukost beger vi oss mot Pietrasanta som är mest känt för sin marmor och för sin stora produktion av olivolja. Här får vi möjlighet att delta i den årliga olivskörden. Vi får uppleva det äkta Toscana under en period då väldigt få turister finner sin väg till denna vackra region. Man deltar i skörden så mycket eller så lite man vill. Olivplockning ska vara roligt och avkopplande. Under dagen äter vi lunch som serveras med ett glas vin. Gemensam middag på kvällen på vårt hotell.

Dag 5. Tryffelfestival i San Miniato
Frukost. Idag besöker vi en av Toscanas mest strategiskt placerade byar, San Miniato. Byn ligger ovanpå tre små kullar där den dominerar nedre Arnodalen mellan dalarna Egola och Elsa. I området runt byn skördas vit tryffel och under november månad anordnas tryffelfestivalen som vi besöker. Den vita tryffeln runt San Miniato värderas högre än den svarta tryffeln som man finner i Umbrien och Marche. År 1954 fann man i den närliggande byn Balconevisi en tryffel på hela 2 520 gram – ett rekord som står sig! Tryffeln skickades som gåva till USA och president Dwight D. Eisenhower. Efter besöket åker vi vidare till byn Vinci, Leonardo da Vincis födelseplats, där vi gör ett stopp innan vi åker tillbaka till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 6. Montecatini Terme
Frukost. Dagen tillbringas på egen hand i Montecatini Terme. Här kan man besöka någon av stadens kuranläggningar, shoppa eller åka upp med bergbanan till det medeltida Montecatini Alto, beläget på en höjd ovanför Montecatini Terme. Från stadens järnvägsstation tar man sig lätt till omkringliggande städer, såsom Pescia, Pistoia, Pisa och Florens. Middag på kvällen.

Dag 7. Matlagningskurs på bondgård och Lucca
Frukost. Under morgonen besöker vi en traditionell bondgård där vi invigs i den italienska matlagningskonsten. Vi lär oss laga färsk pasta med typisk italiensk pastasås, toskanska crostini och den berömda desserten tiramisù – något att glänsa med inför släkt och vänner där hemma. Innan det är dags att avnjuta en typisk toskansk lunch gör vi en rundtur på gården för provsmakning av vin och olivolja. Mätta och belåtna lämnar vi gården och beger oss till den charmiga staden Lucca där vi gör en rundtur med lokalguide. I den historiska stadskärnan, omgiven av en 4 kilometer lång ringmur, finns många intressanta kyrkor och torg. Stadens store son är kompositören Giacomo Puccini, som föddes här år 1858. Efter rundturen får vi en stund på egen hand, och sedan återvänder vi till Montecatini. Middag på kvällen.

Dag 8. Montecatini Terme – Hemorten
Under förmiddagen checkar vi ut från vårt hotell och har sedan fri tid tills bussen hämtar oss och tar oss till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 995:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Cykel Toscana

Toscana

Toscana

Genuina Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se