tid

Flera tillgängliga dagprogram

Det finns flera tillgängliga program för den här resan beroende på vilket datum du väljer att resa.

Dag 1. Hemorten – Entebbe
Vi flyger mot Entebbe utanför Ugandas huvudstad Kampala.

Dag 2. Ankomst Kampala
Vi landar på Entebbe International Airport där vi möts av vår lokala guide och gör en tidig incheckning på vårt hotell, Cassia Lodge i Kampala. Frukost och middag ingår dag 2, resterande dagar under resan ingår frukost, lunch och middag.

Dag 3. Resa till Kibale National Park – vandring Bigoditräsket
Efter frukost åker vi mot Kibale nationalpark. Längs resvägen ser vi många teplantager, en viktig gröda i det här området. Vi checkar in på Mountains of the Moon Hotel. På eftermiddagen går vi en guidad tur i Bigoditräsket, ett område känt för sin biologiska mångfald där man driver ett kommunalt naturskyddsprojekt. Här finns bland annat flera olika primatarter och nära 150 fågelarter. Efteråt kan du välja mellan att stanna på hotellet eller gå en gemensam promenad i en närliggande by. Det finns också möjlighet att besöka en skola, tala med lärare och elever och delta i lektionerna.

Dag 4. Schimpansspårning i Kibale nationalpark – Drottning Elizabeth nationalpark
Idag njuter vi av en av Ugandas vackraste och artrikaste tropiska skogar i Kibales nationalpark. Här finns tretton olika primater inklusive vår närmaste släkting i djurvärlden, schimpansen. Parkens guider kommer att göra sitt yttersta för att vi ska få uppleva dessa på nära håll. Efter lunch reser vi mot Drottning Elizabeth nationalpark som är landets mest populära och natursköna med många olika ekosystem, som savann, våtmarker och låglänt skog. Vi bor på Mweya Safari Lodge två nätter.

Dag 5. Safari Drottning Elizabeth nationalpark
Tidigt denna morgon åker vi på safari i Drottning Elizabeth nationalpark. Här finns mer än hundra sorters däggdjur, bland annat lejon, flodhäst, buffel, leopard, fläckig hyena, elefant och skogssvin. Här finns också ett antal primater, till exempel schimpanser, colobusapor, svartkindad vitnäsa och anubisbabian. På eftermiddagen fortsätter vi att utforska nationalparken från en båt på Kazingakanalen. Här lever flodhästar, elefanter, bufflar, krokodiler och en mångfald av olika fåglar sida vid sida.

Dag 6. Drottning Elizabeth nationalpark – Ishasha – Bunyonyisjön
Dagens mål är Bunyonyisjön. Vi åker genom Ishashaområdet där vi hoppas få se trädklättrande lejon. Längs vägen mot sjön har vi en hisnande utsikt över Kabales terrasserade berg. Landskapet här är väldigt kuperat och kallas ibland Ugandas Schweiz. Vi checkar in på hotell Bird Nest Resort, där vi ska bo i två nätter.

Dag 7. Bwindi ogenomträngliga nationalpark med gorillaspårning
Idag går vi upp tidigt för att åka till Bwindi och spåra gorillor. Bwindi Impenetrable National Park finns med på Unescos världsarvslista och hyser hälften av världens population av bergsgorillor. Detta är definitivt en av de mest spännande naturupplevelserna alla kategorier. Vandringen tar mellan två och sex timmar men är väl värd besväret. Vi guidas av en erfaren parkvakt som har mycket att berätta om flora, fauna och om hur gorillorna lever här.

Dag 8. Bunyonyisjön – Mburosjöns nationalpark
Idag kör vi till Mburosjöns nationalpark, där vi redan vid ingången kan se zebra och impala. Vi gör en safari i parken. Sjön Mburo är en del av en 50 kilometer långt våtmarkslandskap som består av tretton sjöar förbundna genom sumpmarker. Här skapas en mosaikliknande livsmiljö med klippor, torra sluttningar, savann, skog och träskmarker. Över 350 olika fågelarter har rapporterats, bland andra fiskörnar, olika typer av isfåglar, pelikaner och små vävarfåglar. Vi övernattar på Mburo Safari Lodge.

Dag 9. Mburosjöns nationalpark – Jinja
Efter en tidig frukost åker vi mot Jinja. Vi stannar vid ekvatorn där det ges möjlighet att fotografera och köpa souvenirer. Vi fortsätter sedan mot den sydöstra delen av Uganda och landets andra största stad Jinja, en industristad som grundades 1907. Här ligger också Nilens utlopp. Vi checkar in på Jinja Nile Resort där vi kommer att bo under resans två sista nätter. 

Dag 10. Jinja, tillvalsutflykt Nilen
Idag har du två tillvalsutflykter att välja mellan, forsränning på Nilen eller kajakpaddling. Tillsammans besöker vi sedan the Nile Breweries, Ugandas ledande bryggeri som producerar lokalt kvalitetsöl med toppmodern teknik. Här får vi en inblick i bryggprocessen, kvalitetskontroll, lagring och tappning.  Tillvalsutflykter forsränning Pris fr. 1 550:-  eller kajakpaddling Pris fr. 995:-

Dag 11. Båttur vid Nilens utlopp – Kampala
På morgonen åker vi båt till Vita Nilens källa vid Victoriasjön. I Sudan sammanrinner den med Blå Nilen och bildar Nilen, som med sina 6 853 kilometer är världens näst längsta flod. Efter båtturen checkar vi åter in på Cassia Lodge i Kampala.

Dag 12. Hemorten
Vi lämnar hotellet strax efter midnatt och åker till Entebbe och flygplatsen för att flyga hem.

Visum
Turistvisum kostar 50 US Dollar per person och har giltighet i upp till 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader efter inresa. Du ska kunna uppvisa bevis på att du har vaccinerats mot Gula febern och ha minst tre tomma sidor för stämplar i ditt pass. Resenärer kan ansöka om visum vid ankomst till Uganda eller på https://visas.immigration.go.ug/

Ingår: Flyg t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 10 frukostar · 9 luncher · 10 middagar (avresan 13/10 ingår · 9 frukostar · 9 luncher · 9 middagar) · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 6 445:- · tillvalsutflykter · visum · dricks till lokala guider och chaufförer tillkommer (räkna med ca 350:- per resenär, betalas i lokalvaluta)
Resevaluta: Ugandisk shilling
Speciellt: På avresan 8/3 har vi tillgång till vårt hotellrum hela dag 11 fram till mycket tidig morgon dag 12 för avresa mot hemorten. Under gorillaspårningen delas man in i mindre grupper efter förmåga att vandra. Det kan ta 1–2 timmar att hitta gorillorna beroende på både din grupp och gorillornas dagsform.

Andra liknande resor:

Uganda med Rwanda

Kenya

Tanzania Zanzibar

Etiopien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se